Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
879
21.1.09 13:44

No já píšu jako tatar - omluva, budu si to po sobě muset líp číst. Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
21.1.09 14:11

Evalu - zařaď k 1.1.09. Je to i pro podnikatele takhle výhodnější. Hlavně pořád nechápu, jaký má důvod to auto cpát do OM?
A s tou pojišťovnou - holky, taky se někdy seknete na nečem, co normálně účtujete bez mrknutí oka? Já teda pravidelně - vždycky když mám nejvíc práce :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
21.1.09 14:23

Tak teď jsem se prvotřídně sekla :cry: : mám před sebou předpis úroku z prodlení ve sjednané výši za neuhrazení leasingové splátky za měsíce 11 a 12/08. Úrok je k 31.12.08. Dám na časové rozlišení 544/383? Ptala jsem se na to i na školení, ale nevím proč, ptám se znovu. Mimochodem ty splátky podle spl. kalendáře jsem dala do DPH.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
21.1.09 14:36

Dandenko, s tím ti nepomůžu, podvojko ke své smůle zase nezvládám já :( .

Potápko - psala jsem, že chce vést od 2009 daňovou evidenci a auto odepisovat. Je hezké, velké drahé. Tudíž ho do OM dát musí.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
21.1.09 15:29

Evalu - to chápu, ale proč ho chce dávat do OM už v roce 2008, když v tom případě přijde o odpis za rok 2008?

Dandelko - tak s tímhle taky bohužel neporadím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
21.1.09 16:11

Potápko - jemu je to fuk, hlavu z toho mám těžkou já - na jednu stranu to v r. 2008 do OM dávat nemůže, páč jako paušálista žádný nemá, na druhou stranu by na to někdo mohl vytasit ty evidenční odpisy -

„pokud poplatník uplatňuje výdaje paušálně, nemůže za dané zdaňovací období uplatňovat odpisy v prokázané výši, ani o tuto dobu prodloužit odpisování pro daňové účely. Odpisy vede pouze evidenčně (pro případ, že by začal uplatňovat výdaje ve skutečné výši).“.

Jak říkám, na 99% bych sázela na to odpisování od 1. roku, ty evidenční odpisy bych použila spíš pro případ, že někdo něco už v OM měl, pak přešel na paušál a pak zpátky na DE, ale dejte za to ruku do ohně.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
21.1.09 16:15

Evalu - je jen na něm, kdy vloží do majetku, za to tě nikdo popotahovat určitě nebude.
A zrovna paušalisty a OM jsme řešili na tom školení, co jsem byla a vůbec se neboj, to dát do OM až k 1.1. 09

A víš co mě fascinuje - já tu mám vždycky hlavu jako škopek a pan podnikatel je vysmátej jak lečo :roll: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
22.1.09 12:47

Teď bude můj dotaz vypadat stupidně, ale vzhledem k tomu, že dělám podvojko, potřenovala bych od vás zkušených ujistit. OSVČ vede DE, znamená to, že veškeré příjmy a výdaje zaúčtuje vlastně z BV nebo na základě VPD;PPD. K tomu náklady na odpisy, cestovné (pokud nemá v OM) silniční daň atd. Není mi tak úplně jasné, co s pohledávkami a závazky, to jen vede v evidenci a uvede do DP? Zálohy na SP a ZP nedá do daňových výdajů… Ještě prosím poraďte, jak v do DE dám osobní spotřebu nebo vklad podnikatele? Plánuji si pořídit DE od GRADA, ale jen tak ve stručnosti bych si potřebovala udělalat přehled.

Jinak úroky z neuhrazeného leasingu, které jsem tady zmiňovala už mám vyřešeny.

Hodně sil, mám pocit, že se na nás letos zákonodárci vyřádili. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
22.1.09 12:56

Dandelko - přesně tak. A předpokládám, že máš na mysli nezaplacené pohledávky a závazky? Tak ano, ty vedeš jen evidenčně a píšeš je pak do DP do té tabulky o majetku.
Osobní spotřeba nebo vklad dáš normálně přes pokladnu a je to nedaňový výdaj nebo příjem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
22.1.09 13:14

Díky. Ano neuhrazené závazky a pohledávky. K té osobní spotřebě, když vybere z BÚ, dám jako nedaňový výdaj stejně jako z pokladny?
Připadám si jak školák s těma otázkama, ale zasvěcovala jsem podikatele do tajů účta a já se pohybuji hlavně po účetní osnově, DE znám jen okrajově.
Měla bych si dát předsevzetí, když jsme na začátku roku, že s tím něco udělám. Z účtování OSVČ mám docela vítr. Ještě, že existuje internet a stejně tak diskuse :roll: :roll: :roll: Když vás tady čtu, co se všechno může vyvrbit za problémy, leze mi mráz po zádech :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
22.1.09 13:23

Já to dělám tak, že výběr z banky zaúčtuju do pokladny a pak teprve výdajových dokladem účtuju o OS. Přijde mi to tak lepší, už kvůli poplatkům v bance a tak. Pokud si z účtu hradí něco (nákup v Bille, apod) soukromého, dávám to jako jiný výdaj bez vlivu na zisk.

A vůbec se neomlouvej, já zase plavu v PÚ a jestli jsi četla ty moje poslední příspěvky, tak je ti jasný, že se taky někdy zaseknu na totálně blbině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
22.1.09 13:39

Aha, to mě nenapadlo. Výběry tedy nedaňově přes pokladnu a soukromé platby např. v obchoďáku se evidují tedy taky jako nedaňový výdaj (to je vlastně bez vlivu na zisk). Teď se mi tak trochu zatmělo, zlatý podvojko ufff. Tohle jestli někdy pochopím.. 8O Vždycky je nějaká kravina, která mě dokáže odrovnat. A snad poslední otázka k bankovním polatkům, když je podnikatelský účet, jsou daňovým výdajem a když má jen jeden účet i pro soukromé platby, poplatky se nikam neevidují?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
22.1.09 14:04

U podnikatelského účtu všechno do provozní režie - tedy pokud nemá půlku plateb soukromých - to pak ty poplatky bance krátím.
Soukromý účet - asi to není zrovna košer, ale o tom já neúčtuju vůbec, pokud je tam nějaká platba, která se týká podnikání, tak jí proženu přes pokladnu.

A chápu tě. Kámošku dělá jen PÚ a říká, že jí přijde DE absolutně nelogická. Ovšem to samé si já myslím o PÚ :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
22.1.09 14:07

Dandenko , zlatý paušál :D :D :D . To si jen sečteš všechny příjmy, uděláš z toho procentem výdaje (třeba u obchodníka 50%), ty odečteš od příjmů, spočítáš daň a jdeš od toho. Nikoho pak nezajímá, co máš a nemáš v daňově uznatelných nákladech :D .
Zkus se svému OSVĆ podívat na poměr příjmů a výdajů, třeba má výdaje tak malé, že by se mu vyplatil paušál a měla bys po starosti. Já to tak teď dělám, pokud si podnikatel není rovnou jistý, že má vyšší výdaje. Hodím to do excelu, porovnám a v případě, že se vyplatí ten paušál, tak účetnictví nedělám. Proč odírat klienta, že? :D

• Citovat
  • Upravit
879
22.1.09 14:23

Dandenko - dtto Potápka, je profík, jak už jsem psala :D .

V DE tě zajímají peníze které dal - přijal na ruku (VD,PD), odešly - přišly na účet. Ostatní (IM, materiál, pohledávky, závazky…) vedeš evidenčně a vyplňuješ do Výkazu o majetku a závazcích v příloze č. 1 DP. Úpravy o tyhle položky by přišly ke slovu, kdyby klient končil, přerušoval, přecházel na paušál nebo účetnictví. Pak to z ruky - do ruky, z účtu - na účet musíš rozšifrovat na daňové a nedaňové výdaje, upravit o odpisy, poměrnou část leasingu a další položky snižující a zvyšující základ daně - u mně třeba poměrné části výdajů za použití internetu, telefonu, auta… při používání pro podnikání i soukromou potřebu.
Osobní vklady a výběry - já to i z účtu dávám rovnou, přes pokladnu nic nezkazíš, ale třeba někteří moji klienti si posílají peníze z podnikatelského účtu na svůj soukromý účet, na životko, penzijko, alimenty :) , platí soukromé nákupy… tam si myslím, že je ta pokladna zbytečná, nebo spíš zkreslující skutečnost, páč jde zjevně o platbu z účtu na účet a žádná hotovost se tam fakticky nevyskytuje. Je to asi jedno, důležité je zachytit všechny daňově neúčinné platby.
Já dokonce i veškeré výběry z účtu dávám jako osobní výběry a zůstatek v pokladně srovnávám nějakým větším osobním vkladem - jinak bych to musela všechno hnát přes průběžné položky, ke každému výběru psát příjmák… a někteří dobráci vybírají třeba několikrát měsíčně po malých částkách. Ono když bys to chtěla přesně podle skutečnosti, tak to stejně nejde - tihle lidé nerozlišují svoje a „firemní“ peníze, mají jednu šrajtofli, z té zaplatí materiál i rohlíky na svačinu…

Poplatky z účtu - pokud je podnikatelský, jsou daňové výdaje. Pokud se podnikatelský účet používá ve větším rozsahu pro soukromé platby (viz výše), poplatky krátím - jen odhadem, i když by se dalo rozpočítat, ale ty korunové položky za takovou práci nestojí. Pokud jsou to ojedinělé případy, neřeším to. Pokud má soukromý účet, zaznamenávám jen platby související s podnikáním, poplatky neuplatňuju, i když by se v přiměřené výši dalo - ale bylo by to strašné počítání s minimálním efektem patrně maximálně ve stokorunách, takže ne.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat