Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
879
9.6.09 11:06

Potápko,

tak to blahopřeju. Mimi bude určitě ukázněné. Já mám TP 3.9., takže pokud s Kleofášem nebudou nějaké podstatné problémy, měla bych být na DPH i v sezóně poměrně OK. K výrobě metříků jsem se nějak zatím nepropracovala, takže omluva.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
9.6.09 12:54

Evalu - já taky gratuluju, právě jsem někde koukala, že jsi psala o těhu, ale zase jsem si říkala - nemá metřík :D :D
Počkej a čekáte kluka? U nás to totiž taky vypadá na chlapečka :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
10.6.09 10:01

Potápko,
já jsem to u všech svých tří dětí (včetně Kleouše tedy počítám, abych nevypadala jako nějaká supermatka) chtěla vědět, jaké bude pohlaví, a ani u jednoho to nebylo nažádném UTZ kloudně patrné. Nepřiplácela jsem si tedy nikdy žádné 3D, 4D atd. ultrazvuky, jen z klasiky. Teď jsem byla ve 22. tt u Apolináře, volali ke mně nějakého super docenta asistenta, protože jsem nebyla na plodovce a oni se chovali, jako by v mém věku měl Down pravděpodobnost nejmíň 1:1 (nic nenašli), ale pohlaví prostě vidět nebylo. Kluka bych docela ráda po dvou holkách pro manžela, i když ten říká, že je mu to jedno a že bude rád za holku, ale já myslím, že pak by mu ten kluk jedno nebyl :D a pro mně by to byla taková vítaná změna. Ale taky myslím, že my tady všechny dobře víme, že ta fráze „to je jedno, hlavně ať je to zdravý“ není vůbec fráze, takže tak nějak to beru. Jak ti je? Nějaké nevolnosti nebo podobné radosti? Já zatím nejvíc OK ze svých těhu (nechci to tedy zakřiknout), takže se cítím přímo skvěle, jen se už trošku hlásí únava a v horku otoky.

Nemáte někdo nějaký účetnický dotaz nebo nějaké zajímavé info, abysme na téhle diskusi neprobíraly jen ranní zvracení a výsledky ultrazvuků :D ?

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
22.6.09 19:06

Ahoj holky,
zdravím po měsíci bez počítače :pocitac: .
Potápko, blahopřeju Ti k těhotenství :D .

Evalu, se školkou to dopadlo tak, že jsem tam přišla a dozvěděla jsem se, že úvazek je jen na 1/3 a hlavně, že už se mezitím přihlásila kvalifikovaná učitelka. Trochu mě to mrzelo, ale naštěstí to rychle přešlo.
Jak jsem se teď učila na tu zkoušku z účetnictví, tak jsem si uvědomila, že se chci raději věnovat podvojnému účetnictví, i když si chci nechat i daňovou evidenci a mzdy.
Výsledek zkoušky se dozvím na začátku srpna, snad jsem to udělala. Jeden příklad z pěti vůbec nemám, protože jsem se na to vybodla a neučila jsem se to. Naštěstí jsem si dala tu práci s pochopením účtování směnek a to bylo dobře, protože jeden z příkladů byl na směnky a aby to nebylo tak jednoduché, tak se tam směnky prohazovaly mezi třemi firmami.
Teorii jsem střílela od boku, protože test, kde je správně žádná, jedna nebo víc odpovědí je podle mě nefér, zvlášť, když se slovíčkaří :( .
Jestli to udělám, tak se hned v srpnu vrhnu na zkoušku z daní.
Co je u Vás všech nového?
 Jana

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
24.6.09 16:54

Holky, nezlobte se, že Vám vstupuji do diskuse, neumíte některá lidsky vysvětlit, větičku:
sociální výpomoc **přesahující od daně osvobozenou částku ** je zdanitelným příjmem??? Jedná se mi o to, že naší zaměstnankyni zemřel manžel a má nárok z FKSP na soc. výpomoc, ta se zdaňuje, ale neplatí se z ní soc. a zdravotní. Ale potřebovala bych to někde vyhledat v zákoně o daních z příjmu, ale vůbec nevím kde! Poradíte prosím, mám nad sebou vedoucí, co mě zkouší jako žačku a dává mi hezké úkoly na doma, jsem účetní po mateřské asi půl roku :roll:

• Citovat
  • Upravit
JaSe
24.6.09 17:45

Ahoj anonymní,
k Tvému dotazu jsem našla tohle:
Sociální výpomoci poskytnuté zaměstnavatelem z FKSP nejbližíšm pozůstalým a sociální výpomoci nejbližším pozůstalým ze sociálního fondu (ze zisku po zdanění) za obdobných podmínek u zaměstnavatelů, na které se tendo předpis neztahuje (§11 odst. 1 vyhlášky č. 114/2002 Sb.).
Poznámka: Jednorázové odškodnění pozůstalých přísluší pozůstalému manželovi a nezaooatřenému dítěti, a to každému ve výši 240.000,–Kč. Rodičům zemřelého zaměstnatnce, jestliže žili se zaměstnancem v domácnosti, přísluší odškodnění v úhrnné výši 240.000,–Kč (podle ustanovení § 378 ZP). Tento příjem je od daně osvobozený jako náhrada škody (§4 odst. 1 DZ.)
Pozor: ostatní dobrovolná sociální výpomoc poskytnutá zaměstnavatelem zaměstnanci ,pokud není splněna podmínka živelní pohromy, je vždy zdanitelným příjmem zaměstnance.
Jinak to je osvobozené podle §4 odst. 1 písm. k.)
Nesmí se jednat o platby přijaté náhradou za ztrátu příjmu a plateb majících charakter příjmů podle §6 až §9

Tohle jsem opsala z Abecedy mzdové účetní - je to super knížka, je tam snad všechno, co se týká mezd, často i s příklady. V tomhle případě ale zrovna žádný příklad nebyl.
Snad Ti to aspoň trošku pomůže.
Snad jsem tam nenamlátila moc chyb, rozptylují mě tady moje dvojčata.
Ahoj
 Jana

• Citovat
  • Upravit
437
26.6.09 15:26

Ahojky potřebovala bych udělat plat pro jednoho zaměstnance od března do teď . Je to urgentní ,najde se někdo ? Penízky bych převedla na váš účet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
26.6.09 19:37

Jase - díky. A teda ty zkošky - tohle slovíčkaření u odpovědí mě fakt štve. Tam vlastně ani nejde o to, jestli problému rozumíš, ale jak se to člověk našrotí.
Malvína - pokud si stáhneš nějaké demo účetního programu, který umí i mzdy (www.ucto2000 to třeba umí), tak je zvládneš podle návodu i sama.

Jinak holky, kdo tu máte zmáknutý prodej aut? Jde mi o tohle: auto na leasing, ten skončil, auto zařadím na kartu majetku a druhý den vyřadím do osobního vlastnictví. No a teď to auto potřebuju prodat - prodej je v pohodě, spíš teď přemýšlím nad tím, že budu prodávat s DPH že? Když jsem si při leasingu to DPH uplatňovala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.6.09 15:59

Malvíno, já bohužel, mzdy nedělám, ale pokud se jedná o nekomplikovaný případ, nebude určitě problém, jak psala Potápka. Aby nám Lesina nesmázla diskusi, že si tu děláme reklamu na naši práci :D . My si tu zatím radíme zadarmo.

Potápko, o jaké auto se jedná? Předpokládám, že o užitkový vůz, když z něho byla uplatňována DPH po celou dobu leasingu, jestli jsem správně pochopila? V tom případě by měla být DPH odvedena ne při prodeji, ale při vyřazení z podnikání pro osobní potřebu z ceny obvyklé (to bývá někdy oříšek, jak určitě víš). Já jsem jeden takový případ dělala a ušetřili jsme pěkných pár desítek tisíc, v podstatě legálně, ale pokud by ti o toho klienta hodně šlo, písni SZ.
Pokud se jedná o osobní auto - mám tu zrovna „1000 řešení“, kde se věnují různým případům v návaznosti na změnu zákona umožňující odpočet u OA, a je to tedy pěkný mazec. Kdyžtak písni.

nepřihlášená Evalu

• Citovat
  • Upravit
10054
6.7.09 18:22

Evalu - jasně, že náklaďák. Takže kdybych vyřazovala pro osobní spotřebu, bude mi stačitě nějaké potvrzení z autobazaru? Teda tak nějak logicky uvažuju, že asi jo. Ale poslední dobou vůbec nezvládám sledovat novinky a tak jak účtuju něco co jsem dlohou nebo ještě vůbec nedělala,tak radši pátrám a pátrám :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
6.7.09 18:45

Potápko,

my jsme tenkrát nechali udělat znalecký posudek za cca 2000,–, jednalo se opravdu o dost peněz a plánovaly se manévry - no ne zrovna na hraně zákona, ale jaksi řečeno využívající mezery v zákonech, kterými se dalo prolézt s odřenýma ušima, tak aby to bylo co nejlíp ošetřené. Jinak způsob stanovení „ceny obvyklé“ nikde stanovený není - mluví se např o inzerci prodeje podobné věci (tj. inzeráty třeba z Annonce na stejnou značku, typ a stáří…), nabídka z autobazaru, jak jsi psala, posudek… jednoznačně ti nikdo neřekne, čím by to bylo dražší, tím bych byla opatrnější. Ještě možná možno konzultovat na FÚ, pokud s nimi bude řeč, jestli jim to ocenění bude stačit, nebo jim to poslat písemně, že to bylo provedeno tak a tak…

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
6.7.09 18:50

Dík - proberu to s panem majitelem a uvidíme, pro co se rozhodne. Ale určitě nechci cpát zbytečné peníze na sociálku a zdravotní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
3.8.09 13:27

Ahoj holky,
tak se jdu pochlubit. Zkoušku z účetnictví, kterou jsem dělala písemně 11.6., jsem udělala. Tak mám velkou radost. Ještě týden se budu flákat a za týden vyrážím koupit si knížky na daně. Na ty půjdu v prosinci. Když udělám i tuhle zkoušku, tak budu mít přesně polovinu hotovou.
No, dost jsem se poplácala po rameni :D :D :D .
Zdravím a doufám, že se všichni máte dobře a těhotné účtařky že jsou v pořádku.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
10054
3.8.09 13:29

Jase - smekám a moc gratuluju. Já bych teď asi neudělala nic. Mozek mám totálně vygumovanej.

Zrovna před DPH jsem řešila takovou kravinu. Normálně to účtuju automaticky, ale nějak jsem o tom asi hodně začala přemýšlet a hledat v tom problémy. No zamotala jsem se do toho tak, že jsem šla volat daň. poradkyni :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11821
3.8.09 21:45

Jani, velká gratulace!!! :D
Jsi fakt dobrá, že dokážeš takhle zabrat! Já jsem dnes měla problém sepsat i seznam na velký nákup. :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat