Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja jsem nedala, vyharcovat se rano se vsema plus nemoci, nevidela jsem v tomto veku zadny vyrazny benefit. Starsi dva si spolu hrali a ja mela cas na mimco.
@redbulka Zkusit to můžu, ale myslím, že je větší pravděpodobnost, že nevezmou ani to tříleté než že by vzali obě. A taky plíny u mladší jsou teprve na začátku tréninku, respektive do nočníku čůrá, ale kadí, kde jí napadne.
Ja bych zapsala. V zari uvidite, jak vam to bude vyhovovat. Nemusis ho tam davat kazdy den a na cely den, naopak je dobre, kdyz si dite na skolku zvyka postupne. A kdyz se mu tam nebude libit, nebo ty nebudes zvladat vodit a vyzvedavat, tak ho vzdycky muzes odhlasit.
Ja bych do skolky dala. Nejstarsimu tam bude dobre, ty budes mit doma o starost min a myslim, ze dite kolektiv potrebuje ![]()
Ja mam doma jeste (ted) skoro triletou slecnu, v dobe nastupu starsiho ditete to skolky ji byl rok a pul, kdyby to slo, tak ji dam do skolky hned
Protoze ta uz je neskutecne pripravena (ale u nas bohuzel nemaji misto)… ![]()
Kdyby slo, tak byt Tebou, zkusim dat obe starsi do skolky. ![]()
Chápu to správně, že řešíš nástup v září příštího roku? To je ještě docela daleko. Šla bych na zápis s oběma staršíma a uvidíš. Když se rozmyslíš, tak přece ani nastoupit nemusí. Lepší to mít posichrované, než potom litovat, že jste u zápisu nebyli a do školky se nedostane.
Rozhodně bych starší dítě zapsala. Dávat ho v září nemusíš. Ale ruku na srdce, v zimním období je o dítě míň doma prostě výhra ![]()
Nejstarší měl 3,5 roku, když šel do školky, jeho sestra 2 a bylo jí to celkem fuk. Já už v té době čekala 3 mimčo.
Děs byl až rok na to, kdy malá oslavila v říjnu 3 a naprosto nepochopila, proč ji nevzali do školky. Takže od listopadu chodila na dopoledne do soukromé.
A já ten kolektiv u dětí mám ráda. Malá chodila domů spokojená a unavená, po obědě zalehla a spala někdy i dvě hodiny.
Aktuálně jsem ve fázi, kdy máme jedno dítě v ZŠ, druhé v MŠ, doma skoro tříleté a 7m mimino. A i když ten tříletý mohl zase na dopoledne chodit, tak zatím je doma. On kolektiv nevyžaduje a já mám o starost méně.
@Elenloth Řeším to trochu předčasně, ale vrtá mi to hlavou, protože se mě na to hned několik lidí po oznámení těhotenství ptalo.
Jinak všem děkuji za názory, asi teda půjdu na zápis s oběma a pak až se rozhodnu.
Takovýho prcka bych nedáala, školku ještě nepotřebuje, a pro tebe to budou akorát starosti navíc ![]()
@zoy píše:
@Elenloth Řeším to trochu předčasně, ale vrtá mi to hlavou, protože se mě na to hned několik lidí po oznámení těhotenství ptalo.
Jinak všem děkuji za názory, asi teda půjdu na zápis s oběma a pak až se rozhodnu.
Lepší předčasně, než pozdě, že
No ono je asi pro lidi dost těžké představit si mít děti s takovými věkovými rozestupy, tak se ptají. Záleží na povaze dětí a tu znáš nejlíp ty. Já dala staršího do školky kousek po druhém roce, ale samozřejmě do soukromé. Je tam spokojený jak blecha, je taková povaha. U mladšího to na druhou stranu zatím nevidím vůbec, tak to nebudu lámat.
No, nevim kolik statnich skolek bere deti, ktere maji sotva 2 r ![]()
asi bych se taky priklanela k tomu, toho starsiho zkusit nechat zapsat, nastoupit nemusi, podle situace v zari. ale zvaz i tu nemocnost. jestli budete mit doma miminko 3 mesice, tak prvnich par mesicu skolky muze byt masakr.
nas starsi nastoupil, kdyz mel 2,5r. mladsi v tu dobu mela ani ne 1,5r a prvni 3 mesice byli v podstate oba nastridacku nebo zaroven nemocni, po 3 mesicich jsem ho chtela ze skolky odhlasit, ale nastesi to ted zatim jakz takz funguje (tuk tuk).
Právě zvažuji pro a proti a nakonec to stejně budu muset rozhodnout nebo mi staršího nevezmou a bude vyřešeno. Jinak věkové rozestupy mi nijak drastické nepřijdou, mladší pomalu dostává rozum a starší hodně pomáhá, baví ho to, asi si připadá důležitě ![]()
J bych to zkusila. Pak ho tam můžeš dávat jen na dopoledne. Nebo na pár dni v týdnu. Jestli nemáte úplně narvanou školku, tak bych zkusila ti mladší.
A od kamarádky vím, že když už jedno dítě ve školce mas tak to druhý tam dostaneš snaz.
@zoy Pokud je nejstarší společenský, školkovné není nějak hrozně vysoké a organizačně se to dá zvládat, tak bych zapsala a uvidí se. Můžeš ho tam přece dávat jen dopoledne a třeba tři dny v týdnu. Tak chodili (a chodí
)všichni moji tříleťáci. Prostě je to trochu jiný program než doma, ale třeba i pomoc pro mě, když potřebuji např. k doktorovi s mladším sourozencem.
Nemoci to mohou komplikovat, ale pokud by to bylo drsné, odhlásit ho můžeš vždycky.
Třeby já jsem dávala nejstarší do školky i když jsem tam táhla další mladší tři děti k tomu
, prostě ranní procházka smečky (dcera měla 4 roky, mladší 2,5 a dvojčata 6 měsíců - narozená jsou v dubnu, po jejich narození do prázdnin teda nechodila - to bych nezládala, ale po prázdninách už to bylo O. K.). Chodila už ten rok před tím od 3 let (skoro, je říjnová). Ale právě jen třikrát týdně na dopoledne.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.