Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2349
28.2.09 12:55
Evalu píše:
Tak mám z jedné klientky hlavu v pejru, snad mi alespoň trochu poradíte a mojí těžké hlavě ulehčíte:

Je to překladatelka, zdaňuje paušálem (já to pořád říkám, že ten paušál není takový jednoduchoučký, jak se tváří), dělám jí jednou ročně DP a Přehledy:

1. Vystavené fa sice v Kč, ale klienti jí to poslali na účet v eurech. Banka připsala sice v Kč, ale v trochu jiné výši (asi různé kurzy v den vystavení a zaslání) a strhla z toho dost tučné poplatky. Př:
    fa na 8000,– na účet připsáno 7850,–, poplatek 200,–. Částka zapsaná v pohybech na účtu je 7850,–, ten poplatek je "poznamenaný pod čarou " v textu k transakci. A teď babo raď - co je zdanitelný příjem? 8000,–? - v pohybech peněz se de facto neobjeví. 7850? - to je faktický přírůstek peněz na BÚ. 8050? - přírůstek peněz + stržený polatek - asi nejspíš, je to částka fakticky došlá na účet, i když se tam nevyskytuje v téhle podobě , ale snížená o poplatek, který je ale u paušálisty zahrnut v paušálu.
  1. Jednu fakturu má v eurech, proplaceno v hotovosti. Jednak předpokládám, že by se to nemělo - nevíte někdo? Pamatuji na nějaké ustanovení ze zákona o účetnictví, že účetní doklady musí být v Kč, ale je to znalost poněkud letitá, takže nevím, jestli to ještě platí. A pak přepočet - předpokládám že příslušný pokyn D- MF pro přepočet kursů?
  1. A velký průšvih - v r. 2007 překročila limit pro registraci k DPH, ona o tom nevěděla a já si toho nevšimla, páč loni mi Peťule ještě celodenně visela na noze a já dělala, jen co jsem nutně musela. Asi jí poradím, aby se zaregistrovala dobrovolně s tím, že se na to snad nepřijde (jak taky u paušálisty - to by musela mít kontrolu zaměřenou přímo na to). Jen jsem zvědavá, jak se na to bude tvářit - na jednu stranu jsem s ní byla dohodnutá, že jí udělám 1× ročně daně, na druhou stranu ty lidi čekají, že se účetní postará o všechno… Chjo, nemám náladu na nějaký konflikt. Jo, nevíte náhodou někdo, jestli pro sankce za nesplnění registrační povinnosti k DPH (par. 98 ZDPH) platí lhůty ze zákona o Správě daní (par. 47 ZSPD)?

Dík předem za každou odpověď.

Eva

Ahoj Evi, nevím jak to chodí teďka, ale když jsem ještě v roce 2007 byla v práci, tak pokud se někdo stal plátcem DPH tak pražský finančáci chodily na kontrolu automaticky. Tak je možné, že jí ta kontrola stejně nemine !

Hodně zdaru :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
3.3.09 23:56

Dotaz k ročnímu zúčtování mezd

Ahoj holky,
mám takový dotaz k ročnímu zúčtovaní mezd:
klientka má jednu pracovnici, která byla zaměstnaná od 1.9.2008. Od ledna do srpna 2008 brala plný invalidní důchod, od půlky srpna má přiznaný částečný invalidní důchod.
Od 1.1.08 do 31.8.08 měla plný invalidní důchod
od 1.9.08 do 31.12.08 měla částečný invalidní důchod a normální mzdu.
Mám jí udělat roční zúčtování. Jak mám zohlednit ten invalidní důchod?
Ten částečný má zohledněný v těch mzdách, ale mám jí do ročního zúčtování zahrnout slevu na dani za plný důchod od ledna do srpna? I když neměla žádný plat? Ale ten asi ani mít nemohla. Zatím téhle problematice moc nerozumím.
Díky
 Jana

• Citovat
  • Upravit
147
4.3.09 09:18

Tak si dávám vše dohromady, zatím nemám žádný větší zádrhel, Ale ono se určitě něco objeví.
Teď jen v rychlosti, potřebovala bych malou radu:
když mám v DE Fa přijeté a Fa vydané od stejné firmy, udělám zápočet :roll: ? Zaúčtuju tuto částku do příjmů a výdajů?
Evalu moc děkuji, zkusím pořešit výdaje za tu elektřinu, internet atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
6.3.09 12:30

Holky prosím, mám dotaz pro mě z úplně jiného soudku:
Zaměstnanec nastoupil v lednu 08 a odpracoval 4 dny .
U minulého z-tele odpracoval 14 dnů, 4,5dnů dovolená a
1 den náhrada za svátek.
HM měl 15598,– ; daňový bonus 685,–.
Za ty 4 dny má
HM
2808,– záloha na daň 570, ale uplatněna sleva 570,–; bonus žádný.
Za rok 08 má celkem HM 211194,–
pojištění 74276,–
záloha na daň 0
bonus 3975,–
Co teď s tím v ročním zůčtování? vychází mi, že má
doplatit.
Co když se neudělá RZ? Má to nějaké následky nebo je to normální postup? Kdyby se dělalo, vracel by jen ten bonus 685,– nebo i těch 570,–?
Moc prosím o pomoc, spěchá to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
6.3.09 15:56

Alunko, děkuju za info. Tak jsem jí to řekla (překročení limitu DPH) a ona prohlásila, že se k ničemu registrovat nebude, protože by jí to neúnosně prodražilo. Ono teda neumím si představit, že by se na to přišlo, pokud nepřekročí limit za kalendářní rok, pak by to bylo zjevné. Jak jsem psala, je to paušálistka a má jen evidenci příjmů a pohledávek. Finančák při kontrole by musel všechny příjmy po jednom někam zapsat a kontrolovat 12 měsíční obraty několik let zpátky, aby na to přišel. Mno - a kontrolu na paušálistu jsem tedy za deset let ještě neměla.

JaSE - já nedělám mzdy, ale podle obecných principů nezdanitelných částek bych jí to uplatnila. Kdyby podávala DP, taky by si to mohla uplatnit, a tohle by měla být de facto obdoba zpracovaná zaměstnavatelem. Hlavně musí všechno doložit.

Dandenko - vzájemné zápočty v DE lze, ale nedoporučuji (alespoň tedy moje zkušenost), zvláš't, pokud na to nebudeš mít dobrý software. Znepřehledňuje to a přiděláš si nejspíš práci - je třeba to někde mimo běžné záznamy vypočítávat, dělat protokoly o vzájemném zápočtu…Ale jestli se ti chce nebo se ti to vzhledem ke struktuře ZaP vyplatí, nic ti nebrání.

Mzdy - bohužel neporadím, nedělám. O RZ si tuším musí zaměstnanec požádat? A mám takový dojem, že rozdíl na RZ v jeho neprospěch (vzniklý bonusem nebo jakkoliv jinak) se vyrovnává na odvodu zálohy na daň za nejbližší měsíc?

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
7.3.09 08:59

Dandenko,
myslím, že nemůže mít nedoplatek na dani. Zkoušela jsem to včera dopočítat, ale nevím třeba, kolik dětí si uplatňuje a jak dlouho. Mysím to roční zúčtování za rok 2008.
Nějak jsem nepochopila, kolik dnů kde odpracoval. To měl v lednu 2008 dva zaměstnavatele, postupně z sebou? Pak se mohlo stát, že mu slevu na dani uplatnili oba zaměstnavatelé a to je špatně, to by asi musel doplatit.
Můžu Ti to propočítat, ale potřebuju podrobnosti. Jestli chceš, tak mi to pošli na adresu: jana.sazmova@seznam.cz
Podívala bych se na to večer. Ideální by bylo, kdybys to mohla naskenovat.
Ahoj
 Jana

• Citovat
  • Upravit
879
7.3.09 16:19

Ahoj, mám malý dotaz:

Přihlásil se mi klient, trvalý pobyt i ŽL má v Praze, ale veškeré příjmy na Slovensku (dělá tam nějaká vystoupení). Nenapadá vás nějaký daňový zádrhel?

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
10.3.09 14:53

A k těmhle lidem ještě jeden bonbónek - mají dva syny plnoleté, ale ještě na základní škole !!!! Navnadila jsem je na bonus na dítě, ale když jsem se pak podívala podrobněji na podmínky, zjistila jsem, že to asi nepůjde - zákon je v tomhle bohužel pro změnu podrobný až moc, nárok na slevu na dítě mají jestliže… je dítě nezletilé… nebo se soustavně připravuje na budoucí povolání… čímž se myslí VŠ,SŠ+ nějaké speciality… Zkrátka s plnoletým dítětem na ZŠ nikdo nepočítal. Co si o tom myslíte?

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
10.3.09 19:33
Evalu píše:
Ahoj, mám malý dotaz:

Přihlásil se mi klient, trvalý pobyt i ŽL má v Praze, ale veškeré příjmy na Slovensku (dělá tam nějaká vystoupení). Nenapadá vás nějaký daňový zádrhel?

Eva

HA HA, tak to se považuje jako „světové příjmy“ nebo jak se to jmenuje.
Měla jsem v práci taky takový případ. Manželé měli trvalý pobyt v Praze, ale podnikali jak v ČR tak v SR, no a dávali si DP jako FO sami. A uváděli tam ty další „světové“ příjmy extra.
Ale jestli má trvalý pobyt v Praze, tak by měl DP podat k místně příslušnému FU, že? A s dětma NO COMMENT.

My včera s manželem seděli nad našima DP, skoro do půl 12. Tak jsem z toho dost otrávená. A už jsem konečně vytvořila i těm skautům a končím s nima. I se mi docela ulevilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
11.3.09 10:15

Alunko, dík.

Já jsem o tom přemýšlela, ale snad se to bude danit normálně - je to vybrané vstupné, něco jako kdyby fakturovali do zahraničí a chodilo jim to v cizí měně. V SR nic nedaní. Jen si od nich nechám podepsat, že jsou rezidenti - to je u nich myslím dost na hraně. S těma dětma jsem poslal dotaz na FÚ, jsem zvědavá, jestli se ozvou.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
15.3.09 13:57

Přílohy k DPPO u neziskové organizace

Ahoj holky,
už dlouho jsem nedělala přiznání k dani z příjmů PO. Účtovala jsem šermířskou skupinu, dělala jsem daňovou evidenci a teď jsem vyplnila daňové přiznání. Co všechno se dává jako příloha? Výkaz majetku a závazků a co ještě? Výkaz příjmů a výdajů? Děkuju za odpověď.
Jana
P.S. Mají členské příspěvky, mám se o nich někde zmiňovat?

• Citovat
  • Upravit
879
15.3.09 18:33

JaSe - jako přílohu oba výkazy, členské příspěvky vybírané podle stanov se nikde neuvádějí.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11809
15.3.09 22:23

Ahoj kolegyňky - účetní! :) Teprve nedávno jsem narazila na tuhle diskuzi a ráda se k vám přidám. Jen jsem vás tedy zatím nedočetla, zkusím to někdy aspoň prolítnout.

Něco o mně - maturita z účetnictví na Obchodní akademii (1994), potom VŠ - Česká zemědělská univerzita, Provozně ekonomická fakulta (se specializací na daně a finance, tj. asi 4 zkoušky z účetnictví a 2 z daní). Dokonce i diplomku jsem dělala na daňové zatížení obchodní společnosti, ale bylo to v roce 2000, tak už si z toho až tak moc nepamatuju.

Potom jsem necelé dva roky dělala účetní v menším s.r.o. - oficiálně jako hlavní účetní, ale pode mnou byla jen jedna holka a o všechno důležité se starala externí účetní firma.
Pak jsem si dala na rok pauzu v Americe, tam jsem dělala úplně mimo obor.
A poslední 4 roky před mateřskou jsem pracovala jako hlavní účetní (tentokrát už to tomu názvu odpovídalo) v zahraniční pobočce jedné americké firmy. Účtovali jsme výhradně podle US GAAP, velká část mojí práce bylo reportování výsledků.

Takže pro praktické rady moc použitelná nejsem. :? Aspoň dělám daně na manželovu živnost a teď budu dělat účto pro jedno právě vzniklé s.r.o., tak si trochu rozhýbu mozkové závity. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11809
15.3.09 22:29

Tak mě napadá, nemáte některá zkušenost s programem na podvojné účto Money S3 nebo Pohoda ? Případně s nějakým jiným.
Budu ho chtít do toho malého s.r.o. Zatím to je tak 20-30 dokladů za měsíc, DPH, žádní zaměstnanci, sklad asi taky žádný nebo jen pár položek.
Předem moc díky! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
16.3.09 06:50

Ahoj Titty, rády Tě vítáme na diskusi. Máš bohatý životopis, vždycky jsem si přála podívat se do Ameriky a doufám, že se mi to jednou splní.

K programu: v práci máme Money, ale já do něj chodím jen koukat, mám sama Altus Vario a účtuji v něm, takže ti moc neporadím. Holky mají určitě víc zkušeností, většinou tady dělají DE. Já s DAŇOVOU EVIDENCÍ praxi nemám (to se snad brzy změní, už na tom pracuji), dělám PÚ.

Budeme se těšit na dotazy i rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat