Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
879
11.1.09 15:42

Desire - tam jde hlavně o to, že to patrně mají jako další příjem k hlavnímu zaměstnání, ne? Pokud mají souběžně 2 příjmy daněné zálohou na daň z příjmů ze závislé činnosti (nebo i jeden a nepodepsali Prohlášení), musí si podat DP a ty jim vystavíš Potvrzení o zdanitelných příjmech. Měl by to umět každý mzdový software, přijde mi to jednodušší, než dělat zúčtování. O oboje by si každopádně měli požádat (o zúčtování i o Potvrzení o příjmech)

Eva

Jani - omlouvám se, budu se ti věnovat později, máme návštěvu. Pokud na upgrade nemáš, nekupuj ho, ale pozor na mzdy (ty musíš jet podle 2009) a silniční daň (měnila se v průběhu roku zpětně).

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
11.1.09 18:40

Jani, tak jsem tady, pokusím se:

• loňsko můžeš dělat samo ve verzi 2008, jen nevím, jestli už jsou v ní nové formuláře. Pozor na mzdy - myslela jsem letošní mzdy, mají jiné parametry. Jiné budou i formuláře DPH, o SD jsem psala.
  • Já rok neuzavírám v aktuální verzi, ale až když dostanu upgrade, stáhnu si do něho hotové staré účetnictví a tam uzavřu (př: udělám DE 2008 kompletně ve verzi 2008, klidně i začnu 2009, pokud potřebuju, když dorazí verze 2009, převedu si data, uzavřu rok 2008 a pokračuju. ve verzi 2008 mi tím pádem zůstane všechno otevřené a přístupné. Účto umí udělat všechny uzávěrkové výstupy, DP atd, aniž uzavřeš rok - respektive to ani nemůžeš, pak by ses na to hádám nedostala.). Rozhodně nedělej to, že bys jednu firmu dodělávala ve verzi 2008 a současně už dávala její nová data do 2009ky. Napřed si data převeď. U různých firem to nevadí.
  • ty mzdy ti teda nezávidím, já je v účtu už dlouho nedělám, ale hádám, že pokud nebudeš nic převádět do deníku nebo závazků a pohledávek, žádné výstupy a daňový základ by to ovlivnit nemělo.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
11.1.09 22:46

Ahoj holky, tak jsem to udělala „běžně“ jako by to bylo za celý rok. Zítra to zkusíme vzít na konzultaci na finančák a uvidíme :lol: , na netu jsem nic kloudnýho nenašla, tak jsem to vzala selským rozumem a tím, co už znám :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
14.1.09 16:03

Holky, dotaz:

Klient má paušál, v říjmu 2008 koupil auto, od 2009 chce vést DE a auto odpisovat. Není problém vložit ho do OM, ale jak byste to odepisovali? začít rokem 2009 jako 1. rokem odepisování nebo ho brát až jako druhý?

Zákon si poněkud protiřečí - paušálisti nemají OM, páč ten je definovaný prostřednictvím evidence nebo účetnictví (což by nasvědčovalo tomu, že mohu letos odepisovat od 1. roku) x paušálisti musí evidenčně vést odpisy OM (což by znamenalo odepisovat až jako druhý rok).

Už jste začali se silničníma daněma? Nechtěla bych být laik a vyplňovat podle těch Pokynů.

A ještě jsem se chtěla zeptat: Nemáte typ na nějaký server, kam se dají daňové dotazy zasílat zdarma? Kdysi jsem na něco takového padla, ale už nevím, kde to bylo. Odpovědi tedy žádná sláva, ale alespoň něco.

Tak zdravím a držme se.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
15.1.09 07:09
Evalu píše:
Holky, dotaz:

Klient má paušál, v říjmu 2008 koupil auto, od 2009 chce vést DE a auto odpisovat. Není problém vložit ho do OM, ale jak byste to odepisovali? začít rokem 2009 jako 1. rokem odepisování nebo ho brát až jako druhý?

Zákon si poněkud protiřečí - paušálisti nemají OM, páč ten je definovaný prostřednictvím evidence nebo účetnictví (což by nasvědčovalo tomu, že mohu letos odepisovat od 1. roku) x paušálisti musí evidenčně vést odpisy OM (což by znamenalo odepisovat až jako druhý rok).

Už jste začali se silničníma daněma? Nechtěla bych být laik a vyplňovat podle těch Pokynů.

A ještě jsem se chtěla zeptat: Nemáte typ na nějaký server, kam se dají daňové dotazy zasílat zdarma? Kdysi jsem na něco takového padla, ale už nevím, kde to bylo. Odpovědi tedy žádná sláva, ale alespoň něco.

Tak zdravím a držme se.

Eva
Evalu s daňovou evidencí ti nepomůžu, protože ji ke své smůle nedělám.
Můžu však dát tip na finanční server, který sama občas využívám, když tápu v daních a účtu. Odpověď přijde do druhého dne: http://poradna.finance.cz/dane/. Mám dojem, že jsem našla nedávno ještě jeden, ale teď rychle nevím kde. Pošlu kdyžtak dodatečně.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
15.1.09 08:10

Evalu:
našla jsem ti toto:

pokud poplatník uplatňuje výdaje paušálně, nemůže za dané zdaňovací období uplatňovat odpisy v prokázané výši, ani o tuto dobu prodloužit odpisování pro daňové účely. Odpisy vede pouze evidenčně (pro případ, že by začal uplatňovat výdaje ve skutečné výši).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
15.1.09 14:37

Holky, děkuju.

Xaxkx - to jsem právě měla na mysli, že bych kvůli tomu musela odpisy počítat až od 2. roku. Ale jak jsem o tom přemýšlela, tak bych se přiklonila k tomu, odepisovat od 1. - ty evidenční odpisy bych asi aplikovala v případě, že někdo pořídil OM, pak šel na paušál a pak zase na normální výdaje. Ale 100% jistotu mít nebudu - ach jo, zatracené zákony (i když nás ten bordel slušně živí, že?). Zkusím ten poradní server, děkuju za tip.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
15.1.09 17:31

Evalu ,
podívám se Ti na to do chytré knížky. Mám to tam určitě vysvětlené na příkladu, ale knížka je někde na výletě. Trochu podezírám dvojčata, že to někam zasela. Jako v létě, když holčička běhala po bytě se zákoníkem práce a říkala, že jí to musím vrátit, protože to je její časopis. A to tam není ani jeden obrázek :D .
Knížku musím stejně najít, protože budu o víkendu dělat zas po letech silniční daň.
ahoj
 Jana

• Citovat
  • Upravit
147
16.1.09 07:30

Evi, samotnou by mi zajímalo, jak toto vyřešíš. Napiš potom, jak to dopadlo. Rok pořízení je přeci 08, tedy výdaj toho roku. Neměly by tedy odpisy (evidenčně) začít právě v tom roce?

Jak říkám, v DE nejsem vůbec profík, proto se ráda přiučím. Hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
16.1.09 16:24

Ahoj,
Evalu , já to chápu tak, že v roce 2008 zařadí auto do majetku a připraví si odpisový plán. V roce 2008 je 1. rok odpisování, ale odpis si neuplatní, protože ho má už zahrnutý v paušálu (cituji Daňová evidence od Meritum: "Pokud tedy poplatník uplatní výdaje paušálem, ve výsledné částce jsou tak obsaženy vešekeré výdaje , které ZDP uznává jako výdaje vynaložené v souvislosti s dosažením příjmů z podnikání a jiné samostatné výdělečené činnosti.
V roce 2009 je 2. rok odepisování, v případě, že vede daňovou evidenci, uplatní si odpis ve výši 2. roku odepisování, kdyby v roce 2010 zas přešel na paušál, tak by si odpis 3. roku odepisování neuplatnil a kdyby v roce 2011 zas dělal daňovou evidenci, tak by si uplatnil odpis ve výši 4. roku odepisování.
Doufám, že jsem to nenapsala jako Tatar :D , ale taky se můžu mýlit. Já to chápu takhle :D

• Citovat
  • Upravit
879
16.1.09 18:24

Holky, chápu. Jenže on 1) nemohl v r. 2008 zařazovat něco do majetku, páč paušálisti žádný OM nemají (zařazení a vyřazení do OM je definováno jako den, kdy se o věci poprvé nebo naposled účtovalo nebo kdy byla poprvé nebo naposled uváděna v DE - což paušálista, pokud nevede k paušálu účetnictví, samozřejmě nemůže), a evidenční odpisy něčeho, co nikdy v OM nebylo, mi přijdou přece jenom s otazníkem, 2) v r. 2008 automobil oficiálně neužíval pro podnikání (neplatil za něj SD, měl ještě jiné auto) - nehodlám šťourat v tom, jestli skutečně nepoužíval, ale oficiální případná verze pro FÚ zní, že si koupil soukromé auto a až v r. 2009 ho vložil do majetku a začal používat pro podnikání.

Mno - nejhorší je, že kdybych chtěla být opatrná a odepsala až jako 2. rok, můžu se dostat do problémů taky, pokud by pak FÚ tvrdil, že to měl být 1. rok, protože odpisy ve 2. roce jsou vyšší než v 1. Takže jediná zcela bezpečná varianta - použít rovnoměrné odpisy, odepsat jako 2. rok, ale neuplatnit celý odpis pro 2. rok, nýbrž jen do výše odpisu 1. roku. Hezké, žejo?

Dám vědět, jestli ještě něco zjistím.

Eva

P.S. JaSe - jak se ti líbí ta silniční daň? Já už ty přepočty slev podle roků a měsíců vidím, když zavřu večer oči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
16.1.09 22:33

Evalu, silniční daň se mi líbí, protože jsem jí ještě neviděla :D . Snad se k tou dostanu v neděli.

• Citovat
  • Upravit
10054
20.1.09 23:27

Holky, po dlouhé době ahoj a jenom na skok - znáte to - DPH za dveřmi :roll:
Evalu - proč chce to auto dávat do OM, když stejně uplatňuje paušál? Vždyť je to kravina. Na to aby mohl auto používat k podnikání, ho nemusí do OM vůbec vkládat. A k tomu OM a paušalistům - na to bacha - oni žádný OM nemají, takže nemůžou odepisovat a ještě větší průšvih by to byl u leasingů.
Jase - já jsem teda pro koupit upgrade a účtovat už ve verzi 2009. A to z toho důvodu, že v roce 08 bylo fakt dost změn a ty jsou všechny právě ve verzi 09. Samozřejmě pokud chceš můžeš účtovat v 08, jen všechny výstupy (DP, přehledy na OSSZ, VZP, SD) budeš muset dělat růčně, protože tam nejsou nové tiskopisy a třeba zrovna silnička je dost překopaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
20.1.09 23:32

Jase - ještě k těm mzdám. V účtu bych je tam naflákala zpětně s tím, že je nebudeš přenášet nikam - to jde. A krásně ti vylezou náhrady, mzdové listy, ELDP. Sice si s tím budeš muset chvilku vyhrát, ale lepší než to matlat v ruce.

Jo a byla jsem na školení v Pa na DP v DE a dost super. Hlavně jsem zjistila, že jsem na té mateřské neztratila mozek a to je hlavní. :wink:

A ještě potřebuju ujištění, už mi to v tuhle hodinu nemyslí. Když si podnikatel dává do nákladů pojištění aut, tak pak plnění od pojišťovny je automaticky zdanitelný příjem že?
Jako nechápu, proč se vždycky zaseknu na takovéhle kravině :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
21.1.09 13:42

Potápko - on chce přejít na DE a auto odepisovat, ale až de facto 2. rok po jeho pořízení - takže mám zamotanou hlavu s počítáním odpisů - jak jsem psala, byla bych na 99%za vložit k 1.1.09 do OM (to už povede DE) a začít odepisovat normálně 1. rokem, ale 100% si jistá být asi nemůžu. Ten chyták s tím, že paušálisti nemají OM, znám, ale poněkud to koliduje s tím ustanovením o evidenčním odepisování během používání paušálu - to by bylo jasné, že by věc měl v OM ještě před přechodem na paušál, ale takhle?

K autu a pojištění - pokud má auto v majetku nebo na leasing a uplatňuje skutečné náklady, tedy i pojištění, je pojistné plnění od pojišťovny zdanitelným příjmem, výdaje na opravu zdanitelným výdajem. Pokud používá auto i soukromně, oboje bych krátila patřičným poměrem km, i když jsem někde četla názor, že by se v takovém případě mělo rozlišovat, jestli k nehodě došlo při soukromé nebo „podnikatelské“ jízdě - to babo raď.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat