Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Naše malá šla do školky pozdě, kvůli Covidové situaci až po třetím roce a byl tam problém spíš vyvolaný učitelkami, vyznávajícími opačný extrém.
Hned první den tam byla až do oběda, s tím, že jsme jim jasně s manželem ráno řekli, ať nám zavolají pokud bude brečet, že si pro ni přijdeme.
Nezavolali a ten první den byla v pohodě ale druhý a třetí plakala a my se to dozvěděli až ten třetí den, protože už si učitelky nevěděly rady a zavolali nám ze školky abychom ji vyzvedli.
Samozřejmě měla potom totální blok, protože se jí tam ty staré struktury pokoušeli zlomit.
Potom chodila s brekem na hodinu, pak na dvě, tři a tak dále.
Plakala chudinka asi dva měsíce denně, vždy při loučení hrozná scéna ale nakonec si zvykla a chodí tam v pohodě, ne úplně ráda ale bez smutku a bez breku…
Někdy se i těší. Radím citlivý přístup a vytrvat v intervalech na kterých se s dcerkou domluvíte. Jinak si zvykne, že když brečí, mamka přiběhne a nezvykne si nikdy.
Hodně o tom doma mluvit, připravovat se na to a třeba i sehrát nějaké divadlo s plyšáky, jak jdou do školky a budou si tam hrát s ostatními.
@Monchichik no to same je u nas. Bohuzel to asi matkam s pohodovymi detmi nevysvetlis.
Hodne zalezi na diteti. Pro nektere je lepsi postupna adaptace, zezacatku klidne s rodicem ve tride a s postupnym prodluzovanim casu (kdyz si to rodic muze dovolit), nekomu vic vyhovuje proste nchat chvili vybrecet a zvykne si rychle. Od pocitace se to blbe soudi. Chce to uprimny rozhovor rodice s ucitelkami. Ale ostupnou adaptaci jsme delali u nas se 4 detmi (i s rodicem ve tride) a zadne z deti nemelo problem s tim rodice postupne eliminovat a zadny hokej v hlave z toho nemelo ani jedno.
@Anonymní píše:
Dcerka byla ve skolce zatim jen parkrat, vzdy jsem hodinku byla s ni a pak na chvili odesla a uz mi ucitelky volaly, ze place a mam prijit. Celkove tam vzdy vydrzela tak dve hodky (hodinku se mnou a hodinku sama) a pak na ni byla uz videt unava.Ted byla nemocna, dnes po pauze poprve do skolky a vydrzela tam 10 minut a sly jsme zas domu, plakala, ze chce jit pryc. Ucitelka rikala at to nelamem pres koleno. Ale pritom kazde rano se tesi, o skolce mluvi, nadsene tam bezi, chysta se mnou svacinku…
Je pravda, ze je tezsi ji zabavit a zaujmout, je hodne ziva. Doktor ma podezreni na adhd nebo Aspergera, jeste cekame na vysetreni.
Jsem z toho docela zoufala, protoze zadnou spec. skolku s mensi skupinkou deti v okoli nemame a ja uz jaksi padam na hubu. Musim vypnout nebo se zblaznim. Na druhou stranu dceri nechci delat stres a bojim se, ze si nezvykne. Uvazujeme jeste o asistentovi, aby se ji nekdo primo venoval.
Je mozne, ze se ji jeste ve skolce zalibi? Ma nekdo zkusenost?
Musí do té školky chodit? Za rok může být vyzrálejší a vše může proběhnout bez problémů.
@Anonymní píše:
@Monchichik no to same je u nas. Bohuzel to asi matkam s pohodovymi detmi nevysvetlis.
No ono to ale mnohdy není o pohodovém dítěti, ale o tom, že matka musí do práce a dítě se musí naučit být ve školce. Pokud do práce nemusíš, klidně začleňuj pomalu nebo rok počkej.
@Anonymní píše:
No tohle byl třetí kousek
ale ti dva předtím byli blízko u sebe, takže ti tam šli spolu a pohoda…tohohle jsme po 14 dnech museli stáhnout…po poradě s učitelkami i psycholožkou, prostě to nešlo…jak dlouho tam byl, tak dlouho tam řval…pak se budil i v noci s pláčem, že do školky nechce…rána děs, řev celou cestu tam…psycholožka řekla, že v tomhle věku chce prostě mámu a ne kamarády…za rok už šel celkem v pohodě…ale v těch třech letech bychom se bývali byli zbláznili všichni…
@Monchichik píše:
@Svistice Tak mému synovi, když byly tři roky, bys teda nevysvětlila vůbec nic…ve školce řval, nechtěl do ní ani náhodou, a nepomáhalo nic…vysvětlovat cosi o asistentce nebo cokoliv jiného by teda fakt býval nepobral…
Tak v tom případě ale asi dítě nebylo na školku úplně zralé a neřešila jsi s ním rozhovory na téma Proc maminka Aničky tam teď je s námi, Proc já nechodím po obědě a Honzík vždycky, Proč Kubíčkovi prochází i ne zcela vhodné chovani…
@Hojuza No ale předem nevíš, jak co bude…takže by si měla počítat i s tím, že prostě půjdeš do práce v zájmu dítěte až za rok…
A odborníci rádi co? Předpokládám, že s ním situaci ve školce probíráte. Mají učitelky zkušenost s takovým dítětem? Vedení školky se k tomu staví jak?
Vy svoje dítě a situaci znáte nejlíp.
Měla jsem dysfatika ve statní školce. Rok chodil na 2 hodiny denně. Co si o tom myslí, nemyslí emimino mi bylo jedno ![]()
Příspěvek upraven 02.11.22 v 17:52
Záleží jestli jdeš do práce - pak bych se vyprdla na postupné adaptace a dítě tam prostě dala. Pokud jsi stejně doma, rok počkej a uvidíš.
Ale teda volat že brečí… Mladší mám v dětské skupince od roka na jeden den, a když jsem ji tam první den nechávala, říkala jsem chůvě ať mi klidně zavolá kdyby to nešlo - a ona řekla „Nebojte se, já jsem tu od toho, aby to šlo“ a fakt to jde, malá je spoko, na chůvu si zvykla, ráno nepláče a odpo mě vítá vychechtaná. Každý dítě je jiný a něco neovlivníš, ale aby ti ji učitelka po deseti minutách vracela skrz pláč, to bych asi nebrala.
@Svistice Ne, snažila jsem se vysvětlit kde co…že jdu do práce, že bla..bla..bla…zralý nebyl vůbec…a nevím, jestli to co popisuješ jsou schopné pobrat tříleté děti… ![]()
@Lily Evans pokud má dítě AS, tak to nemusí být tak pohoda a to že zakladatelka potřebuje do práce může být úplně putna.
Mně by dítě vyhodili. ![]()
@Monchichik píše:
@Svistice Ne, snažila jsem se vysvětlit kde co…že jdu do práce, že bla..bla..bla…zralý nebyl vůbec…a nevím, jestli to co popisuješ jsou schopné pobrat tříleté děti…
Moje to řešily. Že chtěj jít taky po O, že Kubíček kouše a plácá děti, ale že to je proto, že mu ještě nebyly ani tři roky, ale že se všechno naučí (to vysvětlovali dětem učitelky), dítě vykládalo, že s Aničkou zeď chodí maminka a sedi s nimi ve třídě, protože bez maminky Anička celou dobu brečí a nechce nic dělat…
Dcera už v jeslích třeba říkala, že mají novou holčičku, tak že zatím trochu pláče… Tak jsme vysvětlovali, mluví o těch různých situacích, učitelky to s dětmi rozebíraly, pokud bylo potřeba..
@Svistice Ale ty máš určitě holčičky…
ty jsou šikovnější a chytřejší, to se ví… ![]()
@Monchichik píše:
@Svistice Ale ty máš určitě holčičky…ty jsou šikovnější a chytřejší, to se ví…
Kluka a holku. A filozofické debaty a a proč diskuze frcely (a stále jsou aktuální) především s chlapečkem. ![]()