Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
my byli v Tunisu někdy na začátku srpna, dospělí bez dětí.
Teploty vysoké (my měli cca 35), ale u moře je příjemně vlhký vzduch, takže to není takový děs. Horší je to ve městech…
Roční miminko bude muset opravdu HODNĚ pít a pobývat ve stínu.
Klimatizace … nevím, my měli tak „výkonnou“, že to bylo na nastydnutí
Ale v lepších hotelech to asi půjde regulovat.
Ahojky!!
Posledni otazka byla- prezijeme s rocnim mimi?Pravdepodobne prezijete..ale UZIJETE si to?
ja mam deti dve(7mesicu a 3 roky) a cestujeme hodne a casto a do exot.zemi..od tri mesicu maleho..ze spousty duvodu…
TUNIS v srpnu je sileny..neumim si to ani predstavit..myslim tim ty hice..nakonec byste stravili vetsinu dne v klimatizovanych prostorach a mala by mohla z tech teplotnich rozdilu onemocnet.
my byli vTunisu loni v cervnu..to horka nebyla..
letos v Egypte na prelomu dubna a kvetna..bezvadna doba.
v Thajsku v prosinci
proste si nachazet doby,kdy je v tech zemich kam jedeme leto v teplotach jako u nas..uz i tak je slunicko silnejsi..
pro rocni dite budete mit beztak stravu sebou..spis jde o to spravne NACASOVANI do te ci one zeme..
zvladnout se da spousta veci,ale stoji to za to?hodne stesti v tom spravnem rozhodnuti a pokud se preci jen rozhodnete jet..tak at to probiha co nejlepe!!!
jinak je more pro rocni dite samozrejme moc fajn a v prijatelnych teplotach si to uzijete vsichni 3!!!
shirin a deticky
Ahojky Radino,
taky Ti nechci kazit radost, ale musím souhlasit s výše uvedenými komentáři, já byla v Tunisku v druhé půlce srpna, naštěstí bez dítěte, a musím říct, že s malým bych to NIKDY nepodnikla. V srpnu je tam vedro opravdu příšerné, určitě byste to zvládli, ale jak psala Shirin, asi byste si to neužili… Je zbytečné trávit dovolenou na pokoji, ne? Tunis je krásný, ale fakt v nějaký jiný měsíc. Navíc vedle nás na pokoji bydleli lidi s asi desetiměsíční holčičkou, která z těch 14 dní byla 7 v nemocnici - klasika, průjem, dehydratace… Doporučuju to ještě zvážit, ať pak nejste zklamaní.
Každopádně krásnou dovolenou!
Šárka & Tadeášek (2 roky)
Přidávám se k holkám!
Pokud už cestovat s mimi do Tunisu,tak v jiné měsíce než 7.-nebo 8. Ty jsou opravdu nejhorší.My tedy byli sami bez mimi v Egyptě v 7.měs.,ale nebyla výjimka 45°C.Raději bych zvolila jinou zemi,třeba Chorvatsko,Sicílii,Španělsko…Ten Tunis bych nechala na později,nebo bych vyrazila bez mimi.
Já vím, že máme dovolenou hrozně špatně načasovanou, ale kvůli manželově práci a synové škole to prostě jinak nevycházelo. Je pravda, že Tunis asi není pro děti dost civilizovaný. Myslím tím plenky, jídélka, převařování vody pro mimčo. A ty průjmy jak píšete… . Tunis padnul jako teoretická varianta včera večer, dotěď jsme přemýšleli spíš nad některým z řeckých ostrovů, horko tam bude taky šílené, ale snad je to civilizovanější. Shirin, ty to máš jak se zdá v malíku, poraď kde bude v srpnu nejlíp?
ahoj,
připojuji se k ostatním.moje ségra tam byla vloni tuším v červenci a řekla nikdy více.vedra i přes 40st., děti ještě nemá.měli hotel s dobrou klimatizací,chytli tam angínu a průjem je klasika…proti cestování s dětmi nejsem,sama se s naší roční holčičkou chystám na měsíc do belgie,ale na podzim.opravdu jde spíš o načasování…
luka
AHoj, já už byla v Tunisu 3× a průjmy mě tedy nikdy nepostihly, stejně jako nikoho kdo byl s námi. Naopak problém to byl v Egyptě. Záleží, jak máš citlivá střeva…
Vrátila jsem se zrovna předevčírem. Ve stejném hotelu byla paní s 4měsíční holčičkou a 2letým chlapečkem a báječně si to užívali. Cachtali se neustále v bazénu, váleli pod slunečníkem a bylo jin fajn. Schválně sem se s ní dala do řeči, protože mě to zajímalo, jak to snáší..
ALe určitě vybírat pořádně hotel, pokud můžu doporučit tak EXIM TOURS, nikoliv CK Sunny Days.. hodně věcí v katalogu je lživých. To jsme si ověřili letos.
Tak hezkou dovolenou.
Taky jsem byla v Tunisu a bylo to super, rozhodně bych nemluvila o jakési zemi, která není tak „civilizovaná a kulturní“, viz příspěvky shora. Ve městě bylo několik obchodů s klasickým sortimentem,který je běžný v Evropě, tj. bylo možné koupit vše pro dítě, pleny pampers, ubrousky, balenou vodu, jídlo ve skleničkách… V hotelu vše pro děti, hřiště, bazénky, animace, bylo tam spoustu dětí i těch nejmenších, o žádných nemocech nevím, byli jsem tam s přáteli a nikdo neměl žádný problém. A to jsme běžně chodili na kafe do veřejných restarací ve městě. Je to hodně individuální a je třeba přiznat, že hrozně záleží na hotelu. Byli jsme v 5hvězdičkovém a do „trojky“ a méně bych, pravda, s malým dítětem nejela, právě kvůli zázemí pro děti, které vesměs nemají. Máme teď roční holčičku a pojedeme do Tuniska v září, plánujeme to už od jejího narození. Takže já bych se nebála. Alena
Ahojky Radino!!
hi, v malicku to urcite nemam a proto se porad s necim pereme:))ted jsme na jihu Ciny a je tady horko..ale da se to..
V srpnu bych asi jela opravdu „jen“ do Evropy..ale to Recko je dooost podobne Tunisu..nasi znami tam jezdi kazdorocne..jen na Recke ostrovy a obmenuji je a cervenec a srpen jsou vyslovene mesice pro ty,co se chteji pect…radsi ne.Oni rikaji,ze tu saunu radi maji…
Co vlastne od dovolene ocekavas???Nechcete letet radeji nekam blize..Italie,Francie..Chorvatsko,Bulharsko??horka tam budou taky,ale mnohem snesitelnejsi..
Asi vam beztak nejde o pamatky..s malou..takze mas v podstate jedno kde jsi..hlavne pisek,teple more(to bude v srpnu snad vsude) a DOBRY HOTEL..(v Tunisu a Egypte jedine od 4*nahoru,vazne!)
A sunny days opravdu ne!!des bes a hruza!!!!!a to overeno spoustou lidi..bacha na ne!!
at pojedete kamkoliv..plinky bych brala stejne sebou..stejne jako nejake „ceske presnidavky“ co mala ji,kase a mliko, na ktere je zvykla.. ..vlastne nejsi to ty, kdo mlecnou stravu NE??tak vemes proste co ji:))
A letos jsme poprve meli all inclusive v tom Egypte..a s detma si to nemuzu vynachvalit..a casto je AI ve slevach..
a doporucuju INVIA na vyber zajezdu…jsou bezvadni a last momenty mas vsechny na jednom miste..
toz tak:))vic me nenapada:)))
Preju hezky den!!
Ahoj, my byli v Tunisku v září, jen dospělí a horko bylo pořád. V srpnu to asi musí být šílený. Průjem jsme měli oba, já i zvracela. To se mi nikdy v evrop. zemi nestalo. Takže pokud tam pojedete, nechte si od dětské Dr. napsat, co s sebou za léky (smecta, nutrolin B, hylac). Když jsme tam byli, byli s náma v hotelu i Češi asi s 8-měsíčním mimi a byli v pohodě, užili si to, byli s ním i na dvoudenním výletě na Sahaře. Já bych ale do takhle exot. země malé dítě nebrala, je to úplně jiné klima. Zvolila bych cokoli v Evropě.
Hezkou dovolenou, Alenka
jo jeste..jak psala Alena..ten Tunis je opravdu v pohode v DOBREM hotelu..perfektni zazemi pro deti..ale ja si proste na svem stojim NE V SRPNU>>zari uz bude lepsi..ale rozhodne ne zacatek..taky muzete mit stesti na pocasi..
Ahojky,
já byla sama s Adámkem v Tunisu - v Monastiru, když mu bylo 9 - 10 měsíců, což bylo v září nebo říjnu. To si teď nedovedu přesně vybavit. S sebou jsem táhla vše - plenky, jídlo v lahvičkách od Hippu a jiných firem…zkrátka a dobře prostě vše. Jídlo jsem tam prodávat neviděla, ale plenky tam měli. Nicméně jistota byla jistota. Pili jsme výhradně kupovanou vodu a mléko jsem z ní taky převařovala. Sama jsem si čistila zuby normální tekoucí vodou a nic se mi kupodivu nestalo. Adámek si to tam užíval a žádné problémy neměl. Klimatizovaný pokoj taky byl, teplota se dala v pohodě snést. Na spaní jsme chodili do hotelu. S sebou jsem měla ohřívačku jídla.
V jeho roce - tj. v prosinci jsme jeli do Egypta, kde už teda jídla mnou dovezená nechtěl jíst a jedl normální stravu…teda brambůrky, těstoviny, zeleninu, žádné dorty. Taky to zvládnul v pohodě a bez průjmu.
Ažk když mu byl 1,5 roku, tak jsme byli na Djerbě, ale tam prostě něco chytnul a průjem měl.
Takže vidíte, je to zcela individuální.
Berunka se mi svíjí v náruči tak končím.
paap VEronika Adámek a Berunka Ema
AHoj,
my jsme se před týdnem vrátili z Turecka s 2,5 letým prckem. Vedro bylo velké, ale byli jsme ve stínu, mazali 40, s sebou jsem měla od paní doktorky napsané prášky na zánět očí, rýmu, kašel, horečky, průjem, dokonce i antibiotika. Klimatizaci jsme měli na pokoji regulovatelnou, moc jsme jí nevyužívali, bála jsem se angíny. Malej si to tam fakt užil, byl úžasnej, všechno zvládl v pohodě. V Tunisu jsem byla také, letělo tam s námi spoustu miminek a batolat a byla to paráda. Záleží, v jakém jsi hotelu, od tří hvězdiček si myslím, že by mělo být vše v pohodě. U hotelu je vždy bazén, většinou dětské hřiště, po celý den animační programy. NEZAPOMEŇ převařovat vodu, zuby jsme si čistili v balené a všechno proběhlo v pohodě.
Ahoj a užij si dovolenou
Ještě se zeptám na to zmiňované převařování vody. Dají se v Tunisu použít naše rychlovarné konvice? Možná je to blbý dotaz,ale jak jinak vodu převařit. Je to pro mne dost nepředstavitelné chodit 2× denně do hotelové kuchyně otravovat aby mi převařili vodu na čaj pro mimčo.
Holky, byla některá z vás v Tunisu s ročním mimi? Co vlastně máme všechno na takové dovolené požadovat? Postýlku, ledničku, klimatizaci? Jaké je v Tunisu počasí v druhé polovině srpna? Jaké jsou tam teploty? Přežijeme s ročním mimi?