Účetnictví a daně
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
DE co a jak odepsat
Dobrý den,
jsem OSVč-neplátce DPH při RP, prosím jak mohu odepisovat cesty do práce a za klienty? Auto používám své soukromé k podnikání, ale i k soukromím jízdám. Co k tomu potřebuji? Vedu knihu jízd a schraňuji účtenky za PHM. Jak je to s účtem za telefon? Telefon-paušál používám 50/50 soukromě a k podnikání. Nikdy jsem DE nedělala, prosím co mě čeká?
Mohu si pojistit prcovní neschopnost a jak? Pobírám přitom RP. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud užíváte auto k osobním účelům i pro účely podnikání můžete uplatnit paušální výdaj 4000 Kč za každý měsíc (bez ohledu na skutečné náklady na PHM). Pokud byste měla tyto výdaje vyšší, můžete je uplatnit ve skutečné výši. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@brigsee Děkuji a s telefonem to bude asi stejné že? Knihu jízd musím vést tak jako tak, že?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@brigsee Výdaje ve skutečné výši je možné uplatnit pouze v případě, že auto bude zahrnuto v obchod. majetku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@karlle U telefonu je možné uplatnit poměrnou část, kterou je tel. využíván k podnikání. To platí jak pro nákup telefonu, tak i hovorné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě doplním - pokud nemáš auo v majetku, tak můžeš použít ty 4000, jak psala @brigsee nebo tzv. cesovní náhrady. více najdeš zde: http://www.jakpodnikat.cz/…ceny-phm.php
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 jo a tím, že mám auto soukromě se mě silniční daň netýká je to tak?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Týká. Pokud používáš auto k podnikání, pak musí být daň silniční uhrazena. A je jedno, jakým způsobem budou náklady na auto uplatněny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za měsíce, ve kterých používáte auto k podnikatelské činnosti musíte odvést silniční daň.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Silniční daň platí ten, kdo je v TP uveden jako provozovatel. Pakliže to nejste vy, můžete jí sice platit, ale není uznatelným daňovým výdajem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka jsem, tímhle autem jezdím jenom já, žádné zaměstnance nmám a manžel má své auto na sebe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě k těm daním…jak doložím příjem stačí pouze výpis z účtu? Na PHM stačí pouze účtenky a kniha jízd pokud teda neuplatním paušál? Mám podnikatelský účet, ale ty počátečný náklady jsem platila ze soukromého účtu nebo hotově.
Jsem opravdu laik tak se mi prosím nesmějte.
Jo a ještě manžel na mě může ještě za tenhle rok uplatnit slevu na manželku když jsem nepřesáhla výdělek 68tis?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@karlle Umím odpovědět jen na to poslední - může, ale pozor na to, že se do limitu nepočítá v případně podnikání výdělek, ale příjmy, tedy tvá fakturace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit