Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
147
21.1.11 13:20

Kdysi jsem dělala v Ježek Účto, je to podobné? Nebyl to špatný program.
V účtování FO mi dělají starosti takové ty jejich platby SP, ZP, přehledy atd. Potřebovala bych si udělat takový přehled všeho, co je za rok potřeba a toho se držet alespoň ten první rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
21.1.11 18:42

Dandelko - Tichý a Ježek byla kdysi jedna firma. Ty programy jsou v podstatě totožné, jen Tichý je na DE a Ježek na účto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
14.2.11 09:32

OSVČ a DPČ

Ahoj, tak sa nám blížia dane, a ja zase idem k vám pre radu :-)

Robím PÚ kamarátovi OSVČ, (je zahraničná osoba, preto PÚ) učí AJ. okrem toho, že ho platili rôzne jazykové školy na faktúru, tak učil na DPČ na Gymnáziu. Sociálne si platil sám (samozrejme), zdravotnú poistku v ČR nemá, platil si v USA poistenie pre ČR, takže na zdrav. nič neodvádzal.
Lenže včera mi doniesol výplatné lístky z Gympla, a tam jednak vidím, že čo tam odučil za rok, bolo do 150 hodín, takže mu mohli spraviť DPP a neodvádzať zdravko ani soc. Aby som upresnila, z Gympla mu odvádzali zdravotné, ale on pritom v ČR zdrav. poistku nemá! Kam tie peniaze šli? Má na ne nárok, môže ich získať späť? A tiež som teraz zmätená s tými papiermi z Gympla, tam mu akože budú robiť daňové priznanie z toho, čo tam zarobil? (Bolo to zrejme vždy do 5000 mesačne - nedostali sa mi ešte všetky výplatné lístky) Alebo to mám ja nejako zahrnúť do daňového priznania, čo mu budem robiť ako OSVČ? A čo s tými platbami na OSSZ? Mám ich započítať do toho, čo mu budem vykazovať ja? Alebo si to oni nejak budú robiť zvlášť? On na OSSZ platil to, čo mal na rok 2010 predpísané, a keď sa tam priebežne informoval, či nič nedlhuje, tak tam nikde nevidel, že by na jeho účet išli platby z toho Gympla…

Mám v tom chaos, prosím, poraďte :-(

• Citovat
  • Upravit
147
17.2.11 12:43

příspěvková org.

Dělala nebo děláte některá účto v příspěvkové, popř. rozpočtové organizaci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
17.2.11 13:09
dandenka píše:
Dělala nebo děláte některá účto v příspěvkové, popř. rozpočtové organizaci?

Ahoj,
dělám OSS (organizační složku státu), ale to asi nepotřebuješ, že?

• Citovat
  • Upravit
147
18.2.11 07:58

Mám dělat účto malé obce, opravuji není to příspěvková, ale rozpočtová org. Ale dosud jsem účtovala jen PÚ společnostem. Tak nevím, jestli je to podobné s tím, obcí týkají, abych je mohla pročíst a naučit se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
18.2.11 13:13
dandenka píše:
Mám dělat účto malé obce, opravuji není to příspěvková, ale rozpočtová org. Ale dosud jsem účtovala jen PÚ společnostem. Tak nevím, jestli je to podobné s tím, obcí týkají, abych je mohla pročíst a naučit se.

No, je to podobné podnikatelskému, ale v některých záležitostech je to jiné i oproti nám a to jsem také rozpočtová organizace. Mám v práci dobrou knížku, která je pro územní a samosprávné celky. Koupila jsem si jí, když jsem ještě doufala, že tam bude hodně i k OSS (nebylo :pocitac: ). Tak když budeš chtít, tak Ti napíšu, jak se to jmenuje.

• Citovat
  • Upravit
147
18.2.11 22:27

OK, když tu práci dostanu, ozvu se. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11821
28.2.11 15:33

Mám dotaz, jestli jste se s tím už některá nesetkala:

Fyzická osoba - daň z příjmu - uplatnění nákladů % z příjmu

Manžel kamarádky je finanční poradce. Náklady si uplatňuje procentem z příjmu, pracuje na živnostenský list, dává si tedy 60%. Tato živnost je uvedená v příloze 4 živnostenského zákona.
Teď mu ovšem někdo z kolegů tvrdil, že by si měl uplatňovat jenom 40%.

Mně přijde, že když dělá na živnostenský list (a není řemeslník ani zemědělec), jasně spadá pod těch 60% - $7 odst.7 písm.b) Zákona o daních z příjmu.

Jenom ve mně hlodá, jestli náhodou nespadá pod $7, odst.1c příjmy z jiného podnikání podle zvláštních předpisů.

Nesetkaly jste se s tím? A nevíte, kdo např. spadá do toho jiného podnikání?

Moc díky! :-)

Příspěvek upraven 28.02.11 v 21:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
28.2.11 20:37

Nerozumím odkazu na § 7 odst. 2 písm.c) - tam je znalec, tlumočník apod. Pokud má ten člověk živnostenský list výslovně na činnost finančního poradce, měl by spadat pod § 7 odst. 1 písm. b) - příjmy ze živnosti.
Pokud vím, u finančních poradců je zmatek a řada z nich u činnost dělá bez živnostenského oprávnění. Odtud možná pramení pochybnosti o paušálu. Pokud na to ale ten živnosťák má, neřešil bych to.
Jinak - pod § 7 odst. 1 písm. c) spadají např. lékaři, advokáti, daňoví poradci, auditoři apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11821
28.2.11 21:39

Vetinari, díky za reakci. Ten odkaz měl být $7 odst.7 písm.b), opravím to v původním příspěvku, ať to není matoucí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
2.3.11 09:54

Titty - pokud maká na ŽL,tak 60%.

A s rozpočtovkama nemám zkušenost žádnou.
Jo a holky, nedělala jste některá předčasně ukončený leasing s odkupem?Potřebovala bych zkontrolovat výpočet, nějak se tam sekám na zůstatkové ceně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
16.3.11 08:17

Ahoj,

jsem účetní 10 let, ale dělala jsem PÚ ve velkých firmách (200 zam., 100 mil. obrat ročně). Jednu firmu jsem dělala externě i při prvním dítěti, ale při druhém jsem to vzdala. Tam to prostě nešlo dělat jen z domu, musela jsem trávit čas i ve firmě a s hlídáním problém. Takže teď jsem bez příjmu, ale finanční situace je taková, že musím začít zase něco dělat.

Daňovou evidenci jsem dělala jen okrajově, spíš pro rodinu a známé, ale snad se orientuji dobře. Neumím a nedělala jsem tedy mzdy.

No a teď bych chtěla sehnat nějaké živnostíky či menší firmy. Ale vůbec nevím, kde začít.

1. budu muset pořešit SW. Na daňovou evidenci mám MRP, ale bez mezd. Budu se muset mzdy naučit a něco na ně sehnat. V čem děláte mzdy? Máte součástí programu nebo zvlášť? Máte nějaký tip, samozřejmě levně?

2. Chci se poohlédnout po SW na PÚ(pro více firem). Co máte a kolik vás to vyšlo?

3. A největší problém - nevím, jak sehnat klientelu. Dát inzerát, objet menší firmy v okolí a nabídnout se? Dřív, když jsem ještě byla v práci, tak se mě občas někdo ptal, ale já jsem malé podnikatele nebrala, protože jsem práce (i peněz) měla dost. Ale teď jsem už skoro dva roky úplně mimo, takže sám určitě nikdo nepřijde. Jak sháníte nové klienty?

4. Jak stanovujete ceny. Byla jsem zvyklá na slušné peníze, ale to mi je jasné, že teď to bude o něčem jiném. Nicméně, co jsem tak koukala na netu na ceny účetnických firem, tak mi připadají směšné. Zpracování mezd nabízejí již od 100 kč za hlavu měsíčně, zpracování daňového přiznání + přehledy pro živnostíka už od 200 Kč. Přijde mi to strašně málo.

Jen tak pro orientaci dám modelový příklad, kolik byste si řekly.

Fyzická osoba, daňová evidence, čtvrtletní plátce DPH, 4 zaměstnanci, strojírenská (zámečnická) výroba. Čili pokladna, nákupy mat. na fakturu, vydané faktury, zpracování mezd, DPH + daň z příjmu a přehledy. Řekněme 50-60 dokladů/měsíc.

díky

Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
21.3.11 14:03

Zdravím Vás a prosím o radu někoho, kdo rozumí účtování v Money S3. Šéf mi dal haldu dokladů, které jsem si roztřídila a nevím čím začít :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
21.3.11 14:04

Ještě pro upřesnění a asi mě s tím pošlete někam, nejsem účetní, ale šéf je přítel mé dobré kámošky. Tak proto se mu na to nevy… Prosim pomoc jestli to jde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat