Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Evalu píše:
Dandenko,Eva
- penále - jen pokud by bylo skutečně zaplaceno - viz ZDP par. 24 odst.2 písm. zi), což předpokládám spíš nebude, s ohledem na konec roku a na to, že chceš jeho výši odhadovat, jak jsi psala. Při dalších platbách bude pak důležité rozlišit, co je splátka a co penále - nejlépe poslat zvlášť.
- splátky - nedělám podvojko, ale je tam nějaká podmínka zaplacení splátky? Problém s úpravou výše závazku během zdaňobvacího období?
Ano, takže pokud firmě (podle smlouvy) vyměří penále v roce 2009 za rok 2008, ona ho zaplatí, udělám dohad 544/383, abych ho měla v nákladech 08. Výši závazku oni upravili dodatkem ke smlouvě a novým spl. kalendářem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jase - copak výplaty si v pohodě umím spočítat. Spíš jsem se ještě nesetkala s tím, že za dovolenou je míň peněz, než normálně. Ale vyzpovídala jsem ho a minulé čtvrtetí měl dovolenou a nemoc, takže to asi taky bude tím.
Leasing - v tomhle případě neporadím, PÚ jde totálně mimo mě. ![]()
Holky a taky už makáte na daních? Já už tu mám 3 účta na zpracování a doma binec jako v tanku. Dneska jsem byla na velkém nákupu jídla - jsme už neměli ani mléko, dárky mám nakoupené, pro cukroví si jedu v sobotu. No a zbytek? Děj se vůle Boží
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dandenka píše:Evalu píše:Ano, takže pokud firmě (podle smlouvy) vyměří penále v roce 2009 za rok 2008, ona ho zaplatí, udělám dohad 544/383, abych ho měla v nákladech 08. Výši závazku oni upravili dodatkem ke smlouvě a novým spl. kalendářem.
Dandenko,Eva
- penále - jen pokud by bylo skutečně zaplaceno - viz ZDP par. 24 odst.2 písm. zi), což předpokládám spíš nebude, s ohledem na konec roku a na to, že chceš jeho výši odhadovat, jak jsi psala. Při dalších platbách bude pak důležité rozlišit, co je splátka a co penále - nejlépe poslat zvlášť.
- splátky - nedělám podvojko, ale je tam nějaká podmínka zaplacení splátky? Problém s úpravou výše závazku během zdaňobvacího období?
Nevím už jsem z práce přeci jen něco přes rok, a nepamatuju si jaké penále probíráte. Jestli je to na SP,ZP, tak bych ani odhad nedělala. Prostě to vyměří zpětně a to je normální, např. že přijdou na kontrolu a penále stejně není daňové uznatelný náklad. Ten se z DZ „vylučuje“ pokud si dobře pamatuju.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alunko penále od státní instituce jsou daňově neuznatelné. Toto je však leasing viz. výše a firma prostě nemá na splátky - jóó je krize a účetní to odnesou… Teď v práci nastartuju na DPH a v pátek konéééc.
Fakt se těšim na ježuldu jak malá. Dnes ještě dokoupíme nějaké dárky a už snad bude klid. Včera jsme s dceruškou mazaly a polejvaly cukroví do půl desátý večer. Ještě doufám, že vyhraju nad bacilem, taková chřipka přes vánoce není nic moc…
Tak se holky držte ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dandenka píše:
Alunko penále od státní instituce jsou daňově neuznatelné. Toto je však leasing viz. výše a firma prostě nemá na splátky - jóó je krize a účetní to odnesou… Teď v práci nastartuju na DPH a v pátek konéééc.Fakt se těšim na ježuldu jak malá. Dnes ještě dokoupíme nějaké dárky a už snad bude klid. Včera jsme s dceruškou mazaly a polejvaly cukroví do půl desátý večer. Ještě doufám, že vyhraju nad bacilem, taková chřipka přes vánoce není nic moc…
Tak se holky držte
o bacilu mi ani nemluv ! Od večera mě trápí bolest v krku.
A sháním nějaké CD s vánočníma koledama. Ale asi na poslední chvíli. Zítra musím ještě do města na nějaké dárky, ale už půjdu na jisto.
![]()
Dneska musím zase do knihovny, do pojišťovny, na poštu pro balík no zase toho máme fůru.
Zítra na návštěvu, ve čtvrtek přijde teta k nám. Tak budu ráda, až budeme doma fakt jen rodina
Dneska jsem pověsila jmelí, tatínek byl včera na služebce v Německu, tak přivezl z Krušných hor, ale nemá moc bobulek, ale to neva, je krásně zelené
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
přejeme Vám všem krásné prožití vánočních svátků.
Jana a děti
- Citovat
- Upravit
Potápko a Evo,
děkuji za vaše odpovědi z 10. a 11. prosince. Jinak přeji všem šťastný nový rok 2009, hodně zdraví, štěstí, spokojenosti a radosti s těmi malými lumpíky i velkými puberťáky.
Marcela
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem hrozná ostuda a ani se tu nestihla stavit.
Takže dodatečně doufám, že svátky byli super a v předstihu vše nej do nového roku. ![]()
Nám účetním navíc přeju pevné nervy a spolehlivé klienty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlásím příjezd z vánoční dovolené (to zní hezky, že jo - ale žádné Kanárya ni Trinidad, ale turistická ubytovna v tuzemsku - ale skvělé).
Zazněla tu krásná přání, takže já napíšu to, co mně kdysi odpověděl jeden klient, když jsem mu posílala SMS "Krásné Vánoce, hodně dárků… " atd atd.: Vám taky. Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj všichni
,
hlásím návrat do pracovního procesu
. Jsem jak přejetá, vůbec se mi dnes nechtělo do práce - dva týdny volna to byla nádhera. Úplně jsem pracovně rezignovala - žádný budík ![]()
Co se dá dělat, musím vyměnit lyže za PC a statečně vykročit do nového roku… a to přeji všem - hrdě se držme a ať jde vše podle představ a přání každého z nás!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, omlouvám se, že k Vám takto vpadám, ale mám jeden problém: dělám evidenci, kde je krácený odpočet (tedy zálohový koef během roku), to není problém, problém je, že dotyčná skončila s plátcovstvím DPH po 2.q. a teď váhám. Dříve jsem samozřejmě na konci roku dělala vypořádání, ale teď, když jen půl roku byla plátce… Mám dělat vypořádání za 2q.? - stejným způsobem jako za celý rok? Tedy vzít jen ty dva měsíce a podat přiznání k DPH - zúčtovací? Nebo se to spočte a rozdíl se dá do daňového přiznání? Nemůžu se nikde ničeho dočíst, k tomuto je toho tak zoufale málo ![]()
Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to se obávám, že s tímhle neporadím, kráceným odpočtům jsem se úspěšně a pečlivě zatím vyhýbala. Zkusila bych:
- najít radu na internetu (třeba Google a zadat „krácený odpočet DPH“ „ukončení plátcovství“ a obmněny)
- zkusit aplikovat na případ přesné znění zákona
- poradit se na FÚ (je to taková metodická záležitost, třeba budeš mít štěstí)
- doporučit klientovi, aby si věc nechal udělat od daňového poradce s kulatým štemplem (náležitě to omluvit, že se jedná o složitou a nejednoznačnou záležitost a že DP bere na sebe veškerou odpovědnost).
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, začínám s daněmi a jsem poněkud zmatená, poradíte?
U dohod DPP a z DPČ si zaměstnanci dělají daňové přiznání pokud je výdělek v některém měsíci v roce 2008 vyšší než 5000,–Kč a tedy musím dodat Potvrzení o výši zdanitelných příjmů??? Pokud je příjem v měsíci nižší než 5000,– jde pouze o srážkovou daň a tento měsíc se už neřeší?Děkuji moc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
xx - taky neporadím to jde mimo mě. A sorry za komolení nicku, ale je nezapamatovatelný ![]()
Holky a jak, už nám asi začíná fofr co? Čekám až dorazí nový upgrade na účto a jdu tvrdě do toho ![]()
Desire - pokud dobře rozumím dotazu. Pod 5000 ´= srážková daň, nad 5000 daň zálohová. Obojí srážíš ty, takže pokud dohodář nechce, DP si sám dělat nemusí. Ale zrovna v dohodách moc kovaná nejsem, ale snad to holky doplní.
Dandelko - jo, jo. Ono člověk by po dovolené ještě potřeboval dovolenou na srovnání co? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dotaz na Účto2008
Ahoj Evalu a Potápko, chtěla jsem se zeptat na něco ohledně programu Účto2008-
- nevadí, když si aktualizaci pořídím až později? Stejně zatím budu dodělávat rok 2008. Přiznám se, že momentálně nemám „zbytečných“ 1.500,–Kč na novou verzi.
Pokud si nainstaluju verzi 2009 a budu ještě dělat rok 2008, je to problém, nebo ne? Myslím si, že by to nemělo vadit a že by oba roky měly jít účtovat současně. Myslím jednu firmu už v roce 2009 a další dodělávat v roce 2008
- dostanu od klientky uzavřené účetnictví za rok 2008 a budu jí dělat od roku 2009. Klientka má jednu mzdu, kterou ale zadávala do nějaké mzdové kalkulačky, protože její účetní mzdy neuměla. Chtěla bych zadat mzdy zpětně do účta 2008 s tím, že bych to nepřenášela do peněžního deníku, jen abych to měla v evidenci, protože jinak bych musela v ruce počítat průměry na dovolenou atd. Navíc na výplatné pásce z té mzdové kalkulačky není skoro nic, jen hrubá mzda, sražené sociální a zdravotní pojištění a daň, není tam počet odpracovaných dní, neumí to dovolenou, tu jsem počítala v ruce. Mzdový list a další věci bychom musely vypisovat v ruce. Půjde to? Půjde to, i když už bude normální účetnictví uzavřené?
Díky
Jana
- Citovat
- Upravit