Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Gabika
4.2.10 15:26

Tak začínam s daňovými priznaniami (naprv manželovi), a mám z toho hlavu v smútku. On bol 6 mesiacov zamestnaný, potom ho prepustili a dostal vysoké odstupné, potom bol 3 mesiace na pracáku a posledné 3 mesiace bol OSVČ. No a problém je, že ako zamestnanec spolu s tým odstupným dosiahol stropu na odvody do zdravot. pojist., tak to, čo tam potom odvádzal ako OSVČ mu vraj vrátia. Tak mi to včera povedala pani v OZP po tom, ako som to tam s ňou pol hodiny riešila, i koli tomu volala do Prahy. No a dnes som skúsila na mesec.cz daňovú kalkulačku, a tam zase vyšlo, že za tie 3 mesiace, čo odvádzal ako OSVČ minimálnu zálohu má ešte doplácať. Tak som z toho teraz blázon…
Kto má podľa vás pravdu?

• Citovat
  • Upravit
879
7.2.10 10:48

Gabiko,

nejlíp uděláš, když si vezmeš přímo formuláře zdravotky a sociálky s pokyny a vyplníš je přesně podle návodu, řádky tě povedou. S internetovými kalkulačkami mám špatné zkušenosti, většinou nedokáží při výpočtu zahrnout složitější případy. Jestli jste překročili limit pro strop pojistného už u příjmů ze zaměstnání, zálohy zaplacené na OSVČ by se vrátit měly, ale ten formulář tě opravdu povede, jen jestli to vyplňuješ poprvé, musíš důkladně číst a vypadá to složitě, než pochopíš tu jejich logiku. Kdybys něco potřebovala, tak se ptej.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
7.2.10 16:31

Ahoj holky, co máte Účto 2010,
můžete mi poradit, jak mám do mezd nacpat, aby se pracovnici strhávalo za stravenky? Už se mi povedlo nacpat tam do evidence stravenek tu částku, ale nikde nevidím, kam bych to měla napsat ve výplatní pásce (tedy kam by se to mělo odněkud promítnout). Nebo to tam musím napsat natvrdo? Ve srážkách se na to nepamatuje, tam je jen spoření a výživné.
Děkuju Jana

• Citovat
  • Upravit
4476
11.2.10 11:25

Ahoj!

Jase účto 2010 - Zaměstnanci - Osobní evidence zaměstnance - Další srážky ze mzdy - pod spoření, pojištění, výživné dopíšeš Stravenky (stravné). Pak Ti to bude samo naskakovat do výplatní pásky a jen dopíšeš částku. :wink:

Ve Stereu PÚ jsem dělala a spokojenost. Je to podobné ovládání jako v Účtu. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
12.2.10 06:46

Prosím prosím,
musím udělat dodatečné DPH, uplatnňovali jsme DPH z leasingových spl. kalendářů (šéf sbalil výpověď smlouvy a já jela dál v domnění, že se nic neděje. Teď při vyklízení kanceláře ex šéfa se výpovědi našly. Ale nevím, jestli mohu nechat uplatněno DPH za listopad, smlouva vypovězena k 18.11.09 nebo taky dodanit.
Dodatečné vystavím do roku 2010 a období DÚZP uvedu 31.12.09? Musím vystavit ID do minulého roku, které mi vygeneruje přiznání. Ještě nevím, jestli se na dodatečném má objevit jen dodaněná částka nebo celé nové s jinou povinností. :roll: poraďte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
14.2.10 15:45
Borča píše:
Ahoj!

Jase účto 2010 - Zaměstnanci - Osobní evidence zaměstnance - Další srážky ze mzdy - pod spoření, pojištění, výživné dopíšeš Stravenky (stravné). Pak Ti to bude samo naskakovat do výplatní pásky a jen dopíšeš částku. :wink:

Ve Stereu PÚ jsem dělala a spokojenost. Je to podobné ovládání jako v Účtu. :wink:

Přesně tak :wink:

Holky a taky už máte tak hlavu v pejru jako já? Nestíhám nic, jen čtu zákony a pořád řeším nějaký kraviny :roll:

Dandelko - pokud se nic nezměnilo, píšou se jen rozdíly. A ten leasing je ukončený předčasně nebo jak? Tak by s tím DPH mohl být problém ne? Juknu se ti do chytré knížky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
15.2.10 07:07

Ano, je ukončený předčasně, ex šéf totiž měl výpovědi u sebe v kanceláři a teď při vyklízení se našly(zní to divně, ale…). Daňová poradkyně nám poradí s daňovými náklady, ale já musím vyřešit DPH, které se uplatňovalo dle spl. kalendářů až do konce roku. Musím udělat dodatečné, kterým všechno dodaním. Vystavím tedy ID k 31.12.09, do kterého nasázím všechny splátky s mínusem, tím se mi vygeneruje DPH. Na tomto přiznání musí být jen ten rozdíl, který budeme doplácet? Je to od července do konce roku.
Ještě nevím: když byla smlouva (celkem čtyři leasingy)vypovězena k 18.11.09, mohu nechat za listopad uplatněno nebo taky dodanit?
Ani nevíte, jaký mám na ex šéfa vztek, on všechno tajil a já sháněla informace jak se dalo.

Jen malou otázku: může být akcionáři propláceno cestovné tak, jako z-nci? Nebo musí být zároveň zaměstnanec? Šéf mi dal lístky za parkovné ze služební cesty, ale byl vlastním vozem, co s tím? Chce si dělat každý měsíc cesťák, je to možné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
19.2.10 21:24

Dandelko - já bych vyhodila už i ten listopad. Ale to je jen můj soukromej názor a navíc předpokládám, že už to máš stejně vyřešené. A šéfa fakt nakopat. :zed:
Akcionáři jdou mimo mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
21.2.10 11:32

Potápka: ptala jsem se dańové poradkyně a kupodivu řekla listopad nechat, prý to v tomto měsíci ještě souvisí s ekon. činností firmy. Šéfa bych fakt nakopala, mám vztek :evil: … teď je to všechno na mě, musím udělat závěrku celého roku, inventuru účtů, abych to mohla konečně předat a ještě takové perličky do toho :pocitac: Už, aby to bylo za mnou :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
440
22.2.10 13:11

Ahoj holky, potřebovala bych poradit s leasingem u FO- předčasně ukončený z důvodu totální havárie - to si myslím, že by bylo OK, nemuselo by se nic dodaňovat. Klient ale odkoupil o leasing.spol. vrak auta - tady si nejsem jistá, jestli nemusí nemusí zvýšit daň.základ o již uplatněné nájemné, jednalo by se o 2 roky, takže docela ranec :-( . Nesetkala se s tím už některá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
754
24.2.10 11:16

Ahoj holky mám prosbu není tady nějaká dobrá duše která má navíc cca 20 evidenčních listů a byla by mi je ochotná poslat poštou??? Sociálku mám daleko a vůbec se tam nedostanu a nikdo v okolí navíc nemá… :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11821
24.2.10 20:22

Luci, jestli mas tiskarnu, tak tady:

http://www.cssz.cz/…o-tiskopisu/

…a jestli ne, tak bohuzel nepomuzu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
754
25.2.10 11:16
Titty píše:
Luci, jestli mas tiskarnu, tak tady:

http://www.cssz.cz/…o-tiskopisu/

…a jestli ne, tak bohuzel nepomuzu.

Titty tiskárnu mám ale nemám ty jejich originál tiskopisy… a to se musí tisknout do nich… ach jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
25.2.10 21:02

Zdravím,
lucie zítra jdu na sociálku něco vyřizovat, potřebuješ evidenční listy 2009? Budu si brát pro sebe tak naberu a pošlu. Když tak mě pošli adresu jako SZ a pošlu poštou.

Prosím o radu, netušíte někdo jak je to s DPH když se nakupují služby z kanady. Uvádí se to v přiznání k DPH na obě strany nebo se to vůbec neuvádí? Už hodinu hledám po netu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
26.2.10 10:11

Ahoj!
Chci se zeptat. Mám živnostníka, který vykonával činnost zámečník a kovoobrábění v období od května do července 2009. V tomto období má dvá příjmy, ale žádné náklady. Myslíte, že můžu použít paušál?
Během roku byl na ÚP a zaměstnaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat