Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Katty - všeobecně dobrý kursy jsou od svazu účetních. Já na něj chodila v Pardubicích a fakt super. Žádný zbytečný kecy, hodně se účtovalo a hlavně se všechno vykládalo na příkladech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jéj, Potápko, ty si z Pardubíc? Ja áno
(čo hovoríš na ten sneh? ![]()
Inak som „úžasne“ šikovná, vymazala som si z Money celú agendu za svoju firmu, tak to podľa excelu naťukávam odznova… cez 200 riadkov v účetním denníku (Našťastie som si to písala i do excelu, predsalen som svojim schopnostiam v Money neverila… a ako sa ukázalo, oprávnene) ![]()
- Citovat
- Upravit
Gabika - přímo ne. Bydlíme kousek od Čáslavi, do Pa to mám cca 40 km, ale na školení jezdím jedině tam. Zrovna v pátek 15.1. tam na jedno jedu.
Sníh? Mě se to líbí, Rozárka je přímo nadšená. Na autě mám nasazený řetězy, v pekárně se motá chleba (z té naší vesnice se dost často nedá vyjet ani s řetězy), takže tuhle zimu určitě přežijeme ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
zdravím nově příchozí
.
Katty, jestli jsi už podvojné alespoň trochu dělala, tak si kup pořádnou knížku. Svaz účetních má dobrou knihu o účetnictví, stojí okolo 600,–Kč. Nevím,jaká je úroveň jejich kurzů, ale jsou předražené. Dělám si u nich certifikační zkoušky, ale na kurzy nechodím, protože jsou drahé
. Za ty peníze se to raději našrotím sama
.
Jana
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky tak jestli můžu tak bych se taky k vám přidala. Účetní jsem dělala dva roky (podvojko, mzdy) teď jsem bez práce…(v listopadu jsem sama odešla). Teď jen chystám podklady pro účetního od přítele (je FO) doma mu vystavuju faktury. Taky trochu přemýšlím, že bych se osamostatnila, ale mám strach…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potápko - tak ak budeš niekedy plánovať cestu do Pardubíc, určite sa ozvi
A sneh je úplne úžasný, chodíme konečne sánkovať, len tu nie je žiaden poriadny kopec.
Ja som zo stredného Slovenska, na kopce som zvyknutá, a tu samá rovina… Do školky chodia chlapci na druhý koniec mesta, tak som to dnes koli snehu vzdala, každé dve hodiny u nás hlásia, aby ľudia nejazdili do mesta, že je to tam zasypané ![]()
JaSe - prosím, mohla by si mi napísať, o akú knihu od svazu účetních sa jedná? Díky.
lucie82 - vitaj u nás
A z osamostatnenia nemaj strach, keď si to robila už dva roky, určite to zvládneš!
Tak a mám otázku totálneho začiatočníka
Keďže som nikdy v učtárni nepracovala (a asi ani nebola), vobec neviem, ako mám triediť doklady. Napr. zvlášť v šanone mám výdajové pokladničné doklady, zvlášť prijaté faktúry. A keď mám teraz faktúru na niečo, čo som platila na dobierku, neviem, kam to mám zaradiť, medzi výdajové pokl. doklady som dala doklad, že som to zaplatila z pokladne, a faktúru mám tomu dať ako prílohu? Aleho si ju mám dať k prijatým faktúram? V systéme mám tú faktúru zavedenú medzi prijatými v knihe faktúr… Prosím poraďte, nejde o nič závažné, len neviem, aká je v tomto bežná prax.
- Citovat
- Upravit
Já bych dala originál dokladu do přijatých faktur a kopii fa do pokladny k dokladu o vyplacení peněz, ale třeba faktury hrazenou dobírkou do 5000,– jsme nechávali v pokladně bez zavedení do faktur… Záleží na tobě. Doufám, že jsem to napsala srozumitelně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gabika - my nebobujeme, protože to nejde. Je tolik sněhu, že boby zapadnou. Řazení dokladů - já řadím všechno zvlášt. Mám zvlášť faktury vydané, přijaté, pokladnu i vypisy z banky. Když je faktura placená hotově, doklad o zaplacení dávám do pokladny.
Katty - jukni o pár stránek dozadu, někde tu Jase na tu knížku už odkaz dávala. Je sice drahá jako prase, ale vypadá dobře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky díky! Budem to teda robiť tak s tými kópiami spolu s výdajovými pokl. dokl. a originál dám medzi prijaté faktúry. ![]()
- Citovat
- Upravit
lucie82 Taky bych ráda dělala sama, ale není to jen tak. Abych měla výdělek jako mzdu teď, musela bych se otáčet a mít víc firem. Klientela se teď shání těžko. Ideál je při zaměstnání ještě pár firmiček. Máš potřebnou praxi, aby jsi si mohla udělat ŽL? Mě chybí asi rok, ale to se dá řešit jinak. S prácí je to teď na draka. U nás je to teď napnuté, něco se děje(to byla doba), ale nechci předbíhat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
tady je odkaz na tu superučebnici
: http://www.icu-praha.cz/…/pomucky.asp?…
Je sice dražší, ale je dobře napsaná a výborně vysvětlená i na spoustě příkladů.
Pokud jde o třídění dokladů, tak v podvojném účetnictví dávám každý druh zvlášť - faktury došlé, faktury odeslané, příjmové doklady, výdajové doklady, výpisy z banky, interní doklady, mzdy.....
V daňové evidenci dávám do závazků jen faktury placené převodem, faktury placené v hotovosti dávám rovnou k výdajovým dokladům jako přílohu, tedy pokud byly uhrazené. Dál příjmové doklady, bankovní výpisy, případně další doklady.
Dandenko, mám zaměstnání (účetní ve státním úřadu) a k tomu pár firmiček a ujišťuju Tě, že toho mám plný kecky. Teď dělám tři DPH a už se těším, až to budu mít z krku. Kolikrát se musím vysloveně dokopat, abych šla účtovat, protože se mi prostě nechce
. Ale já jsem sama na dvojčata, takže toho mám docela dost.
Jana
- Citovat
- Upravit
JaSe to ti věřím. Ještě k tomu napomáhají zákonodárci s jejich změnama. Znamená to, že účtuješ příspěvkové org.? U nás ve městě hledali účetní do školy, takže pokud bych tam chtěla, musela bych se učit - další zkušenost k dobru. Zatím zůstávám tady, ale je to otázka možná dní, kdy se dozvíme, co s námi bude ![]()
Doklady zakládám tak, jak tady už bylo psáno, jen pokud je fatura hrazená z pokladny, na výdajový doklad napíšu číslo faktury přijaté a ta je založená ve fakturách(dříve jse jí kopírovala a přikládala, ale je to zbytečné, originál je v šanonu FP)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dandenko, účtuju menší státní úřad, jsem tam jako jedna z řadových účetních. Dělám velké investice, jeden výdajový účet a domácí cesťáky. Kromě toho mě vzali na to, abych napomohla přejít úřadu od stávajícího účetnictví na účetnictví podobné podnikatelskému, které je už od 1.1.2010 dost podobné podnikatelskému, ale specifika státní správy se prostě projevují všude. Učila jsem se to staré od půlky října, teď už je mi to bližší, ale stejně je to náročné. Na některé věci už jsem si zvykla, ale na něco ne. My v podstatě nevíme, jak co účtovat, protože vydali jen minimum účetních standardů a to, co nejvíc potřebujeme není a hned tak nebude
. Je to účetnictví dost jiné, ale zkusila jsem to a jsem ráda. Ale můj šálek kávy to tedy rozhodně není.
Nicméně zkusit se má všechno a já bych si ráda udržela i stávající znalosti (tedy podvojné podnikatelské a daňovou evidenci). Kdybys chtěla, můžeme o státním účetnictví pokecat, ale ne tady, není třeba to u zahlcovat specialitami
.
- Citovat
- Upravit
Jsem taky toho názoru, že zkusit se má všechno a zkušenosti ti nikdo nevezme, hlavně v účtu. Já teď jelikož to tady vypadá všelijak, koukám, jaké jsou pracovní nabídky v okolí. Např. hledají účetní na SŠ a to znamená příspěvkové účto. Odrazuje mě ale fakt, že plat je podle tabulek a to nikdy nedosáhne na mzdu v nějakém s.r.o.nebo a.s. Teď mám ale svázané ruce, výpověď dávat nebudu, to by byla blbost, čekám, až ji dá firma mě. Když už jsem vydržela do teď, vydržím až do konce. Kdybych opravdu vlezla někam do státního, určitě se na tebe obrátím a využiji tě, dík.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dandenko,
s tím platem máš pravdu, ale zas to není taková bída, jak by se mohlo zdát.Mě to nakonec vyšlo, že mám odpracováno 15 let a 90 dnů - myslím tím odbornou praxi, jinak pro důchod se mi to počítá od maturity, nabídli mi docela dobré podmínky. V podstatě takové hodně nadstandardní
. Peníze se mi časem zvýší, na konci pracovní doby mi odpadne tužka od ruky a můžu jít domů. Práci, kterou dělám, stíhám v pracovní době bez problémů. Skončila bych jen v případě, že bych dostala nabídku na lepší peníze a možnost pracovat z domova. Dojíždění mě docela ničí. Je to hodně náročné, i když mi cesta z domova do práce včetně 15 minut ve vlaku trvá půl hodiny (když jdu s dětmi do školky, tak je to skoro hodina a půl).
- Citovat
- Upravit