Tři dědečkové - jste v podobné situaci jako já?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
26.7.18 13:33
@Anonymní píše:
Dlouho jsem zvažovala jestli se mám svěřit tady a nebo to radši udusit hluboko v sobě. (Nemám mi kdo poradit jak ze situací naložit) Moji rodiče se rozvedli a máma si našla přítele - už mu dokonce říká „tak co dědo, těšíš se na vnouče?“
(Jen bokem podotknu, že vl. babče (táty mamce) jsme museli říkat jménem - máma nás tak učila od mala / máma vždy preferovala jen svou rodinu, tu táty už ne. Tzn. že běda jak jsme se věnovali víc a častěji táty rodině a tý mámy ne)
Jste některá maminka v podobné situaci jako já? Že nechcete aby vaše dítko mělo tři dědy? A mámě to ne a ne vysvětlit :zed:. Popřípadě, jak se to časem vyřešilo :think:.

Pro mojí dceru je můj otčím automaticky také děda i když už jsou s mamkou rozvedení. Roky mě vychovával, je to otec mých sester a nikdy nedělal rozdíly, co dal svým dal i mě. Nikdy by mě nenapadlo, že on by mu dcera měla říct jinak než dědo a nakonec to bude jediný děda, kterého naše malá asi bude mít. Můj otec dceru viděl naposledy v peřince a tchán škoda mluvit…ten než vnoučata tak radši chlast

• Citovat
  • Upravit
59
26.7.18 13:37
@Bábrdl píše:
Bože, jsi velká holka a budeš sama matka. 8o

Postav se za svou věc a prostě začni říkat své vlastní babičce „babi“ i před matkou.

Pak můžete řešit jejího partnera.

Samozřejmě, že od té doby co „babča“ žije u mého táty, tak jsem ji babčo říkat začla hned 1. den našeho setkání. Protože to je pro mě nepřirozené.
Máma ví že ji tak říkám, ale nechce o tom ani slyšet, např: byla jsem tam s babčou.
Už mámě naskakuje žilka, že nás to tak neučila, že ji máme říkat jménem.
V duchu si myslím svoje, že abych neurazila a nevyvolala konflikt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
26.7.18 13:37
@BuBllina6 píše:Zkusím dotaz jinak: proč moje máma chce aby její přítel byl děda a moje vl. babča nebyla pro mě babča?

ZEPTEJ SE JÍ! Co my víme…
Mně by to na tvém místě taky vadilo, ale řešila bych to s matkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
26.7.18 13:39

Holky, jak tak nad tím přemýšlím a čtu vaše názory, tak mi lecos dochází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
26.7.18 13:40
@BuBllina6 píše:
Ano, budu dělat svýmu dítěti, to co mě dělala máma. Protože mi hlava nebere, proč vlastní pokrevní rodině jsme nesměli říkat babčo, teto.. atd… A cizímu bude muset říkat dědo.
My když jsme řekli mámě kamarádce „teto“ tak bylo zle, protože to přece není naše nic..

Jo. Nenávisti a křivdy v životě určitě jsou. Někdo jimi žije do smrti a někdo se na to vykašle. Komu se asi žije lépe? Matce to řekni a pokrevní rodině říkej jak chceš. Jsi už snad dospělá, ne? Tvoje matka asi dělala to, co se sama v rodině naučila. Na rodičovství nejsou školy a každý dělá to, co si myslí, že je asi pro děti nejlepší. A vono to často nejlepší není. Na to se přijde až po letech a co už s tím? Někdo pochopí a přizná si to, někdo nepochopí nikdy nic. Ty hloupá nevypadáš a proto nechápu, že se nad to nepovznešeš.

• Citovat
  • Upravit
36556
26.7.18 13:40
@BuBllina6 píše:
Už mámě naskakuje žilka, že nás to tak neučila, že ji máme říkat jménem.
V duchu si myslím svoje, že abych neurazila a nevyvolala konflikt.

Jsi dospělá ženská. Musíš to nadnést, nebo tě to bude užírat.

Podívej, mami, chtěla bych to probrat. Tys vždycky trvala na tom, že babička je jen Marie a teta jen Zdena. Mně to nevyhovuje a nebudu to už používat, jsem dospělá. Ale zajímalo by mě, proč jsi na tom trvala a jak jsi to tehdy vnímala. V té souvislosti mě napadá, že o svém partnerovi mluvíš jako o „dědovi“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
26.7.18 13:41
@Bábrdl píše:
Bože, jsi velká holka a budeš sama matka. 8o

Postav se za svou věc a prostě začni říkat své vlastní babičce „babi“ i před matkou.

Pak můžete řešit jejího partnera.

Já bych ji volala babi schválně. Copak je to něco jako Vilma z Ženy v pokušení?! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
26.7.18 13:43
@Bábrdl píše:
ZEPTEJ SE JÍ! Co my víme…
Mně by to na tvém místě taky vadilo, ale řešila bych to s matkou.

Kdybych to nezkusila, tak nepíšu sem.
Chci znát váš názor, maminek, jelikož sama ještě máma nejsem. Třeba tu je dlouholetá mamina a mohla by mi objasnit, jak vidí „tohle“ očima matky. Proč to ta moje tak nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
26.7.18 13:44
@BuBllina6 píše:
Kdybych to nezkusila, tak nepíšu sem.
Chci znát váš názor, maminek, jelikož sama ještě máma nejsem. Třeba tu je dlouholetá mamina a mohla by mi objasnit, jak vidí „tohle“ očima matky. Proč to ta moje tak nechce.

A co ti mamka řekla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
26.7.18 13:47
@BuBllina6 píše:
@Russet netrápí mě, že se rozvedli, tak to prostě je, když se někdo zamiluje jinde :)
Trápí mě přístup mojí mámy, učila nás že: dědo, babičko, teto, strejdo, mámo, táto, bratranče a já nevím co ještě, že tak máme oslovovat jen ty, pro které ta role je (krom teda táty rodiny) … Stoji si za tím do dnes, když před ní řeknu „volala babča /táty máma“ může ji hrabout, že jí neříkám jménem, že nás tak učila, že to není žádná babička, že babičku máme jen jednu/ její mámu.
A teď chce, abych učila dítě „cizímu“ říkát dědo, když já vlastní nemůžu říkat babčo.

No a kdyby se vzali? Nebo on si to vyloženě přál? Budeš opakovat chybu své mámy a zarytě mu říkat Emile? Já taky druhé babičce nikdy neřekla babi, nestála o mě. Kdybych před mámou mámy řekla té druhé babi, asi by se zbláznila. Protože nikdy mi babičku nedělala. Je to jen matka mého otce. Ale kdybych ji tak oslovit chtěla, tak ji tak oslovím. Ne že mi někdo bude diktovat, jak mám komu říkat. Jak Vilma z Ženy v pokušení :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
26.7.18 13:49
@Anonymní píše:
Dlouho jsem zvažovala jestli se mám svěřit tady a nebo to radši udusit hluboko v sobě. (Nemám mi kdo poradit jak ze situací naložit) Moji rodiče se rozvedli a máma si našla přítele - už mu dokonce říká „tak co dědo, těšíš se na vnouče?“
(Jen bokem podotknu, že vl. babče (táty mamce) jsme museli říkat jménem - máma nás tak učila od mala / máma vždy preferovala jen svou rodinu, tu táty už ne. Tzn. že běda jak jsme se věnovali víc a častěji táty rodině a tý mámy ne)
Jste některá maminka v podobné situaci jako já? Že nechcete aby vaše dítko mělo tři dědy? A mámě to ne a ne vysvětlit :zed:. Popřípadě, jak se to časem vyřešilo :think:.

Myslím, že to přeháníš. Na třech dědečcích není nic špatného. Pokud to není nějaký zlý chlap (alkoholik, násilník), tak si neřeš svoje komplexy přes svoje dítě. OK, měla jsi problém s tím, jak Tě vedla matka, ale abys to „vracela“ tím, že dítěti uděláš v hlavě guláš („toto je opravdovej děda a tenhle je cizí“), to fakt není dobře.

Moje dcera má „babičku“ starou jako její otec. S tím dost bojujeme - na babičku je mladá, „teta“ mojí dcery je její dvanáctiletá dcera (moje sestra)… tak jí říkáme buď „Šárka od dědy“, nebo holt taky semtam teta. Taky jsem netančila nadšením, když se naši rozvedli, ale abych to nějak řešila před dítětem, které bere všechny babičky a dědy, co jsou poblíž :), tak to bych byla blbá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24414
26.7.18 13:49
@BuBllina6 píše:
Holky, prosím vás. Ano, asi řeším blbosti podle vás, ale pro mě to je hodně citlivý, komu jak bude prcek říkat. Jak už jsem psala, každý má nějakou roli a nelze roli babičky/tetičky někomu „náhodnému“ přidělit.

@BuBllina6 jako první si srovnej v sobě, že své babičce (mámě táty) budeš říkat babičko vždy a všude. Klidně ať se tvá máma postaví na hlavu. To je její problém. Moje děti říkají i teto kamarádkám a i přesto ví, že jsou to kamarádky, že opravdovou tetu mají jen jednu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
26.7.18 13:51

@Bábrdl že to děda je, protože jsou spolu.
Chápu její slova.
Ale zas jak znám mámu, tak by nesouhlasila, že moje dítko, říká „novým/cizím“ rodičům (nového tatínka/partnera) babí a dědo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
26.7.18 13:52

Moje tchýně je podruhé vdaná, novému muži říká moje dcera strejdo, tchýně se několikrát snažila ho oslovit dědo, ale když slyšela, že my stejně říkáme strejdo, přešla na to taky. Náš novej „dědeček“ je teda o pět let starší, než můj muž, takže tam nám ten děda fakt neseděl. Já mám, ale třeba větší problém u tchýně, nikdy mi nenabídla tykání a navíc se vídáme max. čtyřikrát do roka, takže je babičkou víceméně jen papírovou, no a tam mi ta babička prostě přes pusu nejde, ale moje malá ji tak říka.Takže si myslím, že jak budete oslovovat nového muže vy, tak o něm bude mluvit Vaše dítě a když ne, tak je to asi taky jedno, protože jde o to, jak se s ním bude cítit to dítě a ne vy.

Příspěvek upraven 26.07.18 v 13:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24414
26.7.18 13:53
@BuBllina6 píše:
Ano, budu dělat svýmu dítěti, to co mě dělala máma. Protože mi hlava nebere, proč vlastní pokrevní rodině jsme nesměli říkat babčo, teto.. atd… A cizímu bude muset říkat dědo.
My když jsme řekli mámě kamarádce „teto“ tak bylo zle, protože to přece není naše nic..

Myslím si, že je na čase, aby jsi se s touto situací vyrovnala. Nebo také chceš svému dítěti zaset do hlavy takovou nenávist jako máš ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová