Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10054
15.3.12 21:52

Dandelko - ne snad, ale určitě. Jakmile zaplatíš nem. pojištění stáváš se OSVČ hlavní.
Ještě čtu, co Muffi - a to že je vyloučené těhu, je u ženský docela blbý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
520
16.3.12 07:09

Holky já Vám to dnes napíšu, platím cca 1200 měsíčně, ale mám tam vysoké úrozové pojištění kvůli motorce a dětem, tak jak dorazím z poradny napíšu kolik stojí jen to nemocenské.
Pokud jsi OSVČ jako vedlejší, nemocenskou si neplatíš - je to daň za to, že nemusíš platit minimální zálohy. Pokud bys chtěla být nemocensky pojištěna, musí mít OSVČ jako hlavní a platit zálohy.

S.

dandenka píše:
Mám stejnou otázku, kolik platíš měsíčně?Potápko, jako vedlejší snad ani nesmíš býd přihlášená k nem.pojištění, jinak se podnikání stává hlavní činností.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1078
16.3.12 11:43

Potřebuji poradit. je někdo kdo účtuje v Pohodě? Potřebuji radu ohledně úvěru na auto. Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
21.3.12 15:07

Prosím o radu, jak zjistím, jaké zálohy na DPFO bych měla platit? Nikde to nemůžu najít.

• Citovat
  • Upravit
11823
21.3.12 21:25

Zálohy - Zákon o daních z příjmů, $38a

http://business.center.cz/…j/cast3.aspx

:D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
24.10.12 07:40

auto v podnikání

Potřebovala bych poradit jak vyřešit auto. Manžel podniká v řemeslnné činnosti, auto nemá v majetku, PHM nedává do nákladů. Jak nejlépe uplatnit náklady na auto? Pokud bude dělat cesťáky, SD se bude počítat na dny nebo měsíce, kdy se používá ( a vést knihu jízd??:-( ). Když vloží do majetku, můžeme použít paušál 4000/měsíc. Nebo uplatnit celý výdajový paušál, ale potom nevím přesně, jak na tento způsob přejít ze skutečných výdajů a naopak? Znamená to přihlásit se k SD ve všech případech? Děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
24.10.12 08:05

@dandenka - přihlásit se jako plátce SD, platit normálně roční částku a uplatnit si 4000,–/měsíčně paušál. Není podmínkou, že auto musí být vloženo do OM.
Podle mě je tohle nejjednodušší cesta za předpokladu, že nenajezdí hodně kilometrů.
A není manžel náhodou paušalista? Nebo účtujete skutečné výdaje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
25.10.12 07:20

Potápka: Za 2011 jsme dělali skutečné výdaje. Bylo to výhodnější, protože byl ještě zaměstnán. Teď od 1.2. je OSVČ hlavní a má dost výdajů za materiál. Zákonodárci straší se snižováním paušálů a nevím, co všechno obnáší přechod z jednoho na druhé, tak se do toho raději nehrnu. Snad se musí hlásit na FÚ, že chceme uplatnit paušál?? Co se závazky a pohledávkami…
Mohla bych auto vložit za symbolickou cenu, je 12 let staré a potom všechny výdaje za opravy a drobné nákupy taky použít. Ještě se zeptám, máme dvě auta, obě napsané na mě, což nevadí. Jedno je však starší s větším obsahem a druhé mladší s menším. Je tedy rozdíl v SD. Jaké použít?
Děkuji, je to trochu zmatené, ale nemám v tom nějak jasno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
25.10.12 18:54

Ten přechod je docela v pohodě. Kdyby jsi letos chtěla dělat paušál, tak dáš přiznání za 2011, kde dodaníš závazky a pohledávky a to je vše. Penále se z toho neplatí.
Na FÚ nic hlásit nemusíš, záleží na tobě, jak se rozhodneš.
Auto by jsi mohla vložit do podnikání v ceně obvyklé - stačí si nechat napsat nějaký papír z autobazaru a v té ceně to tam vložit a odepisovat. Plus samozřejmě veškeré výdaje do nákladů. Jen by bylo dobré si to propočítat, jestli se to vůbec vyplatí.
A když už, tak bych dala do účta to, kde předpokládáš větší opravy a náklady na provoz.
A SD budeš platit ty, jako majitel auta - na to bacha, spousta lidí to tak nedělá. Jako není to žádná tragedie, ale…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
26.10.12 18:28

Potápka Díky moc, napsala jsi to stručně a srozumitelně. Pohledávky ani závazky nebyly, vše bylo hotově, tedy co se týká podnikání. Napadá mi mzda (byl zaměstnaný), ale to tam snad nepatří.

Když to shrnu: nevložím auto do majetku, zaplatím SD a uplatňuji buď 4000,– paušál (nevedu knihu jízd)nebo účtenky (vedu knihu jízd) a nedávám opravy ani jiné náklady do výdajů.
Uf :roll:

Ještě jsem musela pořešit materiál. Vedu střediska, na které dávám všechen mat. na jednotlivé zakázky. Kromě drobného - šroubky atd. Nemusím tedy vést sklad. Je to zakázková výroba, co zakázka, to určitý materiál. Na konci roku nechám trochu zásob v malé částce.
Co ty na to? Je to tak OK?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
27.10.12 08:02

@dandenka - tak to je pohoda, to můžeš přejít na paušál a nic nedělat. Takhle to mám taky u jednoho kolouška. Všechno má hotově, takže se až na konci roku rozhodujeme, co je lepší - i vzhledem k zálohám na OSSZ, ZP.

ad auto - přesně tak.

Zásoby - to u manžela? ty bych neřešila a nenechávala nic. Však to spotřebuje na zakázku. To že mu zbudou 4 šroubky je jako nic. Jiná věc by byla, kdyby nakoupil materiál v prosinci a dělal to až v lednu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
29.10.12 18:14

@Potápka - kdyby měl zakázku z prosince na leden, potom bych dala do zásob hodnotu pořízeného materiálu nakoupeného v prosinci?

Ještě prosím o tip. Používám hodně šablony na Business center.cz, ale jsetli máte někdo zkušenost s dobrým programem na DPFO s přehledy???
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
30.10.12 08:37

@dandenka - no buď, nebo vyfakturovat v prosinci, nebo udělat zálohovou fakturu.
Musí prostě nakupovat tak, aby byl bez zásob :))))
A přiznání já si dělám v účtu Tichý, mám tam všechno, co potřebuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
2.11.12 14:19

@Potápka Jo, jo, takže když bude mít nakoupíno, udělá zálohovku, materiál tedy spotřebuje na rozdělanou zakázku.
Musí se dělat kalkulace na zakázku, aby se popř. dokázalo, jak byla počítaná marže? Většinou je rozpočet, ale také ne pokaždé. Potom se cena jen určí na základě nakoupeného mat. a přičte se práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3292
5.1.13 17:25

Omlouvám se, že se Vám tady vkrádám jako vetřelec, ale potřebovala by jsem poradit.
Přítel je automechanik a založil si živnost, všechno máme vyřízeno, jen nevíme jak na fakury…máme si schovávat paragony za nákup materiálu a fakturovat za materiál a za práci a nebo jen za práci a paragon za materiál dávat k faktuře-přeci jenom nakupujeme materiál s DPH…jsem z toho jelen, prosím radu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat