Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10054
19.2.09 13:04

Dandelko - záleží, jak se se zaměstancem dohodnete. Většinou je to tak, že si sám platí soc. i zdravotní, daň žádnou. Prostě spočítáš soc a zdrav. z minimální mzdy a zaměstanec ti to zaplatí. Pokud je to nějaký dobrý zaměstnanec, dá se to udělat i tak, že to za něho zaplatí zaměstnavatel, ale zákonný nárok na to není.
Tak a snad se od 1. nic nezměnilo a já tu nepíšu bláboly. :wink:

Jinak holky, ještě mě čeká 11 DP a mám hotovo. Svoje a manžela jsem dala dneska, tak alespoň něco mám vyřízené. :wink:

Evalu - jo má knihu i za 2007, kde je vidět, že v 12/07 nedělal. Ale víš jak to je, radši se 100× ujistit :wink:
A s těma paušalistama, mám jednoho: začínal v 07 a hned jel na paušál. Tak ten teda SD neplatí, protože z jeho činnosti není poznat, jesli auto musí používat, tak tam jsem mu sama doporučila, že teda SD ne. Jinak se s nima vůbec nebavím a silničku prostě platí :wink:
Je to většinou pár kaček :wink:
Jinak hele ten istalatér, může jezdit na zakázky s kamarádem, nebo ho vozí zákazníci sami :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
19.2.09 13:24

Potápko díky, jen ještě, firma neplatí nic nebo jen to co odvede za zaměstnance?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
19.2.09 13:58

Dandelko - měl by si to všechno platit zaměstnanec. Teda s takhle dlouhým NV jsem se ještě nesetkala, ale večer ti ještě juknu do chytré knížky, abych ti tu fakt nekecala nějaké bludy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
19.2.09 14:06

Jseš moc hodná, díky. Nejsem mzdová, ale potřebovala bych to vědět a nějak se nikde nemůžu ničeho dohledat. Je to asi fakt neobvyklý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
19.2.09 15:04

Tak mám z jedné klientky hlavu v pejru, snad mi alespoň trochu poradíte a mojí těžké hlavě ulehčíte:

Je to překladatelka, zdaňuje paušálem (já to pořád říkám, že ten paušál není takový jednoduchoučký, jak se tváří), dělám jí jednou ročně DP a Přehledy:

1. Vystavené fa sice v Kč, ale klienti jí to poslali na účet v eurech. Banka připsala sice v Kč, ale v trochu jiné výši (asi různé kurzy v den vystavení a zaslání) a strhla z toho dost tučné poplatky. Př:
    fa na 8000,– na účet připsáno 7850,–, poplatek 200,–. Částka zapsaná v pohybech na účtu je 7850,–, ten poplatek je "poznamenaný pod čarou " v textu k transakci. A teď babo raď - co je zdanitelný příjem? 8000,–? - v pohybech peněz se de facto neobjeví. 7850? - to je faktický přírůstek peněz na BÚ. 8050? - přírůstek peněz + stržený polatek - asi nejspíš, je to částka fakticky došlá na účet, i když se tam nevyskytuje v téhle podobě , ale snížená o poplatek, který je ale u paušálisty zahrnut v paušálu.
  1. Jednu fakturu má v eurech, proplaceno v hotovosti. Jednak předpokládám, že by se to nemělo - nevíte někdo? Pamatuji na nějaké ustanovení ze zákona o účetnictví, že účetní doklady musí být v Kč, ale je to znalost poněkud letitá, takže nevím, jestli to ještě platí. A pak přepočet - předpokládám že příslušný pokyn D- MF pro přepočet kursů?
  1. A velký průšvih - v r. 2007 překročila limit pro registraci k DPH, ona o tom nevěděla a já si toho nevšimla, páč loni mi Peťule ještě celodenně visela na noze a já dělala, jen co jsem nutně musela. Asi jí poradím, aby se zaregistrovala dobrovolně s tím, že se na to snad nepřijde (jak taky u paušálisty - to by musela mít kontrolu zaměřenou přímo na to). Jen jsem zvědavá, jak se na to bude tvářit - na jednu stranu jsem s ní byla dohodnutá, že jí udělám 1× ročně daně, na druhou stranu ty lidi čekají, že se účetní postará o všechno… Chjo, nemám náladu na nějaký konflikt. Jo, nevíte náhodou někdo, jestli pro sankce za nesplnění registrační povinnosti k DPH (par. 98 ZDPH) platí lhůty ze zákona o Správě daní (par. 47 ZSPD)?

Dík předem za každou odpověď.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
19.2.09 22:25

Dandelko - tak je to jak říkám. ZP se odvede z minimální mzdy prostřednictvím zaměstnavatele a zaměstanec to uhradí zaměstnavateli. Prakticky bych to viděla tak, že mu to pak zaměstnavatel strhne z nejbližší výplaty. Jo a musí to sepsat písemně.

Evalu - ad 1) v podstatě jsi si odpověděla sama :wink: Já bych tam jako příjem počítala připsanou částku.

ad 2) v cizích měnách nejsem 2× kovaná, ale já bych to přepočítala na Kč a je to. Pokud není žádná změna, tak kurs - buď ten co vyhlašuje MF, nebo kurs ke dni zaplacení. Ono je tam těch možností určitě ještě víc, ale jistá si jsem jen u těhle 2.

ad 3) FÚ to měl už dávno zjistit a vyzvat jí - divím se, že to ještě neudělali. Protože oni tam na to mají program a ten jim tohle hlásí. I když ona mohla mít třeba příjmy, které se do limitu pro DPH nepočítájí. Tak tady fakt neporadím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
20.2.09 07:20

Evalu s poplatkem za zahraniční platbu se setkávám pravidelně. Platba ale chodí do Komerčky, kde ani neuznávají za vhodné tam ten poplatek napsat. Prostě přijde o 300,–Kč (opravdu tučný poplatek)méně a že je to poplatek bance jsem musela zjišťovat, nebo spíš jsme to usoudili z toho, že je to pořád ve stejné výši a při stejné platbě. Takže na fakturu dám úhradu, která skutečně přišla a na zbytek 300,– udělám interňák a tím uhradím ten zbytek na Fa. Účtuji tedy v podvojku, ale je to vlastně to samé, v příjmech (daňové příjmy)mám sníženou částku a poplatek v nákladech na bankovních poplatcích(daňové výdaje). Auditor říkal, že je to tak v poho.
K Fa v Eurech, předpokládám, že je to přijatá. Opět vezmu praxi. Chodí mi samozřejmě v Eurech(ale ty musíš přepočítat a zaúčtovat taky v korunách, to je ten předpis), máme pevný kurz, ale přepočítala bych kurzem v den úhrady. Vlastně tak, jak ti psala Potápka. Když bude Fa hradit, tak přepočte vlastně taky aktuálním kurzem a rozdíl v korunách je kurzová ztráta nebo zisk.
Doufám, že jsem to moc nezamotala, moje vyjadřovací schopnosti jsou někdy šílené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.2.09 13:30

Holky děkuju. Bod 1 se mi asi díky vám vyřešil - akorát bude trochu problém s tím rozdílem mezi fakturovanou částkou a příchozí platbou, ale to je technická záležitost, na bod 2 asi použiju kurs MF, ještě se jen na ten pokyn podrobněji podívám, zatím jsem ho nepoužívala, ale je tam myslím rozepsáno, v jakých případech přesně se má používat.

Bod 3 - Potápko, Fú to prakticky nemůže zjistit. Ona je paušálistka,jediný podklad o příjmech, který mají, je DP, na kterém jsou příjmy za kalendářní rok a ty hranici pro povinnou registraci nepřesáhly. K překročení došlo během roku, v I-IV měsíci, pak už jsou 12 měsíční obraty zase v limitu. Mám jednoho klienta s DE, který ten limit překročil už několikrát, ale na upozornění pravil, že se k ničemu registrovat nebude, že se na to může vy… Nechám mu jen podepsat, že jsem ho upozornila, přece tam nebudu chodit za něj. Prochází mu to spokojeně už asi 8 let.

Nevíte někdo ještě k tomu DPH ten časový limit pro sankce (viz původní dotaz)?

Ještě jednou dík, nepřihlášená Evalu

• Citovat
  • Upravit
JaSe
21.2.09 15:03

Ahoj holky,
tak se musím poklepat po rameni, mám hotové první účetnictví v Účtu 2008.

Můžu vést v tom programu neziskovou organizaci? (je to šermířská skupina). Kdyby to bylo nějak obtížné, tak si udělám peněžní deník v excelu, ale tady by to bylo lepší. Oni budou mít určitě členské příspěvky, nějaké zdanitelné příjmy a nějaké daňové výdaje. Jak se dají změnit názvy sloupců? Ještě jsem to nezkoušela.

A pak mám dotaz na všechny. Jedna paní má byt a pronajímá ho. Chce to mít legálně, takže jí mám udělat daňovou evidenci. Byt koupila už před nějakým tím rokem, z předchozích let má fakturu na kuchyň i s vestavěnými spotřebiči a ještě nějaké věci. Z jaké ceny mám počítat odpisy? Cena bytu + všechny dodělávky? A v roce 2008 počítat odpis jako 1. rok? Můžu jí dát do nákladů i pojištění bytu?
A ještě, dala mi výpisy z účtu na hypotéku. Mám je také dávat do účetnictví? Chtěla dát do nákladů úroky z hypotéky, ale bude mít na úroky i to potvrzení, které se zohledňuje v daňovém přiznání, tak jí to přece nedám odečíst 2×, nebo to jde?
Kde bych se dozvěděla víc o tom, co se dává a nedává v případě pronájmu bytu?
Díky.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
22.2.09 13:58

Jani,

neziskovky mám v Účtu 2, jak se mění názvy sloupců, jsem nezjistila, použila jsem původní deník a náplň sloupců mám u něj jako přílohu ve Wordu. Není to ideální, ale účelu to slouží. Jestli přijdeš na to, jak sloupce přepsat, dej vědět (moc energie jsem tomu pravda nevěnovala).

K pronájmu - já loni vzala podobný případ a nakonec jsem to té paní vrátila. V ZDP to není příliš řešené a tím pádem případy z praxe jsou problém. V jakém vlastnictví má ten byt?
Odepisovat může obvykle vlastník a u pronajímaných nemovitostí je to v zákoně nějak řešené, zkusím to najít. Odepisovat 1. rokem, pokud to ještě neodepisovala.
Ty úroky z hypotéky by si dala do DP jako položku snižující základ daně, ale jestli má hypo na byt, který pronajímá, tak nesmí - byt musí sloužit trvalému bydlení jejímu nebo jejích rod. příslušníků. Někdy se to obchází tak, že se „jako“ pronajímá část bytu a v části „jako“ bydlí, ale to by se myslím úroky musely stejně přinejmenším krátit? +musí být účastník smlouvy atd - podmínky pro tenhle odpočet jsou docela složité a zákeřné. Splátky hypotéky jako takové si samozřejmě uplatňovat nemůže, zkus jí to třeba vysvětlit tak, že by byt odepisovala dvakrát - splátkami úvěru a odpisy. Teď mě napadlo, že by ty úroky z úvěru, pokud bude byt odepisovat, buď zvyšovaly vstupní cenu nebo se daly dát přímo do nákladů - pokud tam není nějaká vyjímka a je to stejně jako např. u aut. Koukni se na oceňování HM v ZDP.
Jinak do výdajů - pojištění, úpravy do limitu HM… Problém je tzv. fond oprav - kvůli tomu jsem vlastně vzdala ten loňský případ, nepodařílo se mi to daňově dešifrovat, ale i třeba drobné opravy - dle občanského zákoníku si to má hradit nájemce, a teď, jak by se k tomu stavěl FÚ - jestli vlastně ona neuplatňuje do daní něco, co má ze zákona být nákladem jiné osoby… Energie aj. se většinou řeší zálohami a doplatky mimo vlastní nájemné a v daňových platbách se neobjeví, dtto kauce.

nepřihlášená Evalu

• Citovat
  • Upravit
147
23.2.09 07:26

Evalu, nechci to zase vířit, ale tak jsem o tom uvažovala a tak jak jsem ti popsala tu zahraniční platbu, tak jestli to není v DE blbost. V PÚ dám vlastně poplatek do nákladů, ale tím, že v DE jsou jen příjmy a výdaje, nikoli náklady a výnosy, tak i těch 200,–Kč je vlastně nejprve podnikatelův příjem a potom výdaj v podobě právě toho poplatku. Proto by jako příjem měla být celá částka, která je fakturovaná a vzápětí udělat výdaj na poplatek. Jinak by vlastně byla snížena faktura o poplatek dvakrát.
Tak doufám, že jsem ti nezamotala hlavu.

Potřebovala bych od vás co nejvíce názorů k jedné věci. Týká se to vlastně mě osobně. Manžel se(konečně a to ještě není úplně jisté)chce osamostatnit a zřejmě si bude dělat ŽL a na mě bude samozřejmě účto. Chtěla bych se na to připravit. Mám z toho obavy, protože DE není moje parketa. Dost věcí jste mi tady už objasnily, ale teď spíš přemýšlím, jak případně začít. Program nemám, řešila bych to Excelem. Nemám přehled například, co je a není povinností v prvním roce podnikání, jak se stroji, které si pořizoval soukromě a teď by je používal k podnikání atd.
No bude to asi mazec. Musela bych se s tím poprat. Potřebovala bych nějaký stručný seznam toho, co všechno musím, aby nebyl nějaký průšvih, takový tahák, návod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
23.2.09 13:11

Dandenko, děkuju, já jsem to přibližně tak, jak teď píšeš, pořešila - rozdělila jsem částku faktury na tu skutečně připsanou na účet (sníženou o poplatek) a poplatek , který jsem nazvala nějak jako „část úhrady použitá na poplatek“ a oboje dala do příjmu. Jen je trochu komické, že v některých případech patrně kvůli různým kurzům součet těch částek nedává dohromady původní fakturovanou částku, ale to se nedá nic dělat. Ta klientka je paušálistka, takže tam je to ještě trochu jinak než u DE, zajímají mně jen příjmy, i když byly zčásti použity na nějaký poplatek (de facto princip vzájemného zápočtu).

K přepočtu EUR jsem použila Pokyn MF-321, určený pro poplatníky, kteří nevedou účetnictví.

Tvému dotazu se budu slibuju věnovat, ale jsem trochu v časovém presu. Jen k těm strojům - najdi si příslušný par. ZDP o oceňování majetku (myslím, že 29) - pokud mne paměť neklame, do 5 let od pořízení se movité věci při vkladu do podnikání oceňují pořizovací cenou, pak reprodukční. Nevím jak je to s majetkem do 40 000, řekla bych, že analogicky. Problém je možná trochu, pokud nelze doložit pořizovací cenu a ta reprodukční se ze zákona do 5 let od pořízení nesmí použít. Někdo to obchází tak, že věci „jako“ koupí od nepodnikajících známých atd.

JaSe - omlouvám se za zmatečnost příspěvku, kdyby něco, písni.

Tak zatím, Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
26.2.09 17:17

Dandenko, já se pokusím k tvému dotazu… tahák tedy nemám, jen tak co mně napadne.

• V čem bude manža podnikat? Podle strojů soudím na něco řemeslnného. Nevyplatil by se mu paušál?
  • Začátek určitě znáš - na živnostenský úřad, tam by se mělo dnes snad už vyřídit všechno najednou - žádost o výpis z RT, ohlášení na FÚ, ZP, SSP.
  • Pokud nespadá do některé z vyjímek, už od 1. měsíce platit minimálnízálohy na ZP, SP (1590,– a 1720,–), může se dobrovolně přihlásit k nemocenskému pojištění podnikatelů - to je dneska úplně mimo.Pokud by nějakou vyjímku měl (invalidita, studium,RP, pobyt ve výkonu trestu :D atd.), ihned nahlásit a doložit
  • V DE :
  • Hotovost - udělat nějaký osobní vklad, aby měl z čeho čerpat - můžeš ho upravovat i zpětně, já třeba vždycky na konci roku dělám osobní vklady tak, abych neměla pokladnu v mínusu
  • Účet - může používat i soukromý (už jsme tu o tom debatili), ale pokud by měl nějaký větší obrat bezhotovostních plateb, bylo by asi vhodné založit si podnikatelský (stojí to halt pár stovek ročně na poplatcích, tak to zvažte).
  • Sklad - jen pokud to bude s ohledem na druh činnosti nezbytné
  • Hmotný majetek „drobný i investiční“- může si vložit cokoliv, co už má, s tím že 1) ocenit možno viz můj předchozí příspěvek, ale radši se na to koukni, pokud nemá doklady, lze vložit i v nulové hodnotě, 2) od chvíle vložení si může uplatňovat související náklady (opravy, servis, různý související spotřební materiál jako cartridge, brusný materiál, pohonná média…u IM odpisy), 3) vést v patrnosti, že pokud se něco vloží do majetku, podléhá příjem z případného prodeje takové věci 5 let od vyřazení dani z příjmu.
  • Auto - rozmyslet si, jestli vkládat do majetku (plusy a rizika viz výše) nebo uplatňovat základní náhradu + náhradu za PHM (obecně čím levnější auto a čím víc jezdí, vyplatí se druhá varianta a opačně)
  • Do daní lze dát i náklady související se zahájením podnikání, ale v ZDP je trochu nešťastná (blbá přesněji řečeno) formulace, která mluví o roce předcházejícím zahájení činnosti a jaksi ne o roce aktuálním. Běžný výklad ale je, že to lze taky. Dělám to uzávěrkovou operací.
  • Jak to bude s prostory k podnikání? Bude mít nějakou dílnu? Doma nebo najatou? Nějakou nemovitost? - To kdyžtak zkusíme pořešit po tvé odpovědi. Provozovna se hlásí na ŽÚ už při založení živnosti, jsou s tím dost opletačky (samostatný elektroměr atd.), ale hodně řemeslníků apod. oficiální provozovnu nemá.
  • Bude mít nějaké zaměstnance?

Tak už mně nic nenapadá, kdyžtak se ptej.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
27.2.09 09:44

Paráda, přesně takhle lidově to potřebuji popsat - už tisknu.
Jak jsem psala, ještě to není na 100%, ale asi do toho půjdeme. Záleží na tom, jestli nám přiklepnou velkou zakázku, která by bodla do začátku.
Ale určitě se budu připravovat, známý by chtěl taky dělat účto, má nějaké problémy se stávající účetní a přemlouvá mi, abych to vzala za ní. Já se sice té DE pořád nějak vyhýbám, ale už nebudu :wink: :wink: :wink: …účto mi baví a to je holt součást.
Takže k bodům, které jsi mi vypsala:
obor podnikání by byla kovovýroba.
Asi bych zkusila ten první rok spočítat, je možné , že pokud by byly náklady v začátku podnikání vyšší (pomalu procházím předpisy co týká jednoho roku před…) , mohly by se vyplatit skutečné náklady.
Sociální a zdravotní přihlásit(nebo to by vlastně mělo být vše při jednom), vyjímky žádné nemá, nemocenské pojištění :nevim:, ale asi ne. Účet bych nechala asi soukromý, pohybů by bylo málo, pár faktur za měsíc. Znamená to, že bych účtovala jen samotné platby a vše ostatní ignorovala včetně poplatků? Podívám se tady výše, to už jsme probíraly.
Sklad bych nedělala, jednalo by se o nákup mat. vždy jen na určitou zakázku, tak to snad nemusí být přes sklad, když se hned zpracuje.
Hmotný majetek jsem koukala do zákona. Zařadila bych určitě stroje, některé s nulovou cenou (dobrá rada) a na některé máme doklady, tak to by snad nebyl problém. Pokud by byly starší než 1 rok, musela by se cena upravit, to bych možná konzultovala. Vázala by se na to vlastně veškerá spotřeba materiálu (pilové pásy, brusné kotouče atd.) je to tak?
Auto dávat do majetku nebudu, výhodnější se mi zdá uplatňování náhrad a uplatňovat budu i na přívěsný vozík.
Zaměstnanci nebudou, alespoň zatím, což je dobře.
Prostory k podnikání - to by bylo asi složité, takže prostě nebudou. Dílna je u baráku (doma) a provozovna není podmínka, tak to bych neřešila. Doufám, že to nebude problém.

Děkuji ti moc za trpělivost, ale jsem ráda, že se mám kde zeptat :?: :?: :?: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
27.2.09 15:01

Jj, Dandenko:

• kovovýroba má paušál 60 %
  • při soukromém účtu si můžeš vytáhnout a uplatnit poplatky související s podnikatelskými platbami, pokud nebudeš vědět co s časem - třeba za měsíc 2× došlá úhrada faktury, 2× odešlá platba (ZP,SP) - poplatek bance 10,– Kč za pohyb na účtu - do výdajů 40,–. Ale já to nedělám, nestojí to za tu práci.
  • stroje aj. - jak jsem psala, pokud nemáš účet, můžeš je i „jako“ koupit od nějaké FO - ten dotyčný (myslím nepodnikatel) z toho nebude nic platit (prodej movitých věcí osvobozen) a vy budete mít doklad
  • ta dílna - tam si teda nejsem jistá, ale třeba můj táta, i když nemá oficiální provozovnu a nemá žádnou stavbu apod. vloženou v majetku, musí mít např. zvlášť elektřinu (pro podnikatele má jinou sazbu než pro člověka obecného ) atd. Zkuste se zeptat někoho už podnikajícího, případně na ŽÚ nebo tak. Ono tedy při provozu strojů je ta spotřeba el. docela veliká, vyplatilo by se asi mít to zvlášť.
  • nezapomeň na telefon, internet… lze uplatnit alespoň část

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat