Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
147
8.10.09 13:28

Radka no vidíš, manžel je zaměstnaný a ještě k tomu dělá sám. Minulý rok a ještě letos ze začátku to tak šlo, že uvažoval se zaměstnáním praštit. Ještě, že je tak nerozhodný (nebo opatrný), neudělal to. Teď kšefty nejsou ni moc a jsme rádi, že v té práci je, protože u mě to teď taky nevypadá dobře.

U nás teď byla nabídka práce účetní na výbor, ale mě odrazuje to výběrové řízení a všechny ty požadavky pro přijetí atd, atd. I když, kdyby to tady skončilo vím, že bych do toho šla. Nejhorší je to čekání, jestli…
Pokud máš tedy nabídku, ber to. Ale na druhou stranu jít od dvouletýho caparta není lehký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
8.10.09 13:32

Koukám, že jsem odešla z práce na mateřskou v pravý čas, také se zrovna začaly šířit hlášky o snižování peněz na všechno možné.

Potápko, kočárek pěkný, jen já bych nešla do těch předních aretovacích koleček, ale my teda jezdíme hodně terén (tím myslím opravdu Terén). Nejlepší co si vzpomínám bylo, když jsme byli s turisťákem v dubnu před třemi roky v pošumaví a lezli na nějakou rozhlednu - cesta kolmo na vrstevnice, rozježděná těžkými traktory od stahování dřeva, všude po ní hromady chvojí a větví, bahno a potoky vody z tajícího sněhu… naštěstí tam byli po ruce velcí kluci, kteří kočár i s roční Péťou prakticky vynesli nahoru, jinak jsme to tenkrát museli vzdát. Na normální cesty bude asi OK a vypadá opravdu moc hezky.

Z tou knihou jízd - kdekdo mě o to uhání a já vím momentálně houby :D .

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
8.10.09 14:22

Paušál na auto - četla jsem o tom článek, ale momentálně ho nemůžu otevřít, zkusím to ráno. Snad při paušálu 5 000,–Kč nemusí vést kniha jízd, ale pro potřeby DPH je nutno doložit doklady (nejsem si přesně jistá, jen jsem to přelítla).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
8.10.09 15:00

Evalu - já už kočárek s otočnými měla a v pohodě. Terén je tu taky, ale jen polňačky a les a to zvládne. A hlavně myslím, že moc jezdit stejně nebudeme, Rozárka na nějaké dlouhé tůry ještě není a pokud bude druhé jako R., tak nejezdíme vůbec. Roza byla totiž totálně nekočárkové dítě. :wink:
Paušál na auto - http://cds.mfcr.cz/…ka_9820.html?… . Ještě to taky nemám pořádně nastudované. Hlavně mám pocit, že to nemají nastudované ani naši zákonodárci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
8.10.09 18:12

Ahoj,
tak zdravím z návratu z FÚ (včera :D ). Od včerejška je klient plátce DPH, dodaní za 4 měsíce, ale dneska jsem mluvila s jeho správcovou daní a ta mě ujistila, že zatím na tohle nemá čas :D. Mám výčitky svědomí, že sotva jsem si je vzala, už jim komplikuju život, ale na tenhle problém by se stejně přišlo při podání DP za rok 2009 a to by byl teprve masakr. Mohli by to rovnou zabalit :( , to doměření by jim zlomilo vaz.

Státní správa bude od pondělka mým druhým domovem, tedy doufám, že mi zítra dr. řekne, že Honzík už je v pohodě a že děti můžou v pondělí do školky. Už jsou doma měsíc, tak mě to dost štve.

Radko, Ty máš hotovou certifikaci? Kolik stupňů, 2 nebo 3? Teď to změnili.
Chci jít v prosinci na zk. z daní, ale ještě jsem to neotevřela. Nějak na to není čas. Učím se sama, na zaplacení kurzů nemám a připadá mi to jako vyhozené peníze. Tak se raději šrotím sama doma. Jestli to v prosinci udělám, tak budu mít přesně polovinu zkoušek za sebou.

Dandenko, zkus ten konkurs na obecní úřad. Já jsem to chtěla zkusit tady u nás, ale dostala jsem „lepší nabídku“ z jiného úřadu. Tak budu jezdit do Prahy. Nechtěla jsem čekat, jestli tu novou účetní tady u nás budou vůbec hledat, bude náhrada za účetní, která půjde na jaře do důchodu. Ale známe tyhle lidi, nejdřív se těší na důchod a když mají odejít, tak se drží práce jako klíšťata :D . Nic ve zlým proti důchodcům, samozřejmě. Jen jsem se nechtěla spoléhat na to, že paní odejde a pak by třeba neodešla.

• Citovat
  • Upravit
14083
8.10.09 19:20

JaSe - mám 2 z původních 3 a po odchodu na MD mi napsali, že si mám rychle dodělat ten 3, že budou jen 2, takže kdybych chtěla pokračovat, tak už mám hotový jen jeden. Ale já už na to kašlu, ty zkoušky byly dost těžký, pochybuji, že na to budu mít v príštích 5 letech vůbec čas.
Zrovna ten kurs na daně byl fakt dobrý, mi to platil zaměstnavatel, takže jsem byla ráda. Ale já dělala jen celkem 3 zkoušky, ostatní mi uznali z VŠ. Prý by mi teda uznali i ty daně, ale přišlo mi to praktické prostudovat.

všem hezký večer

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
8.10.09 23:21

Radko , to je pravda. To, co byly dřív 2 stupně je teď jen jeden a jmenuje se to certifikovaný účetní.
Já se na zkoušky učím sama, na zaplacení nehorázných peněz na kurz nejen nemám zbytečné peníze, ale nedala bych je, ani kdybych je měla. Tak se raději šrotím sama.
Musím složit všechny zkoušky, mám VŠE, ale ukončenou už v roce 1994 a s certifikací jsem začala až v roce 2007.

Potápko, Evalu , prosím Vás, jak v účtu 2009 opravím uzavřené mzdy? Dají se nějak smazat a udělat znova?
Samo, že jsem nevěděla o slevě na sociálním, která platí od srpna, tak jsem mzdy udělala a uzavřela tak, jako vždycky. Pak jsem to zjistila s tou slevou, udělala jsem změnu papírově (dopočítala jsem ty slevy), ale nejsou zahrnuté přímo v těch mzdách. Mám to opravovat (mzdy za srpen), nebo si to mám ohlídat jen v papírecha a v programu to nechat být? Raději bych to opravila, kdyby to nějak šlo.
 Děkuju

• Citovat
  • Upravit
10054
8.10.09 23:35

Jase - mělo by to jít opravit v archivu mezd. I když: pokud nemáš ještě hotové výplaty za září, tak já bych to udělala takhle:
Archiv mezd, najít výplaty za srpen a smazat je. Pak si v parametrech mezd nastavit zpátky srpen a ty výplaty udělat znova. Záleží co pro tebe bude jednodušší.

O slevách na soc. mi ani nemluvte. Jsem docela vytočená, protože lhůta pro podání žádosti na slevu byla 20.9. - což byla neděle, takže automaticky se dá předpokládat, že když to pošlu doporučeně v pondělí, tak se to bere jako doručené v termínu. A ono ne, pokud to tam fyzicky v pondělí nebylo, tak slevu nevyplatí.
Naštěstí jsem to stihla u všech, ale kolegyně účetní z toho byla trošku rozhozená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
8.10.09 23:43

Díky, Potápko.
My jsme to stihli ten poslední pátek :D a to jen proto, že klientka je tam pečená vařená a vždycky jí pomůžou. Já jsem jí poslala instrukce mailem, co a jak má kam vyplnit, protože osobne předat už jsem jí to nestačila.
Vtip celé akce byl podle mě ten, aby ti nikdo nevěděl - já jsem se to dozvěděla náhodou od té známé, pro kterou jsem pár dnů pracovala.

• Citovat
  • Upravit
10054
8.10.09 23:45

Jase - přesně to si myslím. Protože já, kdyby mi to neřekla ta kolegyňka, tak to taky nevím. Ale tím pádem jsem se začla ptát lidí a účetních a je fakt, že spoustě z nich přišel papír, že na slevu není nárok z důvodu pozdního podání :evil: :evil:
Takže to zase byl dobrý tah, bylo to hodně vidět a stálo to málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
24.10.09 19:31

Ahoj,
Evalu, Potápko , dá se u Účta 2009 ošetřit, aby mi do přiznání DPH napsal nějaké částky třeba do osvobozených plnění nebo do jiného řádku, kde se třeba jen něco sděluje a nepočítá se z toho DPH? Např. poskytnutí služby do třetí země jako osvobozené plnění?
Mě se zdá, že ten program umí tak akorát spočítat základ daně a DPH na vstupu, na výstupu a jako osbobozená plnění vytiskne všechno, co má DPH 0%.
Děkuju.

Jinak už druhý týden dělám na státní úřadu, snažím se pochopit podvojné účetnictví rozpočtové organizace a je to docela mazec. Pak mám připravit nějakou koncepci, aby pokud možno bezbolestně přešli na PÚ podobné tomu podnikatelskému. Jsem zvědavá, jak to nakonec bude vypadat, zatím si to nedovedu ani představit :D :D :D .

• Citovat
  • Upravit
10054
24.10.09 19:35

Jase - musíš to tam dopsat ručně. Teď z hlavy nevím, ale někde je tam určitě kolonka ručně zadané údaje nebo tak něco. Až zapnu účetní PC, tak se podívám, kde to přesně je.

Já včera odevzdala poslední DP k DPH a můžu jít rodit :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
17.11.09 20:00

Potápko, tak co, jak je? Myslíme na tebe.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
29.11.09 00:05

Tak - jsem nějak na tuhle diskusi zapomněla :oops: Né vědomě, ale v té nové verzi pořád tápu.
Nevím, jestli už jste to zachytily někde na diskusi nebo na BC - 13.11. jsem porodila, ale maličký se bohužel narodil už mrtvý. Co se stalo, se mě neptejte, protože já to sama ještě pořád nevím. :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
30.11.09 09:14

Potápko je mi to líto.

Nová verze se na první pohled zdá přehlednější, ale taky zatím tápu, to se však podá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat