Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@J_Doe můžu se tě taky zeptat. Taky jsem si udělala rekvalifikaci na účetní a také přemýšlím o začástku podnikání po PPM. Ty jsi předtím dělala někde účetní? Nebo jak se ti podařilo získat živnostenský list? Já právě dělám nějaké věci pro účtárnu, ale nevím, jestli je to dostačující k tomu, aby mi potvrdili 5 let praxe, kterou potřebuji pro získání ŽL
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@maty1983 Mně tehdy napsal prax kamarád, má vlastní firmu, tak mi napsal papír pro živnosťák, že jsem tam dělala na učtárně. Předtím jsem dělala účetní v občanském spolku - jednoduché.
Myslím, že živnosťáku stačí papár s jednoduchou informací, že jsi někde pracovala jako účetní, nikdo nebude zjišťovat, kolik jsi toho skutečně odúčtovala…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, prosím Vás je na e-miminu nějaká diskuzní skupina s matkami účtařkami? Díky moc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Melaniii Hm, diskuzí skupina asi není, jenom tahle diskuze, i když uznávám, že není moc živá… Snad se to změní ![]()
Mám jeden odborný dotaz. Mám známého, je jednatel, a zároveň společník s. r.o.. Je cizinec, tak když začínal, řekněme v roce 2011, přesně to nevím, udělal si smlouvu na výkon funkce jednatele (v té době zřejmě mandátní smlouvu), na odměnu 15 tis., kvůli tomu, aby dostal v ČR trvalý pobyt. Ten dostal, tak změnil odměnu na 2490,–Kč měsíčně, v roce 2012. Pak (tedy od poloviny roku 2012) mu jeho bývalá účetní vyplácela měsíčně odměnu 2490,–Kč, ze které mu normálně odváděla odvody na zdravotní pojištění 9% za zaměstnavatele, a brala to jako daňově účinné náklady. Žádné další příjmy onen jednatel neměl. A já se ptám, je to správně, že těch 9% nákladů na zdr. pojištění za zaměstnavatele je daňově účinných? Nebyl onen jednatel vlastně OBZP a tedy si měl hradit zdr pojištění na své náklady?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@J_Doe Jistě to nevím, ale myslím si to samé co ty, z odměny do 2500,– by zdravotní být odváděno nemělo. Nevím tedy přesně, kdy se ta částka zvedala na 2500,– ale řekla bych že dříve naž v roce 2012.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 No, ona mu to ta účetní takhle účtovala i celý rok 2013, a teď přišel za mnou, abych mu zpracovala rok 2014. V podstatě posílal každý měsíc 1148,– (dříve 1080,–) na zdrávko, co mně spíš ukazuje na OBZP…
Tak teď jsem po dlouhém pátrání našla tohle (na stránkách http://www.akcelerace-praha.cz/novinka.php?…):
„Odměna jednatele nebo odměna společníka, která nedosahuje částky 2 500 Kč měsíčně, nepodléhá zákonným odvodům na sociální pojištění, podléhá pouze zdravotnímu pojištění“.
A na druhou stranu, abych se nenudila, tak mám tohle: http://www.ucto2000.cz/…O/pk1436.htm
Nikde není odkaz na někajou literu zákona, ach jo…
Tak jak to mám chápat? Proč měl odvody jako OBZP? Protože neměl jiný příjem? A u jednatele se tedy jedná o daňově účinný náklad?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem to prvně blbě napsala, ten šanon tady teď nemám… Ale mám pocit, že zaměstnavatel mu hradil 1/3 nákladů na zdrav. pojištění, 2/3 si hradil sám, a dohromady to dalo 1148,–Kč.
A nemůžu se nikde v zákoně dopátrat, kde by to bylo nějak sepsaný…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@J_Doe Tak to by vypadalo na ten doplatek do minimální mzdy, tam by opravdu zaměstnavatel platil svých 9% ze skutečné částky a zaměstnanec ten zbytek do minima… ale přiznám se, že jsem netušila, že u odměny pro jednatele je takový hybrid, že by se platilo zdravotní a sociální ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@J_Doe tak pokud nemá nikde žádný jiný příjem, tak nějaké zdrav.poj musí platit, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Renatt Jo, to musí, my jen řešili, jestli si ho náhodou nemá celé platit sám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@Renatt Jo, to musí, my jen řešili, jestli si ho náhodou nemá celé platit sám
Já už nevidím:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@J_Doe Rozhodná částka je 2.500 Kč, ZP vždy, pokud je odměna nižší než minimální mzda (2014-8.500 Kč), počítá se s minimální mzdou, SP při výši odměny nad rozhodnou částku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit