Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojda, a je tu ne příliš veselé téma k diskusi… Zubařka mi minulý pátek vyvrtala hluboký mezizubní kaz, zub stále pobolívá /ne bolí, ale pobolívá/. Dnes je to čtvrtý den…vím, že mi lékařka říkala, že pokud by byl nějaký problém, tak proto, že je kaz hluboký, mám se ohlásit a budeme trhat nerv…Jsem z toho celkem špatná, protože mně stačilo to vrtání…nemusím víc. Jen k tomu všemu uvádím, že k zubaři chodím každého cca půl roku a skoro dva roky mi nenašla žádný kaz. Minule však po dlouhé době udělala rtg a snímek ukázal hlubší kaz. Prosím, máte tu někto zkušenosti s trháním nervu u zubu? Jak to probíhá? Děkuju.
Já…zub už byl dost děsný, tak se rozhodlo pro korunku. Umrtvila mi zub, vyvrtala mi díru, vytáhla nerv a vyčistila..Pak plomba, otisky a následně korunka..Pokud je zub umrtven, není nic cítit. Tím, že vytáhne nerv, se následně zub stane mrtvým a nezlobí. Neměj strach, a klidně do toho jdi, jednou k tomu stejně dojde, když je hluboký kaz do dřeně..
Do zubu ti nejdriv da vlozku, ktera zpusobi odumreni zubu, az pak se taha nerv a cisti kanalky, neboli to nebo jen minimalne.
Nic horšího jsem nezazila než je trhání nervu, promin ale mě to bolelo jak s… Doporučuji injekci. Já to měla bez umrtvení a hrůza.
Zažila jsem několikrát i v těhotenství, není třeba se bát, ale samozřejmě příjemné to není…Někdy nejdřív dají umrtvující vložku a pak vyčistí kanálky až za pár dní, někdy dělají vše rovnou. Rozhodně lepší zub umrtvit, než se trápit tou nesnesitelnou bolestí, která tomu předchází.
Držím pěsti.
@Kachnicka25 - no bez umrtvení, to je jak ve středověku, ne…To snad už dnes nemůžou myslet vážně. Chudáku. Mě první zub umrtvovali o víkendu na pohotovosti v malém městě tak před 15-20 lety a bylo to i s injekcí. Všechny ostatní také. Pravda v těhotenství museli dát menší dávku anestetika, tak to bylo nic moc…
Mně nejdřív do zubu dala umrtvující vložku a asi za 2 dny jsem šla na vytahování nervu. Dostala jsem ještě předtím umrtvující injekci a necítila jsem vůbec nic. Jen to strašně dlouho trvalo, než to všechno vyčistil - asi 2,5 hodiny
Ale zase to udělal pořádně, protože občas hrozí, že když to nevyčistí pořádně, tak to může za pár dní zase začít bolet.
To už se dnes bez umrtvení nedělá. Kdyby jo, tak je to řezník a pryč od něj. Mám to za sebou nedávno a na každou další návštěvu (byla jsem tam asi na 3×) jsem se těšila, že bude líp. Protože trpět bolest zubu po plombování jsem vydržela ani ne týden. Takže když jsem tam pak přišla, řekla jsem si o injekci. Vyrtala, dala vložku, na druhé návštěvě vyčistila, zas dala vložku a na třetí to dodělala. Necítila jsem absolutně nic. a někde to prý dělají na jeden zátah. Taky bezbolestně.
Nerv mi trhala zubarka minuly tyden. Bolelo jak cert vrtani, zkousela mi ho vytahnout bez umrtveni, to jsem se rozbrecela jak mala, nasledna injekce mi nezabrala, tak mi to umrtvila nejak jinak (moc jsem to nepochopila
) a uplne v pohode. Bylo to neprijemny, ale zadna tragedie. Kdyz mi vytahla nerv a vycistila kanalky, znacne se mi ulevilo.
Nervy mi tahali docela nedávno, měla jsem hluboký kaz pod plombou. Zubařka vyvrtala celý zub pryč, nechala jen obvodové „zdi“
, pod umrtvením mi vytrhla nervy, vyčistila kanálky (nevím, v jakém pořadí), zaplnila mi to čímsi léčivým proti zánětu, který jsem tam měla (nějaký hydroxid? Něco takového, nechci kecat) a za 14 dní nebo měsíc jsem měla jít na dočištění. To už mi dělala bez umrtvení. Zaplnila kořeny nějakou hmotou a dotvarovala mi zub, plus přidala bílou plombu. Nejvíc ze všeho mě bolela ta injekce, když jsem byla na tom trhání, pak už mě nebolelo nic. Nechala bych si to udělat třeba třikrát znova, místo třeba jednoho řezání osmičky ![]()
@Korin neboj se toho…zažila jsem horší věci a víc bych se bála např. trhání nebo nějaké operace. Stručně řečeno - umrtví ti to (raděj si to nechej umrtvit víc než míň), kanálek ti vyvrtá, vyčistí a na takovou tenkou tyčinku s vrutem jakoby namotá ten nerv a vytáhne. Jen to trochu štípne, ale je to spíš taková tupá bolest. Nic, u čeho by ses musela kroutit. Ty nervy pokud je to stolička ti vytrhne asi 3. Pak ti tam dá provizorní výplň a půjdeš tam za pár dní znova. To už bude ok. Nicméně i když tam nebyly ty nervy, zdál se mi ten zub takový citlivější po tom zákroku
neboj, bude to ok. ![]()
@Erwinka Dostala jsem jen tu vložku. Je pravda ze můj zubař mi nikdy nedal injekci na nic
a když sem mu o ni řekla tak mi ji vymluvil, že je to zbytečný. Taky jsem u zubaře nebyla 4 roky
Já se ty injekce stejně bojím
@Kachnicka25 píše:
@Erwinka Dostala jsem jen tu vložku. Je pravda ze můj zubař mi nikdy nedal injekci na nica když sem mu o ni řekla tak mi ji vymluvil, že je to zbytečný. Taky jsem u zubaře nebyla 4 roky
Ani se nedivím, že se bojíš když máš takového zubaře jak píšeš. Musíš ho vyměnit. A mě zubařka vyruje, že když se nechodí pravidelně na preventivky, tak pojišťovna pak může odmítnout uhradit výkon na zkaženém zubu.
@Knofletka Fakt? On není špatný, jsme u něj cela rodina
teď aspoň vim ze je normální si nechat dat injekci
nechtěla jsem byt kolikrát za hysterku. Já u nej nikdy nic neplatila, je to divný ale ani bylo u plombu né.
@Kachnicka25 píše:
@Erwinka Dostala jsem jen tu vložku. Je pravda ze můj zubař mi nikdy nedal injekci na nica když sem mu o ni řekla tak mi ji vymluvil, že je to zbytečný. Taky jsem u zubaře nebyla 4 roky
já se taky bojim injekce..když mi trhala zubařka stoličku a dala mi injekci nahoru do toho tvrdého patra, měla jsem pocit že mi čelist praskne.Ale nejhorší byla injekce na horní jedničku
to jsem cítila jehlu až v nose, byla to hnusná bolest a mně vylítla slza jak malovaná. Od té doby se bojím i injekce ![]()