Tři děti – jak to zvládáte finančně?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
66800
1.8.25 22:14

Nejvetsi darda je vyska. Mame 3 deti, na vysce nastesti vzdy jen jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3866
1.8.25 22:20
@Anonymní píše: Více

My čekáme čtvrté. Na tebou vyjmenované věci nemáme. Se dvěma bychom asi měli, nevím, ale on to stejně není můj styl. To si musíte spočítat sami za sebe, jak to bude vycházet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12137
1.8.25 22:36

Sla bych do toho :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18087
1.8.25 22:38

Tak my máme tři a máme na všecko z toho, co píšeš. Dvě kamarádky mají 5 a na letní a zimní dovolenou do zahraničí jedou vždycky. Sestřenice má 6 a lítají k moři každý rok, na lyže jezdí tady v ČR.
Ale tak záleží, jaké máš ty priority. Někdo klidně oželí mani a pedi a jídlo v restauraci výměnou za dítě. A někdo má všecko, děti i tyhle „vymoženosti“.
Mám kolem sebe dost rodin s vícero dětmi a nemyslím si, že by měly nějak výrazně nižší životní úroveň než ti, co mají třeba dvě děti. I když přiznávám, že cestování se třemi je náročnější, protože už musíš brávat dva pokoje a to se prodraží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12809
2.8.25 08:10

Poznat to je a hodně se to horší s věkem. Hodně špatné je taky, když se staví svépomocí důms malými dětmi.
Za mě bych se rozhodla hlavně podle toho, kde bydlíte nebo budete bydlet.
Pokud to bude nějaké místo, kde s věkem bude nutné větší dojíždění, aby bylo na výběr něco jiného, než pár místních kroužků, poté bude potřeba dojíždět významnou dobu na střední školu nebo dokonce hrozí intr a koleje, tak za těcto okolností ty výdaje rostou i o desetitisíce(v součtu na tři děti) více, než když neplatíte benzín na taxikaření a neživíte dítě na intru nebo kolejích(spolubydlení).
V tom případě bych do třetího nešla, pokud bude dům ve městě, kde je vše, tak bych o tom přemýšlela.
Myslím si, že auto je ten menší výdaj. Pokud je to o tom, že hodláte stavět dům a dělat svépomocí, tak říkám, že v žádném případě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
2.8.25 08:31

Není to moje osobní zkušenost, ale z blízkého okolí a rodiny, přátel. Všichni co mají +3 děti, tak to vpohodě zvládají. Nerostou jenom náklady, ale i příjmy obou rodičů (pokud jsou normální a chápou, ze se mají někam posouvat). To, že se vám zdá napjaté to utáhnout teď, neznamená, že to tak bude za 15 let. Si vemte, jaké příjmy jste měli před 10-15 lety a jaké máte teď ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30899
2.8.25 08:59

Máme tři děti a za mě je to o tom, zda to třetí dítě chcete nebo ne. A náklady na třetí dítě jsou stejné, jako na první a druhé. Největší částku dělají krouzky, výlety, vzdělávání, dovolené a tak je široký rozptyl, v jaké úrovni tyto záležitosti volit. Angličtinu můžeš mít s lektorem 1:1 nebo v místním ddm, sport může dělat dítě závodně nebo v Sokole, na dovolenou můžete letet na Mauricus nebo jet do Chorvatska. Pokud třetí dítě chcete, tak ho mějte. V dnešní době povrchnich vztahu beru sourozence jako velký přínos.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
2.8.25 10:11

@JancaS84 kraviny? Dovolená je pro vás kravina? Jako super dětem říct že dovca je kravina…a to nemluvím o tom že si člověk chce dopřát i ty další věci, jako kadeřníka atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
2.8.25 10:33

Asi bych do třetího šla, ale měla bych hrůzu do toho stavět dům. Pokud tedy máte peníze, koupila bych spíš větší, pěkný byt, abyste měli všichni soukromí. Při stavbě domu si to třetí miminko podle mě tedy neuzijes a ty dvě starší si také neuzijes. Takhle byste ušetřili peníze a čas. A mohla by ses soustředit v klidu na děti, dokud jsou ještě malé. Zvlášť to třetí, nejmenší. Ale to je jen můj názor, chápu, že někteří lidé jsou odvážní a stavbu domu a tři děti by zvládli. Já tak odvážná nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35430
2.8.25 11:26
@Lutern píše: Více

Tak každý máme asi žebříček hodnot jinde. Já mám nejlepší vzpomínky na prázdniny na vesnici u babičky. U moře jsem byla poprvé asi ve 12 a nemyslím si že bych o něco přišla.
Když byli děti malé tak jsme nebyli u moře asi 5 let, no a co :nevim: Trávili jsme čas plnohodnotně jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24990
2.8.25 11:31
@matkabagristy píše: Více

a co na vš platíš? jako kolej + jídlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3866
2.8.25 12:01

Mani, pedi, barber a restaurace pro mě kraviny jsou. Z třetího dítěte mám větší radost než z takových věcí.

Dovolená není kravina, ale jsou různé dovolené. Speciálně sjezdové lyžování (v Alpách?) považuju za (značně neekologickou) zábavu horních vrstev, asi jako golf nebo jízdu na koni. Pěkný, ale žít se dá i bez toho. K moři jezdíme, autem a vaříme si, to není nijak extra drahé.

Jakože nic proti, ale nepovažovala bych mani, pedi, barbera a lyžování za základ šťastného života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.25 12:12

Tak dovolená nemusí být nutně u moře, ani na horách. A ke kadeřníkovi taky není potřeba chodit každý měsíc. Ani značkové oblečení není potřeba, důležité je, aby oblečení bylo funkční. U těch malých dětí je to opravdu o prioritách, ty budou s rodiči šťastné i venku na hřišti. Jenže jak rostou, tak už se to neokecá a je to rozdíl, jestli se platí 2, 3 nebo 4 tábory. A co teprve intr nebo kolej.

• Citovat
  • Upravit
1666
2.8.25 14:55

Tak jestli si se dvěma dětma pořád můžete dovolit pravidelně dovolené, mani, pedi, barbera, jídla v restauraci, tak třetí finančně zvládnete. Už teď si můžete nějaké věci odpustit a ty peníze šetřit… Jinak ano, nejvíc budou stát ti středoškoláci. Ti vás ještě musí ty peníze stát. Tam moc není jiná možnost. Výhoda vysokoškoláka je v tom, že je schopný si docela dost vydělat na brigádě. Spousta jich to tak má a rodiče jim přispívají jen část. Pokud dotyčný nestuduje na neurochirurga nebo právníka, tak tam prostor pro brigádu je. Takže já bych uvažovala jen do konce střední. Pak už je to dítě dospělé a finance jeho rodičů nejsou jeho jedinou možností :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1346
2.8.25 15:11

@debra.morgan na SŠ doučování, knihy, ne všechno se dá půjčit v knihovně a my jsme třeba měli 3 týdenní výjezd s praxí na VŠ a byl povinný..ubytko hromadně s dopravou před 20 lety za 8500 plus trekové boty 5000 plus jídlo a oblečení do lesa takze jen tento povinný výjezd cca 20ka a to každý rok.. a na medicíně nepočítej s tim ze budou náklady jen na dopravu a jídlo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin