Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Tina1002 účtuji kromě o. s. taky s. r.o., zásadní rozdíl tam nevidím. Samozřejmě, o. s. má trochu jinou osnovu, ale to můj SW zvládá
Taky výsledovka pro FÚ je jiná, u o. s. se sleduje rozdělení na hlavní a vedlejší činnost, neporovnává se aktuální a předchozí období, jako u s. r.o.
Nevím, jak funguje STEREO, já mám MONEY, a tam bylo trochu víc nastavování s tím, že se musí zvlášť sledovat ta hlavní a vedlejší činnost, tak to zkus zjistit, jak to ten tvůj SW má. Já jsem si musela v účetní osnově přidat účty nastavené jako na hospodářskou činnost, aby pak správně vyjížděly tiskové sestavy (na hlavní a hosp. činnost), i tak jsem ale pak dávala ručně dohromady dvě sestavy, protože dát do jedné tabulky hlavní i hosp. to prostě neumělo.
Na dary podávám taky daňové přiznání, to se musí, i když jsou osvobozené. Pro osvobozené dary je trochu jiný tiskopis. Prostě přiznat se musí
My máme darců hodně, tak jsem po domluvě se správkyní doplňovala jen normální excelovskou tabulku se jmény a částkami, protože do tiskopisu by se to nevešlo.
200 zápisů za rok je pohoda
Já mám teď v účetním deníku přes 3000 řádků ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky za názor, já vím, 200 je pohoda, proto to asi zkusím, dívala jsem se do
programu a s neziskovkama to počítá (výsledovka, rozvaha), účtový rozvrh si
ev. přizpůsobím analytika, hlavně jsem teď chtěla o tom něco málo vědět, než
se na to půjdu podívat a budu mít konkrétní informace. Ještě jednou díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
nevíte některá - podnikatel prodává nedoodepsané auto, při nákupu odečetl DPH, má ho 3,5 r?
Příjmovka je mi jasná, ale u DPH byla nějaká změna už tedy před lety, jak je to teďka?
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jestli prodává z obchodního majetku tak prodej s DPH a odvést, jestli nejdříve
vyřadí z OM, tak se krátí koeficientem (vrací) uplatněný odpočet DPH podle počtu neodepsaných let a celkové doby odepisování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dík, Tino - není ten odpočet při vyřazení z majetku z reprodukční ceny? Tohle by tedy bylo výhodnější, je to skoro odepsané, takže by vracel minimum. Můžeš mě nasměrovat na paragraf?
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evalu
Ahoj, původně jsem uvažovala o §78 ZDPH, ale máš pravdu, spíše to bude §
36 odst. 6 písm. a) ZDPH, takže u auta cena stanovená ke dni vyřazení z OM např. autobazarem. Pak když prodá tak již bez DPH a zdanit v § 10.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem se v tom vrtala a obávám se, jestli to nebude oboje - pokouším se to někde najít, ale je to docela oříšek. Nevěděl byste někdo přesně? Opakuju, že se jedná o prodej automobilu u plátce, který pořídil před cca 3mi lety, uplatnil odpočet a teď se ho chce zbavit. Buď prodat přímo nebo spíš jít přes vyřazení do OV a zdanění v par. 10 ZDP. Problém je s vyřešením DPH.
Děkuju, Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak moc zpětně můžu zaúčtovat přijatou fakturu? Ve firmě se našlo několik nezaúčtovaných faktur z října loňského roku. Můžu je dát do letošního roku, včetně nároku na odpočet DPH?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Titty Myslím, že 3roky, ale raději si počkej zda to někdo potvrdí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nárok na odpočet DPH je 3 roky. Co se daně z příjmů týká, pak záleží na tom, zda vedete účetnictví nebo evidenci, zda máte schválený hospodářský výsledek, odevzdané přiznání, atd. A také o jak vysokou částku se jedná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radka101 @Hanula1212 moc díky za odpověď. ![]()
Firma vede účetnictví, výsledek je schválený, přiznání podané už v březnu. Částka je nakonec dost nízká, přes 7000,– základ, cca 1500,– DPH. Firma měla za loňský rok ztrátu, takže by šlo o uplatnění odpočtu DPH.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 Prosím tě, ještě čistě teoreticky, pokud se mezitím měnila sazba DPH, tak se uplatňuje sazba podle toho, co je na starém dokladu, že? A pak v přiznání k DPH se to píše kam? Díky!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Titty tak opravit nedaňově, bez dodatečného, pokud nechcete podávat dodatečné a zvyšovat ztrátu. Odpočet DPH si klidně uplatněte v aktuálním zd. období.
@J_Doe to nevadí, že se změnila sazba. Ve formuláři máš v názvech řádků jen snížená sazba a základní, takže můžeš uvést plnění jak se sazbou 20%, tak to které má 21% DPH. Jen pokud by se jednalo o vyšší částky (např. v jednom řádku základ 10000 + 20% 2000 a 1000000 + 21% 210000) tak se možná FÚ zeptá, zda je to v pořádku a nemáte tam chybu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit