Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Kobea
8.4.14 19:48
@dandenka píše:
Ahoj holky, jdu na radu :roll:
mám nabídku účtovat cestovní kancelář a restauraci (jeden majitel). Máte některá s tímto zkušenost? Musela bych si udělat ŽL nebo př. na dohodu. Mohla bych poprosit o vzor smlouvy na zpracování účetnictví (do zprávy, pošlu email adresu)? Rozhoduji se, jestli do toho jít. Potřebovala bych hodně rad:-)

Ahoj,
já jsem dělala hospodu (asi čtvrtá cenová :). Příjmy byly tržby, výdaje skutečné (za pivo, alko a nealko, cigarety, sušenky, zmrzliny, uzeniny a pečivo - jen jako občerstvení, žádné vyvařování). Pán se velmi rychle stal plátcem DPH. Musel se dohlašovat dodatečně, to byl tenkrát průšvih. Já už bych hospodu nevzala.
Zásoby jsme dělali způsobem „B“, tedy vše do výdajů (měl daňovou evidenci) a na konci roku dělal inventuru.
S cestovkou žádné zkušenosti nemám.
Já dělám momentálně jednu DE, jedno s. r.o., jedno občanské sdružení a kopu paušalistů. Jinak jsem zaměstnaná jako účetní ve státní organizaci.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
8.4.14 19:50

Jinak jsem tady staronová. Znám Evalu - v roce 2008 jsi mi doporučovala Účto, byla jsem u Tebe doma, ještě, než jste se přestěhovali. A Ty jsi byla u nás (mám dvojčata, teď už na ZŠ). Mám změněný nick, z důvodu problémů s exmanželem.
Takže se pokusím přispět svou troškou do mlýna :kytka:.

• Citovat
  • Upravit
147
9.4.14 07:40

@Kobea V sobotu jedu vyjednávat:-) Uvidím, co na mě „vybalí“, kolik toho bude, pak se rozhodnu. Účtovala jsem hospody, ale v účetní firmě, kde si to šéfoval majitel. Cokoli tedy bylo nejasné, měla jsem za kým jít. Z toho mám strach, že něco zanedbám. Byla by to asi fuška, ale chtěla bych do toho jít.
Jen musím vyřešit program. Používám Money S3 na DE. Podvojko jsem zatím nepotřebovala. Uvažuji, že si přikoupím modul. Mám také zkušenosti s Cézarem, což je podobné Účtu, je to také DOS a má přehledné výstupy.
Příští týden dám vědět, jak to dopadlo. Jestli kývnu, budete mi tady mít často :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
9.4.14 10:54

Ahoj Dandenko,

jdi do toho, ať nám to tu trochu obživne :D. Ne, to je vtip. Ale jestli se ti zdají solidní a až uvidíš jejich papíry, alespoň trochu v pořádku, ber to.

ŽL s tvojí praxí není problém, ale jestli jseš zaměstnaná v oboru, měl by souhlasit s tvojí další činností zaměstnavatel. Smlouvu o vedení účetnictví bych s takovouhle větší firmou uzavřela, holky ti s ní jistě poradí nebo se dá vygooglit. Dala bych tam určitě, co přesně máš dělat a za co ručíš, k čemu máš přístup, popř. hmotnou zodpovědnost, aby pak po tobě nechtěli třeba hafo administrativy, která s účtem nemá nic společného nebo tě neobviňovali ze zanedbání něčeho, o co se měli postarat sami. Já smlouvy nemám, mám malé lidi. A neboj se, vždycky to nějak jde, ty máš pořád obavy, já si to pamatuju už od dřív. Když nezkusíš, k ničemu novému se nedostaneš. A ne aby ses podcenila finančně, ono vždycky spoustu práce strávíš nějakým hledáním informací a vicepracemi, které nejsou v ceníkách.

Ahoj Kobea - J. - jak se máš? děti už hádám ve škole? rodina koukám pořád to samé? Bydlíte pořád v domečku? Dlužím ti myslím pořád obídek.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11816
9.4.14 10:56

@dandenka držím palce, ať to vyjde. :) Money S3 na podvojné používám, docela se mi líbí.
Mně se v posledních dvou týdnech sešly nabídky od tří lidí, abych jim dělala účto. A to jsem vůbec nic nesháněla. Tak uvidím, jestli to vezmu, ale asi by to byla DE, tu neznám vůbec. Ve škole jsme se to učili ještě jako jednoduché účetnictví, ani nevím, jak moc je to podobné. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
9.4.14 13:07

@Evalu Díky moc za podporu. Prokoukla jsi mi, už můj „exšéf“ mi říkal, že se bojím té odpovědnosti a měl pravdu, vím to. Teď jsem ale zase trochu dál a chuť jít do toho. A s vaší pomocí :mavam: Je možné sem vložit vzor smluvy? Potom prosím, jestli budeš mít náladu, jen to okoukni (mzdy odstraním, ty nebudu dělat)… "
„@Kobea“ a ostatní - prosím i vás o „cenzuru“ nebo vzor (pokud sem jde někam vložit).
@Titty Pokud ti to nebude vadit, ráda bych případně o Money diskutovala. Dala jsem dotaz na jejich portál, jakou mám možnost rozšířit program. DE vedu manželovi během roku a na konci srovnám, co se vyplatí, jestli skutečné výdaje nebo paušál. Takže taky s něčím poradím. V účetní firmě jsme měli hafo DE a hlavně hafo „krabic s účtenkami a fakturami“ den před DPH :pocitac:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
9.4.14 13:19

Dandenko, já jsem do goooglu zadala „smlouva o vedení účetnictví“ a vypadlo na mě tolik odkazů, že jsem se jima ani neprobírala, zkus se do toho podívat. pak můžeme s holkama zkonzultovat. Jak jsem psala, já smlouvy nemám, jen si vždycky při předání nechám podepsat od klienta takové prohlášení, jako že mi předal všechno kompletní, souhlasí se způsobem uplatnění výdajů, vypíšu tam neuhrazené pohledávky a tak…

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
9.4.14 13:47

@Evalu Jj, koukala jsem na google, dám něco dohromady a přiběhnu… Možná by byla taky DPP. Nevím, jak si to zatím představuje. Předávací protokol je dobrý, to je fakt, dělali jsme ho vždy na konci roku. Předpokládám, že toto děláš při každém předání…
Víš, já mám asi pořád pocit, že mi chybí VŠ a dost věcí se doučuji (učíme se celý život:-))

@Titty asi zase začíná být málo účetních:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
9.4.14 15:42

Dandenko, s VŠ si hlavu nedělej, sama o sobě není k ničemu, snad přece jen trochu k tomu sebevědomí, to je pravda, a v mém případě k tomu, aby si člověk lépe uvědomil, že ví, že nic neví, jako středoškolák jsem na tom byla po téhle stránce lépe. Člověk, který se průběžně doučuje praktické dovednosti, je na tom minimálně v účetnictví určitě lépe než čerstvý absolvent.

A kolik by ti dali na tu DPP? Já mám zkušenost u svojí kamarádky, že rozdíl mezi ŽL a klasickým zaměstnáním byl asi 3× ve prospěch ŽL, což by odpovídalo nákladům na pracovní místo, takže firma (u ní církev) je na tom lépe (dovolená…) a ona nakonec také, tolik z těch peněz by jinak neviděla.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
9.4.14 18:49

@dandenka Já taky používám MoneyS3, jak na DE, tak na účetnictví. :-) Ráda poradím, jestli budu vědět :-)

@Titty Vítej!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
9.4.14 20:38
@Evalu píše:

Ahoj Kobea - J. - jak se máš? děti už hádám ve škole? rodina koukám pořád to samé? Bydlíte pořád v domečku? Dlužím ti myslím pořád obídek.

Ahoj :mavam:.
Na oběd už jsem zapomněla, ale to nevadí.
Bydlíme pořád na stejném místě, jen to tu vypadá o něco lépe (ani nevím, kdy jsi u nás byla, ale může to být někdy rok 2009?).
Jinak jsem si všimla, že jsi tu hodně dlouho nebyla (myslím emimino, nejen tuhle diskuzi). Pak jsem viděla, že jsi zpátky (ale to bude tak rok, dva, ne?). Chtěla jsem se Ti ozvat, ale nějak jsem to nestihla :think:.
Děti jsou ve druhé třídě, jezdí do Prahy na jazykovku.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
9.4.14 20:40

Já dělám v programu Pohoda. Koupila jsem to v roce 2010 kvůli podvojku a od roku 2012 jsem si dokoupila DE a převedla tam OSVČ.

• Citovat
  • Upravit
11816
9.4.14 23:29
@dandenka píše:
@Titty Pokud ti to nebude vadit, ráda bych případně o Money diskutovala. Dala jsem dotaz na jejich portál, jakou mám možnost rozšířit program. DE vedu manželovi během roku a na konci srovnám, co se vyplatí, jestli skutečné výdaje nebo paušál. Takže taky s něčím poradím. V účetní firmě jsme měli hafo DE a hlavně hafo „krabic s účtenkami a fakturami“ den před DPH :pocitac:.

Ráda prodiskutuju, co budu vědět. Ale zase tak moc toho není - nedělám sklad ani mzdy, ze všech variant, pokud jsou na výběr, vždycky vybírám tu nejjednodušší (i když by občas byla o něco správnější jiná :oops: ).

Jo a s VŠ jsi o nic nepřišla, co se účetnictví týká. Jak psala Evalu, po maturitě jsem na tom byla mnohem líp (ohledně praktických věcí), než po všech zkouškách na VŠ. Jedině daně jsem se tam naučila víc, protože jsem na ně dělala diplomku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11816
9.4.14 23:31

@dandenka jo a jestli se pustím do DE, budu se tu ptát i na naprosto základní věci, jsem už po těch letech úplně mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11816
9.4.14 23:31
@Titty Vítej!

Díky! :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...