Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10054
13.10.08 20:16

Těch druhých - bohužel. Kolikrát když přebírám po někom takovém účto, tak bych brečela. Určitě se najde chyba po každém, přeci jen nejsme neomylné, ale já teď mluvím o takových „chybičkách“ jako třeba u jedné firmy - uplatňovali celý rok leasing na auto a pak na něj na konci roku ještě suše odečetli odpisy. :roll: :roll: :roll:
Jen jednou se mi stalo,že jsem přebírala účto a bylo v pořádku - teda až na ty drobné kosmetické vady, jak já říkám :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
13.10.08 20:30

:D :D :D Já jsem si nainstalovala Money S3 a teď slyším všude samou kritiku. Fakt je to tak blbej program? Na SAP bohužel prachy nemám :D :D :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
13.10.08 20:38

Tak tohle je bezva diskuze !!!
Můžu se také přidat?
Jsem „doma“ se synem teprve rok a dva měsíce ale zapomínám velmi rychle…
Před mateřskou jsem pracovala jako samostatná účetní v jedné účetní firmě (PP mi teda trvá stále) a měla jsem na starosti vše od DPH,silničky,mezd (jen malých :oops: ) a nakonec i příjmovku (právnické,fyzické včetně přehledů) no a celkem to bylo cca 11 firem.
Někteří šílení bordeláři, ale řešit jsem to s nima musela já. Chovali se občas jak malý děti, když jim někdo bere hračku !!
Namátkou jsem účtovala hospody,autobaza,servis,golfové hřiště,nájmy,obchodníky atd.

Práce bylo vždycky jak na kostele, ale bavilo mě to.. před mateřksou jsem sice říkala, že se už těším na ten klídek až budu doma… ale nevydrželo mi to dlouho. Jakub už od 3,5M byl velmi akční takže na odpočinek jsem si chodila „zapracovat“ na dohodu do práce. Ale našli si za mne náhradu na trvalo, takže od srpna mám utrum… a doma se nudím… nebaví mě stále se starat jen o domácnost,vařit,uklízet :roll: :roll: :roll:

dandenka ještě jsem chtěla reagovat na tvůj příspěvek, že bys chtěla vypomáhat nějaké účetní, co nestíhá. Tak pozor, ze své zkušenosti vím, že i kdyby účetní „padala na hubu“ tak nepřizná že nestíhá… (teda alespoň, co jsem v praxi zažila já) a pak je tu další háček… třeba já vím, že kdybych měla po někom kontrolovat jak co zaúčtoval, aby to bylo správné, tak si to raději udělám sama a budu vědět, že je to správné. to může být další důvod proč tě nikde nechtějí vzít…
Asi to zní dost drsně, ale s takovou realitou jsem se setkávala u nás v práci. Šéfka byla, teda je dost náročná, co se přesnosti, a účelovosti vynaložené pracovní doby týče…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
13.10.08 20:45

Ahoj Alunko, jo jo to chápu, já taky musím furt něco dělat… Teď přemýšlím, jak vlastně budu shánět klienty, kdo bude mít zájem, aby jedna účetní na živnosťák pro něj pracovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2786
13.10.08 21:01

Ahoj :)

to mne bavi cist, ze je na tom nekdo podobne jako ja .

Ucetnictvi delam tak 10 let, po prvni materske jsem sla na pul uvazku hned po pul roce a ted po druhe to doufam pujde stejne…nechci ztratit kontakt.

Jsme mala firma o 3 lidech a uctujem asi 20 firem, ale dalsich X co chteji jen DP.

Taky jsem se k tomu dostala jak slepy k houslim a asi mam na to bunky, kdyz sleduju nektere dalsi lidi co fakt nevi o co jde a jak vidi papir maji osypky,

Klientelu mame sirokou ,uctovali jsme snad uz vse krom prostitutek :-D i krestanske sdruzeni a fotbalovy klub a stavebni firmu atd…nejhorsi byla hospoda, jak jsem videla ty ucty za rohliky zeli a tak pravidelne jsem musela jit do kantyny hehehe

Delam taky vse DE i Podvojko,mzdy,DPH…nedelam teda skladovou evidenci,diky bohu to nikdo nema a nebo si delaji sami…ted nove propocitavam zahranicni cestaky s jednou firmou a je to zazitek . ALE zatim mam vzdy za sebou jeste sefku, takze jeste nemam tu silenou zodpovednost.

Jo jinak co tak sleduji tak kazdy si mysli ze ucetni je uplne blba, chce aby platil clovek dane( jak to a proc a tolik???) a je to prece jednoduche…uz nam bylo i receno ze by to zvladla i cvicena opice,zmacknout jedno tlacitko.

Toz uctu zdar a tedka DPH zvlaste !

Nat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
13.10.08 22:00

Ahoj,
zdravím nově příchozí, Želvičku, Alunku a nat :D

Potápko , country festival byl super, vytancovala jsem se dosyta (country, mexické tance i jedna hodina amerického line dance, to bylo docela náročný, protože to učila Američanka a my, co jsme se anglicky nikdy neučili, pro nás to bylo jen, co jsme odkoukali

Dandalenko , poslala jsem Ti SZ.

Želvičko31 , já jsem zkoušela dělat zkoušky na DP v roce 1999, jen tak tak jsem prolezla písemkama (testy mi žádné problémy nedělaly, na to mám dobrou paměť, ale ty příklady… :D ), neuvěřitelná kombinace neuvěřitelných účetních případů, kdy většína se dala vysvětlit nejméně dvěma rozličnými způsoby :-) , nakonec jsem vyhořala na ústním, dostali mě na účtování stravenek, které dodneška neumím a na účtovou osnovu banky :-( , tak jsem si řekla, že na to kašlu a už jim nedám ani korunu. Ale pokud jde o daně, tak jsem nikdy neměla tak výborný přehled o daních, jako tehdy.
Pokud jde o shánění klientů, dělám to tak, že se když mám příležitost, tak se zmíním o tom, že už zas dělám na ŽL a občas se někdo chytí. Naštěstí to přibývá pomaličku, nabrat si hned moc firem bych s dvočjatama fakt nezvládla.

nat , chtěla bych poznat ten SW, kde by stačilo zmáčknout jedno tlačíko a všechno by se samo pořídilo, zaúčtovalo, zkontrolovalo a udělalo za sebe všechny přehledy, to by byl veget :-) .
Pamatuju doby, kdy si ŽL na účto mohl udělat úplně každý, třeba někdo, kdo se rozhodnul, že lepší, než kopat krumpáčem bude dělat účetního (nic proti kopáčům krumpáčem) a podle toho to taky dopadlo. Taky občas žasnu nad tím, co jsou lidé v účtu schopni udělat za zvěrsta :pocitac: .

• Citovat
  • Upravit
172
14.10.08 08:16

Ahoj JaSe, no tak to je síla, účtování stravenek, to by bylo O.K., ale osnova bank, to jsem měla naposledy na vejšce… To je ale hnusný. Naštěstí dneska když vyhoříš u ústní, tak nemusíš opakovat všechno, ale jenom tu ústní. Já to ještě přeci jen zkusím. Někdo tu psal, že účetnictví zvládne i cvičená opice, no můj šéf v posledním zaměstnání říkal, že mi má stačit jen tužka a kalkulačka. No comment. Nejvíc jsem se zapotila právě tam, nová firma, investice za miliardy, investiční pobídky a já měla zařadit veškerej majetek. Fuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
14.10.08 09:48

Holky, koukám, že jste si také užily až až…
No já ještě dělám bokem ( jako bez nároku na honorář :P :P ) skauty, ale to je opruz, protože z nich něco vydolovat to je hustý.. takže účtujun navíc ještě dotace ze SR i z kraje atd. no docela záhul… teďka to bude velmi zajímavé blíží se konec roku a všichni chtějí mít vyúčtováno !!!!
A já nemám hrábnuto, no vlastně nemám ani papíry…co vám budu povídat.

A SW, kde stačí zmáčknout jedno tlačítko, bych ani nechěla protože potom by z nás fakt byli jen cvičené opice…
A ve firmě, co pracuju tak o „pořizovače dat“ vůbec nestojí.. je s nima šílená práce… (myslím pak ta zpětná kontrola)
No ale místo mě nastoupila paní, která v podvojku účtuje do nákladů i z banky, takže NO COMMENT.
Dělala jsem v červnu po ní kontrolu a daně, no nic hezkého to nebylo.....
Jakub zase nechce spolupracovat se spaním… tak ho jdu vysvobodit z té postýlky než mi „dojede“ až do kuchyně :roll: :roll: :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
14.10.08 09:54

Ahoj Alunko, to jsi mě rozesmála s tou bankou… Ale třeba účtovala nějaký poplatky né? (rejp :D ). No vidíš, já mám živnosťák a ještě jsem letos nezačala, tak přemejšlím jak bude vypadat moje přiznání… příjmy dle §6 do dubna, než jsem šla na mateřskou. No a příjmy dle §7 = 0, k tomu výdaje za software, školení, živnosťák, literaturu, vytvořím si nějakou ztrátičku.. Ale nebude to těm paním na finančáku divný? Jako že mám živnosťák a nemám z něj příjmy? Já si to totiž malovala tak, že si udělám zkoušky na DP, pak dodělám svoje stránky a budu nabízet vedení účta a daňové poradenství. Do toho porodím úžasně hodné spavé miminko a všechno bude suprrr. No a pak jsem se probudila… :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
14.10.08 10:00

Želvička31 no bankovní poplatky to fakt nebyly :? :? :? jedno byla faktura za elektřinu, na tvrdo tam dala 502/221 !!!! NO děs, DPH uplatňovala u všeho - i u nákladů, co nebyly daň uzantelné, navíc zněly zcela na jinou firmu !!! NO takový tam bylo více, sklad udělala od oka !!! NO dělala jsem jednu firmu skoro měsíc !!!

JO já jsem se také probudila a manžel taky:-))) - jsme oba účetní, stránky už máme ale to je asi tak všechno :cry: :cry: :cry: :cry:
Manžel tedka má DPP u ČSA takže nějaké dodatečné příjmy tam budou..

JInak pokud máš ŽL a nemáš příjmy, si myslím, že to prostě nevadí… začínáš a zatím žádné klienty nemáš… a pokud bys neměla příjmy dlouhodobě pak můžeš ŽL pozastavit, nebo jak se tomu říká 8O 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
14.10.08 10:19

Můžu přerušit… to víš, jsem ještě nadrcená od zkoušek :D :D :D Jenže přerušit živnost, znamená, že jsem jí dělala předtím, hi hi… A pak se musí dodatečně upravit daňovej základ… to víš, jsem ještě nadrcená od zkoušek… já vím, už se opakuju… :D :D :D . Já jsem se zaregistrovala na finančáku, protože to musím, ale ne na sociálce ani na VZP, protože tam je osm dní lhůta od zahájení, no a já ještě nezahájila… Ale to víš, bojím se, že ty paní se v tom budou šťourat…
Jen si říkám, když uvedu v přiznání jenom výdaje, tak paní kontrolorky můžou přijít na kontrolu tý ztráty :D :D :D Brrrrr.
Jo jak píšeš o kolegyni, to znám, já po jedný takový přebírala účetnictví, dávali jsme s mejma účetníma dohromady po večerech, víkendech, spousta dokladů nezaúčtovaných, my je nacházeli všude, v šuplíkách, ve skříních… :D :D :D Ona totiž to dělala na ŽL a když jí šéf řekl, že už jí asi do budoucna nechceme, tak přišla druhý den, slavnostně oblečená a stejně slavnostně nám oznámilla, že končí okamžitě a že si to tam máme dělat samy, teda já sama, když jsem tak chytrá… A já měla před sebou audit roku, kterej jsem vůbec neúčtovala, protože jsem tam byla v tý chvíli asi tak měsíc, pak ještě daňový přiznání, směrnice, který tam neexistovaly a reporty, který tam taky nefungovaly. Ale byla to výýýborná škola…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
14.10.08 16:57

Sakryš, tady to jede. Vítám nově příchozí, zejména adepty na kulaté razítko bysme si tu měly nějak hýčkat. Ale ostatní jsou samozřejmě také velmi, velmi vítáni.

Já mám zrovna těžkou hlavu - volal mi klient, měla jsem ho letos poprvé na DP, paušálista s hypotékou, životkou atp. Když jsem chtěla prověřovat při tom DP daňovou uznatelnost úroků z hypotéky, smetl to ze stolu s tím, že mu to léta předtím dělala vedoucí z FÚ, že je všechno 100% v pořádku, ať to tam hodím, a teď z toho leze, že to bude za celá ta léta neuznatelné, páč tam trvale nežije. Hlavně doufám, že doma vyhrabu ten papír o převzetí, kde podepsal, že si za to ručí sám. Člověk aby byl jako ostříž, co všechno má do těch předávacích papírů psát.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
14.10.08 19:27

Holky můžete mi ještě do SZ napsat jak si počítáte „palmáre“ ? Já uvažuju o tom, že svou finanční „oběť“ skauty, bych od nového roku začala dělat normálně za peníze, jako normální člověk a ne grátis. Jen nevím zda si účtovat za položku nebo na hodinu.
Ono je to totiž specifické. Dělám jak účto tak vlastně hospodářku, sestavuju rozpočet, pomáhám s vyúčtováním grantů, když jsou potřeba nějaké „ekonomické“ tabulky atd… tak nevím jak jim to naúčtovat :nevim: :nevim: :nevim: :nevim:

Předem díky :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
15.10.08 08:37

Tady to teda frčí. Jak to tak pročítám, připadám si malinká jak špenlíková hlavička. Já se pídím po základních věcech a vy jdete za kulatýma razítkama. Obdivuji vás a smekám. Co já bych dala za to, abych se k účtu dostala dřív. Ale naše doba nás nikam nehnala a ekonomku jsem dělala ve 33letech večerně, abych mohla tu práci dělat s klidným svědomým, že mám na to „papír“. Taky jsem dělala certifikát ISU. Teď mi ale chybí praxe a já se pořád za něčím honím. Místo abych si vážila místa ve firmě. Už jsem taková, je mi všechno málo, ale to jistě znáte taky, jak koukám. Mám z toho kolikrát depku. Přemýšlím, jestli bych si neměla najít místo v účetní firmě, kde bych účtovala všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
15.10.08 09:09

Ahoj holky, tak špendlíková hlavička jo? Tak já ti něco řeknu: já si byla včera vyzvednout dopis z Komory daňových poradců s mým bodovým ohodnocením… Udělala jsem všechno, ale víš v čem jsem vybouchla? Na příkladu z účetnictví… A víš čím se živím? Hádej… :D :D :D Dvě hodiny jsem se mordovala s tím příkladem a nakonec jsem dostala 8 bodů z 32. Do Brna kvůli tomu už ale nepojedu se tam hádat… Ale fakt to zamrzí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat