Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
neměla bych s tím problém. Pokud by se dětem věnoval, byl by to pro ně jen přínos. Je mnoho prarodičů, kteří se vnoučatům nevěnují, jaký to je pro děti děda a babička? ![]()
@Anonymní píše:
Dlouho jsem zvažovala jestli se mám svěřit tady a nebo to radši udusit hluboko v sobě. (Nemám mi kdo poradit jak ze situací naložit) Moji rodiče se rozvedli a máma si našla přítele - už mu dokonce říká „tak co dědo, těšíš se na vnouče?“
(Jen bokem podotknu, že vl. babče (táty mamce) jsme museli říkat jménem - máma nás tak učila od mala / máma vždy preferovala jen svou rodinu, tu táty už ne. Tzn. že běda jak jsme se věnovali víc a častěji táty rodině a tý mámy ne)
Jste některá maminka v podobné situaci jako já? Že nechcete aby vaše dítko mělo tři dědy? A mámě to ne a ne vysvětlit. Popřípadě, jak se to časem vyřešilo
.
a je pro tebe nějaký větší problém, když by tvé dítko říkalo dědo i příteli/druhovi matky? já bych to zbytečně nehrotila, z tvého popisu o nic tak závažného nejde, to chceš kvůli tomu vyvolat hádku? Stálo by ti to za to?
Nevím oboje rodiče jsou rozvedený, ale tchýně ani tchán nikoho nemají a moje mamka i táta ano - takže má náš syn tři dědy a sice tři „babičky“, ale tátova žena si nechává říkat teto nebo Jano a neřeším to, však ty děti to neřeší, nebo teda nepociťuju to. Nejvíc stejně syn vydá mamčinýho manžela, pak mýho tátu a tchána dost sporadicky. Tak pokud je to takový problém prostě dětem vysvětli komu jak mají říkat, to je přeci hlavně vaše věc ![]()
@Anonymní píše:
Dlouho jsem zvažovala jestli se mám svěřit tady a nebo to radši udusit hluboko v sobě. (Nemám mi kdo poradit jak ze situací naložit) Moji rodiče se rozvedli a máma si našla přítele - už mu dokonce říká „tak co dědo, těšíš se na vnouče?“
(Jen bokem podotknu, že vl. babče (táty mamce) jsme museli říkat jménem - máma nás tak učila od mala / máma vždy preferovala jen svou rodinu, tu táty už ne. Tzn. že běda jak jsme se věnovali víc a častěji táty rodině a tý mámy ne)
Jste některá maminka v podobné situaci jako já? Že nechcete aby vaše dítko mělo tři dědy? A mámě to ne a ne vysvětlit. Popřípadě, jak se to časem vyřešilo
.
Mám dítě 8 měsíců,můj otec přítelkyni,navíc o 20 let mladší(je dokonce mladší,než můj muž) . Taky to na začátku zkoušeli,nic jsem nevysvětlovala a před dítětem mluvím o tetě,teta Klára, běž k tetě Kláře…ani jeden z nich není hloupý,takže pochopili…ale dostává mě,že její 22 letý syn říká tati mému otci(jsou spolu asi 3 roky a on už s matkou nebydlel) .Přijde mi to ujeté a popravdě se necítím dobře,možná trochu žárlivost.
Naše malá taky bude mít v podstatě tři, přítele mamka si našla chlapa, ale nikdy sem to neřešila. Myslím že pravým dědečkům bude říkat „dědo“ a tomu příteli jménem ![]()
moc to řešíš. Než se to narodí, třeba ho srazí auto, či mrtvice. A když ne, dítě neví, že to je další děda, začneš mu říkat jménem. ![]()
Ja to mám obráceně, taky máme ,, tři" dědy, z toho jeden je můj bio otec, který se o nás nikdy nestaral a vídáme se jen 1× do roka u babičky (jeho mámy) na oslavě narozenin. Jinak nijak nekomunijeme, nic.. a babička o něm před dvouletou dcerou mluví jako o dědovi. Taky mi to není příjemný, dcera už docela rozlišuje a nechápe, proč mluví o tom cizím pánovi jako o dědovi. Desim se dne kdy bude starší a začne se ptát. Prostě pro mě má dva děda, a to taťku manžela a mého nevlastního taťku, a tím to hasne. Je mi jasný že mojí babičce je to nepříjemné, že se vlastní syn nezajímá o svoje děti, a proto jí to neberu. Prostě dělám že to neslyším a až se dcera zeptá, nějak jí to vysvětlím. Tobě radím to samé ![]()
A to je takový problém? Proč by mu dítě nemohlo říkat dědo, když se jako děda bude chovat?
Když to vezmu z pohledu dítěte, tak mě strašně mrzelo, když se babička znovu vdala a její nový mažel si nepřál, abychom mu říkali dědo (přitom jsme již žádného žíjícího dědu neměli).
Příspěvek upraven 26.07.18 v 12:21
tak mezi sebou si mužou říkat babko a dědku..
dítě asi ještě není na světě a než začne mluvit, tak to vyřešíte ( nebo možná už nebudou spolu )
od manžela rodiče jsou rozvedení, každý má někoho jiného a všem se říká babičko a dědo..já s tím problém nemám, pokud by oni sami nechtěli, učili bychom děti na ně volat jménem..
![]()
Čím více je lidí, kteří se k dítěti chovají hezky a má v nich oporu a náruč, tím lépe. A je jedno, jak jim říká dítě i oni sami sobě navzájem.
@Keyllah hádku právě vyvolat Nechci. Větší problém to pro mě, protože jsem právě od mámy naučená, „to je děda, to je babička, ne to není žádná teta, ale (třeba) Mirka /mámy nejlepší kamarádka“ že každý člověk má roli a jen tak někdo „cizí“ pro nás není nic, jako v tuhle chvíli její přítel pro mé dítě.
V čem konkrétně je problém? Vadí vám v něčem matčin partner? Ještě jste se nepřenesla přes to, že se rodiče rozešli? Děsí vás „cobytomuřeklilidi“?
Jinak věřte - dříve či později budete velmi ráda, že máte tři domácnosti, které můžete poprosit o pomoc s hlídáním.
Řešíte voloviny.
Naše děti taky mají z jedné strany 3 dědy.
Mého biologického otce, nevlastního otce a pak dalšího partnera mé matky.
Nemám s tím problém. Takový prostě je zivot.
Děti s tím taky nemají problém. Prostě mají víc dědů a babiček tedy potažmo:-)
Myslím, ze dítě převezme tvoje osloveni. Zajímalo by me ale, jak se řeší ve smíšených rodinách. Kamarád ma novou ženu, ma s ni dítě (které mu logicky bude říkat tati), ale ta manželka ma jeste 5leteho syna, který mu říká Míšo. Jsou spolu asi 3 roky, takže pokud by mu chtěl říkat tati, asi by s tím uz začal,ale maji střídavolistý péči s bývalým, tak mu možná přijde divné říkat to dvěma. Ale jsou spolu opravdu často. Myslíte, ze třeba za pět let, až bude někde s bráchou, mu bude porad jeden říkat tati a druhy Míšo? Nebo oba tati? Jak to mate vy?
. Popřípadě, jak se to časem vyřešilo
.
Jste některá maminka v podobné situaci jako já? Že nechcete aby vaše dítko mělo tři dědy? A mámě to ne a ne vysvětlit