Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
JaSe
1.4.10 19:47

Ahoj holky,
stalo se některé z Vás, že by někdo dodaňoval odpočty ze základu daně kvůli ukončení životního pojištění?
Dneska mi volala švagrová, že její kolegyně z práce má takový problém. Zaměstnavatel jí neudělal roční zúčtování, protože zrušila životní pojištění. Dokonce dvě. Mzdovka jí vrátila všechny papíry (dostanu je zítra) a dala jí potvrzení o příjmech. Dneska volala, co s tím má dělat 8-o .
Předpokládám, že musíme zjistit, co všechno si odečetla a že podáme dodatečné daňové přiznání s tím, že dáme příjmy za loňský rok. Dodaňuje se to 15% sazbou, nebo se to řeší podle sazeb rok od roku? To by ale bylo dost složité, ne? A kde by se to v daňovém přiznání objevilo?
Víte někdo, kde bych tohle našla? Poslední dobou dostáváma akorát extra špeky :zed: .

• Citovat
  • Upravit
Potápka 1
1.4.10 19:53

Jase - dělala. Dodaňuje se to podle § 10, v roce kdy došlo ke zrušen smlouvy. A dodaňuje pouze to, co si uplatnila.
Já tohle využila u OSVČ - díky tomu, jsme se dostali do dobrých čísel, mohli uplatnit ztrátu a nakonec na tom docela vydělal.
V případech zaměstnanců - pokud to nedodaní, tak za A - tři roky zpět už to nikoho nezajímá, za B - vyúčtování za zaměstnance se nikam neposílá, takže FÚ sám od sebe nemá šanci přijít na to, že zaměstnanec nedodanil.

Nepřihlášená Potápka

• Citovat
  • Upravit
147
2.4.10 10:59

Prosím o pomoc, je to primitivní, ale doteď jsem to nedělala: zálohy na SD na 2010 vypočtu z daně za 2009? Moc díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Potápka 1
2.4.10 14:19

Dandelko - přesně tak.

Opět nepřihlášená Potápka

• Citovat
  • Upravit
879
4.4.10 18:46

Dandenko - myslíš silniční daň? Já jsem tedy vždycky postupovala tak, že jsem si spočítala daňovou povinnost nyní na 2010 a z ní ty zálohy (pokud tedy někdo platí zálohy, moji kunčofti mají vesměs po jednom osobáku, takže to zaplatí začátkem dubna najednou a hotovo)- že bych to dělala blbě?

Ad JaSe - souhlas s Potápkou, jen jsem vždycky koumala nad tím, jak by to bylo, když si někdo odpočet na ŽP do DP napsal, ale daňově nevyužil (třeba měl ten rok ztrátu v extrémním případě) - jestli ho má dodanit také?

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
4.4.10 19:16

Evalu - pokud ŽP není třeba, právě z toho důvodu, že je ve ztrátě a pod., tak to do DP vůbec nepíšu.
A k té SD - já myslím, že je to fuk. Hlavně když se všechno doplatí v lednu a je to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
5.4.10 14:04

ad ŽP - já to tam také nepíšu, ale někdo to holt píše a já pak mám vymyslet, jak z toho ven. Zatím jsem to tedy řešila asi 2× a ve finále nikdo nic nedanil kvůli nízkému daňovému základu, podobně jak jsi psala

ad SD - jsem nad tím koumala a řekla bych, že to mají být zálohy počítané ze SD na r. 2010 - ale ve finále je to opravdu jedno, pokud někdo nemá autodopravu s několika kamiony, silnička je většinou pár žbrdlíků, na kterých nikdo nezbohatne ani nezchudne.

Zdravím,

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21353
6.4.10 10:15

Dandenko - silniční daň se platí jako záloha na daňovou povinnost roku 2010. 15.4. se zaplatí záloha za používaná auta za leden - březen, 15.7. duben - červen, 15.10. za červenec - září, 15.12. za říjen - listopad. Daň doplacená v lednu kdy se i podává daňové přiznání by měla být jen ve výši prosincové povinnosti. Několikrát se mi i stalo u klientů, kteří mají více aut, že přišel i výměr penále za nezaplacenou zálohu na silniční daň. Od té doby si na to fakt dávám pozor a většinou první tři zálohy pošlu vyšší, v prosinci dopočtu celkovou daň a doplatím zbytek a v lednu podám daňové přiznání s nulovým doplatkem povinnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
8.4.10 23:10

Ahoj,

holky mám dotaz/y. Mám tu jednu opozdilkyni, přiznání si dělala sama, má ho podané, ale přišla, že si neví rady s přehledy ZP a OSSZ a já se v tom tedy taky motám.

Situace:
dítě narozeno 30.09.08, takže v roce 2009 ještě část na mateřské (neví, kdy nastupovala), ale to asi můžu nějak dopočítat. O RD žádala 27.4.09, ale prý nějak zpětně. Takže teď nevím, od kdy pro ni bylo podnikání vedlejší činnost. Stejně musí mít nějaké potvrzení od sociálky, odkdy je na RP, ne?

Další věc - přerušila podnikání. Na OSSZ to prý udělali zpětně, fakticky nepodniká od 1.2.09 a tak má na soc. přerušeno takto, i když to vyřizovala v dubnu.

Na živnostňáku to prý zpětně nejde a tak přerušeno od 20.4.. A ZP ji prý řekli, že to taky zpětně nejde a tak tam má přerušeno také od 20.4.. Nevíte, je to skutečně tak? Nešlo to na té ZP také jako na té sociálce.

Teď mi jde o přehled ZP, kolik tam vyplnit, že trvalo podnikání. Musím brát, kdy to přerušila ZP a dát tam 4 měsíce? Pak bude platit vysoké pojistné, protože jestli se nemýlím, tak mateřská není braná jako vedlejší činnost a má povinnost platit minimální pojistné. No pokud by měla RP už v dubnu, tak by to teda byly měsíce 3. Já s tímhle nemám zkušenosti.

díky

Petik

Příspěvek upraven 06.04.13 v 21:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
9.4.10 08:43

Petiku - tak v tomhle případě, bych do těch přehledů vyplnila jen příjmy a výdaje a na sociálku bych s tím zašla osobně a dovyplnila to tam s nima.
Protože paní asi vůbec netuší, co kdy a jak a ty nad tím budeš akorát zbytečně sedět.

Jo a mimochodem už mám hotové jedno DPH :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11834
21.4.10 23:32

Teď se budu ptát jako naprostý začátečník - a v tomto opravdu jsem, mám jen takové matné tušení někdy ze střední školy, ale nulové zkušenosti z praxe. :-)

Účtování materiálu - způsob B
V průběhu roku se účtuje rovnou do nákladů, 501 spotřeba materiálu.

Co jsem si nepamatovala - že se na konci roku převádí konečná zásoba materiálu na sklad (MD 112-materiál na skladě // D 501-spotřeba materiálu).

Teď řešíme, jak to udělat v konkrétních případech

• např. role papíru do tiskárny má třeba 30 metrů, ale abych zjistila, kolik toho papíru zbylo, musela bych ho rozmotat, změřit a tím pravděpodobně znehodnotit. :think: Dá se to udělat tak, že načatou roli budu brát jako spotřebovanou?

Druhá věc - stroj v hodnotě 20 tis., takže se nemusí odepisovat, je v nákladech - ale co s ním na konci roku? Taky se musí přesunovat do rozvahy? Jestli jo, v jaké výši?

Naivně jsem si myslela, že způsob B mi ušetří práci… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
22.4.10 17:33

Ahoj,
Titty, v případě role papíru a jiných načatých zásob bych zkusila odhadnout, kolik tam toho asi tak je (třeba polovina, dvě třetiny) a to bych vyhodila z nákladů. Nebo bych si dala do směrnice, že každé načaté balení čehokoliv ze skladu se považuje za spotřebované a z nákladů bych vyhodila jen to, co je v celých baleních. Stejně to hned 1.1. dáte do nákladů 501/112.
Navíc Ti nikdo nedokáže, kolik bylo toho bylo přesně 31.12., pokud tam nebude na kontrole a přímo si to nezměří. Roznodně není žádoucí znehodnotit materiál tím, že ho přesně převážíš nebo přeměříš kvůli inventarizaci.
Stroj máš v operativní evidenci, takže ho nikam do rozvahy nedáváš. Až ho někdy vyřadíš, tak ho vyřadíš jen z té evidence. Tedy jestli jste podnikatelský subjekt.
Jinak sklady způsobem B mají své kouzlo.

Já teď řeším jinou věc. Při kontrole DE za rok 2009 jsem zjistila, že jsem jednomu klientovi omylem dala jeden výdaj 2× do DPH (tím pádem je i 2× v daňově uznatelých výdajích). Jenomže jsem si myslela, že jsem to opravila v DE a že musím jen udělat dodatečné DPH. No a včera jsem zjistila, že jsem to neopravila ani v dani z příjmu. Tak jsem na vážkách, jestli do toho mám šťourat. Udělaly byste dodatečné příznání + dodatečné přehledy na sociálku a ZP? Já to asi nakonec udělám, ale ráda teda nejsem.

• Citovat
  • Upravit
11834
25.4.10 00:32

Jani, moc díky! :palec: Jdu stvořit směrnici. :wink:
Všechno načaté nechám v nákladech, ono se to dost blbě odhaduje - i když vlastně o nic nejde, opravdu těžko dokázat, kolik toho zrovna v dané chvíli bylo.

Rozhodování s dodatečným přiznáním nezávidím. Měla bych to stejně jako ty - nechtělo by se mi do toho šťourat, ale nejspíš bych to nakonec stejně udělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Evallu
26.4.10 11:10

Jani, a o jakou jde částku?

• Citovat
  • Upravit
879
26.4.10 19:24

Holky, co máte Účto - nevíte, jestli se dají přejmenovat sloupce v peněžním deníku - třeba aby místo „DPH+“ byl sloupec nadepsaný „členské příspěvky“? Potřebovala bych ho adaptovat pro potřeby neziskovky, zatím jsem to řešila tabulkou náplně sloupců přidanou k PD, ale takhle by to bylo elegantnější.

Dík,

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat