Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak se říká „mám hlavu v pejru“. Mám pracovní nabídku do účetní firmy. Finančně bych na tom byla tak nějak stejně, ale měla bych to blízko. Jako plus beru to, že konečně mám možnost se naučit něco víc z účta. Chtěla bych ale poprosit vás, co máte zkušenosti s prací v účetní firmě. Vím, že je to náročnější než v jedné firmě, té práce je víc. Ale co v období daní? Pracovní doba je prý 7 - 15h. Stíhá se to? Nevím vůbec, co dělat, musela bych dát výpověď, ale nevím, jestli přistoupí na dohodu. Nebo čekat, jak to tady dopadne, ale jak dlouho? Sakra to je situace…
V tom si musím poradit sama, vím, jen se vykecám a jdu ![]()
JaSe: máš dlouhou praxi, tolik let mě by se nepočítalo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dandenka píše:
Jak se říká „mám hlavu v pejru“. Mám pracovní nabídku do účetní firmy. Finančně bych na tom byla tak nějak stejně, ale měla bych to blízko. Jako plus beru to, že konečně mám možnost se naučit něco víc z účta. Chtěla bych ale poprosit vás, co máte zkušenosti s prací v účetní firmě. Vím, že je to náročnější než v jedné firmě, té práce je víc. Ale co v období daní? Pracovní doba je prý 7 - 15h. Stíhá se to? Nevím vůbec, co dělat, musela bych dát výpověď, ale nevím, jestli přistoupí na dohodu. Nebo čekat, jak to tady dopadne, ale jak dlouho? Sakra to je situace…V tom si musím poradit sama, vím, jen se vykecám a jdu
JaSe: máš dlouhou praxi, tolik let mě by se nepočítalo.
Záleží na tom, kolik firem a jak náročných bys v té účetní firmě účtovala. Např. já účtuju celkem 11firem - z toho jen 2 roční.-jsou neplátci,obrat si sledují samy. A pak mám 3měs.plátce a zbytek čtvrtletní.
Zrovna nyní mám hlavu v pejru taky, jak to do pátku všechno stihnu, do toho 2mzdy., roční zúčtování, atd.
Je fakt, že já byla 2 roky doma, tak nejsem na ten „frmol“ už tak zvyklá.
A než si zvyknu tak jdu na mateřskou
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No těpic jedenáct firem? Když se to tak vezme, já tady účtuju jen jednu, ale je fakt, že času zbývá dost.
U neplátců to znamená, že ti přivezou papíry za celé období? To by tě asi zavalili nebo je dávají postupně? Mám přiblblé otázky, ale takové pitomosti kolikrát zaskočí víc, než velký problém.
Počítám ze začátku s honičkou, musela bych se hodně učit, já nebyla doma, ale při účtování v jedné firmě člověk tak nějak „zakrní“. Taky proto mi to láká, zase bych se nastartovala. Dělala bych asi pár mezd, což je pro mě momentálně tabu. No co, celý život se musíme učit
Jen bych asi hledala rady např. tady u vás. Musím teď vyřešit přechod, nejraději bych počkala, jak to tady dopadne, ale zase na mě čekat nebudou, max. měsíc. Jediné, co mi vadí je mzda (to nejdůležitější), základ je na smlouvu a zbytek na dohodu. To mi před třemi lety, kdy jsem do stejné firmy měla nastoupit odradilo. V závěru bych měla mít stejně a je fakt že marodní si neberu, jen dovolená by asi byla nižsí.
U nás v ulici je taky jedna účetní firma a tam zůstávají i soboty a neděle. Doufám, že to tak není všude. Já bych ráda měla výkendy volné.
Mám nad čím přemýšlet. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Dandenko,
počítej s tím, že do konce března budou fofry, pak duben možná trochu volnější, ale zas do 25.4. jsou čtvrtletní DPH, další fofry květen a červen,protože se dodělávají ti, co si nechali udělat odklad. Pak zas do 25.7. čtvrtletní DPH (o měsíčních průběžně nemluvím
). Myslím, že pracovní doba od 7 do 15 je čistá utopie. Tak jsem to neměla, ani když jsem dělala jednu firmu jako zaměstnanec - účetní. Ale zase abych Tě nestrašila, jak si to uděláš, tak to budeš mít. Když si to nenecháš utéct a budeš dělat průběžně, tak to nebude tak hrozné.Problém s klienty je ten, že rádi dávají věci na poslední chvíli
. To si pak můžeš vzít do práce spacák a rovnou se tam ubytovat
. Já bych do toho teda šla. Mě sice na konci pracovní doby odpadne tužka od ruky a jdu domů, ale asi bych raději měla honičku, ale dělala z domova.
Teď jsem dělala DPH, kontrolovala jsem to asi 5×,než jsem si DPH srovnala s klientkou (daňová evidence, veterinářka, ale jede jako dráha). Navíc jsem jim našla chybu v SW, tak mám aspoň trošku pocit zadostiučinění
.
Nepochopila jsem, v čem je problém s tím platem, můžeš mi to trošku osvětlit? Jsem teď taková zatemněná, chodím spát o půlnoci, vstávám okolo půl šesté a melu z posledního.
Holky, dneska jsem byla na školení o cestovních náhradách a to je teda dílo
. Školení super, přednášející má výborný přednes prokládaný vtípky a humornými poznámkami, ale jinak je to tragedie.
Jana
- Citovat
- Upravit
Och bože ![]()
Ne, mě ta práce baví a je mi jasné, že je to záhul. Tady to stíhám, mám vlastně klídek, to bych jistě neměla. Zítra jdu na pohovor, tak uvidím. Co se týče mzdy, nevím přesně, jak to je myšleno, právě mi to zarazilo. Zřejmě píšou malý základ a zbytek doplácí prý na dohodu, sama to nechápu. Zítra budu vědět víc, tak ti to popíšu. Samozřejmě bych nechtěla na platě klesnout a ještě mít stokrát víc práce. Ale jinak se k celému účtu nedostanu. Kdyby tady bylo jasno a dostali jsme výpověď, nastoupím okamžitě. Takhle je to na pováženou, dávat výpověď z mé strany se mi nechce, je tady odstupné a taky ten pocit, že to jinak nešlo, nic bych si nemohla vyčítat. Během pár dnů se snad dozvíme, jak to tady dopadne, co s firmou bude. Je tady kupec na většinový podíl, ale co dál???
Budu to zítra muset nějak okecat, aby počkali, zatím nikoho na jisto nemají.
Cesťáky? co vím, tak se měnily sazby, ale zatím jsem nečetla nic zásadního. Dělám teď jeden výkaz za druhým, chrlím seznamy pohledávek a závazků atd. Počítá se zadluženost firmy pro investora, je toho dost.
Ještě bych potřebovala radu: leasingové splátky za období nejsou uhrazeny, DPH dle splátkového kalendáře uplatněno. Leasingová společnost předčastně ukončila smlouvu a stroj si vzala v 9/09 zpět. Jsou splátky za dané období do ukončení smlouvy dańovým nákladem nebo z důvodu nehrazení je to nedańově? Ze zákona vyplývá, že lze uplatnit splátky(počítá asi automaticky, že se platí), ale není jasné, co v případě nezaplacených splátek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dandelko - já bych to zase až tak tragicky neviděla. Pokud děláš víc firem a děláš je pravidelně (i kdyby pravidelně čtvrtletně) a fakt všechno vždycky uděláš a nenecháš si resty, tak myslím, že ta prac. doba 7-15 je reálná.
Holky a mám úplně pitomej dotaz, pročítala jsem jednu diskusi na účetním foru a tam se řeší tohle: koupím motorku, kterou vložím do OM. Uplatním si DPH na vstupu. Podle mě tečka, hotovo. Ale tam se rozebírá, že by se toto DPH mělo pokrátit poměrem soukromých jízd, což mě přijde nějaký divný. Chápu, že pak veškeré náklady na motorku krátím (nákup helmy, opravy, …), ale pořád žiju v domnění, že z nákupní ceny nic. Co vy na to?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dandenko, držím palce na ten pohovor. Ať Ti vše dopadne tak, jak si přeješ a hlavně, jak je to pro Tebe nejlepší.
Uvidíš, jak to bude s tím platem, to je ošemetná věc.
Holky, neporadím s Vašimi dotazy, protože jsem teď trochu mimoň, ale aspoň vás zkusím pobavit tím, co se mi dneska stalo.
Normálně jsem byla objednaná k zubařce, ještě jsem si dopoledne šla napsat to sešitu, že odejdu z práce ve 14 hodin (dřív,než mi končí pracovní doba) a pak jsem si v půl třetí vzpomněla, že jsem měla ve dvě odejít z práce
. Tak jsem se omluvila doktorce a přeobjednala se na za dva týdny
.
- Citovat
- Upravit
Díky.
S tou doktorkou, taky přidám i když z jiného soudku. Mám teď plnou hlavu práce, takže dělám rutinní věci automaticky: jedu z práce s tím, že se u nás stavím v lékárně. Zaparkovala jsem na náměstí, vyřídila lékárnu a ještě zašla do drogerie, kde jsem se samo zakecala. Vyšla jsem z obchodu a zamířila si to domu. V půl cesty jsem si vzpomněla, že mám na náměstí auto…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, omlouvám se, že vám sem lezu, ale hledám někoho, kdo by mě naučil zacházet s programem Pohoda. Manžel je OSVČ, plátce DPH, momentálně máme cca 300 faktur za měsíc. Potřebovala bych se naučit evidenci faktur a výpočet dph. Máme přijaté faktury i ze zahraničí.Potřebovala bych v tom zkrátka všechno, co musíme udělat každé čtvrtletí, abychom účetní mohli dávat jen zpracovat daňové přiznání.
Jsem z Prahy. Naivně předpokládám, že by to zaučení trvalo maximálně tak 3h, nevím, kolik za tuto práci nabídnout, tak zkusím 1000,–, kopněte mě, kdyby to bylo neadekvátní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potápka píše:
Holky a mám úplně pitomej dotaz, pročítala jsem jednu diskusi na účetním foru a tam se řeší tohle: koupím motorku, kterou vložím do OM. Uplatním si DPH na vstupu. Podle mě tečka, hotovo. Ale tam se rozebírá, že by se toto DPH mělo pokrátit poměrem soukromých jízd, což mě přijde nějaký divný. Chápu, že pak veškeré náklady na motorku krátím (nákup helmy, opravy, …), ale pořád žiju v domnění, že z nákupní ceny nic. Co vy na to?
Sorry, že sem vpadám, ale to krácení u motorky jsem kdysi konzultovala s poradkyní a vzhledem k tomu, že využití osobním způsobem je tam nabíledni, radši bych to neriskovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky tak motorku už jsem vyřešila. Všechno i úroky jsem pokrátila 20%, na DPH jsem udělala doklad o použití a je to. Kvůli těm pár korun, které se dají nahnat paušálem na motorku, to nebudu riskovat.
Čičinko - s pohodou nemám vůbec zkušenosti. Ale zkus účtovat podle uživatelské přírůčky. Ta třeba u účta byla super a já se to naučila v podstatě podle toho. Až cca po roce účtování jsem šla na školení na program a ti ten byl super. Ale já účtuju v Tichém.
Dandelko, Jase - no jo typická reakce v období daní ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, jdu vás zase po dlouhé době pozdravit. ![]()
Za necelé dva týdny jde Tomášek na operaci (má rozštěp měkkého patra, tak mu to spraví
), takže jsem trochu mimo a daně mě tentokrát tolik neberou. Už aby to bylo za námi. Hlavně, aby malý neonemocněl a nemuseli jsme tu operaci přesunovat, to by mě to čekání zničilo… Dobrý je, že jakmile zvládneme operaci a následující měsíc plný různých omezení, už by snad od toho nejhoršího mohl být klid. ![]()
DPH zase honím na poslední chvíli, ale to já vždycky.
Aspoň už mám hotové přiznání k silniční dani - sice prkotina, ale můžu si to odškrtnout. ![]()
Vlastně už se může daňové přiznání podávat přes datovou schránku, že jo? Na té silniční bych to mohla vyzkoušet, ještě je pár dní čas, kdyby to náhodou nefungovalo.
Pročítám posledních pár stránek - kniha jízd x paušál - nevíte, jestli by šla následující varianta:
- plátce DPH
- uplatní si paušál a nebude si nárokovat DPH na vstupu na PHM?

- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Titty - doufám, že jsem ty paušály pochopila dobře.
Plátce DPH:
1. varianta - není kniha jízd, neuplatní si DPH, uplatní paušál
2.varianta - vede knihu jízd, uplatní DPH, uplatní paušál.
A držím palce, ať operace dopadne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potápko - pokud jsem četla v chytrých knihách příklady na použití vozidla (nebo čehokoliv jiného), u kterého bylo při nákupu uplatněno DPH, pro soukromou potřebu , mělo by se to správně dělat tak, že každé takové použití je samostatným zdanitelným plněním a oceněné cenou obvyklou jako kdybych si to třeba půjčila v půjčovně - v praxi mi to tedy přijde krajně nereálné. Ale krácení DPH předem - mělo by to být asi podle toho, kolik najede nasoukromo kilometrů, a to dopředu nevíš. Já jsem se zatím takovým případům úspěšně vyhýbala a nerada bych nějaký potkala. Jinak omluva, že jsem pořád ještě neodpověděla na SZ, můj čas strávený teď na internetu se blíží nule.
Paušál na auto a DPH jsem pochopila stejně, ale budu se tomu muset ještě trochu věnovat.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Evalu - právě, že nikde vlastně není napsáno, jak to udělat. Takže jsem napsala kolegyňkám účetním a pak ještě jedné holčině z FÚ, popsala jsem jim situaci i řešení a nebylo námitek. Ve finále je to stejně jen o tom, kdo přijde na kontrolu.
Mimochodem poslední KO z FÚ byla fakt k smíchu. Nenešli nic, tak alespoň úplně nesmyslně doměřili 500,– na SD
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit