Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Jase - to se ti mohlo stát v případě, že jsi odpisy nepřenesla do daň. přiznání. Přenáší se to do uzávěrkových operací. A pokud jsi to měla tam, ale neodepsalo se ti to na kartě, tak se podívej, jestli máš rok 2008 uzavřený - tedy jestli jsi natvrdo provedla uzávěrku toho roku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Potápko,
bohužel musím napsat: blbý účto
. Dělala jsem uzávěrku přesně podle návodu, ale tohle mi asi uniklo. Měla jsem s tím programem malé zkušenosti
.
Jinak u té klientky se zas tak moc nestalo, protože měla stejně ztrátu, takže jí nebudeme dodatečně zvyšovat, ale první odpisy uplatníme až za rok 2009. Bohužel zatím netuším, jak to dopadlo u dalších dvou klientů (úplně se bojím se tam podívat
), ale nejpozději za pár dnů tam stejně budu muset vlézt.
Potápko, můžu tedy nějak zrušit ty odpisy v roce 2008? Pomůže, když do roku 2009 napíšu, že se majetek pořídil v roce 2009? Účetnictví 2008 můžu opravit (tedy jen ty odpisy, do deníku a jiných databází samozřejmě nepolezu) - chtěla bych vymazat odpisy, předstírat, že žádný odpisovaný majetek nebyl (celkem 2 kusy) a budu muset doufat, že to za rok 2009 udělám dobře. Na finančáku kdyžtak vysvětlím, proč nám nesedí stav majetku a závazků. Ach jo.
- Citovat
- Upravit
Jase - stačí si do toho programu zadat, že v roce 2008 nechceš uplatnit odpisy. Tím pádem začneš odepisovat až v roce 2009. Vlez do IM, pak na ten majetek, rozklikni na detail (F10) a tam vpravo dole je taková tabulka - jsou tam odpisy předpokládané a skutečné. Takže ty skutečné budou nula.
A ta paní, jak byla ve ztrátě - nemohla jsi ty odpisy neuplatnit schválně? Jako na co uplatňovat odpisy, když tak jako tak byla ve ztrátě.
Jinak ještě se mi nestalo, když přebírám účto po jiné účetní, abych tam nenašla chybu. Jasně, někdy to jsou jen takové ty kosmetické, ale někdy jsou to chyby jako kráva. Tím chci říct, že každý někdy dělá chyby ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potápko,
ale já už mám ty odpisy spočítaný. Dokonce jsem našla, že se tam musí zadat ještě někde do nějakých řádků. Tak jsem tam aktivně zadala
. Dneska jsem se rozhodla, že ten majetek v roce 2008 prostě vymažu, také ho vymažu v roce 2009 a zadám ho tam znova. Já jsem to přiznání dělala ručně ve formuláři z FÚ, takže i kdyby se mi nabídla možnost přenést odpisy do DP, tak do papírového formuláře se mi to prostě samo nepřenese a nepřenese
.
Jinak ta ztráta není takový problém, důležité je, že se nám nezměnila daňová povinnost. Horší to bude s dalšími dvěma, podívám se tam, až dodělám to, co mám rozdělané. Jeden měl udělané DP z účta, tak ten tam ty odpisy možná má, ale druhá paní si dělala DP z mých podkladů sama a ta to tam to asi nemá.
- Citovat
- Upravit
Jani, pohlídej si stav skutečných a plánovaných odpisů, jak psala Potápka, a mělo by to být v pořádku. Do uzávěrky to přenes z majetku nebo napiš ručně, to je jedno. Do papírového formuláře to můžeš napsat ručně nejlépe
, ale když je nepřeneseš do uzávěrkových operací, nezobrazí se ti ve výkazech. Podívej se také do sestavy „Uplatněné odpisy“ v IM, je tam přehledně napsáno, kdy a jaké odpisy byly u jakého majetku uplatněny, třeba je zakopaný pes tam (mě se stalo třeba, že jsem odpisy i přenesla automaticky i napsala ručně, takže tam byly 2×).
Majetek bych nechala zaevidovaný, akorát bych neuplatňovala odpisy. Jinak že by se špatně spočítaly se mi nezdá - skoukni ještě zadané parametry (OS, rok odepisování…) a zkontroluj ty uplatněné odpisy.
Jinak z jiného soudku - už po několikáté jsem v tisku a televizi zachytila jakési informace o zdaňování příjmů z internetových aukcí a prodejů, přetřásalo se to i tady na emiminu, ale podle mně je to daňově úplně špatně vysvětlováno. Tvrdí se tam zjednodušeně , že do 20000,– je to osvobozeno a pak by se mělo danit. Podle mně tedy
- buď prodávám svoji movitou věc a pak mohu vydělat třeba 100 000 a nic nedaním (starožitnost, nábytek…)
- prodávám nahodile obratem zakoupené nebo jinak získané věci , pak platí ten limit 20 000,– pro osvobození u ostatních příjmů
- dělám to soustavně, opatřuju si věci vyloženě za účelem dalšího prodeje, a pak musím mít ŽL a podávat DP, i kdybych byla prodělečná
- mno - a samozřejmě babo raď, co je nahodilé a co soustavné, když to není nikde definované
A ještě jedna věc - všimli jste si změn v ZDPH (par 9-10 + par. 94? Téměř každý, kdo se dostane do styku (obchodně - služby, zboží) s nějakým zahraničním subjektem, se automaticky a okamžitě stává plátcem DPH. Pěkná pastička.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Evalu - to je to, že v novinách je vždycky A, ale už tam chybí i to B. Takže já to v podstatě chápu jako ty.
ad nahodilé - já to beru tak - mám jednorázově peníze za jednorázovou činnost (třeba prodám štěňata od feny), to je nahodilé. Pokud se to opakuje, je to soustavné. Ale řeším to případ od případu.
A to DPH? To vůbec netuším. Teď nemám čas to studovat, ale po daních na to juknu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
Evalu, ale jak mám napsat, že nechci odepisovat, když už mám odpisy spočítané? Nevím, jestli ty odpisy za rok 2008 pokonil SW nebo předchozí účetní, protože já jsem dostala klientku s neuzavřeným účetnictvím, měla jsem jí jen udělat DP, zavřít rok 2008 a začít dělat rok 2009. Zkusím si s tím trochu pohrát dneska. Tedy dneska to musím bezpodmínečně dodělat, zítra jí to nesu.
Jinak jsem se nechala ukecat a budu dělati i podvojné. Do konce týdne si objednám SW pohoda. Doufám, že se mi to brzy vrátí a že budu mít na podvojko víc, než jednu firmu.
- Citovat
- Upravit
SOS - jste tu někdo, kdo účtujete majitele bytu, který ho pronajímá? Potřebovala bych pomoct kámošce, ale tohle zrovna jde mimo mě
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
narazila jsem na vaši diskuzi. Jsem také účtařka,daňařka.
Vystudovala jsem ekonomku, VŠ ekonomickou jsem studovala až při zaměstnání, mám druhý stupeň certifikace ISU. Dělala jsem 12 let celé účetnictví + daně ve dvou velkých firmách obchodujících převážně se zahraničním. DE dělám jen okrajově pro rodinu a jinak mám jen jednoho klienta na DE, čtvrtletního plátce. Nikdy jsem tedy nedělala mzdy a do budoucna se mi ani nechce do toho moc pronikat, protože účto + daně se mi i tak zdá dost široký záběr.
Mám dvě děti (4 r a 17 měs.). Při prvním jsem po celou dobu ještě dělala jednu z těch firem a ještě do půl roku druhorozeného. Ale při těchd dvou už se to moc nedalo, navíc se změnilo vedení a nebylo tak vstřícné k práci z domu, tak jsem toho musela nechat.
Nejdřív se mi dost ulevilo, náročná práce + dvě malé děti a skoro žádné hlídání, bylo to dost psycho. Ale teď už se mi začíná po práci stýskat. Ráda bych získala nějakou větší firmu, kterou bych ale mohla účtovat z domu a objevovat se tam jen např. 1 x týdně. Láká mě to mnohem víc než nabrat desítky malých živnostníků. Jenže sehnat takovou práci, je teď asi dost problém.
Dandenka: pročítála jsem začátek diskuze, kde jsi psala, že jednáš s klientem na externí zpracování PÚ a ptala ses, kolik si říct. Dál jsem pak nedočítala. Jen pro zajímavost - dostala jsi tehdy tu firmu?
zatím ahoj
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vítám tě mezi účtařinkama.
Hned ti odpovím na tvojí otázku, firmu jsem nedostala právě kvůli mzdám, které jsem nikdy nedělala. Chtěli komplet všechno.
Teď jsem měnila zaměstnání a šla z velké firmy, kterou jsem účtovala celou (mimo mezd) do účetní firmy. Je to změna, ale vypadá to dobře, zajíždím se. Myslím, že je to dobrá praxe a získání zkušeností. Účtuji více firem, někdy mám hlavu jak věrtel, ale časem to snad bude lepší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
Potápko, já mám takovou expertku, co pronajímá a daní
. Co bys potřebovala vědět? Mám jí tady na stole a nejpozději o víkednu se do ní pustím
. Naštěstí toho má málo.
Jinak v noci jsem se poprala s tím problémem s neodečtenými odpisy a už je vše v pořádku. V jednu v noci jsem dodělala první DP a přehledy pro socku a pro zdravotní pojišťovnu.
Holky, nevíte někdo, jak se daní, kdybych šla dělat do Německa na smlouvu? Jaké tam mají daně a jestli je k tomu i sociální a zdravotní tam? A zdravotní se platí i u nás, ne? Když se neplatí u nás sociální, tak se to nepočítá do důchodu? Jo a já teda do Německa jít dělat nechci, ale je to moje známá.
Vítám Petik1 ![]()
- Citovat
- Upravit
Potápko - ad ty desinformace v tisku - máš pravdu, ale tady je to tak špatná informace a týka se tolika lidí, že mě to tedy trochu nadzvedlo
- pronájem - myslíš někdo má byt a pronajímá ho? Buď výdaje paušálem 30% nebo skutečné a příloha 2 DP. Paušál u pronájmů dělám několika lidem, skutečné výdaje chtěla loni jedna paní a já jí to radši asi po měsíci vrátila, není to vůbec jednoduché (odpisy, fond oprav atd.)
JaSE - odpisy už OK? Nepotřebuješ něco? S Německem - jako na pracovní smlouvu jako zaměstnanec? Záleželo by hlavně , kde budeš daňový rezident, ale podrobnosti o ZP apodobně nevím.
Petiku, vítej.
Dandenku, blahopřeju k získání místa, nějak jsem nepostřehla, jak to dopadlo.
Eva
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Evalu - kopíruju dotazy od kámošky:
V loňském roce jsem pronajímala byt. Cca do listopadu jsem byla nájemce a člen bytového družstva - pak mi byt převedli do osobního vlastnictví. moje otázky zní:
- když jsem jeden měsíc byt nepronajímala, protože původní nájemce odešel a nový nájemce ještě neměl uzavřenou smlouvu, můžu si zaplacení nájmu dát do nákladů, nebo mohu do nákladů uplatňovat pouze ty měsíce, kdy byla fakticky s někým uzavřena nájemní smlouva?
- než se byt převedl do mého osobního vlastnictví, tak jsem musela zaplatit poplatky za převod (doplatek zůstatku členského podílu + poplatek za uzavření smlouvy) - můžu si tyto položky dát do nákladů?
- v loňském roce jsem zálohu na elektřinu platila já - můžu si ty zálohové platby dát do nákladů
- v červnu mi byťák vrátil nějaký peníze na přeplatcích - mám to přiznat zase do příjmů, nebo můžu dělat, jako že žádný vyúčtování vůbec nepřišlo?
Petik - vítej v tomhle hektickém čase ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potapka: já s pronájmem nemám zkušenosti, tak střílím jen od boku, ale taky by mě zajímalo, jak to je správně.
1. Logicky bych nájem zaplacený v měsíci i když jsem ten měsíc neměla z bytu příjem do nákladů dala. To se přece při pronájmu může stát často, že některé měsíce nebude mít nájemce, ale aby byt udržela a mohla dál pronajímat, tak musí náklady spojené s bytem hradit dál.
2. Poplatky za převod atd. bych viděla spíš jako náklady spojené s pořízením bytu, takže bych to jako náklad neviděla.
3. Myslím, že podle Obč. zák. by mělo být v nájemní smlouvě uvedeno zvlášť nájemné např. 3000 a zvlášť platba záloh na služby - např. 2000. Pak by zdaňovala jen 3000, zálohy a skutečné vyúčtování (ad. bod 4) by se daňově nijak nepromítly.
Ale je to jen má úvaha nepodložená praxí.
P.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
.
holky, co máte program Účto, stalo se Vám, že by SW spočítal odpisy a nedal je do daňového přiznání? Včera jsem u jedné klientky zjistila, že má špatně spočítané odpisy za rok 2008, tak jsem chtěla zjistit, jak mám opravit DP a zjistila jsem, že SW sice odpisy spočítal (a špatně), ale do výdajů je nedal
Jinak už mám to nejhorší účetnictví hotové, jen ještě zruším ty odpisy a můžu udělat přiznání a přehledy pro sociálku a pojišťovnu. Pak mě čekají ještě 2 účetnictví dodělat a 2 udělat.