Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10054
22.1.09 23:21

Hele, zase takovej profík nejsem jo :oops:
Zrovna teď tu tápu - neděláte někdo daň ze nemovitostí? Pochopila jsem dobře, že když v roce 2008 koupím pozemek, tak daň platí ještě původní majitel? Ale DP k dani z nemovitostí budu podávat teď k poslednímu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
23.1.09 07:40

Holky teda vy jste bezvadný. Myslím, že to dám s menšíma zádrhelama dohromady. Paušál by byl určitě jednodušší, jen nevím, jestli je možný, když má podnikatel zaměstnance nebo někoho na DPP?
Musím uznat, že praxe je znát. :roll: :roll: :roll:

Potápko, k dani z nemovitosti, podle zákona, který teď taky louskám to chápu stejně jako ty (…Daňové přiznání poplatník podává na zdaňovací období následující po roce, v němž vznikly právní účinky vkladu…). Mám stejný případ, jedná se o dílčí přiznání, ale to je snad stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
23.1.09 11:57

Ahoj holky, moc se omlouvam, ze vam sem takhle vpadam, ale nevim, kde jinde bych se zeptala. Takze: Nejspis jste tady same ucetni a snad budete tak hodne a poradite mi.
Jedna se mi o tohle: je mozne ucetni, ktera mi dela vyplatu nahlasit, ze nechci, aby mi davala slevu na poplatnika (tusim, ze 2070 Kc), a sdelit jako duvod to, ze si bude delat rocni danove priznani sama. Ja si totiz v praci tuhle slevu nemuzu uplatnit, nebot ji jiz cerpam jinde. Predpokladam, ze dvakrat ji uplatnovat nemuzu.
Jde mi o to, jestli z ucetniho hlediska je mozne tuhle slevu pri vypoctu mzdy neuplatnit.
Diky hrozne moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
23.1.09 12:41

Dandelko - dík.

Jeni - jestli dobře chápu, tak máš dvě zaměstnání? Pokud ano, sleva na poplatníka lze uplatnit jen u jednoho. Prostě u jednoho podepíšeš takový ten růžový tiskopis a u dalšího ne. A tím to pro tebe končí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
23.1.09 13:20

Dandenko, paušál jde i se zaměstnancema atd., stejně jako kombinace paušál - DPH, paušál - vedení účetnictví, otázka je, jestli se to pak vyplatí - mám zkušenost, že u těch, kdo zaměstnávají a příjmy musí stačit pro ně i pro zaměstnance, většinou ne - ty mzdové náklady jsou relativně příliš velké. A pozor - paušál vypadá jednoduše, ale potkala jsem už nějak příliš mnoho komplikací - pozor třeba na přechody na paušál atd.

Jeni - přesně tak, u dvou zaměstnavatelů slevu uplatňovat NESMÍŠ.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
23.1.09 13:51

Zkusím to všechno spočítat a uvidím. Myslím, že mzdama náklady opravdu narostou. Je to jak labyrint.

Kombinaci paušál - DPH, to jen vedu v evidenci doklady, ze kterých uplatňuji DPH. A ta druhá kombinace, to chápu jako pro případ, kdyby se rozhodl přejít z paušálu na DE. No tohle už je na mě asi moc, musela bych zahrabat v zákonech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
23.1.09 16:58

Dandenko, ne (omlouvám se, asi zbytečně pletu hlavu) - opravdu jsou lidi (asi jich není moc), kteří vedou podvojné účetnictví, ale daně z příjmu dělají paušálem, páč je to výhodnější. Jsou to třeba případy, kdy chtějí čerpat nějaké granty z únie, a na to by se mělo jako podmínka vést účetnictví, což v naší legislativě v současnosti znamená podvojné účetnictví - nevím, jestli to ještě platí, ale jeden čas to byl velký strašák pro soukromé zemědělce, ti by jinak s paušálem 80% byli lehce za vodou. Nebo to může být nějaká jejich mánie - třeba že jim podvojko připadá nóbl nebo proto, že poskytuje lepší obraz o pohybu majetku (materiál, rozdělaná výroba, zásoby, hotové výrobky ve skladu, v prodejně…), což je určitě pravda a u provozoven typu nějaké menší výroby, opraven… to asi není od věci.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
23.1.09 18:51

Holky, diky moc. Jste hodne, je moc fajn, ze se ma clovek kam obratit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
26.1.09 07:18

Evalu moc děkuji. Jak píše Jeni, tohle jsou rady nad zlato. To se v knížkách nevyčte. Díky vám jsem myslím docela v obraze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
28.1.09 08:46

Holky mám dotaz, spíše dotazy:
přijali jsme zálohu na mat.od odběratele z EU. Konečná Fa za výrobky bude vystavena nejdříve v únoru, DPH je osvobozeno. Ještě jsem se s tím nesetkala, jen s tuzemskými, na které vystavuji DD. Co s touto zálohou? musím vystavit DD s nulovým DPH, aby den přijetí platby(zálohy) byl v souhrnném hlášení za 1/4 09 pro případ, že Fa by nebyla v tomto období vystavena? Je to sice PÚ, ale vy jste holky šikovný. Je to teď samá změna v tom DPH, tak už asi blbnu možná zbytečně.

A ještě jednu perličku: mám už 3 FP s DÚZP 12/08. Samozřejmě je šéf vozil několik dní, možná týdnů v autě :x :x :x . Co s tím? Podle novely DPH §73 11) a 12) mohu DPH uplatnit 3 roky od uplynutí období, v němž mělo k plnění dojít, pokud nekrátím. Znamená to, že mohu dát tyto Fa do ledna 09 s DÚZP 1/09? :?: :?: :?:

Nechci vás bombardovat dotazy, ale manžel od pondělka nastoupil na nemocenskou a chtěla bych spočítat náhradu mzdy od z-tele. Musím si nejdříve vypočítat denní vyměřovací základ. Tj. sečtu HM za posledních 12 měsíců ze které odváděl z-tel (neměl v minulém roce žádné vyloučené dny), vydělím počtem dní ( r.08 je 366) a co vyjde násobím koeficientem 0,175? Zjistím hodinovou náhradu podle redukčních hranic (http://www.mpsv.cz/cs/5941; 4.3 … Výsledek vynásobím počtem hodin za které náleží náhrada. Mzdy nedělám, ale v tomto prosím o pomoc. Možná de v té mojí slohovce nevyznáte, ale snažila jsem se co to dalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
28.1.09 10:32

Dandelko - k tomu DPH - opravné na 4. čtvrtletí 2008. Kdyby to byl doklad z února 08, který by našel třeba v prosinci, tak by jsi ho mohla uplatnit v prosinci, ale takhle na přelomu roku to nejde, jedině to opravné - do 30 dnů po podání řádného. Pak je teprve dodatečné? Nebo je to obráceně? :D No to je fuk, princip je stejný.

A s tím PU fakt neporadím, navíc jsou to zálohy a v těch plavu šíleným způsobem.

Jo a holky já tu rostu ze SD, jako je super, že je sleva podle první registrace auta, ale já zjistila, že v některých TP je třeba jen rok registrace, nebo tam pro jistotu není vůbec nic :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
28.1.09 10:47

Jsi rychlá, ještě jsem doplňovala můj poslední příspěvek o jeden dotaz a tvoje odpověď už je tady, to je fičák… S tím DPH - právě ta novela by měla prý umožnit uplatnění i v příštím období. Když přečteš co vyjmuli z toho paragrafu a co tam dali, dodatečné by se mělo týkat jen kráceného odpočtu. No jsem zvědavá, na školení jsem ještě nebyla a teď to zjišťuju jak se dá. Dotazovala jsem se i na poradenském portálu, dám vědět, jaká přišla odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
28.1.09 10:52
dandenka píše:A ještě jednu perličku: mám už 3 FP s DÚZP 12/08. Samozřejmě je šéf vozil několik dní, možná týdnů v autě :x :x :x . Co s tím? Podle novely DPH §73 11) a 12) mohu DPH uplatnit 3 roky od uplynutí období, v němž mělo k plnění dojít, pokud nekrátím. Znamená to, že mohu dát tyto Fa do ledna 09 s DÚZP 1/09? :?: :?: :?:

No nevím zda ta novela platí od 1.1.2009,ale v zá:,–(ě toto již bylo v platnosti cca od roku 2005 nebo 06. A ve skutečnosti je to tak, že pokud máš DZP ještě v roce 08 a DPH jsi za 12/08 nebo za 4.Q/08 již podala, tak musíš udělat dodatečné přiznání za toto období.
My v praxi jsme to dělali tak, že jsme nakonec čekali např. až do dubna,května, zda nebude ještě něco v „šuplíkách u klientů zastrčeno, až velmi velmi vzadu“ a pak jsme podali dodatečné k DPH.
A pokud jsi krátila, tak jsi pak musela přepočítávat i ten pitomý koeficient.
Přeju hodně zdaru !!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
28.1.09 10:58

Ano bylo to v §104, to mi právě dělá těžkou hlavu. Správce vyměří úrok… Krácení naštěstí nemám, ani jsem ho nikdy neměla, tak to by ještě chybělo - napoprvé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
28.1.09 14:14

Dandenko,

s Eu a mzdama neporadím. K tomu DPH z loňska - já mám v tomto poněkud dřevní vědomosti v tom smyslu, že to také nejde přes přelom roku. Jestli jsou v tom nějaké změny, nevím, já to dépéháčko tak nemám ráda! V současném aktuálním znění jsem nic k věci nenašla, jsem zvědavá, jak to vyřešíte, dejte vědět.

Já mám takovýhle problém spíše technický (asi nejvíc na Potápku - Účto 2009): Klient (DE) si zřídil ke svému běžnému účtu jakýsi úvěrový účet. Z úvěrového účtu dostává výpisy, kde jsou de facto výše úvěru atd. a vytažené pohyby z normálního účtu, které se ho týkají . Celkem nemám problém s normálním úvěrem - na úvěrovém účtě se objeví -50 000, na běžném + 50000, pak na běžném splátky, totožně i na úvěrovém, kde jsou rozúčtované na splátku jistiny a úroky. Ale - na úvěrovém účtu se objevují položky plateb za vedení a pojištění tohoto účtu, na běžném + úvěrovém účtu pak splátky s úroky. Problém mám v tom, že tyhle poplatky by podle mně měly být celkem neproblémově daňově uznatelné - jenže - oni se vlastně nikde ve výdajích neobjeví - jedině prostřednictvím těch splátek (po stovce :evil: ). Takže - mně jedině napadlo - dát je do závazků a splátky „úvěru“ pak dávat jako daňové - ale nevím, jestli se to nějak netluče s obecnými daňovými zá:,–(ami nakládání s úvěry… kor když to jde přes konec roku… a musela bych si v číselníku udělat dvojí „splátku úvěru“ - daňově a nedaňově účinnou…Ach jo, všechno kvůli tisícovce…

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat