Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7928
4.1.10 10:25

ahoj holky

Dandenko to je mi líto s tou firmou když to člověk vidí jak krachují firmy a tak no děs, hlavně když je človkě na mateřské nebo má děti tak si nemůže s práci moc vyskakovat. Kámošky co se teď po 3leté vracejí do zaměstnání ve směs mají smolíka, buď je firma v konkurzu nebo pro ně nemají místo.
Proto se účto chci co nejvíce naučit a tajně doufat, že až mi skončí mateřská i s prckem tak budu makat pro tchána. Snad firma nezkrachuje, ale už jí má přes 10 let a daří se jim. No i to se, ale může samo změnit.Tchán hrozně rád učí a vysvětluje jen je tady to, že nemá čas. Kromě účetnictví dělá ještě v Praze.

Dandenko moc držím palce ať něco najdeš :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
4.1.10 14:44

Holky, kdo už máte nastudováno, jak je to s paušálem místo knihy jízd? Mě se to nechce celý číst :wink:

Jo a jinak do nového roku pevné nervy a hromadu zdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
4.1.10 16:49

Tak o paušále som nedávno čítala a chápem to takto:
1. auto používané výhradne k podnikaniu - 5.000 mesačne (zahŕňa to pohonné hmoty a parkovné)
2. auto používané i na iné účely ako podnikanie - 4.000 mesačne, pričom aj ostatné výdaje okolo auta ako odpisy, poistné atď sa krátia a daňovo uznatelné sú len do výšky 80% výdajov.
Podmienka je, že auto može užívať iba podnikateľ. (Auto može, ale i nemusí byť zahrnuté v obchodnom majetku.)

Inak povedané, ak prejazdí mesačne viac, než cca 180 litrov benzínu, paušál sa nevxplatí.

Inak Dandenko, je to ťažké… Ja tiež zháňam klientelu, ale je pravda, že ja som len začiatočník, a ešte som doma s malou, tak sa nemožem sťažovať, že? Zatiaľ robím účto len zadarmo jednému o.s., manželovi a svojmu sro-čku… :-?

KAtty, je super, že tchán tomu rozumie, aspoň sa máš na koho obrátiť… :-)

• Citovat
  • Upravit
879
4.1.10 19:36

Paušál chápu stejně, ale mám tedy nejasnosti u plátců DPH - je jasné, že pokud chtějí DPH z dokladů za PHM, musejí mít doklady v evidenci DPH i evidenci jízd, ale nevím jestli je možná varianta paušál + odpočty DPH z PHM, přičemž je samozřejmě už nebudu uplatňovat pro účely daně z příjmu a knihu jízd vést musím.

Jo , a zajímalo by mně, jestli se budou časem řešit případy, kdy ten člověk používá auto třeba jen z 10%.

Eva

Potápko, SZ jsem četla těsně před Štědrým dnem, děkuju, už jsem měla rozepsanou i odpověď, ale nějak jsem nenašla klidnější chvilku to dokončit, takže se omlouvám za pozdní reakci.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
5.1.10 07:17

Holky díky za podporu. Beru to jako další výzvu naučit se něco nového. Účtuju celou a.s., ale chtěla bych se učit i jiné formy např. DE, příspěvkové org. atd. Věřím, že návrat po mateřské je těžší než přechod z firmy. Jen musím překousnout to, že jsem tady dala účto do pořádku k "obrazu svému " a teď… Před rokem se nabídky docela hrnuly, ale teď je to fakt bída. Rozhodím sítě a uvidím.
Přeji hodně sil do nového roku a trpělivost při louskání změn v legislativě :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
6.1.10 19:25

Ahoj, já se po sto letech zase ukazuju a mám dotaz z říše totálně jednoduchých. Účtuju podvojko, ale mám dotaz k jednoduchýmu účtu - pořád platí, že se zdaňují příjmy v rámci kalendářního roku? Tj. 1.1. až 31.12.? Nějak mám zafixováno, že kdysi dávno to bylo posunuto o 15 dní, aby se vyřešilo, že to někdo zaplatil třeba 31.12. a na účet dodavatele to dorazilo až začátkem ledna. Mám asi 5 faktur hrazených odběratelem 31.12. a na účet dodavatele to dorazilo 5.1. Oboje je FO a prohrabala jsem daň z příjmů a nikde to tam nevidím. Je to v zákoně o účetnictví? Nebo to víte z hlavy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
6.1.10 20:56

Dandelko - jak v práci? A já začínala pouze se 3 firmama, ty jsem účtovala rok a pak teprve se mi začala klientela nabalovat.
Janine - jé, to s tím 15. to platilo naposledy snad v roce 2000 :wink:, ale spousta lidí to má pořád tak nějak zafixováno.
V DE (jednoduché účto) platí, že do účetního roku patří vše zaplacené od 1.1 do 31.12.
Evalu - ty jsi mi posílala SZ? Nic nedošlo.

S tím paušálem - právě to DPH mě mate, jdu si stáhnout nové účto a uvidím, jestli tam nebude nějaké info. Hošani od Tichého se letos fakt vytáhli a nová verze účta už je ke stažení :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
7.1.10 07:04

Potápko díky za optání, zatím jsem tady, zatím ticho po pěšině. Peníze ale nejsou na nic, ani na platy a dluhy narůstají, je to zoufalý. Pár lidem byla doručena výpověď mezi svátkama. Čekám, že šéf hodí řeč a bude chtít podepsat dohodu. nechci předbíhat, uvidíme. Myslím, že bude potřebovat vyřešit, co s účtem. Zatím není nic ofiko, pořád se snaží získat úvěr, ale v této době je to pomalu nemožné. Nejhorší je, že nevíme, na čem jsme.
No nic, jdu nastavit nový rok a jedu dál…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
7.1.10 09:21

Potápko díky moc, já si říkala, že už to asi neplatí, ale nechtěla jsem riskovat, že to bude špatně a budu muset připravovat dodatečný DP. Takže odběratel si to dá do nákladů 2009 a dodavatel to zdaní 2010 vyšší sazbou :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
7.1.10 22:33

Janine - no asi tak :lol:
Dandelko - já myslím, že tam ještě chvíli vydržíš. Přeci jen, účetní tam bude potřeba až do konce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
7.1.10 22:57

Zdravím

všem do tohoto roku hlavně zdraví, pevné nervy a hodně účetních úspěchů.

Hodně,hodně dlouho jsem se neukázala. Všechny zdravím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
8.1.10 12:48

Potápko - neposílala, jen jsem ji měla rozepsanou, ale já mám teď jaksi problém něco v klidu dokončit (3 rušičky , 2 domácnosti, starosti s převodem školy, školky, bydliště atd atd. k novému bydlení, rozjíždějící se účto, k tomu turisti potřebují řešit spoustu věcí - dotace, evidence…- právě na přelomu roku) a k tomu našemu tématu jsem ti nechtěla posílat rozepsaný paskvil, to si nezaslouží. Pokusím se ti napsat příští týden.

Dandenko - to jsou pěkné nervy, ta nejistota. Ale jak psala Potápka, účetní je potřeba až do konce. A nějaká práce se pro ní najde vždycky. Já si opravdu pořád myslím, že se zbytečně podceňuješ - kdybych měla tvoji praxi v podvojku, tak si pískám a nesnažím se přidávat nějakou DE, neziskovky…, maximálně brousím znalost daní. Moje kamarádka šla na volnou nohu po MD asi před 3 lety, nabrala asi 2 větší a 2 menší firmy na PÚ a víc než dobře jí to uživí.

Potápko, písni, jak jsi pochopila ten paušál na auta a plátce DPH.

Ahoj Brum a Janine, to je dobře, že j¨ste tady, no leden … :-D

Zdraví Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
9.1.10 22:34
Evalu píše:
Paušál chápu stejně, ale mám tedy nejasnosti u plátců DPH - je jasné, že pokud chtějí DPH z dokladů za PHM, musejí mít doklady v evidenci DPH i evidenci jízd, ale nevím jestli je možná varianta paušál + odpočty DPH z PHM, přičemž je samozřejmě už nebudu uplatňovat pro účely daně z příjmu a knihu jízd vést musím.

Jo , a zajímalo by mně, jestli se budou časem řešit případy, kdy ten člověk používá auto třeba jen z 10%.

Evi už jsme na to v práci měli školení - je to tak, že pokud si plátce DPH chce uplatnit na vstupu DPH tak tu knihu jízd stejně vést musí.
U mých klientů se ten paušál vyplatí jen neplátcům DPH.
A navíc musí mít v účtu rozlišeno analyticky (pokud má více vozidel) účtenky za PHM a parkovné dle SPZ (prostě do jakýcho auta natankoval, a kde s ním parkoval)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
10.1.10 00:20

Evalu - chápu, já mám rušičku jen jednu a i tak nestíhám vůbec nic. Co přestala Rozárka chodit v poledne spát, tak to je něco.
Kniha jízd, paušál - chápu to stejně jako Alunka, plátce stejně musí vést knihu. V pátek jdu na školení, tak pak budu děsně chytrá :mrgreen:
Alunko - auta jsem rozlišovala vždycky. Jeden čas, jsem si dokonce vedla knihu tankování :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7928
10.1.10 14:11

ahoj holky jdu se zeptat nedělala některá nějaký kurz účetnictví v Praze nebo nevíte o něčem slušném dobrém za dobrý peníz??Dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat