Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2
19.3.14 16:17

Ahoj holky,
i já mám příspěvek. Několik let jsem dělala jen finanční účetní a k tomu jsem udělala kurz účetnictví pro podnikatele. Teď jsem na mateřský a ráda bych začala pracovat a samo z domova, což je problém. Nikdo mě nechce. Jo a ten kurz je úplně k ničemu, ještě nikdy mi v hledání práce nepomohl a když nemám praxi na pozici samostatné účetní nikdy se ofiko k účetnictví nedostanu.
Máte nějakou radu jak z toho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
20.3.14 07:53

@fafík možná by bylo lepší nechat se zaměstnat a postupně si vybudovat klientelu jako vedlejšák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
20.3.14 13:12

Nejspíš mi nic jiného nezbude, tak budu muset ještě rok počkat doma na mateřský a pak se pokoušet o něco dalšího.
Děkuji @dandenka za příspěvek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
20.3.14 13:23

@fafík taky jsem měla takové představy, ale…pár živnostníků neuživí a na velké firmy si netroufnu:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
21.3.14 17:41

Dandenko - mfcr jsem nezkoušela, ale určitě tím nic nezkazíš, v nejhorším neodpovědí. Nebo to popiš sem nám :D.

Ta druhá část dotazu - ono je problém, že nikde není definována „nahodilá činnost“ spadající do par. 10 ZDP a „pravidelná činnost“, na kterou by už mělo být OSVČ, takže lidé, kteří se pohybují na hranici, si nemohou být nikdy jisti, jak by se posuzovali oni. Je to na každého odpovědnosti, žádnému takovému člověku nemůžeš říct tak nebo onak a zaručit správnost. Příjmy by samozřejmě přiznávat měl, pokud nejsou řešeny např. DPP nebo DPČ, otázka je, jestli v par. 10 nebo 7 ZDP. Doklad - správně by samozřejmě měl evidovat příjmy, v praxi záleží, jestli ho po něm chce příjemce služby. S OSVČ by měl samozřejmě více starostí, ale zase se dají uplatnit paušály…víc mě nenapadá, kdyžtak se ptej.

Fifík - já začínala pře cca 15 lety a šlo to hodně pomalu, a to byla lepší doba, klienti se hledají z 80% přes známé, zbytek přišel na ceduli na vratech. Dnes to má začátečník těžké.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
21.3.14 17:42

Jinak při zaměstnání se může bez podávání DP přivydělat 6000,– za rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
347
26.3.14 20:27

Kdo účtuje podvojně v MRP? Akutně potřebuji poradit.

MRP - akutně potřebuji poradit. Holky, účtujete nějaká v MRP? (Univerzální systém)…nemůžu se servat teď při uzavírání účtů se ztrátou…potřebovala bych postup co všechno udělat… už jsem vymýšlela několik způsobů, ale vždycky mi to v tom novém roce napíše, že to nemůže zapsat počáteční stavy, protože rozvaha se nerovná… už z toho šílím, help please!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
2.4.14 11:43

Neznám, ale zkus napsat nebo zavolat výrobci, třeba u nás (účto) mají nějakou poradnu po telefonu právě když potřebuješ pomoct se softwarem.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
8.4.14 07:35

účto

Ahoj holky, jdu na radu :roll:
mám nabídku účtovat cestovní kancelář a restauraci (jeden majitel). Máte některá s tímto zkušenost? Musela bych si udělat ŽL nebo př. na dohodu. Mohla bych poprosit o vzor smlouvy na zpracování účetnictví (do zprávy, pošlu email adresu)? Rozhoduji se, jestli do toho jít. Potřebovala bych hodně rad:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
8.4.14 07:53

@dandenka Jé supr, gratuluju! :palec:
Na ŽL potřebuješ doložit pár let praxe, a vzdělání, je to vázaná živnost.
„Činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence
a) vysokoškolské vzdělání a 3 roky praxe v oboru, nebo
b) vyšší odborné vzdělání a 5 let praxe v oboru, nebo
c) střední vzdělání s maturitní zkouškou a 5 let praxe v oboru, nebo
d) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci pro příslušnou pracovní činnost vydaný zařízením akreditovaným podle zvláštních právních předpisů, nebo zařízením akreditovaným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, nebo ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována, a 5 let praxe v oboru“

Jakmile jsem to dodala, ŽL už bylo snad na počkání.
Jinak já nemám na zpracování účetnictví smlouvu :oops:, prostě každý měsíc pošlu fakturu.. takže s tím bohužel neporadím. (ale klidně se ráda do nějaké smlouvy podívám… :-) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
8.4.14 08:07

@J_Doe Díky :)
mám 10 let praxe a SŠ, takže ŽL není problém. Vždy jsem ale byla zaměstnaná, nikomu sama účto nedělám, jen manželovi a tam toho moc není, používám paušál. Možná do toho půjdu, když se domluvíme, ale nejdřív si projdu, co tam všechno má. Na co si dát pozor? Na co se zaměřit? Starost mi dělají zásoby, s tím nemám moc zkušenost, např. jestli je lepší víc zásob nebo míň, zásoby na skladě atd…takové ty vychytávky, co se střílí od boku :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
8.4.14 08:30

@dandenka Tak se zásobami moc neporadím, to znám jenom teoreticky :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
8.4.14 10:19

@J_Doe No, mě už se i ta teorie vytrácí…
Bude toho ale určitě víc, od DPH, majetek až do přiznání… Dělám v tom, ale nikdy ne sama:-( Začínám panikařit…
Ty děláš na ŽL? Smlouvu tedy žádnou nemáte podepsanou a jen fakturuješ? Nevím ani, jakou bych měla nadhodit cenu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
8.4.14 14:08

@dandenka nepanikař. :-) Žádná kaše se nejí tak horká… :-)
Já bych utevřela učebnice, zopákla to. Nebo na uctovani.net je možnost si to připomenout, a je tam i pár testů :-) A taky - oni už nějak účtují, tak možná mají nějaké zaužívané postupy, a ty akorát do toho vpluješ.

Já mám s. r.o. (dlouhá historie, nakonec mi zůstalo na účtování), když jsem se dohadovala s tím o. s., co teď účtuji, tak jsme se bavili o pevné ceně - není to pro mě výhodné, ale já jsem začínala po mateřské, oni si nemohou dovolit dražší účetní…
Ale jinak zkus se podívat, kolik si účtují jiní - většinou je to cca 20,–Kč za položku v účetním deníku, 150,–kč za mzdu, atd.. Vygoogli pár cenníku, a podle toho si udělej svůj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
8.4.14 14:29

Spoustu užitečných rad najdeš i v diskuzi na bussines.center.cz
Jak to tak vypadá, tak asi taky budu v této oblasti znovu začínat :-) Ale já to znám teda spíše teoreticky než prakticky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat