Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
879
28.1.10 10:37

JaSe - DDP lze, ale tedy pokud to kolegyni stojí za to, podle toho, co jsi psala, by byl profit v řádu stokorun.

Potápko - asi jako holky, ten časový tarif bych si dala ještě každopádně s rezervou, ono vždycky vyleze něco, co pak stojí hodiny práce navíc - však to znáš. Kamarádka má taky POHODU, celkem je spokojená, ale říkala, že tedy potřebovala nějaký čas, než se s ní skamarádila. Ale možná je opravdu výhoda to, co píše Jana, že mají i modul pro DE a kdyby se stím člověk naučil, možná by se mu podvojko i DE v jednom softwaru, s podobnou grafikou a logikou , dělalo lépe než v SW od dvou různých firem.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
28.1.10 10:59

No já přemýšlím nad Ježkem. Protože DE dělám v Tichém a Ježek má ten samý program - myslím ovládání, vzhled a tak jako Tichý. Což beru jako velkou výhodu.
Já bych nejdradši zkusila v nějakém programu chvíli dělat a až pak se rozhodnout. Jenže to asi dost dobře nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14083
28.1.10 10:59

ahoj holky,

měla bych na vás dotaz. Nevíte, jestli se do vlastního příjmu manželky, který se zjišťuje pro slevu na dani za vyživovanou manželku za rok 2009 počítají taky zaplacené úroky z životního pojištění, které jsem si uplatnila v roce 2008 a v roce 2009 pojištění zrušila tj. bych je měla dodanit?

dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11821
28.1.10 22:42

Potápko, Pohoda i Money S3 se dá stáhnout zdarma - Pohoda má zkušební verzi a demoverzi, Money S3 bezplatnou verzi s limitovaným počtem účetních záznamů. Takže si je aspoň můžeš prohlídnout a vyzkoušet, co ti bude sedět víc. Já zkoumala před rokem obojí a Money je mi bližší. :)
Pravda, nejlepší by opravdu bylo v tom tak měsíc, dva účtovat a vyzkoušet si to pořádně, ale to by asi bylo časově dost náročné. :wink:

http://www.money.cz/ke-stazeni/

http://www.stormware.cz/ke-stazeni

My pořád máme tu verzi zdarma. Až překročíme limit, stačí sw dokoupit a pokračovat v účtování, nemělo by tam být žádné složité převádění dat či něco podobného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
29.1.10 07:13
Potápka píše:
Holky, právě jsem se zbláznila a kývla na nabídku PÚ. Kdysi jsem chodila na kurs, takže základy mám, ale to je asi tak všechno. Ale přebírám to po účetní, tak v tom nevidím zase až takový problém, kamarádka účtuje podvojko, takže bude při ruce.
Ale já netuším, kolik si za to říct peněz. Mají cca 150 dokladů měsíčně + 6 zaměstnanců. Kolik tak mám hodit do placu?
A ještě kdo máte jaký program na PÚ?

Tak dám příklad od nás z firmy - píšeš, že má 6 zaměstnanců (s těma je práce habaděj, zaberou nejvíce času) a účtování už není tak těžké, 150dokladů za měsíc, jsou plátci DPH? U nás když je plátce a má nějaká „specifika“ - nedává tržby, musí se dopočítávat podle nakoupeného zboží atd. nebo má zvláštní způsob výpočtu DPH na výstupu, tak je to cca 10-12tis. bez DPH, pak mám nové klienty, kteří toho mají 1000× víc a platí 3500Kč bez daně a je s nima s odpuštěním „sraní“ až na půdu.
Ale být tebou nebojím se jít pod 10tis. Uvidíš sama, kolik tě to pak ve finále bude stát úsilí, času atd. a vždycky můžeš cenu zvýšit/snížit. (se snižováním ceny bych byla opatrná, jakmile uvidí, že jsi ochotná dělat za míň tak to budou pravidelně zkoušet, až z toho nebudeš mít vůbec žádný zisk)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
29.1.10 13:02

Radko,

to má celé trochu jinou logiku.
Pokud sis z daňového základu odečítala životní pojištění a teď jsi pojistku vypověděla, musíš dodanit to, co sis během jejího trvání odečetla. Buď budeš muset podat daňové přiznání, nebo se zeptej v práci, jestli by ti ho neudělali (ale nejde to tedy v rámci běžného zúčtování zaměstnanců), někde s tím pomůžou. Tedy pokud sis v r. 2008 odečetla třeba 12 000, musíš je letos dodanit, pokud jsi to dělala víc let, musíš dodanit částky za všechny ty roky.
Do příjmu manželky tahle suma nevstupuje, byly to tvoje peníze a jsou to tvoje peníze, jen už nejsou u pojišťovny, ale třeba u banky na účtu nebo pod matrací. Samotné úroky (úročení tvých vkladů na pojistku) od pojišťovny se tam striktně vzato započítávají, ale to asi nebude nějaká horentní suma. Přesný výčet toho, co se do příjmu manželky nezapočítává, najdeš v příslušném odstavci paragrafu 35c Zákona o dani z příjmu, najdi si ho kdyžtak na netu. Kromě tam vyjmenovaného se do příjmů pro tento účel počítá úplně všechno, tedy nejen to, z čeho se platí daně.

Potápko - já nevěděla, že Ježek má i verzi pro podvojko. Ale to jsem právě myslela u té Pohody, že když děláš PÚ i DE a máš software od jednoho výrobce, je to jednodušší - má to podobnou grafiku, „logiku“, třeba použití funkčních kláves…

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14083
31.1.10 21:13

Evalu - díky moc za odpověď, o tom dodanění vím, měla jsem to jen za jeden rok - defacto to na dani udělalo slevu 335 kč. přiznání dávat nebudu. Vím, že bych měla, ale mám za celý rok jsem daně neplatila kvůli nízkému příjmu a mám tam ještě i rezervu, takže bych nic neplatila ani by mi teda neměli doměřit. Ptala jsem se i v poradně na finance.cz i na finančních úřadě a také mi potvrdili, že to zaplacené živ. pojištění nevstupuje. Nám by to kvůli tomu nevyšlo, takže proto jsem se chtěla ujistit. A v úrocích se doufám hrabat nebudou :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
1.2.10 07:46

Děláte někdo v programu Cézar? Koukala jsem, že je to dosácký program podobný Ježkovi. Zajímá mi, jak se v něm účtuje (rychlost, snadnost atd.), jaké jsou tiskové výstupy např, hl. kniha určitého účtu, filtry, jde exportovat data do excelu? Cokoli pište, díky. Jsem zvyklá na Windowsovsvký tabulkový program a toto je úplně něco jiného. Kdysi jsem vystavovala Fa v Ježkovi, ale účto nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
1.2.10 23:02

Holky, díky moc, jste zlaté.
Já dostala tip na Stereo, stáhla jsem demo, ale ještě jsem se k tomu nedostala.
Ale mám človíčka, který v tom účtuje a je ochotný mě to naučit, takže asi do toho půjdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
2.2.10 07:06

Potápko, v Ježkovi jsem dělala před pěti lety faktury. No, je to DOS, když si na to člověk zvykne, vidím výhodu v tom, že nemusím používat myš, zlobí mi z ní zápěstí. A jestli děláš v Tichém, máš výhodu.
Já jsem kývla na nabídku místa, o kterém jsem tady psala a od března bych měla nastoupit. Jen mi zarazil právě program ,ve kterém účtují. Budu se muset po pár letech znovu zajet na DOS. Jsem na to zvědavá a vůbec to bude změna… takže holky, asi vás budu bombardovat otázkama :-? Jestli dostanu někoho s DE, tak těpic, nikdy jsem to nedělala, ale všechno je jednou poprvé :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
2.2.10 08:47

Dandelko - tak na tom budeme stejně. :lol: Já zase plavu v podvojku :wink: , tak si budeme vyměňovat info.
Já jsem pořád dělala v dosáckých programech, takže mám z toho Sterea strach, no ale naučili se to jiní, naučím se to taky. Ale už teď jsem z toho spocená až někde :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
2.2.10 09:16

Potápka: aha, myslela jsem, že chceš Ježek Stereo, ten je DOS, ale Ježek 2010 je Windows. Už mám jasno. 28.1. jsi psala, že přemýšlíš nad Ježkem, tak proto.
Stáhla jsem si demo Cézara a trochu v něm brouzdala, když to viděl manžel, povzbudil mi poznámkou „co to mám za hru, vypadá to jak Mario“? To je povzbuzení :-x
S podvojkem snad pomůžu a Sterea se neboj, ve WindoWs programech ti všechno nabízejí karty a tabulky a potvrzuješ myší. Neumím si představit např. filtrovat v DOSU nebo exportovat do Excelu. Taky jsem zvědavá na sestavy atd. Budu z toho mít pupínky :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
3.2.10 15:39

Ahoj holky,
mám pro Vás takovou perličku :lol: . Slyšely jste někdy o tom, že by se jeden rok nakoupil třeba SW za 55 tisíc, zařadil se jako drobný nehmotný, jednorázově se hned odepsal, druhý rok by se technicky zhodnotil třeba o 10 tisíc a tím by se stal investičním majetkem? Já přeci můžu technicky zhodnotit i drobný majetek (do 40 resp. do 60 tisíc), ale když to udělám v dalším účetním období, tak zařadím jen to technické zhodnocení jako investici a odepisuji ho, pokud technické zhodnocení splňuje podmínku pro odepisování.
Když to přeženu do extrému, tak když koupím drobný hmotný majetek v roce 2005 za 29 tisíc, hned ho jednorázově odepíšu a v roce 2009 ho technicky zhodnotím za 42 tisíc, tak přeci odepisuji jen těch 42 tisíc? Doufám, že se nepletu, řekla jsem jim, že to mají blbě, když to mají tak ve směrnici :zed: .

• Citovat
  • Upravit
879
3.2.10 20:54

Jani, já jsem kdysi řešila něco podobného, ale je to dlouho a bylo to v JÚ a stejně to měli blbě - truhlář koupil někde vyřazený teskobarák na sklad za pár tisíc, postavil si ho na svém pozemku a , účetní mu ho zařadila jako DKP a jednorázově odepsala, další rok na něm udělal zhodnocení přes hranici investičního majetku, tak to zařadili samostatně a odepisovali to zhodnocení - to by bylo dobře, jenže budova je HM vždycky. Ale obecně myslím, že máš pravdu.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
3.2.10 22:15

Jééé ahoj! Mne prestali chodiť upozornenia na email, tak som vobec netušila, že to tu takto žije!

Postrehla som, že tu riešite SW, kto aký používa. No, ja mám Money, už sa celkom zžívam… Myslím, že asi bude dosť podobný Pohode, keď som pozerala na ich stránky, tak majú rovnaké názvy produktov i ceny… 8-o

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat