Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Dandelko - tý bláho o takových cenách si můžu nechat jenom zdát. Bohužel bydlím v blbým regionu a tady jsou ceny fakt o dost nižší. Ale souhlasím s tím, že je lepší cenu nad:,–(it, protože snížit se dá vždycky - opačně to bývá dost problém ![]()
Evalu - no jo - kontrola korunou, to by vlastně taky šlo. Na tuhle možnost jsem úplně zapomněla ![]()
Brum - většinou mám ceny taky paušálem, ale došla jsem k nim tak nějak postupně ![]()
Holky a nemáte nějakou předlohu na předávací protokol - jsem hrozně líná něco vymýšlet
Teda popravdě? Ono mi to na té mateřské nemyslí snad vůbec. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když vezmu, že HM účetní, která dělá jednu firmu (a bez mezd) jako z-nec se pohybuje okolo 20 000,–, je tato cena ještě nízká. Nevím, jestli se to tak dá počítat. Možná jsem mohla uvést nějaké rozhraní, ale už se stalo.
Předloha na předávací protokol by bodla, taky se mi nechce nic plácat, je to docela obsáhlý a chtělo by to něco jen na doplnění.
Taky vítám Brumku, to je další posila pro nás neotřelé praxí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dandenko - já myslím, že jako pomocné kritérium to brát můžeš. Ale jak jsem psala - ono se vždycky objeví něco, co ti sebere spoustu času - třeba ti zaměstnanci - vždycky se objeví nějaké nestandardní situace a případy, kdy budeš řešit, co a jak - když si vzpomenu na dobu, kdy jsem dělala mzdy (po nástupu na MD jsem to pustila) a kolik času mně třeba stálo papírování kolem pracovního úrazu (myslím to mzdově účetnické - úplně stačilo)…
JaSe - jak nakupují ten čaj? Je to nějaké větší balení, třeba větší pytle nebo krabice? Mohlo by se to evidovat po baleních - já jsem takhle dělala jeden čas sklenářství - sklo se měřilo na m2, ale evidence spotřeby v praxi skoro nemožná - něco se na něco uřízlo, zbyl kousek, ten se někde povaloval, že se ještě použije, třeba se za čas použil nebo se vyhodil… tak jsme to udělali po tabulích - to že se bere celá nová tabule, bylo možné reálně evidovat, byla třeba 1-2 za den. FÚ s tím neměl problém.
Předávací protokoly - já mám takové samodomo šité spíš na DE a daně, mně celkem vyhovují, ale podrobněji s dobvolením písnu, až budu mít víc času, chci vyhnat holky ven, dokud je světlo.
Tak zdravím, Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
Evalu , chystám se tam na vizitu, abych viděla, jak co vypadá, v jakých baleních to je, ale odhaduju, že čaj se kupuje na váhu. Jenže na některých paragonech je položka čaje 725,–Kč a to je všechno. Stejně si klienta budu muset pozvat „na kobereček“
, tak ho donutím, že to bude mít rozepsané, nebo mi aspoň řekne, jaký čaj tam koupil.
Mám „moudrou knihu“, kde je napsáno stručně, co je kontrola korunou, ale nejsem z toho moc moudrá. Kde bych našla podrobnější návod pro pomalejší matky dvojčat jsoucí už 3,5 roku mimo účetní praxi? Dala jsem to do vyhledávače v google, ale vyjelo mi to milion odkazů a pořádná definice nikde. Jinak ta moje kniha se jmenuje Daňová evidence 2008 a je od Meritu. Je tam spousta příkladů, jak se co dělá nebo účtuje, ale o kontrole korunou se tam zmiňují jen okrajově.
Holky, mám další vypečený dotaz: moje klientka prodává bytovou kosmetiku, tedy teď už moc neprodává, ale má svojí síť, kterou spravuje. Pro tu svojí síť uspořádává občas nějaké setkání, kde se holky navzájem informují o novinkách, o zkušenostech, o tom, jak tuhle kosmetiku prodávat..... teď to budou mít mimo Prahu (síť má po celé republice). Dá se to nějak udělat, aby ubytování zaplatila sama a mohla ho dát do daňově uznatelných výdajů? (Bude mít DE). Bude v tom i nějaké jídlo, to je jasný, ty účastnice si taky něco budou hradit samy, mohla by to nechat na sebe napsat třeba jako pronájem konferenčního salonku? Ta setkání je potřeba dělat, protože školí zase další svoje ovečky, aby se jim všem obchod dařil.
Další dotaz si nechám zas napříště. Připadám si trochu méněcenná, protože jsem jediná, kdo se tu pořád na něco ptá. Ale jsem z praxe fakt dlouho pryč, i když už se docela zapracovávám
.
Děkuju za rady a za trpělivost ![]()
- Citovat
- Upravit
Cheche, JaSe - já o kontrole korunou četla mockrát, ale vesměs vágní popisy, pořádný podrobný žádný. Připadá mi to trochu jako takový účetnický fantom. Mělo by se jedna zhruba o to, že víš, za kolik jsi nakoupila, jaký máš rabat a kolik jsi utržila a papírový stav skladu zjišťuješ nákup - (tržby-rabat). Připadá mi to ale, že to předpokládá jednotný rabat na všechno zboží (nebo několik málo pevně stanovených) a pro případ čajovny to možná nebude nejvhodnější z řady praktických důvodů, které si člověk dovede představit - protože tam je předpokládám rabat mnohonásobně větší než pořizovací cena čajů, porce nejsou naprosto přesně váhově odměřované atd. Po těch baleních by mi to přišlo schůdnější. Trochu je postav do latě. Možná ti v tomhle líp poradí Potápka.
A jaké tak mívají zásoby? Nešlo by ty nákupy házet rovnou do spotřeby? Nebo sledovat jen několik málo nejužívanějších druhů, kterých mívají víc, a ostatní do spotřeby? Já to tak dělám, pokud je to jen trochu možné, a zatím to vždycky prošlo. Včetně jednoho truhláře, který „do spotřeby“ nakoupil materiál za několik set tisíc - ono to bylo opravdu na konkrétní zakázku a v žádném skladu to opravdu neleželo, i když zpracování trvalo několik měsíců.
V pronájmu konferenčních prostor na první dojem nevidím problém, ale musím si to ještě nechat projít hlavou. Na tom účtu by se vyskytovaly položky jako jídlo a ubytování účastníků?
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Želvička31 píše:
Alunko, tys měla prima šéfovou ženskou? Gratuluju. Já měla šéfovou jednou a po půl roce jsem dávala výpověď a následně jsme si s manželem udělali dovolenou na Kanárech, abych se psychicky srovnala…No a přitom já jsem taky ženská šéfová… hi hi… A jak jsi to myslela… „to je asi tím, žes brala skoro dvakrát tolik co já“? No asi mi vynadáš, ale mně i tohle přišlo ne zas tak adekvátní tý práci a zodpovědnosti…A kecy typu: na ženskou to není špatný mě zvedaj ze židle. Ale zatím prostě se mi na práci nechce myslet, je mi jasný, že jestli po mateřský někam nastoupím jako zaměstnanec, tak to bude krutý, už teď si připadám úplně vygumovaná, tady třeba padl dotaz s leasingem, ty mně se tak nechce přemýšlet… Vyloženě lenost přemýšlet… Hrůza…
… no nevím jestli jsi nastupovala do práce hned po škole, já jo, takže jsem si nemohla nijak vyskakovat. Nikde mě nechtěli, práci jsem hledala 7 měsíců, a nebýt inzerátu, že hledají absolventy bez praxe, tak bych asi práci nenašla dodnes. A šéfová, je prostě normální člověk, když máš problém, tak tě vyslechne, a ve většině případů stojí za tebou (když nedejbože uděláš nějaký kiks) něco jiného je „hlavní“ účetní, to je šéfky sestra a ta mě pérovala teda o 106. Ale já jsem tak trochu splachovací, takže to je možná také tím
nemám vás dočtené, byli jsme s Kubou u babiček, ale tentokráte jsem si tam i docela odpočala, a dneska jsem gruntovala ten „nálet“ co tu zůstal než jsme odjížděli
![]()
tak vás jdu dočíst
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Evalu,
když jsem se tam byla domluvit, tak jsem jela s dětma, takže jsme hned zašli do jiné místnosti, kde byl klid a kde nebyly cítit vonné tyčinky, které mi smrdí
. Nesnáším je. Takže další nájezd bych udělala až bez dětí, abych se podívala, jak se co dělá a tak. Jinak jen těch čaju je asi 130, podle chytré knížky to půjde všechno hned do dańově uznatelných výdajů a na konci se udělá inventura - předpokládám, že co půjde zvážit, to zvážíme, co půjde spočítat, to spočítáme a to se vyhodí ze spotřeby. Jen jsem zvědavá, jestli se podle těch tržeb aspoň přibližně dostaneme na to,kolik přibližně by tam toho mělo zůstat. Tržby mají opravdu podrobně vedené, jen pro mě nepřehledné, ale už se začínám orientovat.
Pokud jde o ten salonek, tak bych tam určitě nechala napsat jen ten pronájem, jídlo by určitě neprošlo. Myslím tím napsat na všechno jen pronájem.
Zatím odkládám zadávání dokladů do účta, už mám jedno účetnictví tak připravené, že bych ho tam mohla zfleku začít dávat, ale nějak zatím nemámo odvahu. Dostala jsi tu mojí SMS ohledně toho, kam se zadávají na fakturách ty údaje o ŽL? Už jsem přišla i na to, jak rozepsat jeden paragon do více sloupců, jestli si vzpomínáš, jak jsem se Tě na to ptala, když jsem byla u Tebe. Už jsem to i vyzkoušela v tréninku a funguje to, přestože je to v manuálu popsané jen u rozúčtování faktury. Tak u výdajového dokadu to jde taky.
Uf, jdu se zas ponořit do deníku tržeb.
Ahoj
Jana
- Citovat
- Upravit
Alunko četla jsem tvůj příspěvek o šéfové. Já měla v minulém šéfku a šéfa-rodinný podnik. On byl nervák v důchodovém věku(déle bych tam nevydržela, to byla noční můra) a ona puntičkářka - do slova. Ale musím uznat, že mi hodně naučila, v papírech byl přehled, vše se dohledalo a každý dělal to co má. Teď mám šéfku bezvadnou, ale zas si nikdo z ničeho nic nedělá a kolikrát je těžké něco vyřešit - nikdo nic neví. Tak si nevybereš. Ale je lepší chodit do práce v klidu, než se hrozit, jakou bude mít šéf náladu a co vymyslí za blbost.
Už je nás tady na diskusi docela dost, možná by bylo zajímavé napsat, z jakého regionu zhruba jsme. Možná to má někdo v profilu, to jsem neprohlížela. Budu muset víc projít podrobnosti mimina, trochu jsem sem vlítla a nic moc nepročítala. Moje maličkost pochází a působí v Kladně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím,
Dadlenko já jsem z Brna.
Včera jsem scenovala doklady takový ty paragony z benzinky. Ty miluju, za rok tam zbyde jen razítko.
Ještě to musím udělat u dvou klientů.
A chtěla jsem se zeptat, z čeho čerpáte novinky, změny? Já zatím pročítám účetní svět, ale možná bude někdo znát lepší stránky.
JaSe já bych ty čaje ú
odit z nákladů. Ale musí to být pakárna. ![]()
Jdu se věnovat dítěti, nebo mě zdemoluje celej barák.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Brumko informace čerpám, kde se dá. Objíždím v práci nějaké školení, ale to nestačí. Pročítám diskuse a taky Účetní svět a Finance CZ. Teď se snažím zorientovat na stránkách MF ČR, potřebuji nastudovat Intrastat a Kombinované nomeklatury, ale nic pořádnýho nemůžu najít. Nemáte to někdo zmáklé co nejjednodušeji?
Paragony od benzinky to znám - CCS a naši řidiči je chuťovka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď se dívám co jsem napsala za blbost.
Jase takže já bych to účtovala ty čaje přímo do nákladů a pak na konci na základě inventury ven z nákladů. Nějak se mě to toho vloudil ten smějící se smajlík. ![]()
Dadlenko tak to čerpáme stejně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje maličkost je z okraje Prahy.
JaSe - SMS jsem dostala děkuju. Za chvíli budu ohledně Účta chodit na rady já k tobě, já se na systematické studium příručky nikdy nezmohla.
Ta čajovna se povede předpokládám v DE? V tom případě samozřejmě, že nákupy čajů půjdou do výdajů a na základě inventury se nic z výdajů vyndavat nebude. Je jen potřeba udržet přehled o stavu majetku, kdyby na ně padla 23 paragraf - ukončení, přerušení činnosti, nebo přechod na účetnictví,paušál… A asi by nebylo na škodu, kdyby se dal prokazovat přibližný odpovídající poměr mezi nákupem a spotřebou čaje.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Evalu jestli okraj Prahy směrem na západ, potom je to od nás co by kamenem dohodil. Z Kladny do Prahy to máme asi 25 kilásků. Zrovna jedu 8. a 9. 12. na školení o novele DPH a závěrka 2008 do školícího centra Bovy (Novotného lávka). Tak to zas bude výmaz…
Koukám, že účtování váženého čaje není jen tak, to by mě nenapadlo, zatím jsem se s tím nesetkala, zatím mám sklady vždy na kusy výrobků, materiálu atd. Já teď bojuju s tím dovozem, to mi byl čert dlužen… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já se přidávám, my bydlíme na Praze 10, v Malešicích.
A na účto asi už nebude vůbec čas, neboť někdy za 9M, budeme mít další přírůstek
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alunko, blahopřeju.
My jsme P10 - Dubeč, takže „co by kamenem dohodil“. Uvidíš, třeba to zvládneš i s přírůstkem. Já to takhle fackuju už 8 let. I když jsem po pravdě řečeno měla dost chvilek, kdy jsem si říkala, že je to letos naposled, že mně to za ty nervy nestojí, že bych chtěla být jen tak v klidu a soustředit se na děti. Ale obávám se, že by mně 100% maminkování taky neuspokojovalo. Největší přínos jsem viděla v tom, že si udržuju otevřená zadní vrátka, kdyby kdykoliv v budoucnu nastaly nějaké potíže ze zaměstnáním - kdybych z nějakého důvodu musela zůstat doma… Že nejsem vydaná zaměstnavateli ať už současnému nebo budoucímu) na milost a nemilost (i když si konkrétně já nemůžu na zaměstnavatele vůbec stěžovat).
Sakryš, neodeslal se mi příspěvek mj. ohledně toho předávacího protokolu, to mám radost. Snad se dokopu napsat to někdy znovu.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit