Účetnictví a daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6021
12.10.15 13:38
@j.a.n.i1 píše:
@karlle Umím odpovědět jen na to poslední - může, ale pozor na to, že se do limitu nepočítá v případně podnikání výdělek, ale příjmy, tedy tvá fakturace.

Jani, jsi si jistá, že když si OSVČ dělá DE, tak se do příjmů manželky počítá vyfakturována částka?

@karlle píše:
Ještě k těm daním…jak doložím příjem stačí pouze výpis z účtu? Na PHM stačí pouze účtenky a kniha jízd pokud teda neuplatním paušál? Mám podnikatelský účet, ale ty počátečný náklady jsem platila ze soukromého účtu nebo hotově. :nevim: Jsem opravdu laik tak se mi prosím nesmějte.
Jo a ještě manžel na mě může ještě za tenhle rok uplatnit slevu na manželku když jsem nepřesáhla výdělek 68tis?

Příjem pro účely DPFO nedokládáš nijak listinně výpisem z účtu nebo tak, jenom jej vpíšeš do daňového přiznání.
Pokud nemáš paušál na auto, tak potřebuješ knihu jízd a účtenky.
Počátěční náklady hotově nebo ze soukr účtu se také počítají, i když nejsou hrazeny z podnikatelského účtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101679
12.10.15 13:43

@J_Doe Jo, jsem, přišlo mi to děsně divný, tak jsem si to ještě někde ověřovala a myslím, že jsem to našla i v nějakém pokynu, číslo už ale nevím :-( pokud se tedy za poslední cca rok nic nezměnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
12.10.15 13:47
@j.a.n.i1 píše:
@J_Doe Jo, jsem, přišlo mi to děsně divný, tak jsem si to ještě někde ověřovala a myslím, že jsem to našla i v nějakém pokynu, číslo už ale nevím :-( pokud se tedy za poslední cca rok nic nezměnilo.

Díky za info, prakticky jsem se s tím právě ještě nesetkala, ale dobré vědět… Týjo, je to ale divný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
12.10.15 14:39

@j.a.n.i1 nechci Tvou jistotou moc otřást - zřejmě jsi měla na mysli pokyn GFŘ D-22, ale tam se hovoří o úhrnu všech vlastních příjmů, nesnížených o výdaje. Nikde tam nevidím, že by se hovořilo o výnosech. Můžeš, prosím, upřesnit, kde jsi tuhle informaci dostala nebo četla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101679
12.10.15 14:42

@Nirrti A co jsou tedy příjmy nesnížené o výdaje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
12.10.15 14:56

@j.a.n.i1 Nechci poučovat, určitě to víš. Příjem = přírustek peněžních prostředků, tedy to, co dostaneme za určité období (1.1.-31.12.) hotově či do banky. Bez odečtu výdajů (tj. to, co musí zaplatit, vydat z ruky). Výnos = to co je např. vyfakturováno, ale není dosud fyzicky uhrazeno. Pokud nedostaneš zaplacenou fakturu, nemáš příjem. Někde jsem k tomu četla krásné přirovnání, které mi utkvělo v paměti - to si dovolím ocitovat - příjem - vrabec v hrsti, výnos - holub na střeše.
Příjem není souhrn faktur, ale skutečně obdržených peněz.
Hovoříme samozřejmě o OSVČ vedoucí daňovou evidenci.
Ten pokyn to vysvětluje docela dobře.

Příspěvek upraven 12.10.15 v 14:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
12.10.15 14:57

Jani, když vystavím fakturu v prosinci 2015, zaplacená je v lednu 2016, pak to není příjem 2015 a do vlastních příjmů se nepočítá :-) Myslím, že to tím chtěla @Nirrti říct :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
12.10.15 14:58

@Nirrti bylas rychlejší :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
12.10.15 14:59

@Hanula1212 Já na to jdu tak zeširoka a Ty jsi to shrnula hezky stručně :D :mavam: Já se jenom lekla, že mi něco uniká…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101679
12.10.15 16:09

@Nirrti Jo, tak v tomhle máš pravdu, napsala jsem to blbě :oops: myslela jsem co vyfakturuješ a dostaneš v daném roce zaplaceno (já vím, nějak naivně beru, že se faktury platí). Takže ti neuniká nic, jen se blbě vyjadřuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14662
12.10.15 17:36

Exekuce - výpočet

Ženy, mzdovky, prosím Vás, umíte některá počítat exekuce? Moc děkuji!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
6.11.15 14:54

spolek

Ahoj, nevyznáte se, prosím, některá v účetnictví neziskovek (spolků) & prg. Pohoda, potřebovala bych pár rad… předem moc dík, K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
7.11.15 12:33

@Katka_hr Vnutili mi jednu neziskovku a dělám v Pohodě. Pokud budeš potřebovat něco jednoduchého, tak Ti to řeknu. Ale dělám to účto podle podnikatelského a doufám, že to není úplně špatně (ale asi ne). Dotace, transfery a takové věci mi nic neříkají, ty neumím. Zkus se zeptat, třeba to budu vědět :).

• Citovat
  • Upravit
6021
9.11.15 09:44

@Kobea No, myslím, že to není úplně dobře. Neziskovku jsem účtovala, (ale ne v Pohodě, ale v Money), bylo to občasnké sdružení (spolek), platí pro ně jiné ČÚS, jiné účetní postupy.

V Money se hned u zadávání ÚJ zadávalo, že se jedná o neziskovku, pro ně také platí jiné účetní výkazy… atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
9.11.15 10:24

@J_Doe Já mám taky zadáno, že je to neziskovka. Mají jinou účtovou osnovu, s tím jsem se trochu prala. Ale princip je v našem případě v podstatě stejný. Zatím naštěstí nemají žádné speciality. A ty běžné věci řeším stejně jako v s. r.o. Jedná se o běžné náklady a výnosy. Činnost mají jen tu jednu, nevýdělečnou. Tak to není tak těžké.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat