Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
879
4.3.10 19:40

Gabiko - to asi manžel neuvedl, že chce účet k podnikání, a ne soukromý. Pokud už má úroky zdaněné, neměly by se už nikde objevovat.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
4.3.10 20:26

No, manžel mi to vysvetlil tak, že mu v banke „blbo“ otvorili účet - čiže nie podnikateľský, ale súkromný. Takže úroky má zdanené. Len teraz som zneistela, či to takto môže mať už nafurt, alebo si má otvoriť miesto tohto podnikateľský účet…?

• Citovat
  • Upravit
464
5.3.10 21:13

Ahoj, potřebovala bych prosím poradit!
Manžel pracuje jako pekař, v prac. smlouvě má uvedeno 38,75hod. týdně, což je 155hod. měsíčně. V únorovém harmonogramu docházky má uvedeny denní směny od 6-16.00 hod (sečteno jako 9.hod) - přitom by to mělo být 9.5hod, když má půlhodinovou přestávku) u směn od 6-18.hod. už je to sečteno vpořádku, jako 11.hod (to má hodinovou pauzu) no ale zpátky k tomu,o co mi vlastně jde. Měsíc má sečtený tak, že celkem odpracováno má 152hod (ale oni počítají těch 9.5 odpracovaných hodin jako 9hod) takže on za ten měsíc má 10 takovýhlech hodin - tudíž má vše vpořádku a ještě dvě hodiny pracoval navíc. PROSÍM PORAĎTE, JESTLI TO CHÁPU SPRÁVNĚ :roll:

Dále v březnovém harmonogramu má naplánováno 178 hod/měsíc - ovšem opět počítají špatně odpracované hodiny, takže skutečně má odprac. 182.5hod. (což je 45.6 hod. týdně, a není to náhodou porušování zákoníku práce? max. je přeci 40.hod. týdně a zbytek přesčas ohodnocovaný o 25% z prům. hod. mzdy více,ne?!)

Navíc dneska mi přinesl domů potřetí změněný harmonogram na březen, já studuji a hlídání sem měla už dohodnuté podle předchozího! Není náhodou povinností zaměstnavatele ohlásit prac. dobu 2 týdny předem?

A nakonec ještě jeden dotaz :lol: :-( dnes přišel z práce, že musí zaplatit pokutu, že se mu hrabali ve skřínce (na které nemá zámek :think: ) a našli tam sprchový gel, který není označený, takže ho musí zaplatit - jako kdyby ho ukradl!!! přitom já mu ten sprcháč kupovala, a označenej ho měl, ale ve sprše se mu prý nálepka sloupla a zapoměl ho znovu označit! co s tím?? :cry: :cry: :cry: já jsem z té jeho práce hrozně zoufalá, a manža chodí domu vyřízenej, že je to hrozná buzerace..

TAK VÁS PROSÍM O RADU..
Předem moc děkuji!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
6.3.10 12:34

Ahoj,
zdravím po delší době.
Mám také pár dotazů, jsem nějak otupělá tím, že jsem už 5 týdnů doma na ošetřování dětí (na střídačku) a budu ještě týden :zed: .

Můžu použít paušál na soukromé auto používané i pro podnikání ve výši 4.000,–Kč na měsíc? Za auto je zaplacená silniční daň, přiznání jsme podali. Můžu ten paušál strčit do závěrkových operací, nebo ho musím každý měsíc poctivě vyplácet?

A ještě prosím o toto: když má podnikatel manželku jako spolupracující osobu, stačí když na ní převede část příjmů a výdajů, nebo jí nějakou částku musí i vyplácet a dát do účetnictví? Já jsem to pochopila tak, že se převede část příjmů a výdajů a manželka si dá také daňové přiznání. A přehledy pro sociálku a zdrav. pojišťovnu se pak u obou dávají za ty poměrné části příjmů, co na ně připadají?
Díky
 Jana

• Citovat
  • Upravit
Michalaaa
6.3.10 13:58

Také se hlásím do klubu. Nyní po MD a hledám práci :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Michalaaa
6.3.10 14:02

Potřebovala bych se zeptat-v úterý jdu na test z uce do firmy, která je a.s.!!! Vždy jsem účtovala jen s.r.o. Jsou nějaké velké rodíly v účtování??? :-D

• Citovat
  • Upravit
440
6.3.10 21:48

Jano, paušál samozřejmě můžeš použít můžeš a dát ho do uzávěrkových operací. /paušál je možné použít pro vlastní auto zahrnuté nebo nezahrnuté do majetku nebo pro auto v nájmu/.
Spolupracující osoby - nic se nevyplácí, jen se rozdělí příjmy a výdaje /max. 50%/ - musí se použít stejný podíl pro příjmy a výdaje. A pozor, maximálně může na manželku převést 540000 Kč za rok (to už je těch 50%). Přehled podává každý za svůj podíl. Na přiznání i na přehledu pro OSSZ nezapomeň napsat i spolupracující osoby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
7.3.10 15:30

Díky, Arin.
Jsem se se chtěla ubezpečit, hlavně s těmi spolupracujícími osobami, protože paní mi tvrdila, že jí má manžel něco vyplácet. Ona je částečně invalidní, takže potřebuje mít menší příjem. Připadne na ní jen menší část manželových příjmů.

• Citovat
  • Upravit
879
8.3.10 18:43

Nelo, Míšo - neporadím, nedělám mzdy ani podvojko. Snad se někdo ozve.

JaSe - ad Arin

A teď já dotaz:

Klient provozující kulturní vystoupení zajíždí do zahraničí a inkasuje příjmy (vstupné) v eurech. Je daňový rezident u nás, uplatňuje výdaje paušálem. Není tam nějaký daňový zádrhel? Beru příjmy, přepočítám cizí měnu dle pokynu MF a normálně zdaním jako příjem z podnikání?

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
12.3.10 15:54

Holky, já jsem ostuda - já tu nebyla snad 100 let. Ale makám,makám a makám. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
14.3.10 00:08

Holky zdravím,

jaký program používáte na mzdy? Já to zatím dělám v exelu protože toho mám trochu, ale možná by se mi do budoucna nějaký hodil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
14.3.10 00:19

Brum - já dělám mzdy v účtu (účto Tichý).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
14.3.10 00:28

Potápko díky. Taky po něm koukám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
14.3.10 00:42

Není zač - koukám, že nás tu asi straší víc :lol: Jsem právě dodělala další účto, už jen 5 a pro letošek je hotovo :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
14.3.10 22:45

Tak už jsem to zahraničí pořešila, daň z příjmů patrně OK, ale průšvih DPHáčko - asi kvůli tomu a těm letošním ďábelským novelám spadne kvůli pár korunám do povinného plátcovství a já s DPH + zahraničí nechci mít nic společného. Ach jo.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat