Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jase: díky moc za podporu - jinak mě účto i baví tak by to mohlo jít snáze ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Markéto - jdi do toho. Jedna firma je v pohodě, dá se to krásně zvládnout a penízky se určitě hodí.
Dandelko - tak hlavně, jestli jsi v nové práci spokojená.
A já vás učitě bud využívat víc a víc. Vypadá to, že konečně vezmě firmu na podvojko a to asi bude mazec - nepamatuju si nic. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Poptávka:
jo tak to na tom budem stejně (ještě mám nějaké knížky z minulé práce
snad budou aktuální - oni to pořád mění)
Holky za týden se jedu k tomu pánovi mrknout co by to všechno obnášelo a zatím je OSVČ ale chce přejít na s.r.o. takže i přemýšlím že bych si potom koupila nějaká program na účto (třeba Pohodu -stou jsem pracovala ![]()
a penízky se hodí vždycky a taky se člověk trošku odreaguje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Markéto,
nezdá se mi, že by se zrovna účetnictví měnilo nějak zásadně. Pokud ale nemáš na mysli účetnictví ve státní sféře, které prodělalo obrovskou změnu a konečně se hodně podobá tomu podnikatelskému.
Budu k Tobě chodit na rady na SW, koupila jsem si na podvojné také Pohodu a jediné, co jsem zatím udělala bylo to, že jsem to nainstalovala do PC. Příští týden už se musím konečně pustit do účtování. Moc se mi do toho nechce, protože budu muset začít úplně od začátku (převzala jsem účetnictví rozjeté, ale předchozí účetní bohužel nedodala účetnictví na CD, jak slíbila), navíc je to pro mě úplně nový SW.
- Citovat
- Upravit
Jase: neboj to zvládneš - Pohoda je celkem jednoduchý program.
Nene, podnikatelské, mě pokud to vyjde tak budu dělat OSVČ a poté ten pán chce založit s.r.o.
No uvidíme jak to bude vypadat - tak za týden se na to jedu podívat.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, potřebovala bych poradit… Přítel jde teď od 1.8. na živnosťák. Potřebovala bych vědět, jak je to s účtem, když mi k němu na účet chodí RP? Manželé nejsme - jen druh s družkou… Nebude v tom problém, kvůli daním?
Dále bych potřebovala poradit, jak si vypočítat kolik čistého bude mít měsíčně např. při 140,– na hodinu a při 200 hodinách měsíčně. Bude uplatňovat daně paušální částkou a bude provozovat řemeslnou živnost.
Možná se vám zdá, že se ptám na kraviny, ale už si nevím rady…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, po dlhej dobe ![]()
Lucyus12 - ako je to s účtom presne neviem. Podľa mňa by ste ho mohli používať tak ako doteraz, akurát jemu do evidencie príjmov idú len príjmy z podinkania. Ale to teraz fakt hovorím len to, ako mi to rpíde logické, prax môže byť úplne iná. ![]()
- K čistej mzde - ak by bol príjem 140×200, teda 28.000 mesačne hrubého, tak mi to vyšlo takto: (paušálne náklady pri remeselnej živnosti sú 80%)
- základ dane je 5.600,– Kč, takže daň z príjmu je 840,– Kč
- vyměřovací základ pro platbu pojistného je 2.800,– Kč, takže zdrav. poist. je 378,– Kč a důchodové poist. je 817,60 Kč (nemocenskú nepočítam, zrejme si ju platiť neplánuje…)
- ak bude uplatňovať zľavu na dani, tak dostane späť 2.070,–, takže tých 840,– platiť prakticky nebude a ešte mu vrátia. Takže mne vyšlo, že čistú mzdu bude mať 28.034,– Kč
Ale ja som účtovník - začiatočník, takže ma ber s rezervou. ![]()
- Citovat
- Upravit
A ešte pridám priehrštie vlastných otázok ![]()
1. OSVČ uplatňuje paušálne náklady, vedie evidenciu príjmov. Stane sa plátcom DPH. Môže stále veisť evidenciu príjmov, náklady paušálom, a zároveň uplatňovať DPH? Ako sa to prakticky robí?
2. OSVČ, zahraničná osoba, takže musí viesť PÚ. Pozerala som, že predchádzajúca účtovníčka mu výber z účtu na súkromné účely písala na účet 491. A tiež keď mu na ten účet prišla platba z „normálneho zamestnania“ (teda nie z podnikania, ale mzda, kde mu normálne soc.poist. odviedli), tak to písala tiež, ako 221/491. je to tak správne? A tiež, má táto OSVČ za celú dobu podnikania v účtovníctve „naakumulované“ v pokladni strašné množstvo peňazí, ktoré ale prakticky nemá, pretože z toho platil vlastná súkromné výdaje. Z účtovníctva ale tieto peniaze nezmizli, stále sú vedené v pokladni na 211. Čo s tým?
Díky!
- Citovat
- Upravit
Ahojky,
pro DPH povedeš normální jednoduchou evidenci (klasické jednoduché účetnictví) a pro daňové přiznání použiješ paušál(daň z příjmu FO). Dělám to tak u spousty podnikatelů.
A u druhého dotazu - problém nenastane dokud někdo nebude chcít ty peníze v pokladně skutečně vidět. Pro svůj dobrý pocit bych je odúčtovala na 491. Jinak dle sbírky souvstažností se souk.platby účtují tak jak jsi psala. Jen bych v PÚ asi trval na tom, ať si soukr.platby řeší jinak (jiný bankovní účet).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
prodej auta
po dlouhé době
k vám spěchám pro radu: firma prodává několik vozů ze svého majetku:
osobní vůz, který pořídila na leasing. ze splátek nebyla uplatňována DPH. Při prodeji teď neodvedu DPH? Na přiznání uvedu na řádek 51 a 51 nebo ne?
Druhé osobní auto(ojeté) koupeno za hotové bez uplatnění DPH. Také teď při prodeji neodvedu DPH a uvedu v přiznání?
Ještě prodává autobusy (vedeno jako nákladní) u kterých při lesingu nebo nákupu byla uplatněna DPH, nyní při prodeji odvedu, ale nevím, jestli se uvádí v přiznání?
Prosím zkušené účtařinky o radu, díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, já na tuhle diskusi málem zapomněla ![]()
Dandelko - záleží jestli má auta v majetku nebo ne. Předpokládám, že před prodejem je všechny vyřadí a bude danit podle par. 10.
S DPH moc neporadím, ale pokud je plátce DPH a teď prodává, tak logicky by mi vycházelo, že s DPH.
U těch autobusů, je to jasný, ale ty ostatní ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím o radu. Mám možnost vést DE zemědělci. Není tam nic jiného než klasika, jen uplatňuje zelenou naftu. Na to jsem našla návod na výpočet na Business. Mám spíš problém s programem. Nemám doma žádný a kvůli jedné firmě se mi nechce kupovat nějaký drahý. Nevíte někdo, jestli je možné si stahnout pro účtování omezeného počtu firem něco levného nebo zdarma? Popř. jaký by jste mi doporučily? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dandelko - na to nemusíš mít ani program. Stačí nějaká tabulka v exelu. Nebo nějaký demo program - www.ucto2000.cz - v tom dělám já, teda v plný verzi a je super.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Juknu na to. Myslela jsem právě nějaký program, který umožňuje účtovat pár firem zdarma. Dělám v práci v Cesaru, takže v DOSu jsem zvyklá. Účto prý má účtování faktur přes závazky, ne do knihy faktur, ale prostudovala bych to. Kdyžtak přispěchá na radu.
Mám jen dotaz na všechny: „účtujete někdo zemědělce?“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dandelka - zemědělce jsem účtovala kdysi dávno, už si prd pamatuju. Ale nic složitého to není.
V programech se já moc neorientuju, protože jsem spokojená s účtem tichý, takže na nic jinýho nekoukám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit