Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10054
16.4.09 23:34

Titty - no podle mě je porod procházka růžovou zahradou. Teda pokud to srovnám s některými experty, které účtuju :D :D :D A prostě musíš mimiku vysvětlit, že rodit se bude až po 25. dubnu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
18.4.09 13:49

DPH u podnájmu
ahoj holky,
chtěla jsem se ubezpečit, jestli pořád platí to, co před lety.
Moje klientka je plátce DPH a má pronajaté prostory pro podnikání.
V únoru dále pronajala jednu místnost neplátci DPH. Myslím, že ten nájem je osvobozený, takže se celá výše zapíše do řádku pro osvobozené plnění. Nemyslím si to špatně?
Když jsem ještě pracovala, tak se neplátcům pronajímaly prostory jako osvobozené příjmy, jinak jsme samozřejmě byli plátci DPH.
A ještě jedna věc, klientka poslala 2× zboží na dobírku, mám fakturu s vyčísleným DPH + poštovné, které je bez DPH. Počítá se i to poštovné do osvobozených příjmů? Udělám test na krácení odpočtu koeficientem, ale myslím si, že krátit nebude, protože jsou to zanedbatelné částky.
Díky
 Jana

• Citovat
  • Upravit
879
20.4.09 16:35

Jani,

já DPH čko nerada a podobným případům se úspěšně vyhýbám, takže radši neporadím, abych neporadila špatně. Snad tu bude někdo schopnější. Ale myslím, že když se prokoušeš doslovným zněním zákona v tomhle, přijdeš na to možná sama.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
21.4.09 14:24

Prosím, máte někdo zkušenost?
Pokud nám FÚ povolí odložit platbu DPH za 3/09, musím podat přiznání v termínu, jen platbu provedu až později?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
21.4.09 14:46

Dandelko - přiznání v termínu, platbu dle domluvy.
Jase - pronájmy taky nejsou moje parketa. Ale to poštovné - dávám do nulové sazby a tím to hasne. Teď si nejsem zase až tak jistá, ale myslím, že tohle na ten koeficient nemá vliv. Ale to je fakt bez záruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11816
21.4.09 22:35

Jani, DPH a pronájem bohužel neporadím.

Mimčo má rozum, tak zatím čeká, až to přiznání dám dohromady. :wink: Vykoukly tam na mě následující 2 problémy, jestli někdo nebudete vědět:

Použití soukromého auta pro firemní účely
Základní info - s.r.o. nemá žádné zaměstnance, jednatel (=jediný společník) používá soukromé auto pro firmu, firma je plátcem DPH.

• může si to proplatit a firma dát do nákladů?
    Pokud ano:
  • může se uplatnit nárok na odpočet DPH za benzín?
  • cena benzínu - skutečná podle daň. dokladu, nebo nějaká jiná?
  • jak se to vlastně počítá? :oops:

Zjednodušený daňový doklad
Jen pro kontrolu, jestli mi něco neuteklo:

• lze použít při platbě v hotovosti pro částku do 10.000,– Kč včetně DPH (ostatní varianty se této firmy netýkají). Náležitosti si najdu v zákoně.
  • jde mi hlavně o tohle - můžu vystavit jenom příjmový pokladní doklad a zaúčtovat MD - příjem do pokladny, D - tržby?
    Možná hloupý dotaz, ale připadá mi to až podezřele jednoduché :wink:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
22.4.09 00:09

Holky omlouvam se ze vam sem lezu, jak jinak nez pro radu ;-) ucetni nejsem (chran Buh 8O)

Ja mam letos vazne rok :? Nejen ze lonske 4 mesice se mi pocitaji jako hlavni cinnost OSVC kvuli materske a tim musim zaplatit socialce pres 6000, ale na FU mi taky vratili DP kvuli danovemu bonusu.

Narok na danovy bonus je pry az od vydelku 48000 (polovina 12ti nasobku minimalni mzdy?) za rok. Pani na FU mi poradila, ze muzu podat dodatecne DP, pokud bych „vystourala“ nejake dalsi prijmy, chybi mi par korun… Coz o to, ja je vystouram :lol: ale potrebuju vedet kolik… Pocita se do prijmu i uhrn pojistneho co za me zaplatil zamestnavatel? Konkretne z DP radek 31 (uhrn prijmu od zam.) 27197 Kc a radek 32 (uhrn pojistheho) 6169 Kc = dilci zaklad dane 33 366 Kc. Pocita se to oboji? Takze mi chybi cca 15 tisic z podnikani? (tj. 30000 pokud delam vydaje procentem z prijmu = 50%)? Jsem z toho jelen :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
22.4.09 07:28

Jase poštovné taky dávám do nulové sazby.
Potápko díky, podali jsme žádost, takže udělám přiznání, podám a budu čekat na vyjádření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
22.4.09 07:53

Hanucho - napíšu ti k tomu víc, ale až večer až na to bude klid. Snad to bude stačit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
22.4.09 18:03

Hanucho,

k sociálce - já jsem ti asi psala tu potěšitelnou zprávu, že to bude pravda s tou hlavní činností… :)

k bonusu na dítě :

• přesné a kompletní znění viz paragraf 35c zákona o dani z příjmu - doporučuji k prostudování
  • nárok má poplatník s ročními příjmy mimo „ostatních příjmů“ minimálně ve výši šestinásobku minimální mzdy pro zaměstnance, což bylo loni nemýlím- li se 8000,–, tedy potřebuješ 48000,– příjmu
  • pokud máš příjmy ze zaměstnání a z podnikání, bere se ze zaměstnání celkový příjem (řádek 31) bez zvýšení o pojistné (to je jen pro účely výpočtu daně - pěkná s…a, co?) a z podnikání příjem bez snížení o 50% paušální výdaje (to už je lepší). Budeš tedy muset hádám vyrobit ještě nějaký příjem z podnikání. Nezapomeň, že v tom případě budeš opravovat i přehledy pro ZP a SP (nic moc vyhlídky).

Eva

P.S. Potápko, omlouvám se, že ti lezu do zelí.

Titty -

• zjednodušené DD myslím OK - ten příjmák musí mít náležitosti ZDD podle zákona o DPH, třeba sazbu DPH
  • soukromé auto - způsob uplatnění výdajů z hlediska daně z příjmů jsme tu dost podrobně probíraly na začátku diskuse (zkusím ti pak najít stranu). Z hlediska DPH se obávám, že uplatnit nic nemůže - doklady o benzinu slouží pouze jako doklad o ceně PHM, ne o výdaji, pokud se vůbec sbírají, což téměř nikdo nedělá a používá vyhlašovanou cenu pro účely náhrad za PHM. Asi jsou i nějaké jiné důvody, ale jak jsem psala, já DPH moc nemusím. Případ podnikové auto užívané pro soukromé účely stojí tedy také u DPH za houby.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
22.4.09 18:13

Evalu - vůbec nevadí. K tomu nemám co dodat.
Jen snad - nečetla jsem tu původní diskusi, ale Hanucho, proč si neuplatní bonus tatínek? Možná by to bylo jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
22.4.09 19:06

Ahoj všem,

lezu sem jako naprostá „kunďaba“ neúčetní a ani nevim, jestli už tady podobný dotaz neproběhl…

…dávám si dohromady informace ohledne netovýho obchodu.Můžete mi nějak jednoduše říct, jak se u takovýho obchodu vede? Je možné si ho vést sám nebo si zaplatit účetní? Nebo kdybyste znali nějaké stránky, kde je to dobře vysvětleno…

Urcite je to stupidní dotaz a omlouvam se dipredu,ale kdybyste mi dali nějake info, byla bych rada :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
22.4.09 20:41

Ahoj Márty,
dělám účetnictví kamarádce, která má internetový obchůdek s hračkami pro děti.
Ona má malý zisk, takže jí vedu daňovou evidenci. Jeden známý jí spravuje ten obchůdek, ona sbírá objednávky v tom obchůdku a pak jezdí pro zboží a rozesílá ho. Někdo jí platí předem, pak tedy nakoupí zboží, vystaví fakturu a zboží pošle, někdo platí na dobírku, takže koupí zboží a posílá to formou dobírky. Má firemní účet u banky, takže platby jí chodí tam a něco málo má v hotovosti při předání zboží osobně.
Ona doma vlastně nemá zásoby zboží, protože nakupuje vždycky jen to, co si lidi objednají. Objednané zboží přiveze domů, případně přebalí podle zakázek a pošle poštou nebo předá osobně.
Ona je zatím nejlevnější, hlídá si ceny, takže se jí vyplatí vést daňovou evidenci. Podrobnějí info, kdybys chtěla, tak Ti napíšu SZ, tady by to zbytečně zabíralo místo.
Kamarádka je zaregistrovaná u finančního úřadu jen k dani z příjmu, sice používá pro podnikání soukromé auto, ale do výdajů si ho nedává. Je zatím na RD, takže neplatí zálohy na sociální ani na zdravotní pojištění.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
10054
22.4.09 20:50

Márty - já opět jenom doplním. Pokud o účetnictví nevíš vůbec nic, tak si radši vezmi účetní. Nebudeš toho mít tolik, takže tě určitě nebude stát majlant.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
22.4.09 21:13

Děkuju moc! Tu účetní by to asi chtělo, mně to hlava nebere :wink: :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie