Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Báro,
moc ti nepomůžu, mzdy jsem přestala dělat, když jsem nastoupila na MD, to už je pár let. Ale k tvému druhému problému… nic si z toho nedělej, já si pamatuju, jak jsem začínala. Čuchla jsem si trochu k účetnictví (dělala jsem papíry turisťáku, táta s bráchou začali živnostničit) a zdálo se mi to jako rychlá a jednoduchá možnost výdělku - haha. Udělala jsem si kurs (zpětně myslím, že velmi kvalitní), sehnala přes tátu prvního klienta, přišla k němu domů, on přede mně hodil šanony s loňskem a nasypal hromadu papírů a nechal mně u toho… No katastrofa, já nebyla zvyklá na doklady, faktury, trvalo mi věčnost, rozšifrovat co to vlastně je, čeho se to týká, najít na tom datum… A k tomu měl sklad, zaměstnance… naštěstí nebyl plátce. Naštěstí mu to předtím dělala holka - studentka, která měla mámu účetní s velkým Ú a ta to brala tak, že se na tom mladá učí a bděla nad ní přísným okem - všechno muselo být ještě pokud možno víc než maximálně vzorné. A také byla člověk s velkým Č a velmi ochotně a taktně mi ze začátku pomohla speciálně s těma mzdama, na které jsem teda neměla a s organizací práce - jak třídit, kontrolovat… Tak jsem se ponořila do loňských šanonů a pracně dedukovala co a kam a s čím… Ono mít kurs je hezké, ale když si pak sedneš k tomu stolu a máš začít tvořit, je to o něčem úplně jiném. Někdo měl štěstí a nebyl hozený takhle do vody, aby plaval, ale trochu to zažil asi každý. Zkus si na trochu roztřídit, co všechno musíš dělat, a na opakované činnosti udělat přesné algoritmy - podle mé zkušenosti to docela pomůže.
Snad se ti tu ozve někdo, kdo ti se mzdama bude moct poradit. Na Sociální dávky… chodí mamina s nickem Les21 nebo tak nějak, která mi podle odpovědí připadá opravdu kovaná. Zkus hodit dotaz tam nebo jí pošli SZ s prosbou o konzultace.
Tak se drž, to bude ok.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Báro,
dřív existovala super knížka ke mzdám, myslím, že se to jmenovalo Abeceda mzdové účetní a že to bylo v kroužkové vazbě, byly tam odpovědi i s příklady snad na všechno.
Já jsem takovou knížku viděla nedávno v obchodě, ale protože mzdy zatím nedělám, tak jsem se do ní nedívala.
Rekvalifikační kurz Ti určitě bude k užitku, další věci se vždycky dají někde zjistit. Pokud jde o počítání mezd, tak to je pořád stejné, pokud jde o ostatní papírování, tak toho je sice dost, ale taky se to pořád opakuje. Když budeš potřebovat, klidně mi napiš SZ, když budu vědět (když to ještě vylovím z paměti), tak Ti poradím
.
Jana s dvojčaty
- Citovat
- Upravit
Anonymni píše:
Dobrý den, prosím potřebovala bych nějak jednoduše zodpovědět otázku, jaké povinnosti má zaměstnavatel vůči Úřadu práce. Končím rekvalifikaci „Mzdová účetní“, ale v knihách je to psáno na strany a nám bylo řečeno, že stačí tak pár vět, tak snad, kdo v tom dělá, bude schopen mi k tomu něco napsat.
A ještě jeden Váš názor… Nastoupila jsem po RD zpět do práce, ale na pracovní pozici mzdové účetní, opravdu jsem to nikdy nedělala, ještě na mateřské jsem nevěděla, co je to průměrný výdělek, teď si dělám rekvalifikaci, zatím mám obavu, že to vůbec nebudu schopna pojmout, vedoucí, se hrozně diví, že po měsíci a půl nejsem schopna znát souvislosti… Má názor, že na školení nám vše vysvětlí a že to musím přece vše pochopit! Připadnu si jako blb
Bára
Ahoj když si tak pročítám tu tvou první otázku, tak by bodlo to trošku upřesnit. Jako myslíš ve vztahu k tomu, že končíš rekvalifikaci na „mzdovou účetní“?
Nebo potřebuješ vědět, co dělat v práci jako „mzdová účetní“ a hlásit na Úřad práce? Něco jako „ohlašovací povinnost“ na zdrav.poj, soc.poj.?
Sice jsem mzdy dělala, ale už je to rok a kousek, takže se toho asi už dost změnilo.
Jinak jak psala JaSe tak ta „abeceda mzdové účetní“ vychází každý rok, v aktualizovaném vydání, je s příkladama a dost polopatě je tam vysvětleno co je co, a jak se v tom orientovat.
Ještě jedna otázka na tělo: před MD jsi pracovala jako co? Jako účetní? Máš nějaké ekonomické vzdělání? Jestli šťourám, tak promiň.
Já se chystám si nadělit tuto kniho pod stromeček, abych doma zcela nezakrněla.
Tak vám pak budu moct psát rozumy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Koukám, že předvánoční shon vrcholí a příspěvky tady řídnou. Báro z jaké pozice tě zařadili na mzdovou účetní?
Alunko, zjistila jsi ty zálohy? Můj manžel nápodobně uvažuje o ŽL při zaměstnání, tak pro mě možná nastanou domácí směny…
Jinak hodně sil na vánoce, čeká nás obalování řízků, salát atd. Tak se holky držme!?!?
- Citovat
- Upravit
V předchozím příspěvku se mi nedařilo přihlásit. Takže žádný Anonym, ale já…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dandenka píše:
V předchozím příspěvku se mi nedařilo přihlásit. Takže žádný Anonym, ale já…
JJ našli jsme to bez problémů na těch stránkách, co jsi mi napsala odkaz. My zatím nic „nepodnikáme“ zatím se skautíci ještě nerozhodli, takže zatím nemusím nikam běhat a žádat o bezdlužnost atd.
Tak snad do Vánoc to bude rozhodnuté.
My včera s Kubou byli na srazíku maminek tady z e-mimi ze září 07 až v Třebechovicích pod Orebem. Cestovali jsme vláčkem a byla to paráda. Tak dneska doháním co jsem zameškala. Už mám vyprané snad všechno prádlo, vytříno u Jakuba (prolezl se pod postelí a byl jako čuník) no a na Vánoce neuklízím. Neboť ten náš prcek po mě jde a „uklízí“ po svém, takže to nemá cenu. A kdybych chtěla velký GÚ (generální úklid) tak musíme i vymalovat a to se mi ještě nechce, Jakub ještě „tvoří“ na zdi
![]()
Já jdu tedka ještě napsat nějaké e-maily, no a zítra jdeme na Staromák na stromek a vpondělí další srazík tady v Praze, takže se nenudím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
daně
Dobrý den,
mohl by mi, prosím, někdo poradit? Jaké poplatky jsem povinna platit v případě, že si vydělám za rok cca 10 000 Kč na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti (nevím, co je lepší)? Musím to zdaňovat, platit soc. nebo zdr. pojištění? Jsem úplný laik, cy se účetnictví týče, tak prosím ne příliš odborně. Dítě mám 14-měsíční.
Děkuji, Marcela
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, já to tu teda taky nějak flákám. Teď dokonce i přemýšlím, jestli jsem někomu nezapomněla odpovědět na SZ - jestli jo, tak se prosím připomeňte. ![]()
Marcelino - nemusíš nic. Pokud budeš někde zaměstnaná na dohodu, vše za tebe odvádí zaměstnavatel.
Báro - přiznávám, že nějak nerozumím otázce ![]()
Alunko - na vánoční úklid taky kašlu, ležím v papírech a už pomalu ale jistě makám na daních. Uklízím průběžně, tak se o vánocích nepo… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Marcelino - o ZP,SP se nemusíš starat, s daněma je to trochu horší. Tady je úryvek ze zákona říkající, kdy podat nebo ne DP - tedy část, která by se tě mohla týkat (snažila jsem se to dle toho upravit): .
„(1) Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně.
(2) Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plát ců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k , a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč.“
Takže lidsky řečeno, musíš podat DP, pokud bys:
- měla současně více činností nedaněných srážkou (srážková daň z příjmu do 5000 za měsíc)
- i u jedné měla příjmy jiné než zdaněné srážkou a současně nepodepsala prohlášení k dani
Docela dobře by se mohlo stát,že by se ti podání daňového přiznání vyplatilo - pokud ti zaměstnavatel srazí zálohy na daň, mohla by sis uplatnit celou svoji slevu na dani, kterou jinak patrně nevyčerpáš, případně další položky (životní pojištění…) a peníze dostat od FÚ zpátky.
Obávám se, že ti to nezní moc srozumitelně, ale víc zjednodušit se mi to nepodařilo - kdyžtak se ptej.
Já neuklízím - za dva dny to není vidět a do vánoc daleko. Udělám v po před štědrým dnem takový lepší týdenní úklid a padla.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alunko „my - manžel a já v závěsu“ už začínáme podnikat pár let a pořád není rozhodnuto. Zaměstnání má přeci jen také své výhody. I když osamotnit se - nezní špatně, možná z časového hlediska. Snad někdy… Vidina je nejprve právě začít při zaměstnání a postupně přejít.
Mám jednu perličku:
Firma má leasing a nyní v době ekonomické krize se dostala do mírné platební neschopnosti. Leasingová společnost byla ochotna upravit(snížit splátky) po dobu půl roku a poté je opět navýšit. Za měsíc listopad však firma splátku neuhradila. A teď účetně - udělám si dohad na předpokládané penále, ale co daňově? Má to nějaký dopad? Nezbývá, než se zahloubat do paragrafů ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dandelko - s tím leasingem - předpokládám, že to řeším v PÚ?
Holky, blbý dotaz. Už jste se někdy setkali s tím, aby průměr na náhrady byl nižší než hodinová mzda? Řeším tu jednu výplatu kamaráda a jejich účetní mu tvrdí, že má malou výplatu proto, že měl dovolenou? Ale mě se to pořád zdá divný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Potápko,
jestli myslíš průměr na dovolenou, tak pokud má někdo pořád fixní plat, tak má období, kdy se mu dovolená vyplatí a pak jindy, kdy se mu nevyplatí. Takže když je dlouhé čtvrtletí, ze kterého se počítá průměr na dovolenou, tak následující období se mu dovolená nemusí vyplatit, může mít o něco méně. Abys to mohla zkontrolovat, tak potřebuješ výplatní pásku aktuální a pak všechny tři výplatní pásky ze čtvrtletí,ze kterého se počítal ten průměr. Pokud je to mzda za listopad, tak potřebuješ listopadovou výplatní pásku a pak pásky za červenec, srpen a září. Postup bych Ti kdyžtak napsala do SZ, ať to tady zbytečně nepočítáme veřejně.
Ahoj
Jana
- Citovat
- Upravit
Potápko ano, firmu účtuji v PÚ.
Máte někdo nějaký názor, co z tohoto případu, kdy jsou sníženy splátky a jedna nesplacena vyplývá?
Vánoce za dveřmi a ještě mi toho zbývá dost dodělat a dokoupit, snad ten týden bude stačit - musí
Úklid taky řeším průběžně, jinak to ani nejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dandenko,
- penále - jen pokud by bylo skutečně zaplaceno - viz ZDP par. 24 odst.2 písm. zi), což předpokládám spíš nebude, s ohledem na konec roku a na to, že chceš jeho výši odhadovat, jak jsi psala. Při dalších platbách bude pak důležité rozlišit, co je splátka a co penále - nejlépe poslat zvlášť.
- splátky - nedělám podvojko, ale je tam nějaká podmínka zaplacení splátky? Problém s úpravou výše závazku během zdaňobvacího období?
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, prosím potřebovala bych nějak jednoduše zodpovědět otázku, jaké povinnosti má zaměstnavatel vůči Úřadu práce. Končím rekvalifikaci „Mzdová účetní“, ale v knihách je to psáno na strany a nám bylo řečeno, že stačí tak pár vět, tak snad, kdo v tom dělá, bude schopen mi k tomu něco napsat.
, teď si dělám rekvalifikaci, zatím mám obavu, že to vůbec nebudu schopna pojmout, vedoucí, se hrozně diví, že po měsíci a půl nejsem schopna znát souvislosti… Má názor, že na školení nám vše vysvětlí a že to musím přece vše pochopit! Připadnu si jako blb 
A ještě jeden Váš názor… Nastoupila jsem po RD zpět do práce, ale na pracovní pozici mzdové účetní, opravdu jsem to nikdy nedělala, ještě na mateřské jsem nevěděla, co je to průměrný výdělek
Bára