Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2349
2.11.08 12:50

Předávací protokoly zá:,–(ně schvaluji. Měli jsme pár klientů v práci, kteří se vymlouvali, že všechno dodali, a nic nemají atd. A pak po DP přitáhli plnou tašku dokladů, aby si snížili zisk… takže od té doby prostě předávací protokoly jen svištěly !!!

A co si tak vzpomínám, tak většinou to bylo v šanonech. Takže v hlavičce byl název a sídlo naší firmy, kdo doklady přebíral, a to samé u předávajícího, datum, podpisy.
A jmenovitě tam byli vyjmenovány doklady - např. faktury - od čísla, do čísla, a v poznámce byl např.dodavatel,odběratel. Muselo je to donutit je dělat, aby i oni v tom měli pořádek !!!
S pokladnou to bylo podobné. Ale to si sečetly výdaje za měsíc, např. za nápoje jedna částka, suroviny atd…

NO a práce doma… jelikož jsem zcela v pohodě, žádné nevolnosti, umdlévání, ani odpolední spánek, prostě mám tolik energie, že nevím co s ní, tak asi do toho účtování půjdu.
Táta si udělá ŽL, nechci přijít o místo v práci, navíc o nárok na PPM, atd… (tatínek je také účtař :P :P :P ) jsme to ale vypráskaná rodinka, a Kuba už kalkulačku ovládá docela obstojně :P :P
Tedka prďolka spinká, a až se nabaští, tak vyrážejí s tátou ven, a já budu pracovat, až se ze mě bude kouřit :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
5.11.08 12:20

Alunko taky blahopřeju k těhulkovství :) . Účto určitě zvládneš, máte s taťkou výhodu spolupráce. Mě nemá kdo radit a ve všem se plácám sama - co se týká papírů. Náš taťka je praktického ražení - kovovýroba, zámečnictví, kovářství, ale s papírama ani s PC se nekamarádí.

Vypadá to, že většina je tady pražských.

Předávací protokoly taky plně schvaluji, on si kde kdo myslí, že nějaký papír přeci počká a na konci roku by chtěli vše mít jako zázrakem v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
5.11.08 13:18

Dandenka jj asi takto vypadalo v červnu u nás v práci, téměř všichni klienti měli odklad až na 30.6., takže pak jsme se mohli zbláznit a dokopat je, aby dovalili papír, co jim přišel někdy v únoru to bylo docela sci-fi.

Zase mi ten malej raubíř nechce spát, a to mi vytuhnul v autobuse.
Tak asi jdeme přečíst pár pohádek a snad usne :)

A jinak někdy mi ten můj chlap leze krkem, protože jak jsem doma, tak nemám moc čas sledovat „novinky“ takže mi leze krkem, když vždycky příjde a „machruje“ tu na mě, že to jako nevím… ale to se zlepší :wink: (snad, někdy v budoucnu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
6.11.08 07:24

Pohádky jsem četla ráda, docela je mi líto, že ty děti tak rostou. Kolikrát jsem spala dřív, než prcek. Někdy bych brala zpátky mateřskou, ale člověk je zas tak trochu mimo dění.

Nemáte někdo zkušenost s odebíráním „Účetní poradce“? Přišla mi nabídka a vypadá to šikovně, tak se rozhoduji, jestli si to objednat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
6.11.08 16:32

Já Poradce (jestli mluvíme o tom samém) odebírám - je to za cca 1450 Kč/rok? Není špatný, i když pro mně má zbytečně velký záběr - spoustu toho vůbec nevyužiju, na druhou stranu mezi tou spoustou balastu najdu celkem všechno, co potřebuju. Také je tam spousta přesných znění zákonů, které si člověk může přečíst na netu. Ale jiné tiskoviny, které jsem viděla, jsou zase zaměřené moc úzce, takže bych jich musela odebírat několikero za celkově děsivou cenu. Ještě odebírám „1000 řešení“ - to je pro mě takový tělocvik na hlavu - vždycky si přečtu dotaz, zkusím sama odpovědět a pak porovnávám s odpovědí poradce.

K těm předávacím protokolům - já tedy vzhledem ke své specializaci na DE a daňařinu FO vyrábím spíše protokoly, které podepisují klienti při přebírání hotové práce - je tam zhruba to, že … všechny výdajové doklady byly předány jako doklady o výdajích na vytvoření,udržení a zajištění příjmů a jsou zaevidovány kompletně a ve správné výši, dtto příjmy s důrazem na to, že jsou všechny, pak případ od případu že přebírají odpovědnost za různé věci, třeba za to, že budou schopni doložit originály soukromých výpisů, na kterých jsou podnikatelské platby, a daňové věci - třeba že byli poučeni o podmínkách uplatnění odpočtu na manželku, úroků z hypotéky atd. a splňují je…

Dandenko, kolik že je tvým ratolestem, že by už nechtěly pohádky? Moje starší devítiletá dcera by je mohla pořád… počítám ještě dalších devět let… :D

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4222
7.11.08 10:24

Ahoj holky,

omlouvám se,že vám sem lezu,ale mám jeden dotaz a víc hlav víc ví :wink:

Takže,jde o daň z nemovitosti,nevíte jestli se platí i ze zpevněných ploch,jako je asfalt nebo beton??Abych to uvedla na přesnou míru zařadit do ostatních ploch za 0,10Kč a nebo do ostatních staveb za 3 Kč???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
7.11.08 17:26

dandenka at pohádky, no my zatím pohádky jako takové nečteme. U toho nevydrží. Nejdelší máme leporelo o Smolíčkovi, a než dočtu tak stejně maže pryč za nějakou jinou aktivitou.
Zatím předčítáme jen říkanky, a už je znám fakt na zpaměť…
takže od JEžucha si budeme přát nějaké nové :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
12.11.08 08:45

Alunko my jsme také měli oblíbené knihy, nejvíce leporelo o Palečkovi atd… teď už koukáme po takových těch skoro holčičích románkách. Dceři je 14 (je to ale pořád prdelka) a jezdí na koni, takže příběhy se zvířaty také louská. Naštěstí podědila mojí čtecí mánii. Už se těším, až půjdu vybírat Ježucha. Zrovna prý něco dočítá. Syn se s knížkama naopak moc nekamarádí.

Evalu jedná se zřejmě o stejného Poradce. Objednala jsem to i když jak píšeš, je tam asi široký záběr. Ale je tolik změn, že se to nestratí - pro firmu je to pakatel, tak proč toho nevyužít. Na vebu jsem koukala na 1000 řešení, to také vypadá dobře. Ještě si nechávám posílat VERLAG DASHÖFER do meilu, tam jsou také občas příklady.

Teď mám strašáka v podobě DPPO, abych se přiznala, sama jsem ho ještě nedělala. Pročítám pokyny MF, ale je to jako labyrint. Dejte prosím někdo šikovnou radu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
16.11.08 14:05

Holky ahoj - já už fakt nestíhám vůbec nic :roll: Malá marodí, do toho výplaty a jedna kontrola za druhou.
Takže na skok, pořádně to všechno dočtu večer
Kontrola korunou - nic složitého to není. Jen je potřeba, aby měli v pořádku nákupy a věděli jakou mají na co marži. Zrovna u těch čajů to asi bude jedna marže na všechno že?
Takže vezmeš nákupy bez DPH (pokud jsou plátci), k tomu přičteš marži a vyhodí ti to kolik by měli mít tržby. Problém je ten, že většina těhle lidí tržby krátí jako prase :evil:
Kačenko - daň z nemovitostí - výpočet-jde totálně mimo mě. Ale na FÚ ti s vyplněním určitě pomůžou. Byla jsem tam zrovna minulý týdena a paní říkala, že to nemá dobře vyplněný nikdo :wink:
Novinky - chodím na konferenci účetních a pak odebírám bulletin od Poláka. Jednou za rok se snažím jít na školení.
Mimochodem už jsou termíny na uzávěrku v účtu od firmy Selli, kdyby měl někdo zájem. Já jedu v únoru do Pardubic.
Jo a když mám fakt nějakou perličku, volám DP nebo přímo na FÚ. U nás jsou opravdu hodně ochotní. Jednou mi paní dokonce volala na ředitelství do Brna, co a jak :wink:
Alunko - gratulace k těhu :dance:
Předávací protokol - holky, kdybyste to někdo měl hozené na papíru, budu hrozně ráda, když mi to hodíte na mail, prosím (lomborek@seznam.cz)

Ještě Vám musím napsat - mám tu ještě hromadu výplat a chcípnul mi PC, vůbec nechce naskočit. Jsem z toho docela na nervy, v po je svátek, takže chlapík na opravu přijede nejdřív v úterý a ve čtvrtek mám výplatní termín :roll: :pocitac:

A zbytek zase příště, Rozárka už je vzhůru :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
19.11.08 10:17

Jen na skok: chtěla bych znát co nejvíce názorů na tuto situaci - manžel podniká a užívá auto v OV k podnikatelským účelům. Uplatňuje si spotřebu podle doložených cen + náhradu 4,10. V TP je ale uvedena manželka, která nepodniká. SD tedy platí manželka, může si manžel tento výdaj uplatnit daňově? Nemají rozdělený majetek. Díky, ptala jsem se daňového poradce, ten říká, že nemůže, jiný tvrdí že ano. Tak teď nevím. Podle zákona bych řekla, že pokud mají společný majetek, manžel může uplatnit SD daňově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
19.11.08 14:20

Ahoj holky, nic nestíhám, buď lítám po doktorech já nebo s Jakubem.
Teďka čekám na výsledky krve na HCG, jinak těhu se nekoná, planý poplach, dorazila MS a pak jsem byla u MUdry, aby mi potvrdila nebo vyvrátila těhu, takže zase začínáme od začátku. Ale život jde dál…

Silniční daň - myslím si, pokud nemají rozdělený majetek a podniká jen manžel, tak si to do daňově uznatelných nákladů prostě dát nemůže. Auto je dle TP manželky, takže ta platí SD, řešila jsem něco podobného ale ne se silničkou ale s pojištěním,poviným ručením. Oba manželé podnikali jako FO, a manžel platil za manželku poj.+pov.ručení, a do DUN (daň.uznat.náklady) mu to nešlo.
Ahojda a zase se ozvu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
19.11.08 15:34

Alunko, to je škoda, mohli jsme mít první mimi v diskuzi. Tak snad příště - my taky tak trochu koketujem s dalším, ale s mýma potížema s cyklem atd. atd. to nevidím moc reálně, už na Péťu jsme čekali 2 roky.

Silniční daň - má vyjímku ZDP par.24 písm.u)

Ostatní výdaje spojené s autem a podnikajícími manželi - už jsem tu někde psala, i když mě Potápka správně opravila co se týče leasingu - uplatňuje ten, který má vozidlo v majetku a druhému převede poměrnou část na základě evidence kilometrů. Určitě o uplatnění těchto výdajů nepřijdou.

Kačenko - dtto - obávám se, že klasické účetní se s daní z nemovitosti příliš nekamarádí, tady by ti poradila možná jen Želvička, ale na FÚ jsou na to zvyklí (že to řeší lidi, pro které je to španělská vesnice) a pokud vím, ochotně pomůžou. Já se obávám, pokud zašťourám v pavučinách své paměti z dob, kdy jsem ještě chodila po školeních, že zpevněné plochy typu asfalt nebo beton (pevně spojené s podkladem, tedy ne zámková dlažba uložená na sucho do písku) se posuzují jako stavba.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
20.11.08 08:17

Evalu podle tohoto § je to jasně daňově uznatelný výdaj na zajištění příjmů. Pročetla jsem různé diskuse a většinou se všude mluví o případě, kdy podnikají oba manželé, ale tady je OSVČ jen on a ona je z-nec u jiné firmy. Ale to by myslím nebylo vůbec rozhodující, v zákoně je doslova „… a silniční daň zaplacená jedním z manželů, který je zapsán jako držitel motorového vozidla v technickém průkazu, přičemž vozidlo je používáno pro podnikatelskou a jinou samostatnou výdělečnou činnost druhým z manželů, který jako držitel v technickém průkazu zapsán není.. .“. Takže daňově???Ale co s povinným ručením? O tom se tam nepíše.

Alunko neboj, ono se mimčo přihlásí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
20.11.08 14:44

Dandenko - jo, SD platí a dává přiznání ten, kdo je zapsán v TP (v zákoně je sakryš trochu jiná terminologie - zapsán jako provozovatel vozidla? - ale v normálních případech to vyjde na stejno) a uplatnit si ji může i manžel (-ka), i když ten první není podnikatel. Jiné by to bylo, kdyby auto bylo třeba na rodiče apod.

Povinné ručení a jiné výdaje: Je třeba rozlišit:

1. Auto je v obchodním majetku - pokud jeden manžel podniká a druhý ne, tak samo u toho podnikajícího. Pokud nemají rozdělené společné vlastnictví, nezáleží, kdo je v TP (kromně té SD - taky by to mohli sjednotit). Čili V TP může být zapsána nepodnikající manželka , manžel podniká, auto může být v jeho OM. On si uplatňuje všechny výdaje včetně SD, kterou svým jménem platí manželka. Bonbónek je, když třeba mají jiné trvalé bydliště - manželka u jednoho finančáku podá přiznání k SD a zaplatí ji, manžel si to uplatní do výdajů a podává přiznání DPFO k jinému finančáku. Podobně při leasingu.
  1. Auto není v OM - uplatňuje se náhrada za PHM a případně základní náhrada, pokud je na ni nárok (viz vyjímky v ZDP) - a tam není s povinným ručením atd co řešit.

Co dělají ostatní? Nějak jsme tu osaměly.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
20.11.08 16:12

Dneska jsme byli na Floře nechat tátovi vyčistit spol. kalhoty, byl to zážitek, Jakub byl šíleně hodný a tak si to vybírá za celý den až teďka.
Přebalování snad ani nebudu komentovat, prostě by nejraději lítal na ostro, jenže to by musel vzít na milost nočník..

Jinak mě tu čeká předělat jeden letní tábor - jeho vyúčtování. Našla jsem tam nějakou botu - jako že PD mi nesedí na PPD, no a tak to zmrvili ještě víc, takže mě čeká „noční“ směna.
Doufám, že Kuba včas usne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat