Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Evalu - tenhle případ mám taky - úvěru u KB a příšerné výpisy z úvěrového účtu. Já ty úroky z úvěrů řeším tak, že si je vycucnu do tabulky a pak je dávám do uzávěrkových operací. Asi to jde i jinak, ale já jsem na lepší způsob nepřišla. Takže v účtu jako takovém o nich vůbec neůčtuju - ono vlastně ani není kde - nevím, jak u těch tvých výpisů, ale u těhle to tam je napsané, tak jakoby pod čarou - mám tam napsáno - splátka úvěru třeba 35 tisíc a vedle toho je: z toho úrok 5 tis.
No snad to píšu trošku srozumitelně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potápko , děkuju - jo ,je to komerčka
. Já nemám přímo problém s těma splátkama a úrokama (uzávěrkové operace jsou teda taky dobrý nápad) - mám na běžném výpisu třeba -100, na úvěrovém rozúčtováno na 98,86 a zbytek úroky (jo, ke všemu jsou to takové titěrné sumy, a člověk s tím stráví mládí … ze kterého mně už zas tak moc nezbývá..
), tak místo 100,– zapisuju na účet ty dvě položky, jednu jako splátku úvěru, druhou jako úroky z úvěru a na výpis k tomu udělám poznámku, s odkazem na úvěrový výpis. Mně mořej ty poplatky (za vedení úvěrového účtu a pojištění), které se vlastně nikde neobjeví jako výdaj (neodešly z účtu ani v hotovosti), to až prostřednictvím těch splátek… Asi klientovi řeknu, že mu to dám jako nedaňové, on honit výdaje celkem nepotřebuje, a bude. Jo a ještě mi tam poletují takové bezprizorné sumy - jmenuje se to myslím „nárok na zvýhodněné úroky“ - a suma. Bych si typla, že to je při mimořádné splátce - suma, o kolik zaplatí méně na úrocích po mimořádné splátce než při normální … takže daňově nic… ale člověk aby se proškolil na úvěrového poradce. A mají to v rozpisu jako skutečný pohyb peněz.
Tak ještě jednou děkuju, Eva
P.S. Holky , začíná to být se mnou špatný - teď jsem opravovala v textu - já už píšu mymořádný s tvrdým y
.
P.P.S: Jak jste daleko se silničníma daněma? Já honím ještě jednoho dr. , jestli si teda to auto bude nebo nebude uplatňovat, a jinak hotovo (já vím, že jsem mrcha, ale já se musím trochu pochválit, abych neklesala na duchu i těle při pohledu na šanonové hory).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přijatá plnění z roku 2008 jde dát do odpočtu 2009
ahoj holky, dneska jsem mluvila s kámoškou daňovou poradkyní a ta mi řekla, že pokud se nepočítá koeficient, tak je možné už za rok 2008, dát doklady z roku 2008 do DPH 2009. Není to řečeno přímo v zákoně, ale ministerstvo k tomu vydalo něco, co jsem zapomněla. Nebudou to prý postihovat. Ale nesmí tam být ten koeficient. Od roku 2009 už to zas půjde, jako dřív, tedy doklady ze starého roku půjdou dát do roku nového. A to až 3 roky zpětně.
- Citovat
- Upravit
JaSe právě tak by to mělo od 1.1.09 být, ale nikdo nic neví přesně. Kdyby pánové ministři napsali jednu pořádnou větu, bylo by to OK. Chce to opravdu porovnat co vypustili a co přidali. Potom z toho vyplývá to, co píšeš. Možná měl být líp pozměněn právě §104, kde se píše o tom postihu, takhle si to jaksi protiřečí (jako ostatně většina chytrých §).
Já tu starou fakturu dám nakonec nedaňově do ledna a na DPH kašlu. Firmě to nevadí a já mám o starost míň. Šlo nám taky o splátky, ze kterých jsme neuplatnili DPH, protože se neplatili (z toho ty penále) a jaksi nám to ušlo
Holt krize je krize a dluhy se odsouvají, s tím přichází víc práce pro mě.
Jsem zvědavá, jak se s tím DPH vyvrbí během dalšího roku. Čeká mi teprve školení, tak potom budu moc rozdávat
chytrá modra
+
Ještě k výpisům o kterých píšete. Účtuju taky vše z bankovního výpisu /(rozpočítám částku podle rozpisu splátek) a úvěrový jen přiložím. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat na takovou věc. V létě jsem prodala sedačku a lednici, za 5.000,–Kč. Prodala jsem jí známému, kterému nakonec dělám účetnictví, ale to s tím nesouvisí. Domluvila jsem se s ním, že mu dám doklad, že to ode mě koupil a používá ty věci k podnikání (má čajovnu). Je to pro mě osvobozený příjem, i když on to vloží do podnikání? Má těch věcí víc (jedná se o nábytek - sedačky, křesla), které koupil, nebo dostal od svých známých. Vychází mu dost vysoký daňový základ. Nábytek si přece může koupit, kde chce (nebo ho i dostat). Je nějaký limit na to, za kolik by toho od jednoho člověka mohl koupit, aniž by to ten člověk musel zdaňovat?
Snad jsem to napsala dost srozumitelně.
Díky
Jana
- Citovat
- Upravit
Jase - s tím si vůbec hlavu nelámej. Pro tebe to žádný dopad nemá a pan podnikatel si tím sníží daně.
A s tím DPH, máte někdo odkaz na nějaký zákon nebo vyhlášku, kde se to píše? Já to totiž nikde nenašla.
Evalu - zrovna ty úvěrový účty od KB jsou fakt příšerný. Seděla jsem nad tím celý večer, než jsem přišla na nějaký systém. A do dneška ani nevím, jestli to účtuju dobře. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potápko podívej se na §73 odst.11) a 12) a porovnej ho před a po novele. Teď se tam uvádí jen krácený odpočet, ale dřív to bylo pro veškeré DPH a v tom by to právě mělo být.
Holky mám takový kuriózní dotaz, který sem ani nepatří, ale jen pro zajímavost. Dědí děti dluhy po svých rodičích? Dřív to snad bylo jen do výše hodnoty zděděného majetku, ale teď jsou nějaké změny a o tom nemám přehled.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jase - ano tři roky zpětně, ale jsou výjimky, u kterých to nelze, ale musí se to dát přes dodatečný přiznání, zákon právě píše o tom, že v řádném přiznání lze uplatnit jen v daném roce, to platí stále, právě jsem to tady řešila. Takže jde o to, že se jen prodloužila lhůta na 3roky.
Aspoň takto to já chápu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
mám dotaz k DE:
klient podnikal od ledna do listopadu skutečně, vykazoval tedy příjmy a výdaje. V prosinci přenechal svůj podnik někomu jinému, asi 6.1.2009 přerušil živnost.
Má ještě v prosinci zaplacené 2 nájmy, za listopad a za prosinec.
A já se ptám, můžu mu to dát do daňově uznatelných nákladů? Prostory měl v nájmu, svojí činnost už nevykonával, ale ŽL ještě neměl přerušený.
A další dotaz, teď mu dodělávám účetnictví, vlastně už ho mám skoro hotové, ještě ho musím zkontrolovat, všechno vytisknout a může si vzít daňové přiznání. Zbytek peněz mi dá letos, ale já bych chtěla, aby je měl v daňových výdajích už loni, letos už by je na nic nevyužil. Můžu mu vystavit fakturu a doklad o zaplacení ještě v loňském roce? Nebo by byla lepší záloha? Buď bych mu vystavila fakturu - vyúčtování zálohy + doplatek v loňském roce a dala mu potvrzení, že mi to loni zaplatil, nebo mám vystavit jen potvrzení, že mi zaplatil 2× zálohu (ale dohromady na celou částku) a letos udělat vyúčtování s tím, že doplatek je 0,–Kč. Já to klidně zdaním za loňský rok.
Snad jsem to moc nezamotala.
Jana
- Citovat
- Upravit
Jase - pokud ukončil činnost až k v lednu 2009, měl by správně ještě podat DP za 2009. Stejně tak má povinnost za leden 09 zaplatit zálohu na OSSZ a VZP. Bylo by potřeba ho pořádně vyzpovídat, kdy fakticky ukončil - tedy kdy to nahlásil na úřady.
Jinak pokud by to bylo jak píšeš, klidně mu udělej fakturu do 08 - já to tak taky dělám. Nevidím v tom sebemenší problém, hlavně u těch co mi platí měsíční paušál.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky, Potápko,
určitě to ukončil až letos na začátku roku. A ty nájmy mu tam můžu dát taky?
Jiné výdaje z prosince nemám.
Díky
Jana
- Citovat
- Upravit
Pokud jsou ty nájmy placené až v lednu a bavíme se o DE, tak určitě. Vím, že jsem to jednou řešila, paní ukončila 5.1. - no a ve finále to pro ní bylo i docela výhodnější.
Holky a já potřebuju ujistit. Mám tu človíčka, normálně platí SD za 11 měsíců, protože v prosinci už nemaká. No a letos by mu líp vyšel paušál, ale já teď přemýšlím, jestli nebude problém, když tu SD má zaplacenou jen za 11 měsíců. Asi hledám problém, tak kde vůbec není co
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Čauky holky,
nějak dýl jsem tady nebyla. A potřebuji hned radu. Chtěla bych nějakdostat náklady na bydlení (pochopitelně část ne celé) do podnikání ale nejsem majitel domu - tím je manžel. A tak jsem vymyslela že bych ho hodila jako spolupracující osobu a on by si jako výdaje uplatnil část nákladů na bydlení. Myslíte že je to průchozí? Díky za radu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
JaSe - dtto Potápka (mám chuť napsat, že je profík, ale asi by mě už elektronicky inzultovala
).
Potápko - já v tom žádný problém nevidím. Pokud nemá nějakou fakturu nebo příjmový doklad, ze které by bylo patrné, že ještě v prosinci robil něco, k čemu určitě potřeboval auto - což si myslím nebude tenhle případ. Zvlášť, pokud to tak měl i jiné roky, kdy vedl DE, měl knihu jízd atd. Mimochodem - nemá knihu jízd i za loňsko? Pak by to z ní bylo jasně patrné. Já mám spíš s paušálistama problém, že žádnou SD platit nehodlají a nemůžou pochopit, že ji mají paltit, když si na auto neuplatňují žádné výdaje („vždyť z toho nic nemám“) - vysvětlení, že SD není vázána na uplatnění výdajů na auto, ale na použití auta pro výdělečné účely, jim hlava moc nebere. Naštěstí zatím žádný nemusel vysvětlovat na FÚ, jak provozuje kovoobráběčství nebo instalatérství a ani jednou za rok nepoužije auto. Nechávám si to od nich radši podepisovat.
Brum - to je docela komplikovaný a choulostivý (daňově) případ. Jaké náklady byste chtěli uplatňovat? Jestli jde o elektřinu atd., řekla bych na první dojem, že jde o provozní náklady placené z vašich společných peněz, i když se vztahují k domu v majetku manžela, a můžeš si je nekomplikovaně uplatnit sama. Ale tenhle druh výdajů je dost „šťouratelný“, pozor na dokládání atd.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky mám kuriózní dotaz:
zaměstnanec potřebuje dva měsíce neplacené volno. Z-tel je ochoten mu vyhovět, jak se to bude řešit mzdově? co SP a ZP? Co daň ze závislé činnosti? Vše minimální? Jsem nějaká zmatená…
Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit