Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Evalu Musela jsem se usmát - jsem v kanclu s jedním kolegou
Přesně jak píšeš, chybí mi takové to ženské popovídání. Sice se s ním dá docela mluvit, ale je to pořád chlap a …
Ale zase si říkám, možná lepší jeden kolega než deset kolegyň
Nestěžuji si.
Já mám takovou „úchylku“, pořád se do něčeho ženu a vše je mi málo (nemyslím to materiálně). Tak třeba mám na stole Angličtinu pro samouky a když je chvilička, šrotím. Mám jen základy ze školy, takže je co dohánět. Např. na dovče mi rozčiluje, když si neumím pořádně přečíst jídelní lístek ![]()
Možná my účetní už jsme takové - potřeba se stále vzdělávat.
Jestli se polovička rozhodne pro ten ŽL (času má na všechno dost, tak to není tak žhavé) tak budu mít prostoru na vzdělávání až až ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dandenko,
můžu se neslušně zeptat, kolik ti je
(mně 37). V tom tvém popisu věčné nespokojenosti a touhy po perfekcionismu poznávám sebe pár let zpátky. Za těch pár let jsem nějak hodně ubrala a přesunula pozornost na užívání si darů života - děti, příroda, příjemné popovídání s někým, kdo má „stejnou krevní skupinu“… perfekcionista jsem pořád, ale už se tím asi nějak tolik nenechávám drtit.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Docela náhoda - jsem ročník 71 a přesně za měsíc mám narozky. Jenomže zatím co ty máš mimčo, já mám 18ti letého syna a 15ti letou dceru. Takže jsem to vzala jaksi obráceně. Školu jsem si dodělávala před šesti lety a asi mi ten zápřah zůstal. Možná to z toho co jsem napsala zní nějak perfekcionalisticky, ale věř, že to zas tak nepřeháním. Taky mám ráda domácí klídek v okruhu nejbližších a užívat si cestování s rodinou, lyže, kolo, brusle atd. Zkrátka užívat. Je fakt, že časem člověk dospěje k tomu, že lecos počká a něco zase rychle utíká.
Chtěla jsem jen vyjádřit to, že nároky doby jsou neúprosné a my jen musíme držet krok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem opět po 2 letech zažila menší šok první den v práci !! Naivně jsem si myslela, že by se mohlo něco změnit - k lepšímu. No jde to snad od 10 k 5!!
Samosebou mě „otrkají“ na těch největších lajdácích, takže jsem v půl 11 byla „bloklá“ a nemohla dělat nic. Neměla jsem všechny doklady, u FAV něco chybělo, u FAP chybělo hodně, pokladna,banka to samé… Klient si odjíždí na týden do Tramtárie - a to ještě nepodal za rok 2008 DP !!!
Druhýho „Maskota“ co jsem vyfásla, tak jsem se zase nemohla dostat do účetního programu… Zlatej rodičák!
Ale jinak jsem spokojená. Kuba dneska v jesličkách plakal, poprvé. Tak snad to nebude každý den ráno. Dneska šli kluci ráno poprvé sami, a i když Kuba vstával tak už jsem nebyla doma. Tak asi tesknil proto. Ale jinak přes den dobrý. Tety ho chválí, tak snad to bude dobré.
Evalu ještě jednou vítejte doma z porodnice ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dandenko, jsem o půl roku starší, než Ty a mám čtyřletá dvojčata
![]()
- Citovat
- Upravit
Hele holky, tak to jsme tu samé „stařeny“ - 34 let, těší mě
![]()
Jase - já věřím, že zvládáš oboje účto. Myslím, že kdybych už nějakou dobu účtovala oboje, tak to taky zvládám. Jenže s prckama a bez hlídání mám prostě strach jít do něčeho nového. Stejně tak teď neberu nové klienty, protože vůbec netuším, jak to bude po porodu. Vlastně odrodím, měsíc klid a začínají daně ![]()
Minule - když jsem byla těhu s Rozárkou, tak měsíc před porodem jsem měla jednu kontrolu za druhou. Včera jsme se o tom bavily s kámoškou a dneska se ohlásila: kontrola z FU, 2 kontroly z VZP a z OSSZ. Tam jsem se s nima rovnou domluvila, že jim přivezu ty firmy všechny (asi
najednou, abych tam nemusela lítat na víckrát.
Alunko - tyhle bordeláře já fakt miluju. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Věkově jsme tedy dost blízko. Jen mateřskou mám jaksi daleko za sebou. Jeden čas na mě šly mateřské pudy, uvažovali jsme o mimču, ale zase to přešlo. Ono dvě děti je až dost i když.......
Teď chodíme do tanečních, takže by se hodil oslíček otřes se:-) U kluka to bylo jednoduché. Ale holku si užívám, i když to značně vysává rodinný rozpočet. Já prostě neodolám, když zkoušíme nějaké šaty a padnou, bereme. A těch kravinek do vlasů, na krk atd… Dětičky jsou zkrátka radost.
Koukala jsem zhruba odkud jste a většinou asi pražandy až na Potápku.
Alunko vydržať. Já to tady taky dávala do kupy a nebylo to vůbec jednoduché. Teď např. jsem chtěla započíst jedné firmě faktury a minulá účetní mi poslala seznam starých neuhrazenýžch faktur, které mi v inventuře vůbec neuváděla. Zkrátka si to upravila aby to v závěrce vyšlo a teď se to ukazuje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
teď právě pomáhám jedné mé známé s kontrolou účetnictví. Do 30.6. se musí podat daňové přiznání. Známá loni dostala firmu, v září, musela zrekonstruovat víc než půlku roku 2008. Máme sjetiny účtů a seznamy faktur z let 2005 - 2007. To jste neviděly, co tam se odehrávalo za zvěrstva.
Bývalá paní účetní zjevně neuměla účtovat leasing. Jeden prostě šoupla do nedaňových nákladů, v plné výši (víc jak 1,5 mega). O časově rozlišených nultých splátkách si můžeme jen nechat zdát. V lepším případě jí nechala na záloze, v horším případě jí šoupla také do nedaňových nákladů. Nesedí jí některé konečné zůstatky z roku 2007 a počáteční zůstatky z roku 2008 (dělala ho do srpna, ale stejně se to muselo celé předělat).Přišlo se na to tak, že dala na FÚ výkazy, kde byl jiný zisk v rozvaze a jiný ve výkazu zisků a ztrát. Nesedí jí dokonce ani zůstatek na bankovním výpisu proti účetnictví. Nezatěžovala se vůbec tím, že by třeba platila výplaty z pokladny, které šly hotovostí, takže na konci roku 2007 je v pokladně sedmimístný zůstatek…
Tohle jsem tedy ještě nezažila.
Na daňovou evidenci jsem teď vzala jednoho klienta, dostala jsem podklady a ptala jsem se, kde jsou tržby. Prý je předchozí paní účetní nedávali
. Tak jsem jim řekla, že mě je tedy dávat budou.
Potápko, dělám PÚ i daňovku přibližně stejně dlouho. Daňovku jsem se učila za běhu, stejně jako mzdy, ale to se podle mě dalo dřív naučit bez kurzů. Na PÚ jsem byla nejdřív na dvouměsíčním kurzu, byla jsem zvědavá, jak to funguje v praxi, protože jsem si to nedovedla představit. Moje začátky byly taky super, doufám, že už je to promlčené, taky by se tam leccos našlo, co určitě nebylo správně. Ale to bylo v letech 1993-1997, od té doby už jsem se dost zlepšila
.
Nepřihlášená JaSe
- Citovat
- Upravit
Jase - téda to je asi masakr co? Teda a já dávám leasing taky nedaňově, vše upravuju až pomocí uzávěrkových operací.
A že nedávají tržby? Normální praxe ne? Mám taky jednoho takovýho
![]()
Ty jo a myslím, že kdyby někdo kontroloval rok 94-97, že by se taky asi sakra divil. Já z účtem začala ze dne na den, do té doby jsem o tom neměla vůbec potucha - jen základy ze střední. A to jsem hned začala sama účtovat celou firmu a vše se taky učila za pochodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potápka píše:
Hele holky, tak to jsme tu samé „stařeny“ - 34 let, těší mě![]()
Tím pádem vám kazím věkový průměr, mě je „jen“ 28.
![]()
Jinak vám musím napsat, jak vás obdivuju,že děláte doma účto. Já být doma tak se asi k ničemu nedokopu, nebo na to nebudu mít takový klid, jaký bych potřebovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky mám perličku:
mám fakturu za ubytování našeho zaměstnance z EU (cesťák měl jen na stravné). Teď ale nevím
1. jestli musím použít pro přepočet na koruny datum uvedený na FP tj. 15.9.09.(resp. den ubytování) a nebo použít náš pevný kurz.
2. musím udělat samovyměření a dodanit na vstupu i výstupu ř. 5 a 40? Nebo když v tomto případě bylo místo plnění v Belgii a ne v tuzemsku, dodanit nemusím a jen dám do nákladů částku na faktuře (tj. bez DPH).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Fuj, to jsem ráda, že tohle nemusím řešit, podobných potížistů jsem se snad úplně zbavila. Bohužel neporadím, snad holky.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No to jsi mi povzbudila
. Né, mám to už vyřešeno a aby toho nebylo málo, mám další perličku se starýma fakturama a jejich úhradama. Neseděla mi HK s pohledávkama, je to natažením právě starých FV. To už mám ale pod palcem OK. Řeknu vám, přebírat účto po někom už néééééé, ale tomu se asi člověk alespoň párkrát nevyhne
Beru to jako praxi, zase jsem o něco chytřejší
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj holky,
mohla bych se k vám přidat?? Jsem doma na RD, ale chodím do práce na 4 dni v měsíci (vypomáhat na závěrku) a od ledna jdu na 4 dny v týdnu. Moc se netěším, ale mám jen dvouletou mateřskou a druhé dítě tak rychle nevyšlo, takže musím. Doma účto nedělám jen v práci. Je mi 34, takže bych mezi vás mohla zapadnout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dandenka píše:
Holky mám perličku:
mám fakturu za ubytování našeho zaměstnance z EU (cesťák měl jen na stravné). Teď ale nevím
1. jestli musím použít pro přepočet na koruny datum uvedený na FP tj. 15.9.09.(resp. den ubytování) a nebo použít náš pevný kurz.
2. musím udělat samovyměření a dodanit na vstupu i výstupu ř. 5 a 40? Nebo když v tomto případě bylo místo plnění v Belgii a ne v tuzemsku, dodanit nemusím a jen dám do nákladů částku na faktuře (tj. bez DPH).
1. to záleží na tom, co máte ve směrnici, zda uplaňujete pevný kurs či denní.
2. místo plnění je sídlo nebo místo podnikání poskytovatele cestovní služby.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit