Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7
14.4.14 11:56

@Evalu

díky já to budu muset vzít zgruntu, ale něco už nasávám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
14.4.14 12:04

@Tina1002 účtuji kromě o. s. taky s. r.o., zásadní rozdíl tam nevidím. Samozřejmě, o. s. má trochu jinou osnovu, ale to můj SW zvládá :-) Taky výsledovka pro FÚ je jiná, u o. s. se sleduje rozdělení na hlavní a vedlejší činnost, neporovnává se aktuální a předchozí období, jako u s. r.o.

Nevím, jak funguje STEREO, já mám MONEY, a tam bylo trochu víc nastavování s tím, že se musí zvlášť sledovat ta hlavní a vedlejší činnost, tak to zkus zjistit, jak to ten tvůj SW má. Já jsem si musela v účetní osnově přidat účty nastavené jako na hospodářskou činnost, aby pak správně vyjížděly tiskové sestavy (na hlavní a hosp. činnost), i tak jsem ale pak dávala ručně dohromady dvě sestavy, protože dát do jedné tabulky hlavní i hosp. to prostě neumělo.

Na dary podávám taky daňové přiznání, to se musí, i když jsou osvobozené. Pro osvobozené dary je trochu jiný tiskopis. Prostě přiznat se musí :-) My máme darců hodně, tak jsem po domluvě se správkyní doplňovala jen normální excelovskou tabulku se jmény a částkami, protože do tiskopisu by se to nevešlo.

200 zápisů za rok je pohoda :-D Já mám teď v účetním deníku přes 3000 řádků :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
14.4.14 12:54

@J_Doe

Díky za názor, já vím, 200 je pohoda, proto to asi zkusím, dívala jsem se do
programu a s neziskovkama to počítá (výsledovka, rozvaha), účtový rozvrh si
ev. přizpůsobím analytika, hlavně jsem teď chtěla o tom něco málo vědět, než
se na to půjdu podívat a budu mít konkrétní informace. Ještě jednou díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
28.4.14 14:48

Ahoj holky,

nevíte některá - podnikatel prodává nedoodepsané auto, při nákupu odečetl DPH, má ho 3,5 r?

Příjmovka je mi jasná, ale u DPH byla nějaká změna už tedy před lety, jak je to teďka?

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
30.4.14 15:02

@Evalu

jestli prodává z obchodního majetku tak prodej s DPH a odvést, jestli nejdříve
vyřadí z OM, tak se krátí koeficientem (vrací) uplatněný odpočet DPH podle počtu neodepsaných let a celkové doby odepisování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
7.5.14 17:52

Dík, Tino - není ten odpočet při vyřazení z majetku z reprodukční ceny? Tohle by tedy bylo výhodnější, je to skoro odepsané, takže by vracel minimum. Můžeš mě nasměrovat na paragraf?

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
9.5.14 14:11

@Evalu
Ahoj, původně jsem uvažovala o §78 ZDPH, ale máš pravdu, spíše to bude §
36 odst. 6 písm. a) ZDPH, takže u auta cena stanovená ke dni vyřazení z OM např. autobazarem. Pak když prodá tak již bez DPH a zdanit v § 10.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
12.5.14 11:19

Já jsem se v tom vrtala a obávám se, jestli to nebude oboje - pokouším se to někde najít, ale je to docela oříšek. Nevěděl byste někdo přesně? Opakuju, že se jedná o prodej automobilu u plátce, který pořídil před cca 3mi lety, uplatnil odpočet a teď se ho chce zbavit. Buď prodat přímo nebo spíš jít přes vyřazení do OV a zdanění v par. 10 ZDP. Problém je s vyřešením DPH.

Děkuju, Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11834
25.6.14 09:58

Jak moc zpětně můžu zaúčtovat přijatou fakturu? Ve firmě se našlo několik nezaúčtovaných faktur z října loňského roku. Můžu je dát do letošního roku, včetně nároku na odpočet DPH?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5702
25.6.14 10:00

@Titty Myslím, že 3roky, ale raději si počkej zda to někdo potvrdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8513
25.6.14 18:27

Nárok na odpočet DPH je 3 roky. Co se daně z příjmů týká, pak záleží na tom, zda vedete účetnictví nebo evidenci, zda máte schválený hospodářský výsledek, odevzdané přiznání, atd. A také o jak vysokou částku se jedná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11834
4.7.14 09:05

@radka101 @Hanula1212 moc díky za odpověď. :)
Firma vede účetnictví, výsledek je schválený, přiznání podané už v březnu. Částka je nakonec dost nízká, přes 7000,– základ, cca 1500,– DPH. Firma měla za loňský rok ztrátu, takže by šlo o uplatnění odpočtu DPH.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
4.7.14 09:11

@Hanula1212 Prosím tě, ještě čistě teoreticky, pokud se mezitím měnila sazba DPH, tak se uplatňuje sazba podle toho, co je na starém dokladu, že? A pak v přiznání k DPH se to píše kam? Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8513
4.7.14 15:49

@Titty tak opravit nedaňově, bez dodatečného, pokud nechcete podávat dodatečné a zvyšovat ztrátu. Odpočet DPH si klidně uplatněte v aktuálním zd. období.
@J_Doe to nevadí, že se změnila sazba. Ve formuláři máš v názvech řádků jen snížená sazba a základní, takže můžeš uvést plnění jak se sazbou 20%, tak to které má 21% DPH. Jen pokud by se jednalo o vyšší částky (např. v jednom řádku základ 10000 + 20% 2000 a 1000000 + 21% 210000) tak se možná FÚ zeptá, zda je to v pořádku a nemáte tam chybu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
4.7.14 16:28

@Hanula1212 Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie