Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1142
28.7.14 16:29

@Elenka26 co píše Evalu zní dost složitě a je třeba se vracet k již pořízenému záznamu. Pro přehled budete mít jednodušší účtenky placené kartou vést jako závazek, tzn. zapsat do knihy přijatých faktur jako přijatou fakturu a z banky pak zaúčtujete úhradu přijaté faktury. Můžete jim přidělit samostatnou číselnou řadu,
aby se Vám nepletly do běžných faktur. Samozřejmě pouze v případě, že bylo placeno z účtu, který slouží v daň. evidenci jako podnikatelský. Pokud byl takový výdej placen jinou kartou, tak přímo do pokladny jako výdej v hotovosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
28.7.14 18:50

@Evalu Aha, já si to blbě přečetla a brala automaticky, že jde o účetnictví. Samozřejmě v evidenci je to tak jak jsi psala: jaký si to uděláš, takový to máš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
28.7.14 20:07

@Evalu
ahoj, tak tedy pořád děláš v Účtu? Já jsem s ním skončila rokem 2011. Mám teď Pohodu a je to v pohodě :mrgreen:.

Jinak kamarádka daňová poradkyně mi potvrdila, že faktura uhrazená hned v hotovosti není žádný závazek a není ji nutné tedy přes závazky účtovat. Ale ať si to každý dělá, jak chce.

Platby kartou dávám také přes ostatní závazky nebo ostatní pohledávky. Je s tím docela prácička :roll:. Do loňského roku jsem dělala veterinářku a byl to docela mazec. Polovina úhrad od klientů byla přes karty. Ale postupně jsem to vymakala k dokonalosti (i jsem věděla, kdo jmenovitě ten den nezaplatil nebo platil starší nedoplatek). Je ale fakt, že mi posílala podrobnou evidenci dokladů a jejich úhrad podle jednotlivých dokladů.

• Citovat
  • Upravit
6021
29.7.14 20:45
@Evalu píše:

Jo ještě - to platí u účtů používaných pro podnikání, které máš normálně v evidenci. Když se mi objeví občas doklad zaplacený kartou k soukromému účtu nebo dokonce cizí, dávám jako hrazený hotově.

Příspěvek upraven 28.07.14 v 14:37

Chci se k tomuto zeptat, když platí ze soukr účtu kartou, a je to desetinná částka, jak to děláš, když to dávaš do pokladny? Rozdíl do celého čísla zapíšeš jako položku „zaokrouhlení“? Nebo jinak? (Př. dostaneš účtenku na 2454,23 Kč, tak dáš Výdej 2455 s tím, že 0,77 dáš jako zaokrouhlení?) - ptám se pro účetnictví, DE nedělám. Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11817
30.7.14 11:11
@Evalu píše:
@Titty,

může dál uplatňovat procentem. K DPH musí vést evidenci DPH podle příslušného zákona, tj. evidovat doklady na vstupu (svoje výdaje s DPH) a na výstupu (vydané fa a paragony…)tak, aby mohl sestavovat přiznání. Čili je to něco podobného daňové evidenci, ale není tam třeba nutné zahrnovat položky co nemají vliv na DPH (poštovné, poplatky z účtu…), naopak je třeba evidovat např. druh daňového dokladu nebo DIČ dodavatelů z běžných DD. JInak DPH je hnusná a komplikovaná záležitost, takže dobrovolné plátcovství bych zvažovala.

Eva

Moc díky za informace. Já DPH dělám v podvojném účetnictví, ale tam mi přiznání připraví účetní program, jenom kontroluju, abych měla všechno správně zadané.
Evidenci DPH bych asi musela dělat v Excelu. Nebo jsou programy i na to, nevíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
30.7.14 13:27

@Hanula1212

já zase neumím myslet účetnicky.

Jinak jsem moc ráda, že tady máme profíka jako ty, tvoje rady v jiných diskusích jsou excelentní.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
30.7.14 13:29
@Nirrti píše:
@Elenka26 co píše Evalu zní dost složitě a je třeba se vracet k již pořízenému záznamu. Pro přehled budete mít jednodušší účtenky placené kartou vést jako závazek, tzn. zapsat do knihy přijatých faktur jako přijatou fakturu a z banky pak zaúčtujete úhradu přijaté faktury. Můžete jim přidělit samostatnou číselnou řadu,
aby se Vám nepletly do běžných faktur. Samozřejmě pouze v případě, že bylo placeno z účtu, který slouží v daň. evidenci jako podnikatelský. Pokud byl takový výdej placen jinou kartou, tak přímo do pokladny jako výdej v hotovosti.

Jj, to je určitě přehlednější, pokud je takových dokladů hodně, i když víc práce. Zvláštní číselnou řadu bych dala určitě.

Kobea, zdravím.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
30.7.14 13:32
@J_Doe píše:
Chci se k tomuto zeptat, když platí ze soukr účtu kartou, a je to desetinná částka, jak to děláš, když to dávaš do pokladny? Rozdíl do celého čísla zapíšeš jako položku „zaokrouhlení“? Nebo jinak? (Př. dostaneš účtenku na 2454,23 Kč, tak dáš Výdej 2455 s tím, že 0,77 dáš jako zaokrouhlení?) - ptám se pro účetnictví, DE nedělám. Díky!

Po pravdě řečeno, pokud si pamatuju, z účtu se částky odečítaly vždycky zaokrouhlené na koruny, nevím jestli je to typem karty nebo čím. Jinak bych asi zaokrouhlila, i když to není jednoznačně správně, haléře v hotovosti by dělaly nepořádek a jestli se to nějaké kontrole nebude líbit, ať si těch několik haléřů doměří.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
30.7.14 13:35

@Titty,

ad DPH - v excelu by to určitě šlo, i když poslední dobou přibývá takových těch otravných požadavků jako evidence DIČ dodavatelů, typů daňových dokladů atd. Jinak mě to dělá také účetní program, takže jiné možnosti nevím. A nemá tvůj účetní program verzi pro DE nebo nedá se použít jen pro evidenci DPH s tím, že bys pak už nedělalal další výstupy?

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
30.7.14 13:42

Děvčata, poraďte:

Klientka koupila byt, chce ho pronajímat a uplatňovat skutečné výdaje.

Byt je OV. Zaplatila na zvláštní smlouvu 70 000,– za zprostředkování RK, za byt 1400 000 na kupní smlouvu, ve které je uvedeno, že 50 000,– z toho je za vybavení (vyjmenováno) a zbytek za samotný byt - z toho také byla odvedena daň z nabytí nemovitosti.

Takže předpokládám, že na straně daňových příjmů budu mít samotné nájemné bez záloh na poplatky a kauce, na straně výdajů rovnou do výdajů těch 50 000,– za vybavení bytu + nějaké drobné výdaje na úpravu před započetím nájmu a pak odpisy - z kupní ceny včetně provize RK (výdaj související s pořízením bytu)?

Majitelka platí zvlášť sama fond oprav, ale co jsem našla, je to daňově problematická položka, takže radši neuplatňovat?

Jinak budu 2 týdny pryč, tak se tu mějte.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
30.7.14 22:27

@Evalu Ahoj Evi, promiň, že otravuje, ale ještě se chci zeptat. Dříve jsem dala do závazků zálohovou fakturu a teď mi tady přistál na stole doklad, že to zaplatil hotově. Jde to provázat v programu? Díky L. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
1.8.14 13:14

@Elenka26,

určitě, v tomhle není žádná věda, stejně jako účtem - jen dáš úhradu výdajovým dokladem a ne účtem, normálně si v úhradách najedeš na doklad a přes F7 v číselníku dokladů vybereš výdaják, automaticky se to očísluje, datum úhrady podle výdajového dokladu a přesunout do deníku. Jen si u faktury oprav formu úhrady z B - banka na H - hotovost, ono by to tedy mělo samo protestovat, kdyby ses pokusila hotovostním dokladem uhradit fa zapsanou k úhradě bankou, pokud máš všude dobře nastavené parametry

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11817
1.8.14 13:25

@Evalu díky, prozkoumám náš program. DE má, uvidím, jestli nezvládne i samotnou evidenci. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
1.8.14 13:35
@Evalu píše:
@Elenka26,

určitě, v tomhle není žádná věda, stejně jako účtem - jen dáš úhradu výdajovým dokladem a ne účtem, normálně si v úhradách najedeš na doklad a přes F7 v číselníku dokladů vybereš výdaják, automaticky se to očísluje, datum úhrady podle výdajového dokladu a přesunout do deníku. Jen si u faktury oprav formu úhrady z B - banka na H - hotovost, ono by to tedy mělo samo protestovat, kdyby ses pokusila hotovostním dokladem uhradit fa zapsanou k úhradě bankou, pokud máš všude dobře nastavené parametry

Eva

Děuji, já vím, že se ptám jak blbec…ale rsději, než dělat něco blbě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
1.8.14 14:15
@Evalu píše:
@Hanula1212

já zase neumím myslet účetnicky.

Jinak jsem moc ráda, že tady máme profíka jako ty, tvoje rady v jiných diskusích jsou excelentní.

Eva

Díky moc :oops: :oops: :oops: Dneska den blbec, takže jsi mi zvedla náladu! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat