Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@emers píše: …tak určitě ne fyzické tresty, ani oplácení, jak jim chcete pak vysvětlit, že se to nedělá!? když to uděláte sami?
Já už teď taky nikoho nekoušu, takže se to mojí mámě asi povedlo mi to vysvětlit ![]()
@Bébka píše:
Já už teď taky nikoho nekoušu, takže se to mojí mámě asi povedlo mi to vysvětlit
no, u Tebe tezko rict…
![]()
Taky mám doma takový problém s dcerkou,je to rarach,má 28m.Tak třeba dnes mě přetáhla vařečkou,pak mě chytla za vlasy-culík a táhla a táhla.Nakonec jsem po ní uklízela zbytky na zemi od oběda,páč chce papat sama a když jsem byla na čtyřech,tak mě skočila za krk a začala rajtovat
,no musím říct,že jsem polevila v rukách a skončila obličejem v těch zbytkách a asi to byl šílenej pohled
.Každopádně domluva nepomáhá,oplácení taky nepomáhá a na zadek taky ne
.Někdy si už nevím rady a připadnu si bezmocná a říkám si,kde dělám chybu,že mě dcera vůbec neposlouchá a dělá pravý opak co po ní chci a ještě se mě směje do očí
.Ještě mě začala lajdat s nočníkem a bobek hodí pouze do plinky,dokáže to zadržovat a s čůráním se zhoršila a začala čůrat do kalhot a včera dokonce loužička na koberci
,to nedělala ani když se učila na nočník ![]()
@Bébka ono ale na tom nemlať mě nebo tě zmlátím asi něco bude,né?
ahoj Navli, koukám že to s Eli nemáš jednoduché, snad se to srovná než bude druhé mimi…myslím že to fakt chce zvolit jednu metodu a tu bez výjimky používat furt, jinak je pak dítě zmatený a taky furt zkouší protože pokaždý se stane něco jiného,prostě testuje hranice. Já teda na Adámka když na mě útočí (ve vzteku mě někdy plácne nebo kopne když ho mám v náručí a dělám něco co se mu nelíbí – např. vyndám ho z vany, vezmu ho z venku domů apod.) Když to udělá tak hodně ostře křiknu „NE,to se nedělá,to maminku bolí!“
když pokračuje,vezmu ruku která to udělala a plesknu ho přes ní,když je i dál v amoku tak putuje do ohrádky kde ho položím a řeknu mu že až se vyvzteká tak si pro něj přijdu a odcházím (jsem v místnosti,ale stojím zády k němu.....většinou dělám něco v kuchyni) on se chvíli vzteká a mrská hračkama ale když nemá pozornost tak ho to brzo přejde,pak jdu k němu a zeptám se jestli už je v pohodě a když řekne ano a natáhne ruce tak ho vezmu a pomazlím a řeknu že maminka se nebouchá, většinou mi pak dá pusu nebo se přitulí, pokud i po mém návratu reaguje agresivně,otočím se a opět odcházím se slovy „až se uklidníš tak se maminka vrátí“. Je to pakárna
,ale tohle jediné u nás zabírá. Horší by to bylo na veřejnosti,tam ohrádku nemám ani odejít nemůžu
Naštěstí ty scény dělá většinou doma,prostě se nudí a zlobí. Dělá ti to Eli i venku? ![]()
@tetes píše:
@Bébka ono ale na tom nemlať mě nebo tě zmlátím asi něco bude,né?
Já jen píšu, co zabralo na nás!
Každý musí dle svého.
Nijak agresivní kvůli tomu, že mi naši občas střelili fakt nejsem, takže já souhlasím s touhle metodou jako jednou možnou. Můj názor, nikomu ho nenutím ![]()
Já ty metody tak moc nestřídám - projevuje se to u nás asi víc jak měsíc, takže spíš jedna pár dní.. nic… druhá…
No agresí - ukázat jí, že to bolí nic nesvedu - to jsme si dneska ozkoušela - fakt za kousanec dostala docela slušně a stejně nic..
Ohrádku už nemá - čeká na miminko, takže jediná možnost je odnést do pokojíku a tam nechat vyvztekat..
Samo jí opakuju, že to maminku bolí, že se to nedělá, že se maminka zlobí… ale výsledky to nemá…
Venku zatím zkusila jen vztek, lehnout si na zem a dělat scény - to ji většinou odstraním z dosahu nebezpečí a nechám ležet - nevšímám si..ono ji to časem přejde a pak se ufňukcaná rozhodne, že teda jako je po mým..
@Ema N. píše:
Ahoj @Navli ,A jak je to s tim nocnikem? Uz je to lepsi?
Jsme přes den bez plen.
A v noci většinou zůstane taky suchá nebo jen s malým učůrnutím.
@Navli píše:
Já ty metody tak moc nestřídám - projevuje se to u nás asi víc jak měsíc, takže spíš jedna pár dní.. nic… druhá…
No agresí - ukázat jí, že to bolí nic nesvedu - to jsme si dneska ozkoušela - fakt za kousanec dostala docela slušně a stejně nic..Ohrádku už nemá - čeká na miminko, takže jediná možnost je odnést do pokojíku a tam nechat vyvztekat..
Samo jí opakuju, že to maminku bolí, že se to nedělá, že se maminka zlobí… ale výsledky to nemá…
Venku zatím zkusila jen vztek, lehnout si na zem a dělat scény - to ji většinou odstraním z dosahu nebezpečí a nechám ležet - nevšímám si..ono ji to časem přejde a pak se ufňukcaná rozhodne, že teda jako je po mým..
no, jak jsem psala, u nas zabira zahrat na tu citlivou notu… kdyz mi ublizi, zacnu brecet, ze to boli… A on se uklidni, respektive trochu lekne a jde me utisit…
![]()
Zatim to zabira…
![]()
@Navli píše:
Jsme přes den bez plen.A v noci většinou zůstane taky suchá nebo jen s malým učůrnutím.
jste fakt sikulky…
Ja prave cetla tu Tvoji predchozi diskuzi o odplenkovavani Eli (nahodou jsem na ni narazila) a tak jsem byla zvedava, jak vam to jde…
Gratuluju…
![]()
@Ema N. píše:
jste fakt sikulky…Ja prave cetla tu Tvoji predchozi diskuzi o odplenkovavani Eli (nahodou jsem na ni narazila) a tak jsem byla zvedava, jak vam to jde…Gratuluju…
![]()
![]()
Jo to byl taky boj a groteska
Dík
@Navli píše:
Jo to byl taky boj a groteska![]()
Dík
no, ale hlavni je vysledek… v tomto pripade je vysledek dulezitejsi nez cesta…
![]()
Jestli to taky není tím, že čeká velkou změnu. Období vzdoru a nový sourozenec, to si ještě užiješ. Taky jsem si tím nedávno prošla a bylo to docela vysilující, měla jsem to horší v tom, že byly krátké dny a nemohlo se jít ani na hřiště ani mezi děti, takže moje klidné hodné dítě se proměnilo ve vzteklouna a pořádně maminku vyškolilo.
@makapi píše:
Jestli to taky není tím, že čeká velkou změnu. Období vzdoru a nový sourozenec, to si ještě užiješ. Taky jsem si tím nedávno prošla a bylo to docela vysilující, měla jsem to horší v tom, že byly krátké dny a nemohlo se jít ani na hřiště ani mezi děti, takže moje klidné hodné dítě se proměnilo ve vzteklouna a pořádně maminku vyškolilo.
Já mám pocit, že ona mě celkově celej březen školí… viz zmiňované odplenkování a teďka to ubližování..
bébka
Já už teď taky nikoho nekoušu, takže se to mojí mámě asi povedlo mi to vysvětlit ![]()
no mimochodem, já prý byla taky kousací dítě, ale jen když mi někdo na písku bral bábovičky, pokousala jsem prý hodně dětí
![]()
věřím, že na někoho to zabírá, každé dítě je jiné a na některé stačí houknout a je strachy bez sebe a jiné dítko kdyby člověk zmaloval jak řešeto, tak nic…
já to spíš i beru podle sebe, že si nedovedu nějak představit, že „výchovně“ koušu do dítěte, bych si přišla jak pako ![]()