Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
pročetla jsem pár diskuzí, ale nemám jasno. Myslíte, že mužu MM zamrazit v obyčejných mističkách na jídlo? Např. z Tesca?Nebo musím MM uchovávat v nádobách na to určeých?
A ještě druhý dotaz - neodstříkám najednou celou dávku, odstříkávám ručně (jen abych měla malou zásobičku) a tak myslíte, že mužu odstříkat kousek, pak dát mlíčko do ledničky a třeba za hodinu, nebo za dýl odstříkat dalších pár ml? Takhle třeba půl dne a pak teprve to dát všechno zamrazit?
Děkuju za odpovědi ![]()
Ahoj, se zásobováním MM mám velké zkušenosti.
Já uchovávala MM v mističkách od Aventu, které jsem koupila v lékárně (pozor víčka se kupují zvlášť). Přišlo mi to takové čistější. Asi se dá sehnat i od jiné firmy, tak se poptej přímo v lékárně nebo mrkni na net. Také jsem často odstříkávala na několikrát. Záleží, kdy to chceš použít. V lednici MM vydrží 24 hodin. Takže pokud odstříkáváš třeba mlíčko na večer, tak to klidně takto udělej, ale pokud chceš do zásoby do mrazáku, tak klidně odstříkané zamraž a pak přidávej postupně další. Ale pozor na datum expirace.
Já jsem si na ty kalíšky lepila lístečky, kdy jsem odstříkala a max do 30 dnů jsem spotřebovala. Když budeš chtít s čímkoli poradit, tak se ptej.
Nic speciálnního není třeba, poradili to i u Apolináře. Je ale třeba, aby byly vyvařitelné. To asi u obyč nejde. Já mrazila ve skleničkách se šroubovacím uzávěrem od jogurtu.
Sbírat postupně lze. Zmrazit nejpozději 24 hod od první dávky.
dleire píše:
Ahoj, se zásobováním MM mám velké zkušenosti.Já uchovávala MM v mističkách od Aventu, které jsem koupila v lékárně (pozor víčka se kupují zvlášť). Přišlo mi to takové čistější. Asi se dá sehnat i od jiné firmy, tak se poptej přímo v lékárně nebo mrkni na net. Také jsem často odstříkávala na několikrát. Záleží, kdy to chceš použít. V lednici MM vydrží 24 hodin. Takže pokud odstříkáváš třeba mlíčko na večer, tak to klidně takto udělej, ale pokud chceš do zásoby do mrazáku, tak klidně odstříkané zamraž a pak přidávej postupně další. Ale pozor na datum expirace.
Já jsem si na ty kalíšky lepila lístečky, kdy jsem odstříkala a max do 30 dnů jsem spotřebovala. Když budeš chtít s čímkoli poradit, tak se ptej.
v mrazáku MM vydrží 3 měsíce ne?? ![]()
Jaaniinaa píše:dleire píše:v mrazáku MM vydrží 3 měsíce ne??
Ahoj, se zásobováním MM mám velké zkušenosti.Já uchovávala MM v mističkách od Aventu, které jsem koupila v lékárně (pozor víčka se kupují zvlášť). Přišlo mi to takové čistější. Asi se dá sehnat i od jiné firmy, tak se poptej přímo v lékárně nebo mrkni na net. Také jsem často odstříkávala na několikrát. Záleží, kdy to chceš použít. V lednici MM vydrží 24 hodin. Takže pokud odstříkáváš třeba mlíčko na večer, tak to klidně takto udělej, ale pokud chceš do zásoby do mrazáku, tak klidně odstříkané zamraž a pak přidávej postupně další. Ale pozor na datum expirace.
Francouzké MM dokonce 6 měsíců (doporučení fr. lakt. ligy). Ale Češky mají buď méně trvanlivé MM nebo extrémě opatrné doporučení laktační ligy. ![]()
Prosím o radu k této diskusi. Odstříkávám mléko už 5 měsíců a mám řádné zásoby v mražáku. Koupila jsem na to speciální sáčky od Medely a v podmínkách skladování bylo, že v mražáku při -18 až 12 měsíců. Tady ale všude čtu max. 3 měsíce. Mám to mléko raději vylít
??? Děkuji za rady ![]()
Alpaka píše:Jaaniinaa píše:Francouzké MM dokonce 6 měsíců (doporučení fr. lakt. ligy). Ale Češky mají buď méně trvanlivé MM nebo extrémě opatrné doporučení laktační ligy.dleire píše:v mrazáku MM vydrží 3 měsíce ne??
Určitě vydrží dlouho, jako ostatně v mrazáku všechno. Ale já jsem si pro sebe dala těch 30 dní. Prostě jsem vždycky vzala to nejstarší a dodala nové. Dělám to tak s každou potravinou. ![]()
ja to derlala tak, ze jsem v avent kelimu mrazila vzdy male kolecko - asi 50 ml, po zmrznuti jsem to vyklepla a dala do obyc mikrotenoveho sacku. ty sacky jsem pak jeste davala do mraziciho igelitaku, aby to nechytlo smrady z mrazaku. Mit vsechno v avent flastickych bych se nedoplatila. mikrotenaky jsou podle me dostatecne ciste, kdyz se nepouzivaji opakovane. nejsou samozrejme sterilni, ale to prso taky neni. beru to, ze jakozto novej vyrobek z cistyho provzu se to nemelo moc kde znecistit - jinak samozrejme plasty pro opakovane pouziti se musi sterilizovat, protze se v niích bakterie rady zabydli.
Pudloslava píše:
ja to derlala tak, ze jsem v avent kelimu mrazila vzdy male kolecko - asi 50 ml, po zmrznuti jsem to vyklepla a dala do obyc mikrotenoveho sacku. ty sacky jsem pak jeste davala do mraziciho igelitaku, aby to nechytlo smrady z mrazaku. Mit vsechno v avent flastickych bych se nedoplatila. mikrotenaky jsou podle me dostatecne ciste, kdyz se nepouzivaji opakovane. nejsou samozrejme sterilni, ale to prso taky neni. beru to, ze jakozto novej vyrobek z cistyho provzu se to nemelo moc kde znecistit - jinak samozrejme plasty pro opakovane pouziti se musi sterilizovat, protze se v niích bakterie rady zabydli.
A pak rozehříváš jak?
Nainuva píše:
A pak rozehříváš jak?
hele ja v mikrovlnce, ale jiste by to slo dat zase do avent kelimku do vodni lazne, pokud se kdo boji mikrovln.