Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Borčo - můžeš.
Arin - já jsem to dělala před několika lety, téměř totožný případ, a nakonec jsem to fdala se souhlasem klientky zpracovat daňovému poradci (jen položky z toho konkrétního případu daňově rozšifrovat) a byla jsem ráda. Ono se to ještě dost zkomplikovalo, objevily se tam věci jako náhrada škody leasingové společnosti (asi za ušlou provizi z leasingu), plnění pojišťovny atd., navíc klientka jezdila i na soukromo, v únoru zrušila nové auto koupené v listopadu a jelikož byli v Alpách, měla podnikatelsky ten rok najeto jen asi 10% km atd. atd. Pokusila bych se ten elaborát od daňového poradce najít (mělo to několik stran), ale neslibuju, já bohužel tyhle věci navíc teď nestíhám.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Evalu, já jsem právě s daň. poradce mluvila, a ten mi řekl,že nemusím nic dodaňovat. Jenže v konferenci u programu Účto se někdo ptal na podobný případ a odpovídali mu většinou, že se musí vše dodanit, tak teď komu věřit ![]()
Borčo, jsou to řemeslné činnosti, takže 80%.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Arin - já to zkusím najít. A co udělal s tím vrakem Odkoupil ho a prodal? Máš nějaké vyúčtování od leasingovky?
Borčo - řemeslnné živnosti dle živnostenského zákona 80% - ale nech si ukázat živnosťáky, co tam přesně má a zkontroluj s dotyčnou přílohou živnostenského zákon - jiných živností než tam výslovně uvedených se to netýká, ty mají 60% , i když jsou to také řemesla (třeba sklenářství nebo obuvnictví).
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo přesně tak, vrak koupil a pak prodal, ale asi na ND, protože dostal potvrzení o ekol.likvidaci, tak aspoň že tak. A vyúčtování od leasingovky taky přišlo - náhrada škody za předčasné ukončení smlouvy, potom naúčtovali taky spoluúčast a jánevím co ještě, nakonec nakonec i v rámci vyúčtování něco dostal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
robím teraz manželovi účto (je OSVČ, daní paušálom, robím evidenciu príjmov) a mám len pár kontrolných dotazov:
1. ako príjem sa považuje len to, čo zarobil pri svojej podnikateľskej činnosti, a teda nie úrok pripísaný na účte (ten mu banka daní 15%) - čiže z toho soc. a zdrav. neplatí, však?
2. zákazníkom uhradené cestovné náhrady sa do príjmu nezapočítavajú? Čiže to sa nedaní, neplatí soc a zdrav?
Aha, tak len dve otázky
Ďakujem.
- Citovat
- Upravit
Holky!
Nevím jestli mám správně danou pohledávku z roku 2008, ale byla zaplacena v březnu 2009.
Podnikatelská činnost byla květen až červenec. V roce 2008 ukončil podnikatelskou činnost v 6.12.2008. Nevím, jestli to můžu zahrnout do příjmu.
S paušálem se setkávám poprvé ve své praxi. Jaký seznam příjmů se k tomu dává? ![]()
Moc díky!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gabiko:
- úroky z účtu: Pokud má soukromý účet, banka už úroky zdaní při připsání a nikde se dále neuvádějí. Pokud má podnikatelský účet, banka úroky nedaní, musí si je zdanit sám - vstupují do daňového přiznání jako příjem z kapitálového majetku (par.
, do základu SP a ZP ne. - cestovní náhrady : Pokud je OSVČ a kromě své práce fakturuje zákazníkům nějakým způsobem své cestovné, je to normální příjem z podnikání, vstupuje do daní i základu Zp,SP. Pokud uplatňuje výdaje paušálem, strhne si z něho paušál jako z ostatních příjmů.Osvobozené je cestovné pouze u zaměstnanců.
Borčo - on je OSVČ? Daňová evidence? Pokud ukončil podnikání v r. 2008 a v r. 2009 dostal proplacenou pohledávku, zdanila bych to na první dojem jako ostatní příjmy (par. 10), ale ještě bych pohledala.
Paušál - myslíš uplatnění výdajů paušálem? Nebo paušál na auta (PHM,parkovné)?
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Evalu díky!
Jemu práve nejak inak založili v banke účet, a daň z pripísaného úroku mu strhávajú.
S tými cestovnými náhradami som nevedela, že OSVČ to má inak ako zamestnanec, díky! ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky píšu na finančák dopis že máme v lednovém dph zahrnuty i doklady s 19%, myslíte že mám přesně vypsat částky???? základy+dph které jsem tam dala?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Evalu,
v roce 2008 se vedla daňová evidence OSVČ. Činnost byla ukončena 6.12.2008. Zůstala mi tam pohledávka, která se zaplatila v březnu 2009. OSVČ byla v období od května do července 2009. V tomto období měl dva příjmy a žádné náklady. Paušál jsem myslela uplatnění výdajů.
Ještě se na tu pohledávku 2008 juknu. ![]()
Moc díky! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Borčo, pokud končil činnost, tak měl tu pohledávku dodanit v tab. E v roce 2008. Teď nevím, jestli udělat dodatečné přiznání za rok 2008 nebo zdanit v roce 2009.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Borčo, jasně, Arin má pravdu,já to nepochopila. Pokud ukončil nebo přerušil činnost a nezahájil jí do lhůty podání DP (tedy patrně do konce března), pohledávky dodanit, případně ještě provést další úpravy základu daně (par.23 ZDP). Pokud by to zvyšovalo daň, podat dodatečné DP.
Arin - to vyjádření poradce k tomu mému zbouranému autu na leasing jsem hledala, ale nenašla. Netroufám si to sama rozšifrovávat, abych neporadila nějakou blbost, snad se tu ozve někdo zkušenější, zkus to sem možná hodit ještě jednou třeba příští týden nebo poslat SZ někomu zkušeně vypadajícímu z této diskuse. Bohužel nás asi v šechny v tuhle roční dobu tlačí čas.
Vegisko - to bude nějaký omyl, tuhle diskusi jsem zakládala já právě proto, abysme si tady mohly navzájem zdarma poradit a konzultovat.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Evo, děkuju za ochotu ![]()
Asi dám na radu toho mého daň. poradce a dodaňovat nebudu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Luci, aha, já tam viděla nápis „prázdný formulář“ a dál už jsem to nestudovala. To jsem zase jednou dělala chytrou. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit