Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Titty jedině dobře, na tom to stojí ![]()
Koukala jsem se trochu na cestovky - účtování je fičák, zvláštní režim DPH §89, zahraniční (třetí země atd.)… z to nevím absolutně nic.
Co se týká samotného účtování, to mám denně na talíři, ale právě daně, k těm se nedostanu, to dělá hlavní účetní, takže takový to završení mi dělá problém.
Ještě k Money, jakou používáš verzi?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@dandenka píše:
@Titty jedině dobře, na tom to stojí
Koukala jsem se trochu na cestovky - účtování je fičák, zvláštní režim DPH §89, zahraniční (třetí země atd.)… z to nevím absolutně nic.Co se týká samotného účtování, to mám denně na talíři, ale právě daně, k těm se nedostanu, to dělá hlavní účetní, takže takový to završení mi dělá problém.
Ještě k Money, jakou používáš verzi?
Tak zvláštní režim DPH bude asi mazec. Já se občas k něčemu dostanu (umělecký fotograf) a je to vždycky nářez. Pak se s FÚ dohadujeme, co a jak mělo být
. Pak dostanu doporučení, abych se poradila s někým, kdo to umí a další čtvrtletí doufám, že zas nebude nějaký průšvih
.
- Citovat
- Upravit
@Kobea no bezva, asi tak nějak…
Cestovka je mi neznámá.
Raději bych měla pár živnostníků - řemeslníků. Takový nářez si k práci nemůžu vzít, nedostala bych se od počítače.
Ráda bych se lépe orientovala v zákonech. Co kde hledat, kam sáhnout. Trvá mi dlouho, než najdu, co potřebuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
On ten zvláštní režim není zas až tak šílený, jen je náročnější na evidenci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kobea píše:
Tak zvláštní režim DPH bude asi mazec. Já se občas k něčemu dostanu (umělecký fotograf) a je to vždycky nářez. Pak se s FÚ dohadujeme, co a jak mělo být. Pak dostanu doporučení, abych se poradila s někým, kdo to umí a další čtvrtletí doufám, že zas nebude nějaký průšvih
.
Umělecký fotograf se řídí (může řídit) zvláštním režimem DPH? Nějak to v tom zákoně nevidím, ale zatím jsem to jen prolítla. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Titty píše:
Umělecký fotograf se řídí (může řídit) zvláštním režimem DPH? Nějak to v tom zákoně nevidím, ale zatím jsem to jen prolítla.
On to není tak úplně zvláštní režim, ale má reklamy na serverech, kde se povinnost přiznat a dopočítat DPH nechává na odběrateli (tedy na fotografovi). Tak jsem mu dala na toto špatné kódy, tím pádem to vlezlo do špatných chlívků v dańovém přiznání a musela jsem to pracně předělávat. Zrovna tak, když prodal fotky na Slovensko, museli jsme dělat souhrnné hlášení, blbě se to zaokrouhlilo, tak to nevyšlo o jednu korunu. Musel to předělat, ale nevěděl, že musí podat následné hlášení, zaškrtnul souhrnné a na FU se do zdvojnásobilo. Pak jsem do toho vstoupila já, musela jsem zrušit to druhé souhrnné, udělat následné, no byl to pěkný binec.
Pro někoho, kdo v tom dělá, je to asi jednoduché, ale pro nás, co k tomu vždycky přijdeme jak slepý k houslím, je to docela masakr
. Ale naučit se to určitě dá.
- Citovat
- Upravit
@Kobea to zní děsivě. Ráda bych byla ve stavu, kdy tomu rozumím a je to pro mě brnkačka, jen vím, že k tomu je docela dlouhá cesta a já jsem teď úplně na začátku.
Jestli by mi nebylo líp zase v nějaké velké firmě, kde si budu dělat svoji část práce, nejlíp zase reporty, aby to nebylo tak závislé na změnách zákonů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kobea ale to, co popisuješ, nemá se zvláštním režimem, např. pro cestovky a další obchdoníky (§ 88 - 92 zákona o DPH) nic společného, to je klasický režim přenesení daňové povinnosti - § 92a a dodání zboží do JČS - § 64 téhož zákona.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nirrti píše:
@Kobea ale to, co popisuješ, nemá se zvláštním režimem, např. pro cestovky a další obchdoníky (§ 88 - 92 zákona o DPH) nic společného, to je klasický režim přenesení daňové povinnosti - § 92a a dodání zboží do JČS - § 64 téhož zákona.
To jo, souhlasím, je to zvláštní režim pro mě
. To pro cestovky neznám a ani nechci znát
.
- Citovat
- Upravit
Koukám, že zvláštní režim je zajímavé téma
Jakoby nebylo dost jiných složitostí v zákoně. Po asi třetím přelouskání to nevypadá tak hrozivě, jen by bylo myslím třeba hodně analitik. Naštěstí po včerejší schůzce z toho vyšla jen kavárna. „Jen“ v uvozovkách, protože i to je pro mě oříšek. Prosím vás tedy o rady. Pokud to vezmu, budu požadovat počáteční stavy, odpisy majetku, co ještě všechno? Účtovala jsem restaurace, ale už je to dlouho
.
Např si nevybavuji - tržby z terminálu platebních karet, které jsou na výpisu - je to základ daně, ze kterého se odvede DPH?
Výnosy jsou denní tržby z pokladny + karty, náklady nákup zboží. Zásoby budu muset našprtat. Uf, to nevylezu z baráku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@dandenka píše:
Koukám, že zvláštní režim je zajímavé témaJakoby nebylo dost jiných složitostí v zákoně. Po asi třetím přelouskání to nevypadá tak hrozivě, jen by bylo myslím třeba hodně analitik. Naštěstí po včerejší schůzce z toho vyšla jen kavárna. „Jen“ v uvozovkách, protože i to je pro mě oříšek. Prosím vás tedy o rady. Pokud to vezmu, budu požadovat počáteční stavy, odpisy majetku, co ještě všechno? Účtovala jsem restaurace, ale už je to dlouho
.
Např si nevybavuji - tržby z terminálu platebních karet, které jsou na výpisu - je to základ daně, ze kterého se odvede DPH?
Výnosy jsou denní tržby z pokladny + karty, náklady nákup zboží. Zásoby budu muset našprtat. Uf, to nevylezu z baráku
Teď jsem si vzpomněla, že jsem dělala pár měsíců kavárnu.
Tržby (kartou i v hotovosti) byly včetně DPH. Ale nesmíš zapomenout, že to, co je na výpisu z banky, je po stržení poplatku za karty (takže skutečná tržba je vyšší). Dostávala jsem měsíční výpisy tržeb kartou i v hotovosti, ale tahle kavárna měla pokladnu, ze které byly výstupy rozdělené na základ daně a daň. Náklady byly nákup zboží, nákup materiálu (třeba ovoce, zelenina), telefony, pronájem prostor, bankovní poplatky… víc už si nevzpomínám, je to pár let.
- Citovat
- Upravit
neziskovky
Ahoj holky, mám možnost vzít malou neziskovku (vedení účetnictví), zatím
jsem nic takového nedělala, s účtováním problém nemám, tak trochu jsem jukla
na specifika, ale našla by se dobrá duše, která by mi poradila jak
děláte, aby tedy ta činnost na kterou je neziskovka zřízená byla nevýdělečná,
to sledujete tedy v průběhu roku výši příjmů (dotace) a když Vám chybí výdaje,
tak na to poukážete, že je třeba ještě utratit tolik a tolik?? Ptám se asi
jako mimoň, ale snad, kdo to dělá to pochopí. A ještě jestli tedy nevíte
o nějakých šikovných stránkách, kde by to účetnictví neziskovek bylo nějak vcelku popsané a vysvětlené. Děkuji moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tina1002 Ahoj, ja účtuji občanské sdružení, dostali i nějaké granty. Vedou účetnictví.
O. s. má jako hlavní činnost vzdělávání dětí, takže v souladu s par.20 odst.7 ZDP neplatí ze zisku z hlavní činnosti daně (mají to do 300.000,– ročně). Z vedlejší (hospodářské) činnosti se odbodně neplatí daně, pokud je zisk použit na podporu hlavní činnosti do nějakého období, myslím, že jsou to 3 roky.
Já teda výdělěčnost hlavní činnosti nesleduji, protože je prodělečná. Příjmy jsou jenom z darů, příspěvků a grantů, a ty jsou osvobozené od daně z příjmů, dary i od darovací daně. A pak je příjem z hospodářské činnosti, ale ten je malý.
Mně hodně pomohla poradna na adar.cz, mají tam sekci pro neziskovky. Nebo se ještě mrkni na neziskovky.cz, ale já jsem tam moc toho nenašla…
Píšu dost chaoticky, když tak se ptej, jestli budu vědět, napíšu ![]()
Jaký program používáš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kobea - já myslím, že ještě dřív, neměla jsem malého (nar. 2009) a my jsme se po domku teprve porozhlíželi. Doma mám omezený internet (mobilní, musí se to montovat) a dost práce, tak jsem dost vynechala a i teď chodím jen občas.
Dandenko - asi nic víc než holky mě teď nenapadá, hospodu jsem neměla, tak až snad pak konkrétní dotazy. Mají podvojko?
Titty. DE myslím umím (jenom
- klasickému účtu se vyhýbám, baví mě daně), tak se pak ptej.
Tino - hlavně se koukni do nového ZDP, je co se týče neziskovek úplně překopaný, i když výsledný stav je skoro stejný.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@J_Doe
Díky moc, program používám STEREO, já jsem zatím ve fázi rozhodování, zda
to zkusit a naučit se něco nového, je tam zhruba přes 200 zápisů za rok,
takže zvladatelné, spíš ta závěrka a ten konec si zatím nedovedu představit,
ale to je ještě v nedohlednu
, na dary podáváš daňové přiznání?
Díky za pomoc a jestli se rozhodnu, tak tu budu prudit konkrétně.
Ještě tě poprosím o názor, jestli děláš podnikatelské s. r.o. a tedy ty i neziskovnu, viděla by jsi v tom problém účtovat oboje? Jestli to není zásadně
rozdílné a je to stravitelné
dík ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit