Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Evalu píše:
Děvčata, poraďte:Klientka koupila byt, chce ho pronajímat a uplatňovat skutečné výdaje.
Byt je OV. Zaplatila na zvláštní smlouvu 70 000,– za zprostředkování RK, za byt 1400 000 na kupní smlouvu, ve které je uvedeno, že 50 000,– z toho je za vybavení (vyjmenováno) a zbytek za samotný byt - z toho také byla odvedena daň z nabytí nemovitosti.
Takže předpokládám, že na straně daňových příjmů budu mít samotné nájemné bez záloh na poplatky a kauce, na straně výdajů rovnou do výdajů těch 50 000,– za vybavení bytu + nějaké drobné výdaje na úpravu před započetím nájmu a pak odpisy - z kupní ceny včetně provize RK (výdaj související s pořízením bytu)?
Majitelka platí zvlášť sama fond oprav, ale co jsem našla, je to daňově problematická položka, takže radši neuplatňovat?
Jinak budu 2 týdny pryč, tak se tu mějte.
Eva
Udělala bych to asi tak, jak píšeš… Akorát mi ještě napadá, že do nákladů se dá dát daň z nemovitých věcí a daň z nabytí nemovitých věcí, pokud byly zaplaceny (zák 586, par 24, ods. 2 (ch)).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kobea Ahojky, promiň, že Tě zase otravuju, ale nemůžu přijít v programu účto, jak zjistím předběžně kolik mi vychází dph? Děkuji L. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, jdu opět na radu. Když zaúčtovávám výpis a mám tam výběry z účtu, úroky, poplatek za transakci atd. tak to zadávám kam? Dělám v Účto Tichý a spol.. Mám to dát do závazku s tím, že dám doklad výpis a pak v zaúčtování platbe - výběr plateb - najít podle částky…a pak stejně jako třeba u přijaté platby? Díky L. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Elenka26 píše:
Ahoj holky, jdu opět na radu. Když zaúčtovávám výpis a mám tam výběry z účtu, úroky, poplatek za transakci atd. tak to zadávám kam? Dělám v Účto Tichý a spol.. Mám to dát do závazku s tím, že dám doklad výpis a pak v zaúčtování platbe - výběr plateb - najít podle částky…a pak stejně jako třeba u přijaté platby? Díky L.
Ahoj, já teda v účtu tichý nedělám, ale do závazků bych to nedávala, tohle se podle mě účtuje přímo (jak to napsat) „ve výpise“. Úroky, poplatky se účtují přímo proti bance, to přes trojkové účty nejde…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, abych to upřesnila, dělám DE, takže chci jen vědět, zda mám najet do zaúčtování plateb - výběr plateb a tam dám F2 nový a dám tam ten výběr…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Účetní
Snad to sem můžu napsat, ale můžu jen a jen doporučit naší účetní, je na volné noze, bude si ještě přibírat pár firem - má opravdu skvělé ceny - mohu posoudit, zjišťovala jsem to před 2 lety téměř po celé Praze - bere i mimopražské, ale co je podstatné, vyřídí naprosto vše, nemusíte vstávat ani s postele, jen jí jednou měsíčně pošlete všechny papíry. Řeší vše od datovky, přes úřady, případné kontroly - z mého pohledu zlatá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Elenko,
pokusím se, ale píšu po paměti, nemám program před sebou:
ad DPH - jako když děláš přiznání, dole ve Financích máš DPH, vybereš aktuální daňové přiznání (myslím vzor 18 teďka), zadáš si období, po odklepnutí se ti objeví okénko se spočítanou DPH nebo nadměrným odpočtem - to je asi to, co potřebuješ, po dalším klepnutí nabídka týkající se DPH - je tam záznamní povinnost, kontroly, tisk přiznání, sestavy pro přenos DP a všechno možné. Můžeš si to dělat třeba každý den, nic se při tom neuzavírá.
ad účet:(předpokládám podnikatelský, ne soukromý) Úrok: - Peněžní deník : Nová položka, vyplň datum připsání - číslo účtu - text („Úrok z běžného účtu“) - druh PKM (příjem z kapitálového majetku) - částka
Poplatek z účtu: Pen. deník, Nová položka, vyplň datum odepsání - číslo účtu - text („Poplatek z běžného účtu“) - druh PR (režie) - částka.
V číselníku textů (odskok F7) si můžeš k opakovaně používaným platbám jako tyto připravit text spolu s druhem a jen odklepávat, jen pozor na ty druhy, ať je to správně a nehází se ti to někam jinam, dá se takhle snadno udělat systémová chyba.
Výběry z účtu:
- Já to dávám prakticky vždy jako osobní spotřebu (Deník: Datum, účet, „osobní spotřeba“, druh OS)a 1× za rok srovnám pokladnu osobním vkladem. V DE tedy už dnes nemusíš pokladnu hlídat, ale tak pro pořádek.
2)Přes průběžné položky - při výběru z účtu vystavíš příjmový doklad do pokladny a do deníku zapíšeš jako příjem hotovosti „výběr z účtu“,program ti nabídne zapsání do evidence pohl. a závazků, které můžeš a nemusíš využít. Když dorazí výpis, zapíšeš jako úbytek na účtu „vyúčtování výběru z účtu“, používají se druhy BH1 a BH2. Je to o hodně pracnější, hlavně o ten příjmák. Vzhledem k tomu, že někteří dobráci vybírají menší částky třeba 10× za měsíc, používám raději první způsob.
Snad je to trochu srozumitelné, kdyžtak se ptej. Kdybych se neozívala, napiš SZ, ta se mi objeví na mobilu, jsem tu jen občas.
Zdravím, Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, holky, taky prosím o radu ![]()
Teď poprvý budu v naší neziskovce dělat normální mzdu i s odvody… Rozlišujete analyticky jednotlivé pojišťovny, nebo to všechno dáváte na 336?
Díky!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evalu Evi, moc děkuji, to první už jsem udělala
a stejně jak píšeš, tak jsem ráda, že mi to trochu myslí. Ten výběr, jsem zatím nechala, koukala jsem, že se spíš využívá ten druhý způsob, tak uvidím
Ale moc děkuji
Na to dph se jdu hned podívat, počítala jsem to ručně, tak jestli mi to vyšlo stejně… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evalu Evi, ještě se zeptám, ukázala se mi teda taková malá tabulka dole, kde je zkratka NO a částka, takže to znamená, že zaplatím. Kdyby mi vraceli tak to bude se znaménkem mínus?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
NO je nadměrný odpočet, takže to by měl finančák zaplatit vám. Kdyžtak se podívej na nějakou podrobnější sestavu - záznamní povinnost, přiznání, tam by to mělo být jasně vidět i jak to vzniklo, případně jestli se to liší od tvého ručního výpočtu, tak kde.
Výběry přes průběžné položky jsou samozřejmě správné a takové „hezčí“, vypadá to skoro jako opravdové účetnictví, ale proti prvnímu způsobu nemůže také nikdo nic říct a v DE si tyhle věci určuješ sama. Ono když máš těch výběrů u všech lidí třeba 30 - 40 a ke každému psát další doklad a táhnout ho přes závazky… A když bych to chtěla přesně podle skutečnosti, tak to nejde, protože tyhle fyzické osoby mají jednu šrajtofli na všechno a platí z ní jak nákup materiálu, tak rohlíky k večeři. Pokud to není maloobchod, žádnou skutečnou pokladnu nemají.
Zdravím, Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evalu Děkuji
tak zatím vim vše co potřebuji. Uvidíme za jak dlouho na mě opět něco vyskočí
Opravdu děkuji za rady. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evalu Evi, ještě se zeptám, když tady mám dobropis k jedné fa, tak jak ho tam zaúčtuju? Díky L. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jaký tam byl pohyb peněz? Bylo to „storno“ ještě nezaplacené fa a budeš platit jen rozdíl nebo vraceli fyzicky peníze na účet nebo hotově? Já zapisuju do pohledávek a závazků s mínusovým znaménkem (třeba fa na materiál 10 000,–, dobropis na polovinu jako fa za materiál -5000,–), v typu dokladu si najdeš v číselníku DO - dobropis. Jen si musíš nějak ošetřit ty fyzické finance, aby to nakonec souhlasilo se skutečně zaplacenou částkou, to záleží na situaci. A pozor na současnou legislativu DPH - ta myslím vyloženě termín dobropis nezná a jsou tam i problematicky stanovené termíny, kdy se musí upravit DPH (co nejvýhodnější pro stát a nevýhodné pro plátce), buď se tady k tomu někdo ozve nebo zagoogli, já bych si to musela taky vyhledat.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit