Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy. Potřebovala bych poradit. Náš Tadeášek (27 měsíců) má problémy s kakáním. V srpnu minulého roku jsme prodělali infekční průjem a od té doby má strašně tuhý hovínko. A hlavně velký. Kam se na to hrabe dospělej člověk. nebrečí, ani nějak moc netlačí, ale všimla jsem si, že má u konečníku trhlinku. Už půl roku! A nic to nedělá. Ani ho to nebolí. Ale ty hovínka jsou opravdu velký. Někdy má dokonce takový kuličky slepený, jako od králíka. Doktorka nám napsala nějakej rozpustnej prášek na dva měsíce. Bylo to dobrý, dokud jsme ho brali. Po dobrání jsme tam, kde jsme byli. Nevim jestli tpo mam nějak řešit, když kaká každej den a nebrečí. nevypadá, že by ho to bolelo. Zácpa to neni. Co s tím? ![]()
To je opravdu nebezpečné, podle popisu jídla mate hrozne „suchý“ jidelnicek. Vysadit pečivo, přidat pití (teple na lacno). Přidat stravu plnou vody - polévky, zeleninu, kaše, omáčky. Tak malému dítěti bych zatím žádné preparáty nedavala, ale zkusila změnit jidelnicek. Vláknina je přeci i ve stravě. Držím palce k rychlému zlepšení!
Tak toto téma je přesně to, co jsem hledala, naše malá, čerstvě dva roky, má hovínka jak kamení, velká a slepená jak od králíka,… Jí všechno, pije dost, ale i tak má problémy, u kakání strašně pláče, dokonce se i bojí kakat a říká, že nechce bobíky a že se bojí, sem tam se jí natrhne konečník, no děs běs, člověk by jí tak rád pomohl…
Dnes zkusím koupit tu vlákninu v DM, snad je tam ještě k dostání.
Tak v DM mi dnes paní řekla, že jim vlákninu pro děti stáhli z prodeje před několika týdny, zkusím se zeptat v lékárně.
Chtěla bych se přidat k tématu, malá 21m kaká tak 1× za 2-3 dny a vždy je to tuhej bobek slepenej z více kuliček, hrozně u toho tlačí, ale asi ji to nebolí, nepláče, až dneska, zdálo se mi, že to nemůže vytlačit, ale nakonec se podařilo, konečník měla trochu zarudlý, ale OK. Stravu má podle mě pestrou a hlavně hodně „vodovou“ - jogurty, hodně ovoce a hodně polévek, moc mi nechce jíst pečivo, ale jinak jí všechno. Zdá se mi, že méně pije, ale má dost tekutin ve stravě, do přesnídávky z ovoce jí přimíchávám i vodu, ať je to řidší (dělám doma, ne skleničky) a k obědu má nejraději polévky, dělám velmi husté vývary… Večer má kaši. Začlo to tak před dvěma týdny… Nemá někdo podobnou zkušenost? Můj partner tvrdí, že málo jí, ale já si to nemyslím. Jídelníček má takovýto:
Snídaně - jogurt nebo kousek pečiva s něčím, rajče, kefír, buchta apod. samozřejmě ne vše najednou, ale něco z toho, snídaně má teda menší, moc je nechce.
Svačinka - ovocná přesnídávka domácí - sní třeba celou hrušku, broskev a 1/2 banánu rozmíchané - je toho celkem velká miska. Dopoledne ještě občas do něčeho kousne, sušenku, okurek, když něco vařím, dám jí kousek do ruky.
Oběd - polévka nejčastěji, střídám s druhým jídlem typu rýže omáčka, brambory maso, dušená mrkev brambory, těstoviny omáčka apod. Nesní teda oboje, že by měla polévku a druhé.
Svačina - mléčný výrobek typu Lipánek, tvaroh Matylda apod. + odpoledne si dá ráda i třeba 1/2 krajíce chleba s lučinou a pažitkou či šunkou či něco podobného nebo třeba nějakou buchtu. A pojídá ovoce do ruky.
Večer - mléčná kaše
Mě to tedy nepřijde málo, teď třeba máme na zahradě jahody, sní jich jen tak čerstvých hromadu, ještě mimo výše vypsaná jídla… Jinak, je hodně drobná, v 1,5 roce měla 9kg, teď na tom nebude o moc líp, max do 10kg.
Co si o tom myslíte? Díky za rady.
Já osobně bych řekla, že málo nejí, že je to tak akorát.
Naše malá taky nějak nechce snídat, pije aspoň kakao z plnotučného mléka, od včerejška do něj zkouším dávat vlákninu pro děti, v lékárně mi ji objednali.
Dceru tedy kakání vyloženě bolí, včera zase měla prcinku celou od krve, natržený konečník, dokonce jí trochu povylezl, ale nakonec zajel zpět, doktorka jako na potvoru dovolenkuje. Doufám, že ta vláknina zabere.
Dobrý den, přesně tohle má i můj syn, pije bych řekla tak akorát, má tuhý hovínka tak že musí tlačit a dost u toho naříká. Stravu má mizernou vím že to je tím ale co mám dělat když je strašně vybíravej a nic mi jen tak nesní. Potřebovala bych poradit nákej sirupek nebo náký kapičky aby se mu kakalo líp.
Zkus lactulosu, není návyková. Ale základ asi bude lepší strava - víc zeleniny…
@mar772 Jo mě to je jasný že to bude stravou ale když on s tím jídlem je strašnej jen tak nic nesní, nejradši má maso a k tomu už nic nepotřebuje tak zkusím aspon ten lactulosen
@Terezie231 píše:
@mar772 Jo mě to je jasný že to bude stravou ale když on s tím jídlem je strašnej jen tak nic nesní, nejradši má maso a k tomu už nic nepotřebuje tak zkusím aspon ten lactulosen
Já mám taky nejedlíka. Snažím se to neřešit (to, že prostě jíst nechce a to, co chce je hrůza), pamatuju si svoje pocity, když jsem byla malá. Ale teď už týden nekakal… začínám být trochu zoufalá. ![]()
Nám hodně pomáhá jíst mrkev syrovou, ale musíme ji mít každý den aby pomohla.
Příspěvek upraven 21.03.17 v 17:35
Dcera toto měla taky. Kakala tvrdé bobky a jelikož se je snažila zadržet protože ji to bolelo, tak se to jen zhoršovalo. Doktorka doporučila projímadlo Duphalac a glicerinove čípky. Když bylo nejhůř, měla jsem ji dat do teplé vody. Vždycky se to na chvíli zlepšilo, a pak zase zhoršilo. Projímadlo brala cca 3 měsíce (nejdřív 2X denně, pak obden atd.) A teď už ji ho dávám jen když vidím, že třeba dva dny nekaka (hodně to hlidam), případně ji dám na noc čípek. Ale tohle se děje třeba jen 1× za dva, tři týdny. Teď je už cca měsíc bez čípku i projímadla. Doktorka doporučila nejíst mrkev, rýží, sladkosti, čokoládu, kakao a další věci. Sladkosti dávám opravdu pomalu, ji hodně jablka, pamerance, má ráda zeleninu. Bylo mi i doporučeno dávat místo sladkosti sušené ovoce. Doktorka také doporučila hodně pít. Dcera ale pila málo, a já uz nevěděla co do ní nalít. Nakonec pomohl naředěný jablečný nebo hruškový mošt. Od té doby vypile přes 1 litr (do té doby pila vodu, čaje a to max tak 300ml za celý den)
Řešíme problém tuhé stolice u 1,5 leté dcery. Nejdřív to byl jen ta tuhá stolice jak kámen - dávala jsem víc pít. Pak se začala objevovat krev - začala jsem dávat probiotika, olej do jídla, upravila jsem trochu jídelníček a změnila UM. Pomohlo to na chvíli a pak znovu. To už ji očividně bolelo, kakat nechtěla a skoro u toho brečela. Od Mudr. jsme dostali duphalac a glycerinové čípky a jiná probiotika. Na chvíli dobrý a teď zas
já už nevím co s tím. Prosím poraďte mi co jí dávat nebo nedávat. Co pomohlo vám?
Dobrý večer. Píšete tady o tvrdé a bolestivé stolici. Máme doma bohužel s dcerkou ten stejný problém
Mohla by jste mi prosím napsat, jak jste to řešila vy? Předem děkuji za odpověd. Marie