Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám dotaz, byli jsme u dr. a máme oboustrannou tříselnou kýlu, dr. nás poslala do motola na chirurgii a nejspíš nás v brzké době čeká operace. Ondráškovi jsou tři týdny, tak jsem z toho celá špatná. Máte s tím některá podobnou zkušenost? Hlavně s tou případnou operací, jak to mimčo zvládne a jak to probíhá?
Předem díky za sdílené zkušenosti.
Zkušenost mám osobní, ale bohužel si ji nepamatuju, byl mi asi měsíc
Jestli ti to pomůže, klidně se ptej a já se zkusím zeptat mamky. Ale myslím, že po víc jak třiceti letech se to přeci jen dělá jinak. Vím jen to, že můj o rok a půl starší brácha ji měl taky, ale přišlo se na to až mnohem dýl. Prý pořád brečel a málo jedl. U mě už na to byla mamka připravená a tak se to poznalo mnohem dřív.. Držím pěstičky, ať to máte co nejdřív za sebou..
Tak já mám zkušenost z pozice matky. U syna jsem kýlu objevila já asi v pěti týdnech. Dr nás poslala na vyšetření na dětskou chirurgii do Ústí n. L., kde ho vyšetřili, zapsali si nás a že nám dají termín. Nakonec jsme byli na operaci, když malýmu byly tři měsíce. Byla jsem tam samozřejmě s ním /ve stejném pokoji, slyšela jsem, že někde musí mámy spát na ubytovně a chodí jen přes den a v noci pouze na kojení/, protože jsem ještě kojila. Předoperační vyšetření jsme mít neměli, takže si ho asi udělali sami. Zase tak přesně si to nepamatuju, ono to je už 16 let. Myslím, že nás vzbudili ve dvě v noci, abych ho naposledy nakojila a ráno v 8 h měli začít operovat. Jenže jim do toho něco vlezlo, takže ho brali až ve 12h. Už ani nevím, jak dlouho tam byl, ale přivezli mi ho ještě spícího. Asi po dvou hodinách mohl trochu čaje a nakojit jsem mohla až večer. Celé odpoledne pospával v postýlce, nebo v kočárku na pokoji. Jo a nastupovali jsem v pondělí, v úterý ho operovali a ve čtvrtek ráno jsme šli domů. Dneska nevá jizvy vůbec vidět (on měl tu kýlu oboustrannou).
Holky díky za reakce, já právě taky nevím, jak je to s kojením, Ondra je plně kojený. Vím, že u dospělých se minimálně od půlnoci nejí, my jíme co 2-3 hodiny. Dr. nám říkala, že se to nechává až tak kolem třetího měsíce, že se to dopředu naplánuje. Jsem z toho celá špatná, protože představa toho, jak takhle malého tvorečka budou uspávat mě fakt děsí
. A nevím, jak je to nebezpečné to nechat ještě dva měsíce být
![]()
Kubap, u takhle maličkých dětí je výhoda, že ještě nechodí, nebo nelezou, takže jim ta kýla neleze ven. Švagr to měl jako dvouletý a to byl problém. Jenom by neměl malý moc plakat, to si moc namáhá bříško a kýla leze ven. Já jsem synka taky pořád hlídala a chovala, ale občas se nezadařilo a musela jsem mu kýlu lehce zatlačit zpět.
Jestli můžu poradit, vyber si nemocnici, kde budeš s Ondráškem spát na pokoji, oni jsou prckové u maminky klidnější a Ty vlastně taky. Neboj se zvládnete to!
Holky díky, tak už máme termín na první operaci. V pondělí nastupujeme do Motola a v úterý nám jednu odoperují, na tu další se domluvíme, tak snad to zvládneme
A snad to zmákneme i s kojením. ještě jednou dík.
Ahojky, jak operace tříselné kýly u miminka dopadla, respektive ráda bych se zeptala na „lačno“ před operací a jak vše probíhalo, jak jste zvládli? Čeká nás totéž a neumím si představit ten řev hladového mimina. Pouze kojíme, žádný čaj ani voda, synovi je půl roku. Navíc kýla leze právě při pláči, tak se děsím uskřinutí právě při hladovce
)). Díky moc P.
Ahoj,
nejedli jsme 4 hodiny před zákrokem, což je v pohodě, horší to je po zákroku, to by se mělo vydržet 3 hodiny, ale po 2 hodinách už nám dovolili čaj
(sice jsem protestovala a Ondra ho vyblindil a já mu potají odstříkla dvacku předního mlíčka a to si tam v pohodě nechal), ale poprvé mi dovolili nakojit až za další hodinu od „čaje“, a to už byl mazet, Ondra řval jak tur, po druhé operaci taky trvali na čaji, ale kojit jsem mohla už za deset minut po čaji a úplně v pohodě. většinou dávají po operaci ještě něco do zadečku na dospání, ale upřímně moc to nefunguje, Ondrášek stejně než dostal napít hodně plakal, ale potom už byl klidný a určitě ho nic nebolelo, což je nejdůležitější. Přeju hodně štěstí a kdybys ještě něco potřebovala, dej vědět.