Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2349
24.1.10 14:47
dandenka píše:
No těpic jedenáct firem? Když se to tak vezme, já tady účtuju jen jednu, ale je fakt, že času zbývá dost.
U neplátců to znamená, že ti přivezou papíry za celé období? To by tě asi zavalili nebo je dávají postupně? Mám přiblblé otázky, ale takové pitomosti kolikrát zaskočí víc, než velký problém.

NO neplátci to nosí 1× za rok, obrat si hlídají sami, takže mě to pak tak nějak neirituje, když ho překročí. Ale to zase „kouzlíme“ nějak jinak, aby se nemuseli stát plátci, že?
Donutila jsem čtvrtletní plátce,aby to nosili měsíčně, a i tak je to dost frmol.
Do toho mzdy, roční vyúčtování DZČ, silnička, nějaký „kostlivci“, co vyplujou na povrch tak po 1,2 letech při nějaké kontrole na sociálce nebo zdrav.poj. atd.
A už se vzbudilo dítko, tak večer dopíšu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
25.1.10 08:31

Holky, tak v pátek jsem byla na pohovoru. Co se týká mzdy, ptali se mi, jakou mám představu, na což jsem samozřejmě reagovala tak, že bych nechtěla spadnout pod současnou úrověň. To nebyl problém, jen by část bylo ofiko a část…jak to chodí. Dovolená a marodní pořád stejně. Ze začátku bych dostala jednu firmu a učila bych se v programu „Cézar“, to bych neviděla jako problém. Další moje otázka byla, jak to děvčata stíhají (přesčasy, víkendy). V pátek byl akorát datum DPH, takže jsem vyděla, jak to tam chodí. Byly tam asi dvě holky, které dolaďovaly, jinak ve tři už většinou měly padla )víkendy se nedělají). Další plus je dojíždění, teď jezdím mimo město 14Km autem (jinak se nedostanu) a jezdila bych tak 5min, možnost i městskou. V tom vidím velkou výhodu, když náhodou auto vypoví. Dále získání širší praxe, o to mi jde v neposlední ředě. Takže, když to shrnu, jdu do toho v případě, že mi tady pustí co nejdříve. Když mi dají výpovědní lhůtu, mám smůlu, nečekají.
Díky za vaše rady a názory. Když mi to vyjde, budu vám vděčná za užitečné rady. čičinka: zkus se podívat na jejich stránky, myslím, že mají dobrý manuál, jednou jsem se po taky pídila, ale už si to moc nepa…
Titty:držím palečky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
25.1.10 11:17

Dandenko - to vypadá dobře. Já jsem ti chtěla zrovna napsat, aby ses tam koukla nebo někoho poslala na zvědy třeba ve čtyři odpoledne, kolik jich tam je a jestli se ještě dělá. Ono ty práce přes čas do večera jsou myslím kolikrát spíše důsledek „firemní kultury“ - kdo jde domů ve tři a neskučí tam ještě v pět, kolik má práce a jak nestíhá, není„in“, i když v řádné pracovní době zvládne to, co ostatní večerní skučivci. On stejně člověk dokáže intenzivně pracovat jen nějakou dobu, nevím, kdo by opravdu makal na počítači víc než 8h denně 5 dní v týdnu - něco jiného jsou samozřejmě nějaké nárazovky, nebo když má práci, kde střídá třeba počítač, jednání s klienty, cesty po úřadech… JInak hádám, že je to něco podle tvých představ a tu dosažitelnost atd. bys k tomu měla ještě jako třešničky na dortu. Držím palce.

Potápko - ještě DPH + soukromé používání - já to mám z „Poradce“ a „1000 řešení“, tam se podobný dotaz občas objeví. Jestli chceš, zkusím nějaký takový případ vyhrabat a ocitovat řešení. Jak říkám, já jsem se s tím zatím nezapletla, ono se to doteď týkalo prakticky jen dodávek (motorku jsem ještě nepotkala :-) a k těm měl prakticky každý ještě v rodině osobák, takže se to dalo hrát na 100% užívání pro podnikání. Teď s tím odečtem na osobáky to bude hádám aktuálnější téma.

Program POHODA - účtuje v něm kamarádka, ale podvojko, vy máte hádám DE? Kdyžtak písni přes SZ, zeptala bych se jí, jak by se na to tvářila.

Zdraví

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11821
25.1.10 21:44

Potápko, Evi, moc díky za vysvětlení toho paušálu na auto a DPH. :palec:

A ještě mě napadá - krácení DPH při soukr. používání auta - jak to můžou kontrolovat, že se auto používá i soukromě? Když teď už nemusí být kniha jízd… :nevim:

Dandenko, to vypadá pěkně s tou novou prací. Držím palce, ať tě z té současné včas pustí. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
25.1.10 23:27

Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, jestli si může kolegyně z práce odečíst od základu daně dvě životní pojištění. Obě pojištění splňují podmínky pro odečet, obě platí. Dohromady je to částka přes 5 tisíc. Loni jí prý mzdovka řekla, že jí může odečíst jen jedno.Mě se to jeví tak, že když si obě pojištění nezávisle na sobě platí a dohromady to není víc jak 12 tisíc, tak že jí to můžou odečíst. Díky za odpověď.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
10054
25.1.10 23:52

Jase - jasně že může, pokud splní podmínky.
Titty - blbě se tohle dokazuje. Ovšem teď když je paušál, dělám to takhle: je to jediné auto podnikatele? Pokud ano, krátím vše 20%. Má jich víc? Je jasné že 100% je firemní.
Jinak třeba u leasingů vše krátím poměrem služebních/soukromých jízd.
Dandelko - tak ať to dopadne.
Evalu - pokud okopčíš a pošleš budu jedině ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
26.1.10 06:52

Evalu: myslím, že jsi na to kápla. Sám velký šéf v té firmě mi řekl, že kdyby děvčata musela pořád dělat víkendy a přesčasy, je něco špatně.
Díky za podporu, jdu na to :roll:
JaSe: mám na to stejný názor jako Potápka. U těchto odpočtů snad platí limity a né počet pojištění. To máš jako (trochu jiný soudek) stavebko a státní podporu a následně odečet úroků atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ksdfskdfshl
26.1.10 21:10

JaSe - jdou odečíst obě
Titty - přibližně dtto Potápka. Ono mít v rodině jen jedno auto a nejet nikdy soukromně vypadá přinejmenším divně. Jinak důkazní břemeno je na poplatníkovi, ale dokazovat v tomto je samozřejmě problematické. Radši se přidržet principu opatrnosti a krátit.

Potápko, po něčem se podívám.

nepřihlášená Evalu

• Citovat
  • Upravit
JaSe
26.1.10 22:00

Ahoj holky,
děkuji za odpovědi. Myslíte, že je ještě možné podat dodatečné daňové přiznání za rok 2008 z důvodu, že kolegyni mzdovka loni při ročním zúčtování uplatnila jen jedno životní pojištění? Přiznám se, že se na daně zatím neučím, navíc chci začít nejdřív DPH, takže nejsem moc v obraze. Co nechytnu za letu, to nevím :lol: .

A ještě mám otázku na holky podvojky :lol: :lol: :lol: .
Náš úřad přešel od 1.1. na podvojné účetnictví podobné podnikatelskému. Je mi to bližší, než podvojné, které se dělalo do roku 2009, i když jsou tam specifika státní sféry. A o co mi jde. Potřebuju nějak přesvědčit kolegyni, která leta jede v účtování podle plateb (na náklady si tam fakt nehráli). Nevím, jak jí vysvětlit kurzové rozdíly, tedy to, že jedním kurzem fakturu v cizí měně přepočítám při pořízení a druhým kurzem tu samou fakturu zaplatím. Kurzový rozdíl chápe, ale chtěla bych jí nějak doložit, proč se jeden kurz bere v den vystavení faktury a druhý při úhradě. Proč nemůžu fakturu zaúčtovat bez kurzového rozdílu tak, že bych jí dala do účetnictví až při úhradě. Kde bych to našla? Někde v účetních standardech? Snad jsem to nenapsala moc zmatečně. Už nevím, jak bych jí to dokázala :zed: . Já to mám ze své letité praxe, ale kdyby to chtěl někdo ukázat někde v zákonech, tak nevím, kde to najít. Díky Jana

• Citovat
  • Upravit
11821
26.1.10 22:54

Evi, Potápko, vy jste zlaté, díky moc! :-D
Druhé auto v rodině je, takže to asi risknu.

Mě fakt mrzí, že s tou mojí účetní praxí (ač se tak hezky vyjímá v životopise) a současnými znalostmi tady nejsem schopná s ničím poradit a jen si chodím pro vaše rady. :think:

Dávali jsme včera to přiznání přes datovou schránku a po překonání nějakých technických problémů se zabezpečením to šlo! :potlesk: Tohle se mi líbí, moc fajn zjednodušení - z účetního programu rovnou na finančák a nemuset se při tom hnout ze židle. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
27.1.10 07:27

JaSe: ono záleží na interních předpisech. Možná by ti pomohl §24 odst.6. zákona o účetnictví, tam tě to odkáže na odst.2 a), kde se píše, že závazky se oceňují k okamžiku uskutečnění účetního případu, což v podvojku je okamžik přijetí faktury, ne její úhrada. Od toho okamžiku se o ní musí účtovat se vším všudy, tedy i přepočíst na českou měnu. Něco jiného by bylo, kdyby jste měli stanovený pevný kurz (my máme), vše přepočítáli jedním a na konci účetního období se vše přepočítá aktuálním k poslednímu prosinci. Jen např. převody mezi účty musím pracně přepočítávat, protože banka si samozřejmě převede z korunového účtu na eurový svým kurzem a naopak.
Těžko se to vysvětluje, chápu tě :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
27.1.10 20:21

SOS

Holky, právě jsem se zbláznila a kývla na nabídku PÚ. Kdysi jsem chodila na kurs, takže základy mám, ale to je asi tak všechno. Ale přebírám to po účetní, tak v tom nevidím zase až takový problém, kamarádka účtuje podvojko, takže bude při ruce.
Ale já netuším, kolik si za to říct peněz. Mají cca 150 dokladů měsíčně + 6 zaměstnanců. Kolik tak mám hodit do placu?
A ještě kdo máte jaký program na PÚ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
27.1.10 20:22

Jase - určitě můžete dát opravné přiznání - není problém. Už jsem to taky dělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11821
27.1.10 22:26

Potápko, cenu netuším, jedině si zkus spočítat, kolik času ti to může zabrat, kolik bys chtěla na hodinu a podle toho. :nevim:
Program mám Money S3, jsem s ním spokojená - ale zase moc toho od něj nepotřebuju, tak ani nevím, jaké má či nemá vychytávky. Co se týká ovládání, tak mi vyhovuje. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
28.1.10 00:21

Ahoj,
Potápko, pořiď si program Pohoda. Já jsem se s ním sice potkala jen na měsíc a to ještě v rámci kontroly účetnictví před závěrkou, ale známá, pro kterou jsem to dělala, si program moc chválila.Navíc oni mají i program na daňovou evidenci, třeba by byl chytřejší než naše účto2010. Navíc ten program není moc drahý.
Kolik si říct peněz,to je těžký, když nevíš, jak moc času Ti to zabere. Já bych to zkusila na hodinovku (třeba 350-400 korun) a podle času to pak přepočítala, že mi třeba měsíc trval 10 hodin, tak 4 tisíce. Já to tak dělám s dańovou evidencí, řeknu hodinovku, pak počkám, až zjistím, kolik času mi to zabere a je to docela dobrý.
Nebo zjisti, kolik měla ta účetní, od které to přebíráš.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat