Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahojky,
nějak nestíhám. Titty v Pohodě teď jednomu klientovi zpracovávám účetnictví. Je dobrý. V Money jsem kdysi dělala. Myslím že jsou tak na stejné úrovni. Já účtuju v atmě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dotaz k sociálnímu a zdravotnímu pojištění u matky na rodičovské dovolené
ahoj holky,
jsem s dětmi na rodičáku (a nejen já, ale ještě dvě další holčiny, kterým dělám daňové přiznání). Jak se počítá sociální a zdravotní u nás, když máme ŽL jako vedlejší činnost? Není tam nějaká částka, která by byla osvobozená? Nebo platíme z toho, co jsme si vydělaly? Já to budu mít za pár korun, ale jedna kámoška měla velké příjmy, povinnost platit zálohy neměla a teď bude mít „ránu“, kolik bude muset zaplatit.
Díky
Jana
- Citovat
- Upravit
JaSe:
Zdravotní: Žena na RP je osvobozena od minimálních záloh - platí jen z toho, co vydělá. Takže:
zisk (příjmy-výdaje)0,5 (zaokrouhlit)0,135 (zaokrouhlit), to vše -zaplacené zálohy ti dají případný doplatek, zálohy na nový rok zisk0,50,135/počtem měsíců podnikání
Sociální: Žena na RP má podnikání jako „vedlejší činnost“, do určitého limitu (mám pocit pro rok 2008 kolem 51 000,– zisku - je to v Pokynech) nemusí platit nic (pokud se dobrovolně nepřihlásí k DP, ale proč by to dělala), jinak zisk0,5 (zaokrouhlit), zjistit, jestli je to alespoň minimální vyměřovací základ pro vedlejší činnost, pokud ne, tak použít ten,0,296, to vše mínus zálohy dá případný doplatek, nové zálohy počítáš zisk0,5/počet měsíců podnikání (minimální základ pro VČ?,zaokrouhlit)0,292, zaokrouhlit.
- u některých ZP je trochu bordel s tím zaokrouhlováním
- u počtu měsíců se řiď konkrétním řádkem (formulář tě povede)
- pozor na možné rozdíly mezi daňovým základem a „ziskem“ pro výpočet SP,ZP.
Nevím, jestli je to dost jasné, kdyžtak písni.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
nezlobte se, že se vám se takhle vtírám, ale potřebovala bych pomoct nebo poradit. Dělám podvojné účetnictví tátovi a přešla jsem na nový program - tím je MRP vizuální účetní program. Nepracujete s ním některá náhodou? Snažila jsem se na to jít s manuálem, ale ten mi bohužel nedokáže říct, jestli to dělám správně. Budu ted účtovat DPH za první čvrtletí a potřebovala bych poradit v pár základních věcech. Předem díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, já vím, že jsem ostuda a strašně dlouho tu nebyla, ale letos mě daně fakt nějak zmohli ![]()
Doma šílenej binec, lednice prázdná, koš na prádlo plnej - prostě taková klasika, co se opakuje každý rok po daních.
Takže teď budu týden uklízet a pak zase hurá na DPH. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
bara2 píše:
Ahoj holky,nezlobte se, že se vám se takhle vtírám, ale potřebovala bych pomoct nebo poradit. Dělám podvojné účetnictví tátovi a přešla jsem na nový program - tím je MRP vizuální účetní program. Nepracujete s ním některá náhodou? Snažila jsem se na to jít s manuálem, ale ten mi bohužel nedokáže říct, jestli to dělám správně. Budu ted účtovat DPH za první čvrtletí a potřebovala bych poradit v pár základních věcech. Předem díky.
Mám jiný program, ale účtuji podvojně, takže můžeme spíše diskutovat o účtu. Většinou tady holky dělají DE.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potápko, nepopisuješ náhodou mojí domácnost? Líp bych to nenapsala.
Baro 2, já ti nepomůžu, dělám DE
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
doufám, že po daních ještě všechny žijete
.
Teď se na dvojčatech objevil dotaz, samotnou mě to zajímá:
dva lidi si nechali udělat daňové přiznání od účetních (případy spolu nesouvisí). V obou případech účetní neodečetla slevu na dani na manželku, která je doma s dětmi a nevydělává. V jednom případě už finančák přeplatek na dani zpříjmu poslal, ve druhém ne.
Dá se s tím ještě něco dělat, nebo mají ti chudáci smůlu a budou se hojit na nepozorných účetních?
Já si myslím, že na slevu na dani mají nárok, ale nemusí jí uplatnit, takže podle mě mají smůlu a finančák už to nebude akceptovat. Takže by to měli chtít po účetních, ale taky se můžu mýlit. Co si o tom myslíte Vy?
Jana
- Citovat
- Upravit
JaSe to mi taky zajímalo, proto jsem pročítala všechno možné a našla jsem toto: >Lhůty pro opravu chyb vzniklých při ročním zúčtování >záloh >17.3.2009, Zdroj: Verlag Dashöfer
>Při opravě chyb vzniklých při ročním zúčtování za rok >2008, které se provádí počátkem roku 2009, bude >zaměstnavatel postupovat podle § 38i ZDP takto: > >Omylem (chybně) nevyplacenou částku z ročního >zúčtování může zaměstnavatel vyplatit (vrátit) zaměstnanci >po stanovené lhůtě (po výplatě mzdy za březen) jako >přeplatek na dani nebo jako doplatek na daňovém bonusu >(na daňovém zvýhodnění) do konce roku 2012 (pokud >neuplynuly tři roky od konce zdaňovacího období, v němž >zaměstnavatel chybně v neprospěch zaměstnance provedl >roční zúčtování). Pokud by tak neučinil, může >zaměstnanec podat na zaměstnavatele oprávněnou stížnost podle >§ 51 ZSDP. >Bude-li zaměstnanci na dani nebo na daňovém bonusu >vyplaceno omylem při ročním zúčtování za rok 2008 více, >než mělo být, nedoplatek na dani nebo vyplacený vyšší
daňový bonus lze srazit ze mzdy zaměstnance ještě po
>dobu dalších 12 kalendářních měsíců
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
JaSe, já si myslím, že to jde normálně dodatečným přiznáním - obecnou definici důvodu pro podání DDP to splňuje („daňová povinnost nižší“) a žádné spešl ustanovení zamezující dodatečnému uplatnění myslím u těchhle slev na dani není (na rozdíl např. od společného zdanění nebo paušálu) - nehledala jsem tedy, ještě se radši podívám.
Jinak ta sleva na dani na manželku je dost zákeřná, já jí radši také neuplatňuju, pokud nemá daňový dopad, a když, tak hodně prověřuju a nechávám si při předání podepsat, že byli s podmínkami uplatnění seznámeni a prohlašují, že je splňují.
Předpokládám tedy, že se jedná o klasické DP, ne o roční zúčtování u zaměstnavatele. Každopádně si myslím, že by jim měli neproblematicky poradit na finančáku.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
děkuju za odpovědi.
Evalu, není to můj případ. Našla jsem to jako dotaz na dvojčatech, tak mě to zajímalo. Přiznám se, že jsem si myslela, že to nepůjde uplatnit (i když za zeptání na finančáku nic nedáme, že
), ale jsem i za ně ráda, že to jde.
Kamarádka daňová poradkyně radila podat dodatečné DP.
Já myslím, že problém se slevou na manželku není, pokud ty příjmy nemá a dodá čestné prohlášení..... vtip byl v tom, že oni si to sice hlídali, aby jim to účetní uplatnili, ale účetní na to v obou případech zapomněli.
Jana
- Citovat
- Upravit
Jase - nevidím v tom problém. Prostě dají DDP a je to. Možná by nebylo marný, se na FÚ zeptat, jestli už to mají naťukané v PC a třeba by to DP stačilo dát jiné. Párkrát už jsem to takhle dělala. Protože i pro ty ženský na Fú je to jednodušší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jj, problém vidím u téhle slevy trochu v tom, že v zákoně se mluví o „příjmech“, čímž se myslí všechny příjmy kromně těch taxativně tam vyjmenovaných, ale většina lidí si pod „příjmy“ představí jen příjmy ze zaměstnání nebo podnikání, maximálně zdanitelné příjmy uváděné v DP, ale ne třeba dědictví apod., spláchnou to většinou tím, že „manželka nedělá, tak nemá příjmy“. Na finančákách tedy naštěstí nemají moc čas ani prostředky to pitvat a prověřovat.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
dodatečně ještě děkuju za přivítání!
A taky za reakce na ty účetní programy.
Nakonec jsme vybrali Money S3, přišlo mi o něco pohodlnější a jednodušší na ovládání než Pohoda. Zatím jsem docela spokojená.
Teda jak se blíží můj porod a zároveň první přiznání k DPH, jsem poněkud nervózní, ale určitě zvládnu obojí - uvidíme, co bude těžší! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Titty, taky vítám.
To budeš mít rachot, koukám, že starší dítko je taky dost malé… Dej vědět, až budete mít přírůstek, ať můžeme blahopřát.
Já měla termín s mladší na 1. března, tak jsem ten rok tedy viděla dost bledě (co se účta a hlavně daní týče), naštěstí mi uznali mladší těhotenství a něco jsem přenášela, narodila se až 15. Mělo to výhodu - když jsem přenášela starší, připadalo mi, že má každý den snad 60 hodin, a na podruhé mi to uteklo ani nevím jak. Na poslední kontrole mě objednali na druhý den ráno, že mi píchnou vodu, tak jsem večer vypakovala posledního klienta s DP, naposled se do růžova vyspala a šla na to.
Tak opravdu moc držíme palce a dej vědět.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit