Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Svistice píše:
@cverunka U nás nějaké drcení opravdu nehrozí. Paní učitelka je pověstná mírným přístupem a i někteří její pedagogičtí kolegové nad tím kroutí očima.Dát dítěti něco číst 10×, tak to nečtě, ale po třetím přečtení říká z paměti.
No, když je to na pár řádků, tak jo. Ale když teď donese 2 husté strany v čítance a má to číst třeba 8×, tak po 2. přečtení už se vzteká, že jí to nebaví… Což chápu, také by mě to nebavilo. Ale p. učitelka se jich ptá, kolikrát to četli a ona neumí lhát
Prý to dělá proto, aby si ty slova zautomatizovali.
@cverunka to bylo asi az pozdeji ne? U nas maji prohraných jen 13pismem z toho 6 samohlasek. ![]()
@Svistice ja si napomoc vezmu vzdy slabikar. Bud ten školní nebo mame doma zackuv slabikar a k tomu doplňujících texty, tak z tama vytahuji vety, ktere je schopny napsat
nekdy se u toho i nasmejeme, docela ho to bavi. Nekdy mi to ujede a nadiktuji co neumí napsat a pak je z toho treba pot stolem😂 😂 nebo nekam odbehnu a napise motíli😂
@aknah31 píše:
@cverunka to bylo asi az pozdeji ne? U nas maji prohraných jen 13pismem z toho 6 samohlasek.
Jojo, psala jsem, že v druhém pololetí 1. třídy a teď ve 2. třídě ![]()
@cverunka
Ahoj holky, to je fajn diskuze, dik za “obnovu”.
![]()
My ted piseme N, ve slabikari si ted vybavuju, ze jsme cetli o tete Jane, ktera ma miminko a Otu a objevuje se i Nana.
V matice ted budou delat 6. ![]()
Jinak taky mame cist sloupec slabik 10× a precist to musime, protoze ten nas taky neumi lhat.
![]()
Ale nas prvnak cte teda pekne, na Vanoce dostal dve knizky a uz je ma prectene.
![]()
@Mmmanka Tak koukám, že u nás je napřed asi ta matematika.
Se čtením jsou pozadu.
Náš ještě vyloženě nečte (knihy), protože mají projeto málo malých tiskacích písmen. Budu mu muset sehnat v knihovně nějakou knížku psanou jen velkými tiskacími, ty umí krom těch málo frekventovaných všechny.
Navíc mu dělají problémy shluky tří a víc písmen (např. prší, klíče apod.) - to ještě ve škole vůbec nedělají a úplně neví, jak na to, aby se mu to dobře četlo.
U nás tedy pochybuji, že by se paní učitelka vysloveně dítěte ptala, jestli to fakt přečetlo 10×. Mi už trochu zavání týráním dítěte i rodičů. ![]()
Ještě jeden dotaz, spíš se zvědavosti.
Jak to máte se školními výlety/exkurzemi?
Překvapilo mě, že pokaždé se najde dost dětí, které se neúčastní (buď jim to rodiče nezplatili nebo nechtějí). Jsou pak v jiné třídě a mají na práci pracovní listy.
Za mých školních let vždy jezdili všichni, pokud nebyli nemocní. Vyjímkou byl max. lyžák či ŠvP. Ale 50 kč na divadlo nebo výstavu vždycky donesli všichni. ![]()
@Svistice popravdě nevim, syn byl vždycky na vsem. Casto chodí do bystrousky na cely den, kde mají nejaky vyukovy program. Plati se 70kc. Syn nerikal ze by nekdo nešel 🤔 chodí cca 1× za dva mesice. Do toho sem tam divadlo, planetarium. Přijde mi ze minimálně 1× za mesic neco platíme ![]()
@aknah31 No mi toho právě máme taky dost. Od začátku roku 2 divadla, teď bude další + muzeum, planetárium, 2 výstavy, bruslení, adventní dílničky…
Ale pokaždé prý nejedou všichni, že neměli zaplaceno.
Tak si říkám, jestli se zrovna u nás sešla taková skvadra, nebo je to běžné. ![]()
@Svistice Nevím, nestíhám sledovat. Ale se třídou byli zatím jenom v planetáriu a jednou v divadle.
Divadla, výstavy, trhy u nás chodí družina často. Takže kdo je v odpolední družině tak jde (teda nevím co když nezaplatí
). Těch průměrně 70 korun má snad každý, ne? ![]()
@Svistice
Jejda, tak to teda netusim, jestli nekdo nejde (syn nic nerikal, ze nekdo nesel) nebo co delaji misto toho, syn byl zatim taky na vsem (taky jsme uz meli divadlo, planetarium, vystoupeni ve skolce atp., myslim, ze toho maji dost, tenhle tyden jdou do Technickeho muzea).
![]()
@Svistice naši snad ani nikam nechodí.. loni vedlejší třídy měly několikrát v notýsku divadelní představení, pak taky byla jedna dlouhodobější akce (za boha si teď nevzpomenu, co to bylo), ale naše třídní pak ten den měla doučování a nestíhala by ho, takže naši nechodili.. teď v lednu teda mají tři úterky bruslení v jiném městě, to jezdí celý ročník.. a druháci u nás vždycky měli jedno pololetí místo tv plavání, o tom zatím nikdo nemluvil, tak nevím..
@Mmmanka @Aletheia Me to taky neprijdou nejak premrstene castky, ze by to byl nejaky extra zasah do rozpoctu. Jedine ty predvanocni akce se tedy sesli tak, ze to delalo skoro 500.
Prijde mi divne, ze to rodice nezaplati nebo ze chce dite radeji misto vystavy sedet v jine tride a delat pracovni list.
@Tamtama Ja jsem prave rada, ze takhle pravidelne chodi. Beru to jako soucast vzdelani a fajn zmenu. Ja se taky rada takhle ulila ze skoly.
Ale za me se slo vetsinou jen jednou v prosinci (divadlo ci vystava betlemu) a pak v cervnu na skolni vylet.
@Svistice píše:
@Mmmanka @Aletheia Me to taky neprijdou nejak premrstene castky, ze by to byl nejaky extra zasah do rozpoctu. Jedine ty predvanocni akce se tedy sesli tak, ze to delalo skoro 500.
Prijde mi divne, ze to rodice nezaplati nebo ze chce dite radeji misto vystavy sedet v jine tride a delat pracovni list.
@Tamtama Ja jsem prave rada, ze takhle pravidelne chodi. Beru to jako soucast vzdelani a fajn zmenu. Ja se taky rada takhle ulila ze skoly.Ale za me se slo vetsinou jen jednou v prosinci (divadlo ci vystava betlemu) a pak v cervnu na skolni vylet.
U nás mají dečka nějakou akci tak jednou do měsíce, 2 roky budou chodit každou středu na 2 hodiny plavat a neplatili jsme zatím nic, jen 300 Kč na začátku školního roku. ![]()
Tak myslím, že je to všude +- nastejno. Naše prvňačka teď je v matice u čísla 7, mají první písmenko s háčkem a to š, v písance tedy jedou zatím vše jen malá písmena, slabikář je tuším něco přes stránku 30,ale mají Veselou abecedu.
Denně mají za úkol číst ze slabikáře, nebo z pomocných listů (těch má momentálně 5,ale máme vybírat věty na přeskáčku, aby to nebylo jak básnička).
A tento týden začali všichni psát perem.
Denně nám úkoly zaberou do 30 minut, ale ona je holka šikovná, na to, že jí na konci srpna bylo 6.
A neučili se až v pátek před Vánoci, jinak jeli celou dobu. V divadle byli 1× a podruhé jedou příští týden. 1× měli divadlo ve škole.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.